| Glutenfritt | Godis | Julgodis | Julmat och andra julrecept |

Kola

Mycket god kola gör du med det här receptet. Tänk på att följa receptet noga för att lyckas! Använd termometer eller gör kulprovet för att veta när kolan är färdig.
kola recept
Supergott recept på kola. Perfekt julgodis eller till andra tillfällen.
Timglas Tid: 1 ½ timme
Portioner ca 50 st, 90 st i ischokladformar

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

Förberedelser och instruktioner: Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast. Själv använder jag en 5-liters kastrull som jag köpt på IKEA (365+). Använd en träsked med flat kant att röra om med.

Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä den med bakplåtspapper. Om du inte har en form kan du tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Smörj den noga med flytande margarin eller smör. Annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien. Ett annat alternativ är att använda ischokladformar istället.

Så här gör du kolan: Blanda grädde, smör, socker, sirap och vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme ca 5-15 minuter, helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.

När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig.

Låt sedan fortsätta koka. Tiden det behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har. För att veta när det är klart läs vidare.

Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg och perfekt konsistens tycker jag. Vid 130°C är kolan hård men lite seg i mitten. För att testa vilken konsistens kolan har vid en viss temperatur eller om du inte har någon kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.

OBS! Akta så du inte bränner dig! Om du provsmaker - var ytterst försiktig! Tänk på att temperaturen är över 100°C!

Häll smeten i den smorda formen och låt svalna och stelna i rumstemperatur. Om du använder ischokladformar - häll upp smeten i något som går att hälla från som har handtag så att du inte bränner dig.

Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie.

Lägg kolorna i en burk. Om du använder ischokladformar - lägg smörpapper mellan lagren så de inte kladdar ihop.

OBS! Gör bara en sats åt gången!

kola steg 1-3
1. Ta fram en stor kastrull och en slev med rak kant. 2. Mät upp ingredienserna. 3. Smält och rör om ordentligt.
kola steg 4-6
4. Låt koka upp och koka på medelhög värme ca 5-15 minuter, helst utan att röra om. 5. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över. Så här högt pöste min smet upp. 6. Smeten sjunker sedan och tjocknar och då så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig.
kola steg 7-9
7. Låt sedan fortsätta koka. Detta kan ta allt från 5-60 minuter. På denna bild är min kola 97°C. 8. Nu är kolasmeten 122°C och är klar. 9. Ta av kastrullen från plattan. När det slutar bubbla ser smeten ut så här.
kola steg 10-11
10. Glöm inte att smörja din folieform. 11. Häll smeten i formen och låt stelna. Skär sedan bitar med vass kniv, vilket jag gjort på bilden.
kola steg 12-13
12. Om du använder ischokladformar så ställ gärna upp dem på något så blir det lättare att hälla. Jag vände en skål upp och ner. Häll upp smeten i något som går att hälla ur med handtag så att du inte bränner dig. Jag tog ett litermått. 13. Fördela kolasmeten i formarna. Låt svalna.

relaterade artiklar Läs gärna:

  • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

glödlampa Tips:

Man kan använda ischokladformar istället för folieformen så får man kolan portionerad direkt.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kolan svalt, i sval, matkällare eller kylskåp. Håller sig minst 3 veckor.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Matias    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja, jag har använt ett halvlitermått i plast. Men senaste åren har jag använt en chokladtratt när jag gjort knäck som ju blir lika varm. Men så klart gäller det ju att det man använder tål de höga temperaturerna på kolan på bortåt 130°C. 
   kommentar  Skrivet av  Matias  
Hej Susanne! Det ser ut som du använde en plastkanna när du hällde upp kolan (kan ju vara glas också fast det inte syns). Jag använde en tillbringare av plast en gång, problemet var bara att den inte tålde den heta kolasmeten, så allt rann ut i botten på kannan. Inte så kul... Ska prova att göra din kola nu :-)
 svar  Svar till  Sandra    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag tror det kan bero på att den sockrat sig lite. Rör försiktigare i smeten, alltså följ instruktionerna i receptet där jag beskrivit detta. Skriv gärna och berätta om det blev bättre om du provar!
   kommentar  Skrivet av  Sandra  
Hejsan,
Undrar om du som expert kan svara på en sak som brukar hända när jag kokar kola, både med ditt recept och andra.

Den brukar bli rätt i smak och konsistens, men så fort den stelnar så blir det som en vit beläggning uppe på ytan. Ser ut lite som stearing och smakar lite knasigt...

Har du en aning om vad det beror på och vad jag kan göra för att slippa det vid årets kolakokande? =)

Tack på förhand!
/Sandra
 svar  Svar till  Nicklas    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Vad kul att det blev så bra! :) Ja jag tycker också att det är svårt att hinna med med kultestet iaf när jag kokar i en stor kastrull för då går det så fort. Vips har kolan kokat lite för länge under tiden man testar.

Skriv och läs alla 89 kommentarer