Chokladkola

Mycket god chokladkola gör du med detta recept. Använd termometer eller gör kulprovet för att veta när kolan är färdig.
chokladkola
Supergott recept på chokladkola. Perfekt julgodis eller till andra tillfällen.
Timglas Tid: 1 ½ timme
Portioner 50 st
Näringsvärde Näringsvärde per portion (16 g): 63 kalorier, 8 g kolhydrater, 3 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Koka chokladkola så här:

 1. Förberedelser och instruktioner: Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast. Själv använder jag en 5-liters kastrull som jag köpt på IKEA (365+). Använd gärna en träsked med flat kant att röra om med.

  Ta en liten form, ca 16x24 cm (måtten inte jättenoga, beror på hur tjocka kolabitar man vill ha) och klä den med bakplåtspapper. Om du inte har en form kan du tillverka en egen form av aluminiumfolie. Tejpa hörnen och se till att den är stadig. Smörj den noga med flytande margarin eller smör annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien. Ett annat alternativ är att använda ischokladformar istället.

  Allra enklast är att använda gjut- och bakbalkar, kostar en slant men blir perfekt resultat med raka kanter. Jag lägger balkarna på en plåt med bakplåtspapper.

  OBS! Gör bara en sats åt gången.

 2. Mät upp grädde, smör, socker, sirap, kakao och vaniljsocker i kastrullen.

  Smält och blanda på högsta värme och rör om ordentligt tills det kokar upp.

 3. Låt koka på medelhög värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.

  När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig. Tiden det tar innan smeten börjar sjunka är ca 5-20 minuter. Ju större gryta, desto fortare går det. Med min gryta tog det 8 minuter.

 4. Låt sedan fortsätta koka. Tiden det behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har. För att veta när det är klart läs vidare.

  Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg. Över 130°C får man hårda kolor. Om du vill känna vilken konsistens kolan har vid en viss temperatur eller om du inte har en kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.

  Tänk på att röra om lite försiktigt så att rätt temperatur kan läsas av. Det kan ibland vara varmare nära botten. Det bästa är att använda både termometer och att göra kulprovet för att vara säker på att få den perfekta konsistensen.

  OBS! Akta så du inte bränner dig! Om du provsmakar - var ytterst försiktig! Tänk på att temperaturen är över 100°C!

 5. Häll smeten i formen och låt svalna och stelna i rumstemperatur.

  Om du använder ischokladformar - häll upp smeten i något som går att hälla från t.ex. ett avklippt mjölkpaket eller en doseringstratt.

 6. Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar.

  Lägg bitarna med lite luft mellan och bakplåtspapper mellan lagren i en burk. Då kladdar de inte ihop. Man kan också linda in varje bit för sig i smörpapper. Om du använder ischokladformar - lägg smörpapper mellan lagren så de inte kladdar ihop.

relaterade artiklar Läs gärna:

 • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

glödlampa Tips & tricks:

Sockermängden går att minska. Chokladkolan blir söt ändå.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kolan svalt, i sval, matkällare eller kylskåp. Håller sig minst 3 veckor.

Se även dessa recept

| Glutenfritt | Godis | Julgodis |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Malin
Enkelt recept, alltid jättegoda, återkommer till detta recept min favorit av kolor, finns ofta hemma det man behöver, bästa kola receptet!!!
✏️ Skrivet av Jocke
Supergott recept på chokladkola som jag och sonen gjorde till jul. Rekommenderas varmt!
✏️ Skrivet av Musse
Jättegoda kolor som får höga betyg från alla som jag bjuder på!
Riktigt bra recept, supertydligt och bra med bilder för mig som blir nervös när jag ska hålla koll på temperaturer och olika processer i ett recept.
Jag gjorde en sats på 5 dl grädde, alltså 1+2/3 sats, och det funkade finfint i min stora kastrull (kanske 10 liter). Jag klippte kolorna med sax istället för att skära med kniv, det blev lättare för mig.
✏️ Skrivet av Jonas
Ja smaken är som ….. men jag är nöjd med det här receptet och är nöjd med resultatet. Tack för att du lagt ner så mycket jobb med tydlig förklaring och fotografier för oss användare. Det uppskattas väldigt mycket. God Jul och Gott Nytt År.
✏️ Skrivet av findus
Smeten ska sjuda men inte sjunka.Sedan värmer man kakao aldrig över 90 grader då smaken förstörs

Visa alla kommentarer