Skinkstek

Gör en god skinkstek. Köttet blir mycket gott och saftigt. Det tar lite tid innan den blir klar, men din arbetsinsats blir inte mer än 10 minuter. Bra recept att göra till många eller spara i matlådor. Köttet passar till ris, potatis och de flesta sorts såser.
skinkstek
Att tillaga skinkstek är enkelt och det blir väldigt saftigt och gott kött som man sedan skivar upp och serverar!
Timglas Tid: 2 timmar
Portioner 6-8 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Sås:

Utrustning du behöver:

Gör skinkstek så här:

  1. Strö ungefär hälften av kryddorna i en ugnssäker form.

    Med kryddor avses salt, peppar och eventuellt ingefära, rosmarin, timjan eller salvia. (Andra hälften av kryddorna strös i nästa steg ovanpå skinksteken.)

    Observera att mängden kryddor inte är så noga samt även efter tycke och smak. Det är bara att strö över lite, man behöver inte mäta upp men jag har angivit mått för att ha något att utgå från om man är osäker.

    ugnsform med kryddor
    Ugnsform med kryddor.
  2. Lägg skinksteken i den ugnssäkra formen. Om någon sida har mer fett än den andra så lägg den feta sidan upp.

    Använd resten av kryddorna. Salta och peppra ovanpå och strö eventuellt även samma krydda du strödde på bottnen.

    Stick i en köttermometer så att spetsen kommer i mitten av köttet.

    skinkstek med kryddor och termometer
    Skinkstek med kryddor och termometer.
  3. Ställ in i nedre delen av ugnen i 125°C varm ugn tills kött-termometern visar 75°C. Det tar ca 2 ½ timme.

    Har man bråttom kan man välja 175°C varm ugn istället. Då tar det ca 1 ½ timme istället. Köttet blir dock lite torrare men ändå helt ok. Generellt gäller att ju lägre ugnstemperatur desto saftigare kött men desto längre tid tar det.

    färdigstekt skinkstek
    Färdigstekt skinkstek.
  4. Ta upp steken (spara spadet till såsen) och låt den stå en stund, helst 30-60 min och svalna i rumstemperatur. (Skär man upp den tidigare så blir köttet mindre saftigt eftersom köttsaften sipprar ut.) Gör under tiden såsen.

    Om du gör köttet långt i förväg kan det efter att det svalnat förvaras i kylskåp. Det kan sedan ätas kallt eller värmas lite lätt.

    Vid servering: Skär upp steken i ½-1 cm tjocka skivor.

    steken svalnar
    Steken svalnar.
    instruktion steg 4 skinkstek
    Skinksteken serveras,
  5. Sås:

  6. Mät upp mjölet och tillsätt en del av grädden eller mjölken.

    Vispa ut mjölet i vätskan så det blir en jämn trögflytande smet utan klumpar.

    Vispa i resten av grädden och/eller mjölken till en slät sås.

    grädde och mjöl
    Grädde och mjöl.
    mjölet utvispat i grädden
    Mjölet utvispat i grädden.
  7. Låt koka upp under omrörning.

    Sänk värmen och låt koka 1-2 minuter.

    såsen kokar
    Såsen kokar.
  8. Vispa ner köttspadet från ugnsformen. Om man vill kan man sila det men jag brukar inte göra det.

    Vispa ner kalvfond.

    steksky och kalvfond tillsatt
    Steksky och kalvfond tillsatt.
    köttspadet som ska vispas ner
    Köttspadet som ska vispas ner.
  9. Låt puttra ett par minuter. Smaka av. Tillsätt ev. mer kalvfond om du vill ha mera smak. Om såsen är för tjock, vispa ner mera mjölk eller grädde.

    Tillsätt ev. torkade kryddor, gärna samma krydda du använde till steken.

    Smaka av med salt och peppar.

    timjan tillsatt
    Timjan tillsatt.
    såsen klar
    Såsen klar.

servera Serveringstips:

Servera med ris, bulgur eller någon potatisrätt och grönsaker.

glödlampa Tips:

Skinksteken passar mycket bra att servera även med andra såser än den som föreslås i detta recept. Gräddsås, brunsås, béarnaisesås, café de paris-sås, örkryddad sås m.fl. passar alla bra.

GI GI Tips:

Servera med något fullkornsalternativ t.ex. fullkornsris eller fullkornsbulgur.

LCHF LCHF Tips:

Servera med grönsaker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Uteslut kalvfonden, ta gärna lite soja och krydda med salt, peppar och torkade kryddor.

byt ut Variationstips:

Variera ugnstemperaturen. Välj en ugnstemperatur mellan 90-175°C. Ju lägre temperatur desto saftigare kött, men det tar desto längre tid i ugnen. Köttet ska fortfarande alltid nå en innertemperatur på 75°C.

planera Planeringstips:

Skinksteken kan göras långt före servering och förvaras i kylen och skäras upp strax innan eller ett par timmar före servering.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Köttet och såsen håller sig bra minst 5 dygn i kylskåp. Går även att frysa.

Kommentarer till Skinkstek

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Tony Silverstrå ✏️ Skrivet av Susanne
Över- och undervärme ska du ställa in på din ugn. Det ska du alltid göra om det inte står något annat. Sedan i vissa fall spelar det ingen större roll. Läs mer om varmluftsugn.
✏️ Skrivet av Tony Silverstrå
125 grader är det varmluftsugn som gäller?
Mvh Tony
💬 Svar till susnet ✏️ Skrivet av Susanne
Nu är receptet på skinkstek uppdaterat med nya bilder och ännu tydligare beskrivning!
💬 Svar till Amanda ✏️ Skrivet av Susanne
Ja man kan blanda också! Det går att krydda precis som man vill, oftast blir det bra!
✏️ Skrivet av Amanda
Nu tog jag både rosmarin och timjan då jag inte såg att man skulle använda ett utav dem. Jag får hoppas att det blir gott ändå. Har aldrig använt rosmarin i mat.

Spännande!
💬 Svar till Stefan Gullsved ✏️ Skrivet av Susanne
Ja receptet är ju ett grundrecept. Det behöver inte vara krångligare än så här att göra en skinkstek. :) Kul att du gillar mina recept! :)
✏️ Skrivet av Stefan Gullsved
Andra gången sett ett av dina recept. Gillar dom rakt på sak. Resten kan man fixa själv. :)
💬 Svar till Magnus ✏️ Skrivet av Susanne
Om du vill ha vitlök får du nog skära fickor i steken och trycka ner vitlöksskivor. Lägger du dem bara i formen blir de nog brända. Det är svårt att få mer steksky och kanske inget du ska sträva efter eftersom ju mer vätska som stannar kvar i köttet desto saftigare kött. Höjer man ugnstemperaturen får man mer steksky men torrare kött.
💬 Svar till susnet ✏️ Skrivet av Magnus
Blev gott men skulle gärna haft mer kryddor, kanske några vitlöksklyftor i formen. Det blev väldigt lite steksky, hur gör man för att få mer?
💬 Svar till Magnus ✏️ Skrivet av Susanne
Om jag använder torkade örtkryddor brukar jag ta en av dem, oftast timjan. Men faktiskt är det allra vanligaste att jag bara tar salt och peppar. (Jag gör skinkstek ganska ofta. Man kan ju ha örtkryddor i såsen också. Men kul att variera sig, borde nog göra det lite mer. ;)

Se även dessa recept

| Fläskkött | GI Recept | Huvudrätter | LCHF |