| Efterrätter | Glutenfritt | Julmat och andra julrecept |

Ris à la Malta

Ris à la Malta är en klassisk efterrätt till jul som är mycket enkel att göra. Godast blir den med hemgjord risgrynsgröt.
ris à la malta
Ris à la Malta är en efterrätt till jul. Den går även att göra med hallon.
Timglas Tid: 15 min
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Blanda risgrynsgröt, florsocker, vaniljsocker.

    risgrynsgröt, florsocker och vaniljsocker
    Risgrynsgröt, florsocker och vaniljsocker.
    blanda
    Blanda.
  2. Vispa grädden och rör ner den till en jämn smet. Smaka gärna av och ta mer socker om du vill ha det.

    vispa grädden
    Vispa grädden.
    blanda i grädden
    Blanda i grädden.
    rör till en jämn smet
    Rör till en jämn smet.
  3. Skala och skär apelsin i mindre bitar och rör ner dem. Spara gärna några fina bitar att garnera med.

    (Vill man göra detta riktigt snyggt och lyxigt så filéar man apelsinen så man får bort allt det vita, jag har inte gjort det.)

    skär apelsin i bitar
    Skär apelsin i bitar.
    rör ner apelsinbitarna
    Rör ner apelsinbitarna.
    färdigblandad ris à la malta
    Färdigblandad ris à la malta.
  4. Servera! Garnera med några fina apelsinbitar.

    ris à la malta serverad
    Ris à la malta serverad.

glödlampa Tips:

Om man använder köpt risgrynsgröt så brukar den vara ganska söt och då behöver man egentligen inte tillsätta mer socker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Receptet är fritt från tillsatser om du gör din egen risgrynsgröt och använder äkta vispgrädde.

byt ut Variationstips:

Istället för apelsin är det gott med hallon.

Kommentarer till Ris à la Malta

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Trebarnsmamman Jessica
Lagade ett jättelass av det här idag då vi hade julavslutning på öppna förskolan. Det blev minst sagt uppskattat av så väl barn som vuxna. :-) Hade färdiglagad risgrynsgröt så skippade florsockret. Blev alldeles lagom sött.
penna Skrivet av Annika
"Ris à la Malta är en efterrätt som ofta äts till jul i Sverige. Namnet torde vara en förvanskning av danskans Risalamande, vilken i sin tur kan härledas till franskans Riz à l'amande = "ris med mandel". Rätten har alltså inget med Malta att göra."

Taget fran wikipedia :)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Julian Mompalao de Piro: Ingen aning. Kanske någon annan vet?

Läs alla 9 kommentarer