| Efterrätter |

Snickerskladdkaka

Här är mitt recept på en drömgod snickerskladdkaka. En riktigt mäktig kladdkaka som innehåller jordnötssmör, kolakräm, salta jordnötter och massor av choklad. Mums!
snickerskladdkaka
Snickerskladdkaka - en otroligt god kladdkaka inspirerad av snickersgodis.
Timglas Tid: ca 3 timmar varav 30 minuters jobb
Portioner ca 12 portioner

Ingredienser:

Kladdkaka:

Topping:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och jordnötssmör i en kastrull. Låt smälta på svag värme, tag bort från värmen när drygt hälften av smöret smält och blanda med jordnötssmöret till en jämn smet.

  2. Smörj en rund form ca 20 cm i diameter och beströ den med ströbröd.

  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt. (Kastrullen ska vara borttagen från värmen.)

    Vispa till en jämn smet. (Jag använder elvisp med vispar och kör kanske 30 sekunder.)

  4. Tillsätt vetemjölet. Vispa eller rör ihop till en jämn smet.

  5. Häll smeten i formen.

    Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 175°C i ca 12-15 minuter.

    (Om du öppnar ugnsluckan och skakar till lite försiktigt på formen så ska det dallra lite i mitten, då är kakan kladdig. Vill man ha en fastare mindre kladdig kaka så vänta tills mitten inte rör sig när man skakar lite.)

    (Tänk på att ugnstiden ändras om du använder en större eller mindre form. Tar man en större form kortas ugnstiden och tvärtom.)

  6. Låt kladdkakan svalna och ställ den sedan i kylskåp i minst en timme innan du breder på toppingen.

  7. Bred på hälften av den karamelliserade mjölken. Strö över de salta jordnötterna. Bred sedan på resten av den karamelliserade mjölken.

    Ställ kallt i frysen ca 15 minuter eller i kylskåp minst 30 minuter.

  8. Smält chokladen på svag värme. När drygt hälften av chokladen smält, ta bort från värmen och rör om tills resten smält.

    Tips: Om man vill att chokladen ska bli lite mjukare när den stelnat så kan man blanda i ca 2 msk vispgrädde i chokladen eller en klick smör, då blir det lättare att skära bitar av snickerskladdkakan.

  9. Bred ut chokladen ovanpå den karamelliserade mjölken.

    Förvara i kylskåp, allra minst en timme före servering.

  10. Vispa grädden och servera snickerskladdkakan med den. Skär bitar med en vass kniv.

    Om man vill så kan man flytta över kakan till ett serveringsfat, den bör lossna lätt. Jag använde två stekspadar för att flytta över min.

Bilder steg för steg

smält smör och jordnötssmör blandat
1. Smält smör och jordnötssmör blandat.
smord och bröad form
2. Smord och bröad form.
ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao, salt tillsatt
3.1. Ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao, salt tillsatt.
en jämn smet
3.2. En jämn smet.
vetemjölet tillsatt
4.1. Vetemjölet tillsatt.
kladdkakssmeten klar
4.2. Kladdkakssmeten klar.
kladdkakssmeten i formen
5. Kladdkakssmeten i formen.
färdiggräddad snickerskladdkaka
6. Färdiggräddad snickerskladdkaka.
hälften av kolakrämen utbredd
7.1. Hälften av kolakrämen utbredd.
jordnötter utströdda
7.2. Jordnötter utströdda.
resten av kolakrämen utbredd
7.3. Resten av kolakrämen utbredd.
chokladen smälter
8.1. Chokladen smälter.
chokladen har smält
8.2. Chokladen har smält.
chokladen utbredd
9.1. Chokladen utbredd.
chokladen har stelnat
9.2. Chokladen har stelnat.
snickerskladdkakan på serveringsfat
10.1. Snickerskladdkakan på serveringsfat.
en bit snickerskladdkaka
10.2. En bit snickerskladdkaka.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Snickerskladdkakan håller sig minst 2 veckor i kylskåp.

Kommentarer

Skriv en kommentar