En otroligt god glutenfri kladdkaka som innehåller mandelmjöl istället för vetemjöl. Otroligt god, krämig mandelkladdkaka som smälter i munnen, lagom söt och med lite sälta som förhöjer chokladsmaken. Godare än vanlig kladdkaka och lika enkel att göra.
En bit glutenfri mandelkladdkaka serverad med vispad grädde.
175 °C i mitten av ugnen i ca 19 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Smält smöret på svag värme i en kastrull, när drygt hälften av smöret smält, stäng av värmen och tag bort kastrullen från plattan. Rör om tills allt smöret smält.
Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter och beströ den med mandelmjöl eller kokosflingor.
(Detta steg kan hoppas över om man har en bra form där det inte fastnar eller om man inte tycker det gör så mycket om det blir svårt att ta snygga bitar.)
Smord form med mandelmjöl.
Tillsätt ägg, strösocker, mandelmjöl, kakao, vaniljsocker och salt till det smälta smöret.
Vispa ihop till en jämn smet. Jag använder elvisp och kör först så det blir blandat och därefter full effekt ca 30 sekunder.
Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 175°C ca 19 minuter. Observera att tiden i ugnen är helt avgörande för kladdigheten. För en perfekt kladdig kaka, öppna ugnsluckan och skaka försiktigt formen, när kakan dallrar endast i den mittersta hälften av kakan så blir den perfekt kladdig när den svalnat tycker jag. Gräddar man för länge så slutar kakan att dallra, tänk på att det hänger på enstaka minuter på slutet så öppna gärna och testa att skaka försiktigt flera gånger. Tänk på att tiden i ugnen förändras om du tar en större eller mindre ugnsform, en större ugnsform ger kortare gräddningstid.
Glutenfri kladdkakssmet i formen.Färdiggräddad glutenfri kladdkaka.
Låt kladdkakan svalna, ställ den kallt, minst en timme i kylskåp.
Pudra över florsocker och servera den glutenfria kladdkakan med vispad grädde. Ät och njut!
Roligt att du tycker om receptet! Tack för att du skrev! 🌸
️ Skrivet av Kine Berglund
Jättebra recept och god kaka, den har fått mycket beröm 😀 , har gjort den flera gånger. Har glutenallergiska vänner och denna kaka är så bra ha i frysen när dom besöker
️ Skrivet av Mona Kiefe
Den här har blivit min favorit och jag har gjort den många gånger. Så enkel och lyckas alltid. Brukar göra dubbel sats så blir den högre. Tack för ett jättebra och gott recept.
webmaster
Svar till
Anna
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att läsa!! :) Ja, det här är mitt favoritrecept på kladdkaka, jag tycker den är godare än "vanlig" med vetemjöl.
️ Skrivet av Anna
Har letat länge efter en god kladdkaka som är glutenfri och har nu äntligen hittat den!!! Försöker även dra ned på socker så jag tog knappt en dl socker och inget florsocker på och den blev så himla god!!! TACK!!! Kan tillägga att jag förvarade den i kylskåp tills vi skulle äta den.
webmaster
Svar till
Jennie
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte om den! Det här receptet är ett av mina personliga favoriter. 😊
️ Skrivet av Jennie
Har gjort den flera gånger och även som muffins, blir supergott varje gång 😋
webmaster
Svar till
RoseMarie Renlund
️ Skrivet av Susanne
Tänk på att det är stor skillnad på ytan så om du tar en så pass mycket större form blir gräddningstiden betydligt kortare. Men har du koll på den i ugnen så går det bra men jag rekommenderar att du börjar kolla den redan efter 12 minuter om du har en så stor form.
️ Skrivet av RoseMarie Renlund
Hej! Har bakat din glutenfria mandelkladdkaka som bara är sååååå god! Jag använde en 20 cm bakform och kontrollerade efter 19 min. Eftersom hela kakan dallrade fick den vara inne några minuter till. Tror att jag ska testa en 24 cm form och 19 min, vad tror du?
webmaster
Svar till
Kajsa
️ Skrivet av Susanne
Vad tråkigt. Det mest sannolika är att du gräddat den för länge. Läs igenom instruktionerna noga och återkom gärna med frågor om något är oklart.
️ Skrivet av Kajsa
Min blev torr och smaklös, som sockerkaka, inget kladd 😣
Hej!
Tänkte baka denna kakan till midsommar till en som inte tål gluten. Är det ok att byta ut mandelmjölet mot kokosmjöl?
Tack på förhand.
Trevlig midsommar
Christina
️ Skrivet av Viktoria
Det var så lite så 😊
webmaster
Svar till
Vjollca Berisha
️ Skrivet av Susanne
Ja det är precis som Viktoria skriver. Tack Viktoria! 👍
️ Skrivet av Viktoria
Svar till Vjollca: punkt 3 innebär att hon tillsätter de ingredienserna till det smälta smöret.
️ Skrivet av Vjollca Berisha
Har ni använda smöret på kakan eller nej
webmaster
Svar till
Sara
️ Skrivet av Susanne
Kul att du också tycker det! Tack för att du skrev!
️ Skrivet av Sara
Gjorde den igår. Mycket gott och även godare än en normal kladdkaka. Tack