| Tårtor & bakelser |

Chokladmarängtårta

Mycket god chokladmarängtårta. Den är som en klassisk marängtårta fast med kakao i sockerkakssmeten. Mycket god och uppskattad tårta!
chokladmarängtårta
Chokladmarängtårtan blir hög och fin. Den är också enkel att göra med bara en fyllning. Det är bara att lägga ihop den!
Timglas Tid: 2 ½ timme
Portioner 10 bitar

Ingredienser:

Bottnar chokladsockerkaksdel:

Bottnar marängdel:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Ta fram den form eller formar du ska använda. Välj antingen en långpanna ca 20x35 cm och klä den med bakplåtspapper eller också väljer du två runda formar med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter som du smörjer och bröar, antingen med ströbröd eller kokosflingor.

    Gör du tårtan i långpanna så får du en rektangulär tårta (man delar marängen på mitten och lägger i två lager). Gör man tårtan i runda formar får man en rund tårta, varje form ger en tårtbotten. Jag gör oftast tårtan i runda formar.

    Om du vill göra tårtan i runda formar kontrollera gärna att formarna du använder går in i ugnen samtidigt så slipper du grädda en i taget. Tänk också på att inte välja större form än angiven, ca 20 cm i diameter för det blir svårt att breda ut smeten då.

    instruktion steg 1 chokladmarängtårta
    Runda formar smorda och beströdda med kokosflingor.
  2. Mät upp smör och strösocker. Låt gärna detta stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

    Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

    instruktion steg 2.1 chokladmarängtårta
    Smör och strösocker.
    instruktion steg 2.2 chokladmarängtårta
    Smör och socker blandat.
  3. Tillsätt bakpulver och kakao. Rör ihop till en jämn smet (gärna med elvisp).

    instruktion steg 3.1 chokladmarängtårta
    Tillsätt bakpulver och kakao.
    instruktion steg 3.2 chokladmarängtårta
    En jämn smet.
  4. Dela äggen, ett i taget. Lägg äggulan i smeten och vispa till en jämn smet (för varje äggula). Häll äggvitorna i en torr och fettfri djup bunke som du senare ska vispa dem i.

    instruktion steg 4.1 chokladmarängtårta
    Tillsätt en äggula i taget.
    instruktion steg 4.2 chokladmarängtårta
    En jämn smet.
    instruktion steg 4.3 chokladmarängtårta
    Äggvitorna.
  5. Tillsätt vetemjöl och mjölk. Vispa snabbt ihop till en jämn smet (gärna med elvisp). Vispa inte längre tid än att det är blandat.

    (När du mäter upp vetemjölet - gräv helst inte med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket och då blir smeten svår att breda ut. Häll upp mjölet eller väg det.)

    instruktion steg 5.1 chokladmarängtårta
    Tillsätt vetemjöl och mjölk.
    instruktion steg 5.2 chokladmarängtårta
    Sockerkakssmeten klar.
  6. Bred ut smeten i formen/formarna. Häll ut smeten på mitten och ta sedan en slickepott eller kniv och bred inifrån och ut, var försiktig eftersom det fastnar och det är lätt att det smorda och bröade från formen släpper och följer med. Du behöver inte breda ut smeten precis ända ut i kanterna.

    instruktion steg 6 chokladmarängtårta
    Smeten utbredd.
  7. Gör rent visparna, viktigt att de är fettfria och torra. Vispa äggvitorna till ett fast skum.

    Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett fast skum igen, det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut.

    instruktion steg 7.1 chokladmarängtårta
    Äggvitorna vispade till fast skum.
    instruktion steg 7.2 chokladmarängtårta
    Strösocker tillsatt.
    instruktion steg 7.3 chokladmarängtårta
    Marängsmeten klar.
  8. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna. Strö eventuellt över mandelspån om du vill ha det.

    instruktion steg 8 chokladmarängtårta
    Marängsmeten utbredd.
  9. Grädda tårtan mitt i ugnen i 150°C i ca 45 minuter.

    instruktion steg 9 chokladmarängtårta
    Grädda tårtan i ugnen.
  10. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna.

    Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.

    instruktion steg 10.1 chokladmarängtårta
    Färdiggräddade bottnar.
    instruktion steg 10.2 chokladmarängtårta
    Vispad grädde.
    instruktion steg 10.3 chokladmarängtårta
    Skivad banan till fyllning.
  11. Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat. Om du gjort kakan i rund form. Ta försiktigt loss den ena bottnen från formen med hjälp av en stekspade och flytta den till ett runt tårtfat.

    instruktion steg 11 chokladmarängtårta
    Tårtbotten på tårtfat.
  12. Bred på grädden på bottnen och fördela frukt/bär (om du väljer banan som fyllning så bred på hälften av grädden först, lägg på bananskivor och sedan resten av grädden). Lägg på den andra bottnen (ta försiktigt loss den också). Klart!

    Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör serveras helst inom ett dygn, den kan sjunka ihop något, men om man vispar grädden tjock och breder ut den i ett täckande lager och är noga med att en blöt fyllning som t.ex. hallon inte kommer i kontakt med marängen - att det är ordentligt med grädde mellan så brukar tårtan hålla sig hög och fin minst 1 dygn. Det viktiga är alltså att det inte kommer rinnande vätska i kontakt med marängen på den understa bottnen som då smälter för då sjunker tårtan.

    instruktion steg 12.1 chokladmarängtårta
    Bred på grädde.
    instruktion steg 12.2 chokladmarängtårta
    Fördela bananskivorna.
    instruktion steg 12.3 chokladmarängtårta
    Bred på resten av grädden.
    instruktion steg 12.4 chokladmarängtårta
    Lägg på den andra tårtbottnen.

glödlampa Tips:

Bottnarna kan frysas. Hållbarhet ca 3 månader.

planera Planeringstips:

Gör gärna bottnarna på kvällen innan du ska servera tårtan och låt dem svalna under bakduk under natten.

Kommentarer till Chokladmarängtårta

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Elsmari
Ser väldigt god ut och vill testa den till ett litet större kalas men blev lite undrande eftersom det står 2 olika mått i receptet på långpannan.Jag har en med innermått på 27x42 . -Med vänlig hälsning Elsmari
person Svar till Andrea penna Skrivet av Susanne
Någon timme i rumstemperatur borde räcka för att tina. Men det är inte så att tårtan blir sämre om den står framme fler timmar heller. Jag brukar låta mina bottnar ligga under bakhandduk i rumstemperatur över natten (när jag bakar på kvällen och lägger ihop tårtan nästa dag och då fryser jag inte in den) så då ligger de ju säkert framme i åtminstone 12 timmar och blir inte sämre av det.
penna Skrivet av Andrea
Hej! Jag har gjort denna tårta i långpanna och fryst in bottnarna, hur lång tid innan servering ska jag ta fram dem?
Tacksam för svar!

Läs alla 57 kommentarer