| Efterrätter |

Snickerskladdkaka

Här är mitt recept på en drömgod snickerskladdkaka. En riktigt mäktig kladdkaka som innehåller jordnötssmör, kolakräm, salta jordnötter och massor av choklad. Mums!
snickerskladdkaka
Snickerskladdkaka - en otroligt god kladdkaka inspirerad av snickersgodis.
Timglas Tid: ca 3 timmar varav 30 minuters jobb
Portioner ca 12 portioner

Ingredienser:

Kladdkaka:

Topping:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och jordnötssmör i en kastrull. Låt smälta på svag värme, tag bort från värmen när drygt hälften av smöret smält och blanda med jordnötssmöret till en jämn smet.

    smält smör och jordnötssmör blandat
    Smält smör och jordnötssmör blandat.
  2. Smörj en rund form ca 20 cm i diameter och beströ den med ströbröd.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt. (Kastrullen ska vara borttagen från värmen.)

    Vispa till en jämn smet. (Jag använder elvisp med vispar och kör kanske 30 sekunder.)

    ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao, salt tillsatt
    Ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao, salt tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  4. Tillsätt vetemjölet. Vispa eller rör ihop till en jämn smet.

    vetemjölet tillsatt
    Vetemjölet tillsatt.
    kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  5. Häll smeten i formen.

    Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 175°C i ca 12-15 minuter.

    (Om du öppnar ugnsluckan och skakar till lite försiktigt på formen så ska det dallra lite i mitten, då är kakan kladdig. Vill man ha en fastare mindre kladdig kaka så vänta tills mitten inte rör sig när man skakar lite.)

    (Tänk på att ugnstiden ändras om du använder en större eller mindre form. Tar man en större form kortas ugnstiden och tvärtom.)

    kladdkakssmeten i formen
    Kladdkakssmeten i formen.
  6. Låt kladdkakan svalna och ställ den sedan i kylskåp i minst en timme innan du breder på toppingen.

    färdiggräddad snickerskladdkaka
    Färdiggräddad snickerskladdkaka.
  7. Bred på hälften av den karamelliserade mjölken. Strö över de salta jordnötterna. Bred sedan på resten av den karamelliserade mjölken.

    Ställ kallt i frysen ca 15 minuter eller i kylskåp minst 30 minuter.

    hälften av kolakrämen utbredd
    Hälften av kolakrämen utbredd.
    jordnötter utströdda
    Jordnötter utströdda.
    resten av kolakrämen utbredd
    Resten av kolakrämen utbredd.
  8. Smält chokladen på svag värme. När drygt hälften av chokladen smält, ta bort från värmen och rör om tills resten smält.

    Tips: Om man vill att chokladen ska bli lite mjukare när den stelnat så kan man blanda i ca 2 msk vispgrädde i chokladen eller en klick smör, då blir det lättare att skära bitar av snickerskladdkakan.

    chokladen smälter
    Chokladen smälter.
    chokladen har smält
    Chokladen har smält.
  9. Bred ut chokladen ovanpå den karamelliserade mjölken.

    Förvara i kylskåp, allra minst en timme före servering.

    chokladen utbredd
    Chokladen utbredd.
    chokladen har stelnat
    Chokladen har stelnat.
  10. Vispa grädden och servera snickerskladdkakan med den. Skär bitar med en vass kniv.

    Om man vill så kan man flytta över kakan till ett serveringsfat, den bör lossna lätt. Jag använde två stekspadar för att flytta över min.

    snickerskladdkakan på serveringsfat
    Snickerskladdkakan på serveringsfat.
    en bit snickerskladdkaka
    En bit snickerskladdkaka.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Snickerskladdkakan håller sig minst 2 veckor i kylskåp.

Kommentarer till Snickerskladdkaka

Skriv en kommentar