
MVH
Ingela Twete Friberg
Utrustning:
Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 22-24 cm i diameter med smör och beströ den med ströbröd.
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt det stå framme i rumstemperatur så smöret mjuknar.
Smält försiktigt chokladen i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron eller i vattenbad på spisen.
(Det viktiga är att chokladen inte börjar koka för då blir den grynig. Smälter man direkt i kastrull så måste man smälta på låg värme och tag sedan bort kastrullen från värmen när drygt hälften smält så smälter resten av redan befintlig värme om du rör om lite då och då. I mikron så kan man köra en minut på full effekt, vila ett par minuter och kör en minut till på full effekt och därefter kan man bara låta skålen stå i rumstemperatur så smälter chokladen klart av sig självt av värmen från skålen och den redan smälta chokladens värme.)
Mal mandeln med mandelkvarn eller kör riktigt finhackat i en matberedare.
Vispa smör och socker till en jämn smet, använd elvisp så går det snabbt.
Dela äggen. Lägg äggulorna på smör- och sockerblandningen och häll äggvitorna i en torr och ren (fettfri) bunke.
Tillsätt den smälta chokladen, mandeln och vetemjölet till smör- och sockersmeten.
Vispa snabbt ihop till en jämn smet, använd gärna elvisp.
Gör rent visparna och vispa äggvitorna med elvisp till ett fast skum.
Vänd ner äggviteskummet och rör till en jämn smet med en sked.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 40 minuter.
Stjälp upp kakan på ett serveringsfat (så den ligger upp och ner) och låt den svalna.
(Anledningen till att man vill ha kakan upp och ner är att kakan då suger in aprikosmarmeladen bättre.)
Bred över aprikosmarmeladen och låt tårtan stå svalt ca 1 timme (eller längre tid).
Smält chokladen till garneringen och blanda gärna med smör eller olja så blir det lättare att ta bitar av tårtan utan att chokladen spricker.
Bred chokladen jämnt över tårtan och dess kanter.
Ställ sachertårtan i kylskåp minst 2 timmar före servering.
Vispa grädden och servera till sachertårtan.
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Nyår | Tårtor & bakelser |