| Billigt | Frukost | Julmat och andra julrecept | Kvällsmat | Vegetariskt |

Risgrynsgröt

Följ det här receptet på risgrynsgröt så får du en riktigt god hemlagad gröt som inte bränner fast i kastrullen. Extra god blir den om du byter ut en del av mjölken mot vispgrädde. Servera gröten med mjölk och kanel eller saftsås.
risgrynsgröt
Risgrynsgröten serverad med mjölk och kanel.
Timglas Tid: 2 timmar
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Ev: Saftsås:

Servering:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri mjölk.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Så här kokar du risgrynsgröt:

  1. Ta fram en tjockbottnad kastrull. Jag brukar använda en 5-literkastrull (IKEA 365+) som jag gör dubbel sats i.

    Lägg en klick smör i kastrullen, sätt på plattan och låt smöret smälta.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Mät upp ris, vatten och salt och låt det koka upp. Rör om och lägg på ett lock och låt det koka i ca 10 minuter på svag värme (jag tar 2 av 9 på min spis), precis så att det kokar. Det är lätt att det bränner fast annars.

    låt koka upp
    Låt koka upp.
    sänk värmen
    Sänk värmen.
  3. Tillsätt mjölken (eller mjölk och grädde) och en eller flera bitar med hel kanel. Rör om och låt bli varmt (behöver inte koka), sänk därefter värmen till svag värme (jag tar 2 av 9 på min spis), det ska helst inte koka för om det kokar är det dels risk att det kokar över och dels stor risk att det bränner fast i botten. Lägg på locket och låt svälla i ca 40-60 minuter.

    (Upp till hälften av mjölken kan bytas ut mot vispgrädde, gröten blir då ännu godare, mer mättande och får en fylligare smak med den högre fetthalten. Dessutom bränner inte gröten fast alls så lätt och det går bra att koka på svag värme så att gröten blir klar snabbare.)

    tillsätt mjölken
    Tillsätt mjölken.
    tillsätt kanel
    Tillsätt kanel.
    låt bli varmt
    Låt bli varmt.
  4. Om gröten efter denna tid ändå har för lös konsistens låt den då fortsätta svälla på svag värme i 10-60 minuter till. Tiden det tar beror på hur varmt du har på spisen. Det tar visserligen längre tid på låg värme men du slipper diska fastbränd gröt och det kokar inte över.

    (Det brukar ta totalt ca 2 timmar för mig när jag gör dubbel sats på bara mjölk. Men när jag tar drygt hälften mjölk, knappt hälften grädde så kokar jag på svag värme och då blir den klar på en timme utan att bränna fast.)

    gröten börjar bli klar
    Gröten börjar bli klar.
    risgrynsgröten är klar
    Risgrynsgröten är klar.
  5. Om du vill ha saftsås: Blanda saft och vatten. Smaka, det ska vara lite starkare än du brukar dricka. Blanda i potatismjölet, tänk på att blanda i potatismjölet medan saften ännu inte blivit varm. Låt koka upp under omrörning. När första bubblan syns är det färdigt!

  6. Servering: Servera med saftsås eller strö över kanel och häll på mjölk och/eller servera med en flera av följande ingredienser: ingefära, strösocker, farinsocker, råsocker, ljus sirap.

    risgrynsgröt med kanel serveras
    Risgrynsgröt med kanel serveras.

glödlampa Tips:

Om det bränner fast - rör inte upp det brända på botten för då kommer allt att smaka bränt! När du sedan ska diska - strö på maskindiskpulver och häll i lite varmt vatten och låt stå en stund. Ett annat alternativ är att ta en vanlig sockerbit och pyttelite vatten i botten av kastrullen. Gnugga med sockerbiten och det brända försvinner!

GI GI Tips:

Risgrynsgröt har högt GI och tar man även socker eller sirap till så blir det ännu högre.

planera Planeringstips:

Risgrynsgröten kan man gärna göra 1-3 dagar i förväg.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Risgrynsgröten håller sig minst 5 dagar i kylskåp.

Kommentarer till Risgrynsgröt

Skriv en kommentar

person Svar till Lasse penna Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om risgrynsgröten!
penna Skrivet av Lasse
Bra gröt
person Svar till Josefin penna Skrivet av Susanne
Trevligt! :) Tack också för att du delar med dig av bra tips!

Läs alla 34 kommentarer