| Tillbehör |

Lingonsylt

Lingonsylt är jättelätt att göra själv och den blir mycket godare än köpt.
lingonsylt
Hemmagjord lingonsylt.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner ca 1,5 liter sylt.

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Skölj lingonen och rensa bort ev. skräp. Lägg dem i en kastrull.

  2. Häll på syltsocker eller strösocker.

  3. Låt koka upp på medelvärme under omrörning. Låt koka ca 12 minuter. Om det skvätter, sänk värmen, men inte mer än att det fortfarande kokar.

  4. Ta bort det mesta av det rosa skummet. Detta görs för att få längre hållbarhet på sylten.

  5. Häll upp i rena glasburkar med tättslutande lock. För längre hållbarhet kan man ställa in glasburkarna i 100°C varm ugn innan man häller upp sylten.

    Låt svalna. Det spelar ingen roll om man sätter på locket direkt eller senare när lingonsylten svalnat.

    Din lingonsylt är nu klar!

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 lingonsylt
1.1. Skölj lingonen.
instruktion steg 1.2 lingonsylt
1.2. Lägg lingonen i en kastrull.
instruktion steg 2 lingonsylt
2. Tillsätt socker.
instruktion steg 3.1 lingonsylt
3.1. Låt koka upp på medelvärme och rör runt.
instruktion steg 3.2 lingonsylt
3.2. Vätskan i lingonen börjar koka och sockret smälter.
instruktion steg 3.3 lingonsylt
3.3. Det börjar bubbla lite.
instruktion steg 4.1 lingonsylt
4.1. Det bildas skum.
instruktion steg 4.2 lingonsylt
4.2. Ta bort det värsta skummet.
instruktion steg 5.1 lingonsylt
5.1. Lingonsylten är klar.
instruktion steg 5.2 lingonsylt
5.2. Häll upp i glasburkar eller porslinsburkar med lufttäta lock.

glödlampa Tips:

Om du tar strösocker istället för syltsocker så blir lingonsylten något rinnigare eftersom syltsocker innehåller pektin som gör sylten tjockare till skillnad från vanligt strösocker. Därför är det extra viktigt att låta lingonen rinna av ordentligt efter att de sköljts för att inte få med onödig vätska som gör sylten ännu rinnigare. Tänk också på att inte sortera bort ljusa lingon eftersom de innehåller mer pektin än mörka lingon.

GI GI Tips:

Lingonsylt har högt GI eftersom det innehåller mycket socker.

LCHF LCHF Tips:

Lingonsylt bör undvikas om man följer LCHF eftersom det har högt GI.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Syltsocker innehåller konserveringsmedlet kaliumsorbat. Vill man slippa tillsatser väljer man vanligt strösocker. Lingonsylt har väldigt lång hållbarhet även utan konserveringsmedel.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. Håller sig i flera år.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Christian    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jo du kan ju spä ut den med vatten, du kan ju tillsätta mer socker om du tycker smaken blir sämre. Det är ju för övrigt så det är med köpt lingonsylt, den är utspädd med vatten och så har man tillsatt mer socker och förtjockningsmedel, det är ju mycket billigare med vatten, socker och förtjockningsmedel än lingon... men det är ju också därför den hemgjorda är så mycket godare. :)
   kommentar  Skrivet av  Christian  
Hej! Jag gjorde lingonsyltreceptet för ett tag sedan och blev jättenöjd. Jag tänkte göra det igen nu men skulle vilja ha lingonsylten mer rinnig. Ungefär så som den är när man köper den i affären.

Jag använde vanligt strösocker när jag gjorde sylten sist men den blev inte rinnig av detta.

Finns det något sätt att göra på för att få den mer flytande?

Tänkte om man kunde spä ut den med vatten, men då kanske smaken försvinner?

Vänliga hälsningar Christian
   kommentar  Skrivet av  Olle  
Jag tar stora kitteln rymmer 15 liter lingon och 1 liter vatten, kokar upp och sätter till 2 kg socker. sedan burkas det.
Brukar bli bra "Bärmås".
   kommentar  Skrivet av  Lalala  
Tillsätter du 50% socker hamnar sockerhalten på 33,3%.

(samma fenomen som när man lägger på 25% moms, men momsdelen blir bara 20% av varans pris ;)

Sambon plockade sjukt mkt lingon, ska prova detta recept.
 svar  Svar till  Olle    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Kanske påverkar det hållbarheten?
   kommentar  Skrivet av  Olle  
Varför är det så noga att plocka bort Blåbären i Lingonen.
Eller kan man låta dom vara kvar?
   kommentar  Skrivet av  Hans  
Ni pratar om olika sorts procent. 50 viktprocent, 25 volymprocent. De skiljer sig så fort ingredienserna inte väger lika mycket per volymsenhet, d.v.s. nästan alltid. Antar att 25 volymprocent är lagom.
   kommentar  Skrivet av  Anders  
2 liter lingon väger ca 1kg. Om man då tillsätter 0,5 kg socker så är det 50%.
   kommentar  Skrivet av  Angelica  
0,5kg av 2kg ÄR 25% inte 50%!!!
 svar  Svar till  Peter Karlsson    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det beror ju dels på hur sura lingonen är och sin egen smakpreferens. Men förutom det så har även sockret en konserverande effekt så om man minskar på sockret så minskar hållbarheten.

Skriv och läs alla 17 kommentarer