Chokladkola

Mycket god chokladkola gör du med detta recept. Använd termometer eller gör kulprovet för att veta när kolan är färdig.
chokladkola
Supergott recept på chokladkola. Perfekt julgodis eller till andra tillfällen.
Timglas Tid: 1 ½ timme
Portioner 50 st
Näringsvärde Näringsvärde per portion : 68 kcal

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Koka chokladkola så här:

 1. Förberedelser och instruktioner:Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast. Själv använder jag en 5-liters kastrull som jag köpt på IKEA (365+). Använd en träsked med flat kant att röra om med.

  Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä den med bakplåtspapper. Om du inte har en form kan du tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Tejpa hörnen och se till att den är stadig. Smörj den noga med flytande margarin eller smör annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien. Ett annat alternativ är att använda ischokladformar istället.

  OBS! Gör bara en sats åt gången.

  instruktion steg 1.1 chokladkola
  Form med bakplåtspapper.
  instruktion steg 1.2 chokladkola
  Form av aluminiumfolie.
 2. Mät upp grädde, smör, socker, sirap, kakao och vaniljsocker i kastrullen.

  Smält och blanda på högsta värme och rör om ordentligt tills det kokar upp.

  instruktion steg 2.1 chokladkola
  Smör, socker, sirap, kakao, vaniljsocker.
  instruktion steg 2.2 chokladkola
  Och grädden.
 3. Låt koka på medelhög värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.

  När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig. Tiden det tar innan smeten börjar sjunka är ca 5-20 minuter. Ju större gryta, desto fortare går det. Med min gryta tog det 8 minuter.

  instruktion steg 3.1 chokladkola
  Koka.
  instruktion steg 3.2 chokladkola
  Rör i botten.
 4. Låt sedan fortsätta koka. Tiden det behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har. För att veta när det är klart läs vidare.

  Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg. Över 130°C får man hårda kolor. Om du vill känna vilken konsistens kolan har vid en viss temperatur eller om du inte har en kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.

  OBS! Akta så du inte bränner dig! Om du provsmakar - var ytterst försiktig! Tänk på att temperaturen är över 100°C!

  instruktion steg 4.1 chokladkola
  Använd gärna termometer.
  instruktion steg 4.2 chokladkola
  Chokladkolan är klar.
 5. Häll smeten i formen och låt svalna och stelna i rumstemperatur. Om du använder ischokladformar - häll upp smeten i något som går att hälla från t.ex. ett avklippt mjölkpaket eller en candy funnel.

  instruktion steg 5 chokladkola
  Kolasmeten i formen med bakplåtspapper.
 6. Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie. Om du använder ischokladformar - lägg smörpapper mellan lagren så de inte kladdar ihop.

  instruktion steg 6 chokladkola
  I aluminiumform skuren i bitar.

relaterade artiklar Läs gärna:

 • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

glödlampa Tips:

Man kan använda ischokladformar istället för folieformen så får man kolan portionerad direkt men det tar längre tid att hälla upp kolan i ischokladformarna.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kolan svalt, i sval, matkällare eller kylskåp. Håller sig minst 3 veckor.

Se även dessa recept

| Glutenfritt | Godis | Julgodis | Julmat och andra julrecept |

Kommentarer till Chokladkola

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Emelie
Så jäklarns goda! Har gjort två väldigt lyckade satser men tredje och fjärde gick käpprätt åt helsike! Vet inte vad jag helt plötsligt gör för fel. Har testat att ha på både låg medelvärme och hög medelvärme men det börjar lukta bränt efter en stund och när jag häller upp kolan lägger sig smöret ovanpå och kolan är typ klumpig. Vad gör jag för fel?

Tack!
💬 Svar till Erica ✏️ Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte. Jag har inte glukos i mitt recept. Vi får hoppas att någon annan som läser detta vet och kan svara! Annars får du väl testa helt enkelt. Ta några av kolorna och förvara i frysen eller kylskåp istället och jämför! Skriv gärna och berättta!
✏️ Skrivet av Erica
Hej
Jag kokar mkt kola. Säljer på marknader. Har ett problem. Efter 2-3v blir kolan sjukt kladdig o lös runtom. Inte inuti. Den fastnar i pappret. Använder glukos o kokar till 135. Förvarar jag den för varmt. Har de i garaget 12-18 gr. Mvh erica
💬 Svar till Caroline ✏️ Skrivet av Susanne
Det beror på hur länge du kokar den, det står i receptet. Om du vill ha mjuk kola så kokar du kortare tid. Allt handlar om vilken temperatur smeten har så det enklaste sättet att lyckas är att använda termometer, gärna i kombination med kulprovet om man är osäker på vilken temperatur som motsvarar ens egen favorit-mjuk-seghet. Tänk bara på att det går väldigt fort på slutet så man får inte vara för långsam för då kan plötsligt kolasmeten hinna uppnå en högre temperatur än man tänkt sig och därmed blir kolan hårdare än man tänkt sig. Lycka till! 
✏️ Skrivet av Caroline
Är denna kola mjuk?