Sachertårta

Sachertårta är en otroligt god och lyxig chokladtårta - en dröm för den som älskar choklad. Aprikosmarmelad tillsammans med den saftiga chokladkakan och chokladglasyren blir väldigt gott!
sachertårta
Tid: 4,5 timmar varav 50 minuters jobb
1 tårta, 8-10 portioner

Ingredienser:

Till formen:

Kakan:

Garnering:

Servering:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och vispgrädde.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 40 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 22-24 cm i diameter med smör och beströ den med ströbröd.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  2. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt det stå framme i rumstemperatur så smöret mjuknar.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  3. Smält försiktigt chokladen i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron eller i vattenbad på spisen.

    (Det viktiga är att chokladen inte börjar koka för då blir den grynig. Smälter man direkt i kastrull så måste man smälta på låg värme och tag sedan bort kastrullen från värmen när drygt hälften smält så smälter resten av redan befintlig värme om du rör om lite då och då. I mikron så kan man köra en minut på full effekt, vila ett par minuter och kör en minut till på full effekt och därefter kan man bara låta skålen stå i rumstemperatur så smälter chokladen klart av sig självt av värmen från skålen och den redan smälta chokladens värme.)

    choklad som ska smältas
    Choklad som ska smältas.
    smält choklad
    Smält choklad.
  4. Mal mandeln med mandelkvarn eller kör riktigt finhackat i en matberedare.

    sötmandel i matberedare
    Sötmandel i matberedare.
    finhackad mandel
    Finhackad mandel.
  5. Vispa smör och socker till en jämn smet, använd elvisp så går det snabbt.

    smör och strösocker vispat
    Smör och strösocker vispat.
  6. Dela äggen. Lägg äggulorna på smör- och sockerblandningen och häll äggvitorna i en torr och ren (fettfri) bunke.

    äggulor och äggvitor
    Äggulor och äggvitor.
  7. Tillsätt den smälta chokladen, mandeln och vetemjölet till smör- och sockersmeten.

    Vispa snabbt ihop till en jämn smet, använd gärna elvisp.

    tillsätt choklad, mandel, vetemjöl
    Tillsätt choklad, mandel, vetemjöl.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  8. Gör rent visparna och vispa äggvitorna med elvisp till ett fast skum.

    fast skum av äggvitor
    Fast skum av äggvitor.
  9. Vänd ner äggviteskummet och rör till en jämn smet med en sked.

    vänd ner äggviteskummet
    Vänd ner äggviteskummet.
    tårtsmeten klar
    Tårtsmeten klar.
  10. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 40 minuter.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
  11. Stjälp upp kakan på ett serveringsfat (så den ligger upp och ner) och låt den svalna.

    (Anledningen till att man vill ha kakan upp och ner är att kakan då suger in aprikosmarmeladen bättre.)

    färdiggräddad sachertårta
    Färdiggräddad sachertårta.
  12. Bred över aprikosmarmeladen och låt tårtan stå svalt ca 1 timme (eller längre tid).

    utbredd aprikosmarmelad
    Utbredd aprikosmarmelad.
  13. Smält chokladen till garneringen och blanda gärna med smör eller olja så blir det lättare att ta bitar av tårtan utan att chokladen spricker.

    smält choklad
    Smält choklad.
  14. Bred chokladen jämnt över tårtan och dess kanter.

    Ställ sachertårtan i kylskåp minst 2 timmar före servering.

    bred på chokladen
    Bred på chokladen.
    chokladen utbredd
    Chokladen utbredd.
  15. Vispa grädden och servera till sachertårtan.

    sachertårtan serveras
    Sachertårtan serveras.
    en tårtbit med vispad grädde
    En tårtbit med vispad grädde.

Planeringstips

Sachertårtan kan stå 1-2 dygn i kylskåp före servering utan att smaken blir sämre, snarare tvärtom. Utan garnering så kan tårtan frysas in och håller sig då minst 3 månader i frysen.

Hållbarhet och förvaring

Sachertårtan håller sig minst 2 veckor i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Ingela Twete Friberg
Kan jag byta ut vetemjöl och istället ta glutenfritt mjöl? Och då hur mycket glutenfritt mjöl?

MVH
Ingela Twete Friberg
Svar till Johan Skrivet av Susanne
Tack så mycket! Jag håller helt med dig om att det är viktigt med formens storlek och därför brukar jag alltid skriva det så om det saknas någonstans säg till så ska jag lägga till det! Det är en miss från min sida! I detta recept blir ca 22-24 cm i diameter bra. Tack!
Skrivet av Johan
Hej Susanne! Tack för alla fina recept! En sak som jag dock ofta saknar i dina recept är storleken på formen du använder till receptet. T ex i detta recept på Sachertårta, ska man förutsätta att du använder en form med 24 cm diameter (vilket ju är vanligt)?
Har man dimensioner på formen som receptet inte är anpassat för ändras ju inte bara formen på resultatet utan även gräddningsegenskaperna.
Skrivet av PL
Kan man göra tårtan glutenfri?
Svar till Liselott Skrivet av Susanne
Nej det är inget bakpulver i det här receptet. Det här är inte en sådan typ av chokladbotten man brukar ha bakpulver i. Äggen ger viss fluffighet.

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest