| Glutenfritt | Godis | Julgodis | Julmat och andra julrecept |

Chokladkola

Mycket god chokladkola gör du med detta recept. Använd termometer eller gör kulprovet för att veta när kolan är färdig.
chokladkola
Supergott recept på chokladkola. Perfekt julgodis eller till andra tillfällen.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 ½ timme
Portioner 50 st

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Förberedelser och instruktioner:Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast. Själv använder jag en 5-liters kastrull som jag köpt på IKEA (365+). Använd en träsked med flat kant att röra om med.

    Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä den med bakplåtspapper. Om du inte har en form kan du tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Tejpa hörnen och se till att den är stadig. Smörj den noga med flytande margarin eller smör annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien. Ett annat alternativ är att använda ischokladformar istället.

    OBS! Gör bara en sats åt gången.

  2. Mät upp grädde, smör, socker, sirap, kakao och vaniljsocker i kastrullen.

    Smält och blanda på högsta värme och rör om ordentligt tills det kokar upp.

  3. Låt koka på medelhög värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.

    När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig. Tiden det tar innan smeten börjar sjunka är ca 5-20 minuter. Ju större gryta, desto fortare går det. Med min gryta tog det 8 minuter.

  4. Låt sedan fortsätta koka. Tiden det behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har. För att veta när det är klart läs vidare.

    Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg. Över 130°C får man hårda kolor. Om du vill känna vilken konsistens kolan har vid en viss temperatur eller om du inte har en kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.

    OBS! Akta så du inte bränner dig! Om du provsmakar - var ytterst försiktig! Tänk på att temperaturen är över 100°C!

  5. Häll smeten i formen och låt svalna och stelna i rumstemperatur. Om du använder ischokladformar - häll upp smeten i något som går att hälla från t.ex. ett avklippt mjölkpaket eller en candy funnel.

  6. Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie. Om du använder ischokladformar - lägg smörpapper mellan lagren så de inte kladdar ihop.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 chokladkola
1.1. Form med bakplåtspapper.
instruktion steg 1.2 chokladkola
1.2. Form av aluminiumfolie.
instruktion steg 2.1 chokladkola
2.1. Smör, socker, sirap, kakao, vaniljsocker.
instruktion steg 2.2 chokladkola
2.2. Och grädden.
instruktion steg 3.1 chokladkola
3.1. Koka.
instruktion steg 3.2 chokladkola
3.2. Rör i botten.
instruktion steg 4.1 chokladkola
4.1. Använd gärna termometer.
instruktion steg 4.2 chokladkola
4.2. Chokladkolan är klar.
instruktion steg 5 chokladkola
5. Kolasmeten i formen med bakplåtspapper.
instruktion steg 6 chokladkola
6. I aluminiumform skuren i bitar.

relaterade artiklar Läs gärna:

  • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

glödlampa Tips:

Man kan använda ischokladformar istället för folieformen så får man kolan portionerad direkt men det tar längre tid att hälla upp kolan i ischokladformarna.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kolan svalt, i sval, matkällare eller kylskåp. Håller sig minst 3 veckor.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Caroline    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det beror på hur länge du kokar den, det står i receptet. Om du vill ha mjuk kola så kokar du kortare tid. Allt handlar om vilken temperatur smeten har så det enklaste sättet att lyckas är att använda termometer, gärna i kombination med kulprovet om man är osäker på vilken temperatur som motsvarar ens egen favorit-mjuk-seghet. Tänk bara på att det går väldigt fort på slutet så man får inte vara för långsam för då kan plötsligt kolasmeten hinna uppnå en högre temperatur än man tänkt sig och därmed blir kolan hårdare än man tänkt sig. Lycka till! 
   kommentar  Skrivet av  Caroline  
Är denna kola mjuk?
 svar  Svar till  Anki    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det låter verkligen farligt gott! :) Tack för bra tips!
   kommentar  Skrivet av  Anki  
Tack för ett mycket uppskattar recept! Har gjort detta många gånger. Jag doppar alltid mina kolor i mörkchoklad efter att dem stelnat. Blir farligt gott :)
 svar  Svar till  Bakarna    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Precis som tidigare svar så måste kolan koka längre tid så den uppnår rätt temperatur, man behöver inte öka effekten, bara det kokar, men det går fortare om man kan öka effekten. Ett tips om man vill att kolan ska bli klar snabbare är att använda en kastrull med stor bottenyta, t.ex. en 5-literskastrull då går det riktigt snabbt, klart på ca 20 min medan det kan ta över en timme i en kastrull med liten bottenyta t.ex. en såskastrull.

Skriv och läs alla 137 kommentarer