| Efterrätter | Tårtor & bakelser |

Chokladtårta

Recept på en god chokladtårta med chokladbottnar, fyllning med banan och grädde och chokladglasyr!
chokladtårta
God chokladtårta med banan och grädde som fyllning.
Timglas Tid: 1 timme effektiv tid
Portioner 6-8 portioner

Ingredienser:

Tårtbottnar:

Fyllning:

Glasyr:

Garnering:

  • chokladströssel
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.

Häll mjölk, kakao, strösocker och salt i en kastrull och koka upp. Rör om då och då så det blir en fin chokladsmet. Låt chokladmjölken svalna.

Smörj och bröa en form ca 24 cm i diameter och med löstagbar kant.

Rör rumsvarmt smör och strösocker poröst, använd gärna elvisp. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning, gärna med elvisp (kör bara några sekunder till en jämn smet). Häll sedan i chokladmjölken och vetemjöl och rör ihop allt till en smet (går bra med elvisp på låg hastighet).

Häll smeten i den bröade formen och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna med handduk över.

Dela tårtbotten i två bottnar. Lägg den ena bottnen på ett tårtfat. Vispa grädden. Mosa eller skär bananerna i skivor. Bred lite av grädden på bottnen. Lägg på bananerna och sedan resten av grädden. Lägg sedan på den andra bottnen.

Gör glasyren genom att smälta chokladen på svag värme tillsammans med smöret och sockret. Tillsätt mjölken. Ställ sedan glasyren kallt så att den blir tjockare och mer tungrörd så att det blir lättare att bre på den på tårtan (annars rinner den bara av). Ställ gärna kastrullen i kallt vattenbad så svalnar den ganska snabbt. Rör om i den under tiden. Först händer inget men sedan blir den snabbt mycket tjockare.

Bred på glasyren och strö över chokladströssel. Låt tårtan stå kallt.

chokladmjölk
1. Häll mjölk, kakao, strösocker och salt i en kastrull. 2. Rör om då och då under tiden det kokar upp så det blir en fin chokladsmet. 3. Låt chokladmjölken svalna.
bröad form och smör-sockerblandning
4. Smörj och bröa en form. 5. Rumsvarmt smör och socker. 6. Smör och socker blandat, med elvisp.
smeten till chokladbottnarna
7. Rör i äggen, ett i taget, kör gärna med elvisp, bara några sekunder till en jämn smet. 8. Smör, socker, vaniljsocker, bakpulver och äggen i en jämn smet. 9. Tillsätt chokladmjölken och vetemjölet.
färdig chokladbotten-smet
10. Rör eller kör med elvisp till en jämn smet. 11. Häll smeten i den bröade formen och grädda sedan i ugnen. 12. Den färdiggräddade chokladbottnen.
dela chokladbottnen
13. Den färdiga chokladbottnen. Skär den i två delar. 14. Lägg den understa delen på ett tårtfat. 15. Bred på hälften av den vispade grädden och lägg bananskivor ovanpå
Fyllningen och lägg ihop tårtan
16. Lägg på alla bananskivorna. 17. Bred på resten av grädden. 18. Lägg på översta chokladbottnen.
Glasyren till tårtan
19: Gör glasyren. Smält choklad, smör och socker. 20. Låt glasyren tjockna tills den är som på bilden. 21. Klicka på glasyren på tårtan och bred ut den.
Färdig chokladtårta
22. Bred ut glasyren och gör ev mönster i den. 23. Strö på strösssel. 24. En tårtbit serverad med lite hallon.

servera Serveringstips:

Servera gärna med hallon och vispad grädde.

glödlampa Tips:

Man kan skära tårtbotten i 3 delar och göra 2 olika fyllningar. Fyllningar kan man välja själv vad man vill ha. Förslag: Hallon, banan, grädde, vaniljkräm.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig en vecka i kylskåp.

Kommentarer till Chokladtårta

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Madeleine Hatz
Jag följde receptet till punkt och pricka. Det blev inte gott! Torrt, hårt, inte sött. Banan var inte en god fyllning. Synd och tråkigt. andra recept av dig har varit bra.
person Svar till Sara penna Skrivet av Susanne
Tråkigt att din tårta inte blev bra. Du måste ha gjort något fel om den blev så som du beskriver. Läs igenom receptet igen och se om du kan komma på vad som gick fel. Om du kommer på vad det var skriv gärna igen och berätta! Finns det något som jag kan förtydliga i receptet så vill jag gärna veta det!
penna Skrivet av Sara
Smakar inte alls bra. Den är dessutom hård och svår att dela.

Läs alla 153 kommentarer