Recepten.se – Recept> Frukost> Havregrynsgröt

Havregrynsgröt

Snabbt, nyttigt och mättande med havregrynsgröt till frukost. Recept för både tillagning i kastrull och direkt på tallriken. Fördelen med tillagning direkt på tallriken är att det inte blir någon disk och klart på nolltid i mikron, perfekt när man bara gör en portion.
Havregrynsgröt
Havregrynsgröt - gröt till frukost - serverad med mjölk och lingonsylt.
Skriv ut   Mejla
Tid: 5 minuter
Mängd: 1 portion

Ingredienser:

Servering:

Glutenfritt - Havregryn innehåller väldigt lite gluten. Det finns vissa sorters havregryn som är helt glutenfria.
Vegetariskt

Koka i kastrull eller tillaga havregrynsgröt i mikro så här:

  1. I kastrull: Blanda vatten, havregryn och salt.

    På tallrik i mikro: Blanda vatten, havregryn och salt. Om du vill ha bär till så strör du bara dem överst (de behöver inte tinas).

    havregryn, vatten och salt i kastrull
    Havregryn, vatten och salt i kastrull.
    Havregrynsgröt i mikro steg 1
    I mikro med frysta bär.
  2. I kastrull: Låt koka upp. Sänk värmen och låt koka några minuter tills gröten blivit lagom tjock. Rör om då och då.

    På tallrik i mikro: Kör gröten i mikron på ca 650W i 3 minuter. Rör om.

    Havregrynsgröten kokar.
    I kastrull. Låt koka upp.
    Havregrynsgröt i mikro steg 2
    I mikro. Färdig gröt.
  3. Servera gärna med mjölk och t.ex. färska bär, sylt, äppelmos eller ev. strösocker.

    färdig havregrynsgröt i kastrull
    I kastrull. Färdig gröt.
    havregrynsgröt serverad med mjölk och lingonsylt
    Havregrynsgröt serverad med mjölk och lingonsylt.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (238 g): 137 kcal, 21 g kolhydrater, 3 g fett, 5 g protein, 4 g fibrer

GI Tips

Servera med hallon eller blåbär - eller tillsätt frysta bär före tillagningen som står i beskrivningen. Servera sedan med mjölk och utan socker.

Tips för att undvika tillsatser

Fritt från tillsatser om du serverar med färska bär eller sylt eller äppelmos som är fritt från tillsatser.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Tom
Personligen gillar jag inte den "klibbiga" varianten av havregrynsgröt som den blir när grynen kokas upp tillsammans med vattnet.
Koka istället upp vatten och salt innan ni lägger i havregrynen, så blir gröten mer "crunchy".
Även mina barn som inte gillade havregrynsgröt innan älskar denna variant.
Skrivet av Rose
Perfekt med bilderna.
Skrivet av Peder Petersson
Måste koka gröten på mjölk
Helst i micron för att slippa diska kastrullen
Skrivet av Saga
Jättebra gröt, har gjort den flera gånger. Det bästa är bären.
Skrivet av Maria
Havregryn innehåller inte alls gluten. Däremot är det ofta kontaminerat av gluten. Därför bör en som har celiaki enbart äta, rent havre (som säljs i glutenfria hyllan).
Recept och foto: Susanne Jarl