Brownies

Enkelt recept på brownie, goda brownies som är en sorts amerikanska chokladrutor.
brownies
Mycket goda brownies får man med detta enkla recept.
Timglas Tid: 1 timme, varav 35 minuter i ugnen
Portioner ca 24 st
Näringsvärde Näringsvärde per brownie: 123 kcal

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull på spisen. Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och låt resten smälta av befintlig värme. Rör om då och då.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Ta fram en ugnsform ca 20x35 cm och smörj och bröa den eller klä den med bakplåtspapper.

    (Har du en bra form med non-stick-beläggning i bra skick så kan du ta den som den är utan att smörja och bröa eller använda bakplåtspapper.)

    en ugnsform
    En ugnsform (keramisk beläggning behöver ej smörjas).
  3. Hacka nötterna grovt, antingen i matberedare, med en hackare eller för hand med en vass kniv på en skärbräda.

    (Om man inte tål eller gillar nötter kan dessa uteslutas från receptet)

    hackade hasselnötter i matberedare
    Hackade hasselnötter i matberedare.
  4. Tillsätt strösocker, kakao, äggen, vaniljsocker, bakpulver och salt till det smälta smöret. Vispa till en jämn smet med handvisp eller elvisp på lägsta hastighet.

    ingredienser tillsatt till det smälta smöret
    Strösocker, kakao, ägg, vaniljsocker, bakpulver och salt tillsatt till det smälta smöret.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  5. Tillsätt de hackade nötterna och vetemjölet. Rör eller vispa till en jämn smet (går bra att använda elvisp på lägsta hastighet).

    (Häll upp mjölet eller väg det, undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till torra brownies.)

    nötter och vetemjöl tillsatt
    Nötter och vetemjöl tillsatt.
    brownies-smeten klar
    Brownies-smeten klar.
  6. Häll smeten i formen.

    brownies-smeten i formen
    Brownies-smeten i formen.
  7. Grädda brownies i 150°C i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.

    färdiggräddade brownies
    Färdiggräddade brownies.
  8. Låt brownisarna svalna. Skär dem i rutor när kakan är ljummen eller helt avsvalnad.

    (Om man gräddat i form utan bakplåtspapper så stjälper man upp kakan på en skärbräda och skär enklast från undersidan. Har man gräddat med bakplåtspapper kan man bara lyfta upp det på en skärbräda och skära från ovansidan. Alternativt skär man rutorna med en kniv som inte förstör formen när kakan ligger i formen men det blir mer smuligt om man inte kan använda en vass kniv.)

    Servera eller lägg i burk med lock med smörpapper mellan lagren. Går bra att frysa.

    skär i rutor
    Skär i rutor.
    brownies klara att servera
    Brownies klara att servera.

servera Serveringstips:

Servera med vispad grädde och hallon. Det blir då en smaskig och fin efterrätt!

byt ut Variationstips:

Man kan om man vill garnera brownies. T.ex. kan man smälta 100 g choklad och breda ut och sedan lägga en valnöt på varje brownie.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Brownies går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer till Brownies

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Anonym :)
Hej! För cirka ett år sen (kanske 2 år sen) så gjorde jag dina brownies, bilden var brownies med smält choklad och en valnötskärna på varje, sedan ca ett år senare hade du ä drar bild på brownisarna och när jag gjorde brownisarna helt annan konsistens och blev som en sockerkaka istället för de perfekta brownisarna (sega) jag hade gjort ett år tidigare. Min fråga är då om du har bytt recept?
penna Skrivet av ikram
istället för att använda val nötter kan man använda pistagenötter
penna Skrivet av sophia
Hej!
jag använde detta receptet och tycker att du förklarar jätte bra vad man ska göra och det är verkligen ett stort plus att det finns bilder med. Jag gjorde brownies igår och de blev ungefär en likadan konsistens som en socker kaka. ska de vara så eller ska de vara lite klibbiga inuti?
besökare Svar till Alice penna Skrivet av Susanne
Tänker du på att 150°C inte är Fahrenheit? 150°C = 302 °F. På den här sidan finns temperaturomvandling. Hoppas det löser problemet!

penna Skrivet av Alice
Hej, nu har jag prövat ett till utav dina fantastiska recept Susanne, men jag har ett dilemma, min ugn är lite seg och tror att det är ugnens fel? Jag bakade brownies men dom blev platta och kladdiga i mitten och kändes inte färdig gräddade, jag körde dom på 150 grader i evigheter utan lycka..och detta är andra ggr som det känns obakat..jag bor i NZ och har inte dl mått men översätter allt till cups, nu tog jag en "halv" fysisk tesked för bakpulvret, kan detta vara problemet? Vill veta om det är ugnen som spelar upp eller hur jag måttar med bakpulvret etc?..vill så gärna få till det..kram
penna Skrivet av Angelica
Toppenrecept!

Hade bara oboy hemma och tog det, det blev också smaskigt! Riktigt saftiga och goda brownies!
penna Skrivet av Sandra
Har inte en sådan liten form, bara en stor.. Kan man göra en dubbelsats? Om man dubblar allt utom bakpulvret?
Frågar eftersom vissa bakelser blir sämre när man gör dubbelsats :P
penna Skrivet av marie
Jag tycker att det är väldigt fel med att brownie som är nästan fluffiga, äkta brownie är mycket sega, men ändå mjuka och smakar som om dom har en krämig fyllning i mitten ja alltså mjuk i mitten, men det är inte som kladdkakor!
penna Skrivet av Sandra
Hm, vill göra brownies, men har verkan nötter eller någon blockchoklad.. Återkommer och berättar om det gick bra utan det två. Kanske prövar havregryn som några säger, men tveksamt.. Tack för receptet :)
penna Skrivet av andrea
dom blev jätte goda

Läs alla 58 kommentarer

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka Kakor |