Marianne
Lingonsylt




Ingredienser:
- 2 liter (1 kg) lingon
- 5 dl (0,5 kg) syltsocker
- eller strösocker (läs tips nedan)


Gör så här:
-
Skölj lingonen och rensa bort ev. skräp. Lägg dem i en kastrull.
- 2 liter (1 kg) lingon
Skölj lingonen. Lägg lingonen i en kastrull. -
Häll på syltsocker eller strösocker.
- 5 dl (0,5 kg) syltsocker
- eller strösocker (läs tips nedan)
Tillsätt socker. - 5 dl (0,5 kg) syltsocker
-
Låt koka upp på medelvärme under omrörning. Låt koka ca 12 minuter. Om det skvätter, sänk värmen, men inte mer än att det fortfarande kokar.
Låt koka upp på medelvärme och rör runt. Vätskan i lingonen börjar koka och sockret smälter. Det börjar bubbla lite. -
Ta bort det mesta av det rosa skummet. Detta görs för att få längre hållbarhet på sylten.
Det bildas skum. Ta bort det värsta skummet. -
Häll upp i rena glasburkar med tättslutande lock. För längre hållbarhet kan man ställa in glasburkarna i 100°C varm ugn innan man häller upp sylten.
Låt svalna. Det spelar ingen roll om man sätter på locket direkt eller senare när lingonsylten svalnat.
Din lingonsylt är nu klar!
Lingonsylten är klar. Häll upp i glasburkar eller porslinsburkar med lufttäta lock.
Tips:
Om du tar strösocker istället för syltsocker så blir lingonsylten något rinnigare eftersom syltsocker innehåller pektin som gör sylten tjockare till skillnad från vanligt strösocker. Därför är det extra viktigt att låta lingonen rinna av ordentligt efter att de sköljts för att inte få med onödig vätska som gör sylten ännu rinnigare. Tänk också på att inte sortera bort ljusa lingon eftersom de innehåller mer pektin än mörka lingon.
GI Tips:
Lingonsylt har högt GI eftersom det innehåller mycket socker.
LCHF Tips:
Lingonsylt bör undvikas om man följer LCHF eftersom det har högt GI.
Tips för att undvika tillsatser:
Syltsocker innehåller konserveringsmedlet kaliumsorbat. Vill man slippa tillsatser väljer man vanligt strösocker. Lingonsylt har väldigt lång hållbarhet även utan konserveringsmedel.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara i kylskåp. Håller sig i flera år.
| Tillbehör |
Marianne
Ami

⭐ webmaster