Apelsiner

apelsiner
Goda mogna apelsiner.

Apelsiner kan ätas färska som de är men är också goda i pajer, kakor och sallader. Man kan också göra saft, juice och marmelad av apelsiner.

Rivet apelsinskal ingår i en del bakverk. När man river apelsinskal, tänk på att använda ett bra rivjärn och att inte riva av mer än det yttersta oranga skalet och inget av det vita för då blir smaken besk. Tänk också på att tvätta skalet ordentligt innan.

Apelsin är en citrusfrukt som är en viktig c-vitaminkälla och god att äta som den är. Kläm lite på frukten så blir den lättare att skala. Använd gärna apelsinskalare (små billiga plastverktyg) eller skär apelsinen i 4 klyftor och ät.

Apelsiner är lite temperaturkänsliga. Om apelsinerna får köldskador får de bruna insjunkna fläckar. Gamla apelsiner får också bruna fläckar, mest vid stjälkänden. Apelsiner kan också drabbas av mögel, röta och uttorkning. Släng apelsiner som är dåliga. Det går inte att skära bort delar av en dålig apelsin och äta resten.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av apelsiner.

Energi: 49 kcal
Kolhydrater: 10.2 g
Protein: 0.8 g
Fett: 0 g
Fibrer: 1.9 g

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

orange

Hitta Finns i affären:

Året runt i fruktdisken. På vinterhalvåret importeras apelsinerna från Spanien, Marocko, Israel och Italien. Under sommarhalvåret importeras apelsinerna från Sydafrika, Swaziland, Uruguay, Brasilien och Argentina.

Datum Hållbarhet och förvaring:

2-3 veckor vid 2-5 grader 1-2 veckor vid 20 grader

Sedlar Pris:

ca 15 - 20 kr/kg

Kundvagn Köptips:

Apelsiner har ungefär samma pris året om. Det man bör titta på är att köpa fina apelsiner med friskt lysande orange skal.

Stapeldiagram Näringsvärdestips:

Näringsvärden per 100 g: Energi 46 kcal/193 kJ, Vatten 86 g, Protein 0,8 g, Fett 0,1 g, Kolhydrater totalt (ej fibrer) 10,3 g, Kostfiber 1,9 g, Kalium 158 mg, beta-karoten 0,126 mg, C-vitamin 53 mg.

Byt ut Ersätt med:

Andra citrusfrukter som mandariner och clementiner.

Liknande ingredienser

| Frukt |


Apelsinchokladkaka

Apelsinchokladkaka

Recept på mycket god och fin apelsin- och chokladkaka som du gör lika enkelt som sockerkaka - med apelsin och choklad.

klocka Tid: ca 1 timma och 10 minuter, varav 45 minuter i ugnen
Apelsinmandelrutor

Apelsinmandelrutor med chokladtäcke

Mycket goda kakor med endast 4 ingredienser: mandelmassa, apelsin, ägg och choklad. Bakas enkelt i långpanna.

klocka Tid: 1 timma och 20 minuter varav 30 minuter i ugnen
apelsinpannacotta

Apelsinpannacotta

Recept på apelsinpannacotta, en len och fin pannacotta med apelsin och choklad. Otroligt god smakkombination. Prova så får du se!

klocka Tid: 15 minuter + 2 timmar i kylen
chokladdoppad frukt

Chokladdoppad frukt

Chokladdoppad frukt är ett gott recept med lågt GI på frukt doppad i choklad. Gott som godis eller garnering på bakverk.

klocka Tid: 15 min + tid att stelna
fruktsallad

Fruktsallad

Recept på fruktsallad. Gott och enkelt - som dessert eller mellanmål! Bilder steg för steg.

klocka Tid: 15 minuter
Kyckling i apelsinsås

Kyckling i apelsinsås

Ett recept på en god, nyttig och enkel rätt med kyckling och apelsin.

klocka Tid: 25 minuter
ris à la malta

Ris à la Malta

Ris à la Malta. Klassikt recept på efterrätt till jul med risgrynsgröt, grädde och apelsin. Mycket gott och enkelt!

klocka Tid: 15 min
rödkålssallad

Rödkålssallad

Mycket god rödkålssallad med apelsiner och äpplen. Perfekt på julbordet. Enkelt recept att göra.

klocka Tid: 30 minuter
Vit och mörk chokladglasstårta

Vit och mörk chokladglasstårta

Recept med vit och mörk choklad förenade i en glasstårta. Mycket god och enkel att göra.

klocka Tid: 6 timmar varav 45 minuters arbetsinsats

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer