Dajmtårta / Glassmarängtårta

En drömgod glassmarängtårta som även kallas för dajmtårta. En god marängbotten med gräddig lyxig glass ovanpå som man antingen tar hackad mandel och choklad i eller dajm. Receptet är enkelt att göra och går bra att förbereda och sedan ta fram ur frysen när gästerna kommer!
dajmtårta eller glassmarängtårta
Tid: 7 timmar varav 1 timmes jobb
12 bitar

Ingredienser:

Marängbotten:

Glass-smet:

Garnering:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 150 °C i mitten av ugnen i ca 45 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör dajmtårta så här:

  1. Hetta upp en torr stekpanna. Rosta nötterna så här: "Stek" nötterna några minuter på medelhög värme så att de blir gyllengula och luktar nötter. Rör om då och då så de inte blir brända.

    Låt nötterna svalna och grovhacka dem.

    (Ta gärna bort det skal som lossnar men det gör inget om det är skal kvar.)

    hasselnötter rostas
    Hasselnötter rostas.
    rostade hasselnötter
    Rostade nötter med lösa skalet borttaget.
    hackade rostade nötter
    Hackade rostade nötter.
  2. Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och lägg äggulorna i en annan.

    äggvitor och äggulor
    Äggvitor och äggulor.
  3. Vispa äggvitor till ett hårt skum med elvisp eller köksmaskin med visp.

    Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills marängsmeten är fast (det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att smeten rinner ut).

    vispade äggvitor
    Vispade äggvitor.
    strösocker tillsatt
    Strösocker tillsatt.
    färdigvispad marängsmet
    Färdigvispad marängsmet.
  4. Tillsätt de hackade nötterna. Vänd försiktigt ner dem och rör till en jämn smet.

    Bred ut marängsmeten i en smord rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. (Tips: Klä formen med bakplåtspapper om du vill att den ska lossna extra lätt. Den lossnar utan också men kanterna på marängbotten blir lite fulare eftersom lite av ytan fastnar.)

    hackade nötter tillsatta
    Hackade nötter tillsatta.
    marängsmeten blandad
    Marängsmeten blandad.
    marängsmeten i formen
    Marängsmeten i formen.
  5. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i 150°C ca 45 minuter.

    marängbotten gräddas i ugnen
    Marängbotten gräddas i ugnen.
  6. Låt marängbottnen svalna. Det kan bildas lite sprickor men det gör inget.

    färdiggräddad maräng
    Färdiggräddad maräng.
  7. Vispa äggulor och florsocker ljust och pösigt, använd gärna elvisp eller köksmaskin med visp. Du kan använda samma vispar som till äggvitesmeten, de behöver ej diskas emellan.

    äggulor och florsocker
    Äggulor och florsocker.
    vispade äggulor och florsocker
    Vispade äggulor och florsocker.
  8. Vispa grädden medelhårt.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
  9. Hacka daim eller mandel och choklad.

    hackad choklad och sötmandel
    Hackad choklad och sötmandel.
  10. Tillsätt den vispade grädden och rör ihop till en jämn smet.

    tillsätt vispad grädde
    Tillsätt vispad grädde.
    blandad smet
    Blandad smet.
  11. Tillsätt den hackade daimen (eller hackad mandel och choklad). Rör till en jämn smet.

    hackad mandel och choklad tillsatt
    Hackad mandel och choklad tillsatt.
    glass-smeten klar
    Glass-smeten klar.
  12. Häll glass-smeten på den avsvalnade marängen och bred ut den jämnt.

    Frys tårtan i minst 5 timmar. Täck den med folie om den ska stå där längre än 5 timmar. Tårtan kan förvaras i frysen upp till 3 månader.

    glass-smeten på marängbotten
    Glass-smeten på marängbotten.
  13. Vid servering: Ta ut glasstårtan ur frysen. Låt stå framme i rumstemperatur ca 5 min innan du lossar formen (för att inte ha sönder den djupfrysta formen). Lyft över tårtan till ett serveringsfat.

    Dekorera med siktad kakao och/eller hackad choklad eller daim.

    Låt sedan tårtan stå i rumstemperatur 30 minuter eller kylskåp 1 timme före servering så blir glassen lite mjukare. (Jag brukar ha min i kylskåp om tid finns för då tinar den jämnare.)

    glassmarängtårtan på serveringsfat
    Glassmarängtårtan på serveringsfat.
    glassmarängtårta garnerad med hackad choklad
    Glassmarängtårta garnerad med hackad choklad.
    en bit glassmarängtårta
    En bit glassmarängtårta.

Variationstips

Hasselnötter kan bytas ut mot valnötter, puffat ris (vårgårdaris) eller Rice Krispies.

Hållbarhet och förvaring

Tårtan kan förvaras i frysen upp till 3 månader så den kan förberedas i god tid! Om inte all glasstårta går åt kan den återfrysas också och ju mindre tinad den var desto bättre blir återfrysningen.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Sofia
Skulle vilja göra Daimbakelser. Skulle man kunna baka maräng i muffinsplåt? Om man tar samma mängd som i Daimtårta, hur lång tid i ugnen då? (Glassen är ju lätt att ha i muffinsplåt :-) )
Skrivet av Kajsa
För lång tid och för hög värme för marängen. 3 timmar i 125 grader är min rekommendation.
Skrivet av Angry
Vill tacka för receptet på mandelmarängbotten, det är helt fantastiskt bra! Utgår alltid ifrån det när jag gör egen "almondy" eller en enklare tårtor med grädde och frukt/bär. Ökar bara antalet äggvitor och sockermängden om jag använder en större form.
Skrivet av Stina Fister
Hej
Jag undrar om marängbotten ska vara mjuk ? Jag förvntade mig en hård, fluffig maräng, men den var mjuk !
Följde receptet. Det var jättegott, men frågan är om marängen ska vara seg/mjuk eller hård ?
Tack på förhand
Skrivet av Susanna
Tack för ett bra recept! Uppskattat på makens födelsedag! Nötterna gav en god smak till tårtan!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest