Sachertårta är en otroligt god och lyxig chokladtårta - en dröm för den som älskar choklad. Aprikosmarmelad tillsammans med den saftiga chokladkakan och chokladglasyren blir väldigt gott!
Mycket god Sachertårta - en tårta för chokladälskaren!
Smält försiktigt chokladen i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron eller i vattenbad på spisen.
(Det viktiga är att chokladen inte börjar koka för då blir den grynig. Smälter man direkt i kastrull så måste man smälta på låg värme och tag sedan bort kastrullen från värmen när drygt hälften smält så smälter resten av redan befintlig värme om du rör om lite då och då. I mikron så kan man köra en minut på full effekt, vila ett par minuter och kör en minut till på full effekt och därefter kan man bara låta skålen stå i rumstemperatur så smälter chokladen klart av sig självt av värmen från skålen och den redan smälta chokladens värme.)
Sachertårtan kan stå 1-2 dygn i kylskåp före servering utan att smaken blir sämre, snarare tvärtom.
Utan garnering så kan tårtan frysas in och håller sig då minst 3 månader i frysen.
Hållbarhet och förvaring
Sachertårtan håller sig minst 2 veckor i kylskåp.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Ingela Twete Friberg
Kan jag byta ut vetemjöl och istället ta glutenfritt mjöl? Och då hur mycket glutenfritt mjöl?
MVH
Ingela Twete Friberg
webmaster
Svar till
Johan
️ Skrivet av Susanne
Tack så mycket! Jag håller helt med dig om att det är viktigt med formens storlek och därför brukar jag alltid skriva det så om det saknas någonstans säg till så ska jag lägga till det! Det är en miss från min sida! I detta recept blir ca 22-24 cm i diameter bra. Tack!
️ Skrivet av Johan
Hej Susanne! Tack för alla fina recept! En sak som jag dock ofta saknar i dina recept är storleken på formen du använder till receptet. T ex i detta recept på Sachertårta, ska man förutsätta att du använder en form med 24 cm diameter (vilket ju är vanligt)?
Har man dimensioner på formen som receptet inte är anpassat för ändras ju inte bara formen på resultatet utan även gräddningsegenskaperna.
️ Skrivet av PL
Kan man göra tårtan glutenfri?
webmaster
Svar till
Liselott
️ Skrivet av Susanne
Nej det är inget bakpulver i det här receptet. Det här är inte en sådan typ av chokladbotten man brukar ha bakpulver i. Äggen ger viss fluffighet.