Glutenfri mandelkladdkaka

En otroligt god glutenfri kladdkaka som innehåller mandelmjöl istället för vetemjöl. Otroligt god, krämig mandelkladdkaka som smälter i munnen, lagom söt och med lite sälta som förhöjer chokladsmaken. Godare än vanlig kladdkaka och lika enkel att göra.
glutenfri mandelkladdkaka
En bit glutenfri mandelkladdkaka serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: ca 30 minuter varav 19 min i ugnen
Portioner 8-10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit, beräknat på 1 kaka = 10 bitar (113 g): 460 kalorier, 21 g kolhydrater, 40 g fett, 6 g protein

Ingredienser:

Servering:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 19 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull, när drygt hälften av smöret smält, stäng av värmen och tag bort kastrullen från plattan. Rör om tills allt smöret smält.

  2. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter och beströ den med mandelmjöl eller kokosflingor.

    (Detta steg kan hoppas över om man har en bra form där det inte fastnar eller om man inte tycker det gör så mycket om det blir svårt att ta snygga bitar.)

  3. Tillsätt ägg, strösocker, mandelmjöl, kakao, vaniljsocker och salt till det smälta smöret.

    Vispa ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp och kör först så det blir blandat och därefter full effekt ca 30 sekunder.

  4. Häll smeten i formen.

    Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 175°C ca 19 minuter. Observera att tiden i ugnen är helt avgörande för kladdigheten. För en perfekt kladdig kaka, öppna ugnsluckan och skaka försiktigt formen, när kakan dallrar endast i den mittersta hälften av kakan så blir den perfekt kladdig när den svalnat tycker jag. Gräddar man för länge så slutar kakan att dallra, tänk på att det hänger på enstaka minuter på slutet så öppna gärna och testa att skaka försiktigt flera gånger. Tänk på att tiden i ugnen förändras om du tar en större eller mindre ugnsform, en större ugnsform ger kortare gräddningstid.

  5. Låt kladdkakan svalna, ställ den kallt, minst en timme i kylskåp.

    Pudra över florsocker och servera den glutenfria kladdkakan med vispad grädde. Ät och njut!

LCHF LCHF Tips:

Byt ut strösockret mot lite mindre mängd sötströ, ca 1,5 dl och vaniljsockret mot halva mängden vaniljpulver.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara mandelkladdkakan i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor. Den går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Mona Kiefe
Den här har blivit min favorit och jag har gjort den många gånger. Så enkel och lyckas alltid. Brukar göra dubbel sats så blir den högre. Tack för ett jättebra och gott recept.
💬 Svar till Anna ✏️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att läsa!! :) Ja, det här är mitt favoritrecept på kladdkaka, jag tycker den är godare än "vanlig" med vetemjöl.
✏️ Skrivet av Anna
Har letat länge efter en god kladdkaka som är glutenfri och har nu äntligen hittat den!!! Försöker även dra ned på socker så jag tog knappt en dl socker och inget florsocker på och den blev så himla god!!! TACK!!! Kan tillägga att jag förvarade den i kylskåp tills vi skulle äta den.
💬 Svar till Jennie ✏️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte om den! Det här receptet är ett av mina personliga favoriter. 😊
✏️ Skrivet av Jennie
Har gjort den flera gånger och även som muffins, blir supergott varje gång 😋

Visa alla kommentarer