| Efterrätter | Glutenfritt |

Glutenfri mandelkladdkaka

En otroligt god glutenfri kladdkaka som innehåller mandelmjöl istället för vetemjöl. Otroligt god, krämig mandelkladdkaka som smälter i munnen, lagom söt och med lite sälta som förhöjer chokladsmaken. Godare än vanlig kladdkaka och lika enkel att göra.
glutenfri mandelkladdkaka
En bit glutenfri mandelkladdkaka serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: ca 30 minuter varav 19 min i ugnen
Portioner 8-10 bitar

Ingredienser:

Servering:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull, när drygt hälften av smöret smält, stäng av värmen och tag bort kastrullen från plattan. Rör om tills allt smöret smält.

    smält smör
    Smält smör.
    allt smör smält
    Allt smör smält.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter och beströ den med mandelmjöl eller kokosflingor.

    (Detta steg kan hoppas över om man har en bra form där det inte fastnar eller om man inte tycker det gör så mycket om det blir svårt att ta snygga bitar.)

    smord form med mandelmjöl
    Smord form med mandelmjöl.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, mandelmjöl, kakao, vaniljsocker och salt.

    Vispa ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp och kör först så det blir blandat och därefter full effekt ca 30 sekunder.

    alla ingredienser tillsatta
    Alla ingredienser tillsatta.
    kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  4. Häll smeten i formen.

    Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 175°C ca 19 minuter. Observera att tiden i ugnen är helt avgörande för kladdigheten. För en perfekt kladdig kaka, öppna ugnsluckan och skaka försiktigt formen, när kakan dallrar endast i den mittersta hälften av kakan så blir den perfekt kladdig när den svalnat tycker jag. Gräddar man för länge så slutar kakan att dallra, tänk på att det hänger på enstaka minuter på slutet så öppna gärna och testa att skaka försiktigt flera gånger. Tänk på att tiden i ugnen förändras om du tar en större eller mindre ugnsform, en större ugnsform ger kortare gräddningstid.

    glutenfri kladdkakssmet i formen
    Glutenfri kladdkakssmet i formen.
    färdiggräddad glutenfri kladdkaka
    Färdiggräddad glutenfri kladdkaka.
  5. Låt kladdkakan svalna, ställ den kallt, minst en timme i kylskåp.

    Pudra över florsocker och servera den glutenfria kladdkakan med vispad grädde. Ät och njut!

    kylskåpskall glutenfri kladdkaka
    Kylskåpskall glutenfri kladdkaka.
    en bit glutenfri kladdkaka serverad
    En bit glutenfri kladdkaka serverad.

LCHF LCHF Tips:

Byt ut strösockret mot lite mindre mängd sötströ, ca 1,5 dl och vaniljsockret mot halva mängden vaniljpulver.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara mandelkladdkakan i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor. Den går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer till Glutenfri mandelkladdkaka

Skriv en kommentar