Plommonspäckad karré

Här är mitt recept på en underbart god plommonspäckad karré med en god gräddsås som man gör av spadet. Servera gärna med potatis och grönsaker. Passar utmärkt som söndagsmiddag. Enkelt recept på klassisk svensk husmanskost.
plommonspäckad karré
Plommonspäckad karré serverad med gräddsåsen samt kokt potatis och grönsaker.
Timglas Tid: ca 2 timmar
Portioner 6-8 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (247 g): 501 kalorier, 20 g kolhydrater, 31 g fett, 34 g protein, 2 g fibrer
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Gräddsås:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 60-90 minuter med över- och undervärme (till innertemperatur 80°C)

Gör så här:

  1. Lägg köttbiten i en ugnsform. Skär snitt med en vass kniv, ca 2-3 cm långa och 2 cm djupa. Tryck in katirnplommonen.

    Lägg resten av katrinplommonen vid sidan av.

  2. Stick in en termometer med spetsen i mitten av köttbiten. Salta och peppra runt om.

  3. Ställ in steken i nedre delen av ugnen i 175°C och låt stå tills termometern visar 80°C.

    (Det brukar ta ca 1-1,5 timmar.)

  4. Gör gräddsåsen. Mät upp vetemjöl i en kastrull och vispa ut med ungefär hälften av vispgrädden till en klumpfri smet. Vispa ner resten av grädden till en jämn och klumpfri blandning.

  5. Vispa ner spadet (ca 3 dl), sila gärna. Tillsätt kalvfond och soja. Vispa.

    (Har man lite mer spad än 3 dl kan man ta det också och har man mindre mängd spad så kan man fylla ut med vatten.)

  6. Låt koka upp under vispning. Sänk värmen och låt koka på svag värme några minuter. Smaka av med salt och peppar.

  7. Skär upp köttet i skivor och servera med gräddsåsen och katrinplommonen som låg vid sidan av i ugnsformen.

    Servera gärna även med t.ex. kokt potatis och grönsaker.

servera Serveringstips:

Servera med potatis och grönsaker. Till vardags kan man servera med kokt potatis och vid lite festligare tillfällen rekommenderas hasselbackspotatis eller klyftpotatis.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Maten håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Se även dessa recept

| Fläskkött | Huvudrätter |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Pacelina Florence
Gu' va bra att det finns bildillustrationer på hur man förbereder köttet steg för steg!
💬 Svar till Fredrik ✏️ Skrivet av Susanne
Jag har också bara en ugn vilket jag tror de flesta har, men ibland skulle man gärna haft två. :)
Jag brukar göra köttet först och sedan låta det stå framme i rumstemperatur och vila när jag gör det andra i ugnen, sedan skär jag upp köttet strax före servering. Köttet blir saftigare av att vila och går bra att servera ljummet.
✏️ Skrivet av Fredrik
Jag har bara en ugn. Hur planerar man ugnsanvändningen om man kombinerar detta med ugnsstekta grönsaker?

Visa alla kommentarer