Chokladdoppad frukt

Chokladdoppad frukt är ett hälsosamt alternativ till godis. Receptet har lågt GI och är väldigt enkelt att göra.
chokladdoppad frukt
Jag gjorde receptet med kiwi och apelsin doppad i Odense mörk blockchoklad (55%).
Timglas Tid: 15 min + tid att stelna
Portioner valfritt

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Smält choklad och olja i vattenbad (se bild nedan) eller smält i mikron. Rör om till en jämn smet.

Skala och skär frukten i lämpliga bitar. Doppa halva frukten i chokladen.

Lägg på smörpapper och låt stelna. Förvara i kylskåp, men inte för länge eftersom frukten blir torr.

choklad smälts i vattenbad
Värm vatten i en kastrull. I kastrullen låter du en metallbunke flyta. Det viktiga är att vattenångan får inte komma i kontakt med chokladen för då blir den kornig. Låt chokladen smälta.

Kommentarer till Chokladdoppad frukt

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Henrietta ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för dina synpunkter. Det här receptet ligger i GI-kategorin, inte LCHF. De flesta brukar anse att man kan äta en frukt om dagen när man följer GI-metoden men bör kanske undvika de sötaste (högt GI) sorternas frukt som mango och kanske ananas. Kiwi, apelsin och jordgubbar har inte högt GI senast jag kollade. 53 är medelhögt. Så egentligen är det väl bara ananas i listan som kanske är lite tveksamt. Sedan kanske man inte ska stirra sig blind på GI bara för om man jämför med pasta som du gör så får man ju tänka på att pasta äter man ganska mycket större mängd av. Här pratar vi om några få fruktbitar som dessutom innehåller väldigt mycket vitaminer och annat som också är hälsosamt. Jag tycker därför det är ett GI-recept, men kanske då ta bort ananas i listan. Jag åt detta själv när jag gick ner i vikt med just GI-metoden.
Vilka fler recept tycker du ligger i fel kategori?
✏️ Skrivet av Henrietta
Jag vänder mig mot flera LCHF/GI recept på den här sidan. Några av de är mer nyttiga och låga i kalorier men faktiskt inte låga i GI. Ananas och kiwi har högt GI, 66 resp 53, det är lika högt som pasta! Det är INTE förenligt med dessa dieter!
✏️ Skrivet av Maria
alltså herregud vad gott det ser ut men jag vill ha ett recept på bröd men jag har ej för mycket mjöl hemma!!!!!! :(
💬 Svar till Nicole ✏️ Skrivet av Susanne
Varsågod! :) Jag har inte provat så hög kakaohalt, det högsta jag provat är 70% men gissar att det borde gå,
✏️ Skrivet av Nicole
Funkar det med 90%-ig mörk choklad? Alltså ej blockchoklad?

Tack för en bra receptsida!
💬 Svar till Taz ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
✏️ Skrivet av Taz
Man kan används äpple om man använder typ lite ättika som man pendlar på med pensel för att förhindra äpplet från att bli brunt men det går även att använda citrusfrukt som citron
💬 Svar till Anna-sarah ✏️ Skrivet av Susanne
Ja du kan ta vilken choklad du vill! Dock blir det ju nyttigare med mörk choklad.
✏️ Skrivet av Anna-sarah
Funkar det utan mörk blockcoklad?
✏️ Skrivet av Susanne
Svar till Anna: Nej kanske inte vilken frukt som helst. Exempelvis äpple blir ju brunt, liksom banan, då måste man doppa ner hela i så fall.

Se även dessa recept

| GI Recept | Glutenfritt | Godis | Julgodis |