| Efterrätter | Glutenfritt | Nyårsrecept | Tårtor & bakelser |

Dajmtårta / Glassmarängtårta

En drömgod glassmarängtårta som även kallas för dajmtårta. En god marängbotten med gräddig lyxig glass ovanpå som man antingen tar hackad mandel och choklad i eller dajm. Receptet är enkelt att göra och går bra att förbereda och sedan ta fram ur frysen när gästerna kommer!
dajmtårta eller glassmarängtårta
Den här glassmarängtårtan är farligt god. Underst är den söta marängbotten och ovanpå den är den goda gräddglassen som är garnerad med hackad mörk choklad.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 7 timmar varav 1 timmes jobb
Portioner 12 bitar

Ingredienser:

Marängbotten:

Glass-smet:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Hetta upp en torr stekpanna. Rosta nötterna så här: "Stek" nötterna några minuter på medelhög värme så att de blir gyllengula och luktar nötter. Rör om då och då så de inte blir brända.

    Låt nötterna svalna och grovhacka dem.

    (Ta gärna bort det skal som lossnar men det gör inget om det är skal kvar.)

  2. Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och lägg äggulorna i en annan.

  3. Vispa äggvitor till ett hårt skum med elvisp eller köksmaskin med visp.

    Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills marängsmeten är fast (det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att smeten rinner ut).

  4. Tillsätt de hackade nötterna. Vänd försiktigt ner dem och rör till en jämn smet.

    Bred ut marängsmeten i en smord rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. (Tips: Klä formen med bakplåtspapper om du vill att den ska lossna extra lätt. Den lossnar utan också men kanterna på marängbotten blir lite fulare eftersom lite av ytan fastnar.)

  5. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i 150°C ca 45 minuter.

  6. Låt marängbottnen svalna. Det kan bildas lite sprickor men det gör inget.

  7. Vispa äggulor och florsocker ljust och pösigt, använd gärna elvisp eller köksmaskin med visp. Du kan använda samma vispar som till äggvitesmeten, de behöver ej diskas emellan.

  8. Vispa grädden medelhårt.

  9. Hacka daim eller mandel och choklad.

  10. Tillsätt den vispade grädden och rör ihop till en jämn smet.

  11. Tillsätt den hackade daimen (eller hackad mandel och choklad). Rör till en jämn smet.

  12. Häll glass-smeten på den avsvalnade marängen och bred ut den jämnt.

    Frys tårtan i minst 5 timmar. Täck den med folie om den ska stå där längre än 5 timmar. Tårtan kan förvaras i frysen upp till 3 månader.

  13. Vid servering: Ta ut glasstårtan ur frysen. Låt stå framme i rumstemperatur ca 5 min innan du lossar formen (för att inte ha sönder den djupfrysta formen). Lyft över tårtan till ett serveringsfat.

    Dekorera med siktad kakao och/eller hackad choklad eller daim.

    Låt sedan tårtan stå i rumstemperatur 30 minuter eller kylskåp 1 timme före servering så blir glassen lite mjukare. (Jag brukar ha min i kylskåp om tid finns för då tinar den jämnare.)

Beskrivande bilder

hasselnötter rostas
1.1. Hasselnötter rostas.
rostade hasselnötter
1.2. Rostade nötter med lösa skalet borttaget.
hackade rostade nötter
1.3. Hackade rostade nötter.
äggvitor och äggulor
2. Äggvitor och äggulor.
vispade äggvitor
3.1. Vispade äggvitor.
strösocker tillsatt
3.2. Strösocker tillsatt.
färdigvispad marängsmet
3.3. Färdigvispad marängsmet.
hackade nötter tillsatta
4.1. Hackade nötter tillsatta.
marängsmeten blandad
4.2. Marängsmeten blandad.
marängsmeten i formen
4.3. Marängsmeten i formen.
marängbotten gräddas i ugnen
5. Marängbotten gräddas i ugnen.
färdiggräddad maräng
6. Färdiggräddad maräng.
äggulor och florsocker
7.1. Äggulor och florsocker.
vispade äggulor och florsocker
7.2. Vispade äggulor och florsocker.
vispad grädde
8. Vispad grädde.
hackad choklad och sötmandel
9. Hackad choklad och sötmandel.
tillsätt vispad grädde
10.1. Tillsätt vispad grädde.
blandad smet
10.2. Blandad smet.
hackad mandel och choklad tillsatt
11.1. Hackad mandel och choklad tillsatt.
glass-smeten klar
11.2. Glass-smeten klar.
glass-smeten på marängbotten
12. Glass-smeten på marängbotten.
glassmarängtårtan på serveringsfat
13.1. Glassmarängtårtan på serveringsfat.
glassmarängtårta garnerad med hackad choklad
13.2. Glassmarängtårta garnerad med hackad choklad.
en bit glassmarängtårta
13.3. En bit glassmarängtårta.

byt ut Variationstips:

Hasselnötter kan bytas ut mot valnötter, puffat ris (vårgårdaris) eller Rice Krispies.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Tårtan kan förvaras i frysen upp till 3 månader så den kan förberedas i god tid! Om inte all glasstårta går åt kan den återfrysas också och ju mindre tinad den var desto bättre blir återfrysningen.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Silvia    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja marängen ska vara torr, men den ser nog torr ut även innan 45 minuter. Nu är ju inte gräddningstiden jättenoga, det gör inget om du gräddar den lite för länge, den blir kanske mer spröd då bara.
   kommentar  Skrivet av  Silvia  
Glömde starta timern! Hur vet jag när marängen är redo att tas ur ugnen?
 svar  Svar till  Elin    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Kul att du tycker om glassmarängtårtan och min receptsida! Grattis på födelsedagen! :)
   kommentar  Skrivet av  Elin  
Tack för snabbt svar! Tror inte heller att det spelar så stor roll, blev mest nyfiken varför det var ändrat. Tycker verkligen om din sida och den här tårtan är verkligen en favorit! 😊 Bakar flera av den idag till mitt 30-årskalas.
 svar  Svar till  Elin    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det kommer jag faktiskt inte ihåg att jag har gjort. Men det spelar inte så stor roll om du tar 4 eller 5 dl vispgrädde. Det blir ju mera glass om du tar 5 dl vispgrädde men smaksättningen blir lite mera "utspädd".

Skriv och läs alla 63 kommentarer