| Muffins & Mjuka Kakor |

Brownies - amerikanska chokladrutor

Enkelt recept på goda brownies som är en sorts amerikanska chokladrutor.
brownies
Mycket goda brownies får man med detta enkla recept.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme, varav 35 minuter i ugnen
Portioner ca 24 st

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull på spisen. Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och låt resten smälta av befintlig värme. Rör om då och då.

  2. Ta fram en ugnsform ca 20x35 cm och smörj och bröa den eller klä den med bakplåtspapper.

    (Har du en bra form med non-stick-beläggning i bra skick så kan du ta den som den är utan att smörja och bröa eller använda bakplåtspapper.)

  3. Hacka nötterna grovt, antingen i matberedare, med en hackare eller för hand med en vass kniv på en skärbräda.

    (Om man inte tål eller gillar nötter kan dessa uteslutas från receptet)

  4. Tillsätt strösocker, kakao, äggen, vaniljsocker, bakpulver och salt till det smälta smöret. Vispa till en jämn smet med handvisp eller elvisp på lägsta hastighet.

  5. Tillsätt de hackade nötterna och vetemjölet. Rör eller vispa till en jämn smet (går bra att använda elvisp på lägsta hastighet).

    (Häll upp mjölet eller väg det, undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till torra brownies.)

  6. Häll smeten i formen.

  7. Grädda brownies i 150°C i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.

  8. Låt brownisarna svalna. Skär dem i rutor när kakan är ljummen eller helt avsvalnad.

    (Om man gräddat i form utan bakplåtspapper så stjälper man upp kakan på en skärbräda och skär enklast från undersidan. Har man gräddat med bakplåtspapper kan man bara lyfta upp det på en skärbräda och skära från ovansidan. Alternativt skär man rutorna med en kniv som inte förstör formen när kakan ligger i formen men det blir mer smuligt om man inte kan använda en vass kniv.)

    Servera eller lägg i burk med lock med smörpapper mellan lagren. Går bra att frysa.

Beskrivande bilder

smält smör
1. Smält smör.
en ugnsform
2. En ugnsform (keramisk beläggning behöver ej smörjas).
hackade hasselnötter i matberedare
3. Hackade hasselnötter i matberedare.
ingredienser tillsatt till det smälta smöret
4.1. Strösocker, kakao, ägg, vaniljsocker, bakpulver och salt tillsatt till det smälta smöret.
en jämn smet
4.2. En jämn smet.
nötter och vetemjöl tillsatt
5.1. Nötter och vetemjöl tillsatt.
brownies-smeten klar
5.2. Brownies-smeten klar.
brownies-smeten i formen
6. Brownies-smeten i formen.
färdiggräddade brownies
7. Färdiggräddade brownies.
skär i rutor
8.1. Skär i rutor.
brownies klara att servera
8.2. Brownies klara att servera.

servera Serveringstips:

Servera med vispad grädde och hallon. Det blir då en smaskig och fin efterrätt!

byt ut Variationstips:

Man kan om man vill garnera brownies. T.ex. kan man smälta 100 g choklad och breda ut och sedan lägga en valnöt på varje brownie.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Brownies går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.