Apelsiner

apelsiner
Goda mogna apelsiner.

Apelsiner kan ätas färska som de är men är också goda i pajer, kakor och sallader. Man kan också göra saft, juice och marmelad av apelsiner.

Rivet apelsinskal ingår i en del bakverk. När man river apelsinskal, tänk på att använda ett bra rivjärn och att inte riva av mer än det yttersta oranga skalet och inget av det vita för då blir smaken besk. Tänk också på att tvätta skalet ordentligt innan.

Apelsin är en citrusfrukt som är en viktig c-vitaminkälla och god att äta som den är. Kläm lite på frukten så blir den lättare att skala. Använd gärna apelsinskalare (små billiga plastverktyg) eller skär apelsinen i 4 klyftor och ät.

Apelsiner är lite temperaturkänsliga. Om apelsinerna får köldskador får de bruna insjunkna fläckar. Gamla apelsiner får också bruna fläckar, mest vid stjälkänden. Apelsiner kan också drabbas av mögel, röta och uttorkning. Släng apelsiner som är dåliga. Det går inte att skära bort delar av en dålig apelsin och äta resten.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av apelsiner.

Energi: 49 kcal
Kolhydrater: 10.2 g
Protein: 0.8 g
Fett: 0 g
Fibrer: 1.9 g

Tips och info

Engelskt namn:

orange

Finns i affären:

Året runt i fruktdisken. På vinterhalvåret importeras apelsinerna från Spanien, Marocko, Israel och Italien. Under sommarhalvåret importeras apelsinerna från Sydafrika, Swaziland, Uruguay, Brasilien och Argentina.

Hållbarhet och förvaring:

2-3 veckor vid 2-5 grader 1-2 veckor vid 20 grader

Pris:

ca 15 - 20 kr/kg

Köptips:

Apelsiner har ungefär samma pris året om. Det man bör titta på är att köpa fina apelsiner med friskt lysande orange skal.

Näringsvärdestips:

Näringsvärden per 100 g: Energi 46 kcal/193 kJ, Vatten 86 g, Protein 0,8 g, Fett 0,1 g, Kolhydrater totalt (ej fibrer) 10,3 g, Kostfiber 1,9 g, Kalium 158 mg, beta-karoten 0,126 mg, C-vitamin 53 mg.

Ersätt med:

Andra citrusfrukter som mandariner och clementiner.

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest