Lingonsylt

Lingonsylt är jättelätt att göra själv och den blir mycket godare än köpt.
lingonsylt
Hemmagjord lingonsylt.
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner ca 1,5 liter sylt.
Näringsvärde Näringsvärde för hela mängden (1675 g): 2565 kalorier, 602 g kolhydrater, 6 g fett, 8 g protein

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Skölj lingonen och rensa bort ev. skräp. Lägg dem i en kastrull.

    instruktion steg 1.1 lingonsylt
    Skölj lingonen.
    instruktion steg 1.2 lingonsylt
    Lägg lingonen i en kastrull.
  2. Häll på syltsocker eller strösocker.

    instruktion steg 2 lingonsylt
    Tillsätt socker.
  3. Låt koka upp på medelvärme under omrörning. Låt koka ca 12 minuter. Om det skvätter, sänk värmen, men inte mer än att det fortfarande kokar.

    instruktion steg 3.1 lingonsylt
    Låt koka upp på medelvärme och rör runt.
    instruktion steg 3.2 lingonsylt
    Vätskan i lingonen börjar koka och sockret smälter.
    instruktion steg 3.3 lingonsylt
    Det börjar bubbla lite.
  4. Ta bort det mesta av det rosa skummet. Detta görs för att få längre hållbarhet på sylten.

    instruktion steg 4.1 lingonsylt
    Det bildas skum.
    instruktion steg 4.2 lingonsylt
    Ta bort det värsta skummet.
  5. Häll upp i rena glasburkar med tättslutande lock. För längre hållbarhet kan man ställa in glasburkarna i 100°C varm ugn innan man häller upp sylten.

    Låt svalna. Det spelar ingen roll om man sätter på locket direkt eller senare när lingonsylten svalnat.

    Din lingonsylt är nu klar!

    instruktion steg 5.1 lingonsylt
    Lingonsylten är klar.
    instruktion steg 5.2 lingonsylt
    Häll upp i glasburkar eller porslinsburkar med lufttäta lock.

Tips

glödlampa Tips & tricks:

Om du tar strösocker istället för syltsocker så blir lingonsylten något rinnigare eftersom syltsocker innehåller pektin som gör sylten tjockare till skillnad från vanligt strösocker. Därför är det extra viktigt att låta lingonen rinna av ordentligt efter att de sköljts för att inte få med onödig vätska som gör sylten ännu rinnigare. Tänk också på att inte sortera bort ljusa lingon eftersom de innehåller mer pektin än mörka lingon.

GI GI Tips:

Lingonsylt har högt GI eftersom det innehåller mycket socker.

LCHF LCHF Tips:

Lingonsylt bör undvikas om man följer LCHF eftersom det har högt GI.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Syltsocker innehåller konserveringsmedlet kaliumsorbat. Vill man slippa tillsatser väljer man vanligt strösocker. Lingonsylt har väldigt lång hållbarhet även utan konserveringsmedel.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. Håller sig i flera år.

Se även dessa recept

| Tillbehör |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Marianne
Lingon innehåller mycket pektin, så det funkar bra med vanligt socker. Men ett gammalt Kent är att koka bären (ev tillsätta lite vatten, nån msk, eller del beroende på mängd). Det ska kokas högst en kvart och skummas väl. Därefter tas pannan från spisen, kan medfördes sättas i kallt vatten i diskhon. Sedan börjar man röra och tillsätta socker allt eftersom. Man rör tills sylten är kall/sval. Ju längre tid man rör, ju fastare blir sylten.
Marianne
✏️ Skrivet av Anita Björklöv Hedlund
Lingonsylt ren.
✏️ Skrivet av Ami
Fyra burkar med kokt lingonsylt råkade frysa i bilen där jag ställt dom. Sylten blev alldeles sockrig och klumpig! Kan man rädda den på något sätt?
Ami
✏️ Skrivet av Åse Moberg
För sterilisering av burkar: sätt glasburkar och lock (placera locken på högkant mellan burkarna) på en smörpappersklädd långpanna. Placera i kall ugn. Sätt värmen på 150 grader. När ugnslampan slocknar låter man burkarna stå i värmen 15 minuter. Nu har alla ev mögelsvampar dött. Stäng av värmen och ta ut burkarna efter hand som du fyller på varm sylt. Skruva på locken så snart som möjligt.
💬 Svar till Christian ✏️ Skrivet av Susanne
Jo du kan ju spä ut den med vatten, du kan ju tillsätta mer socker om du tycker smaken blir sämre. Det är ju för övrigt så det är med köpt lingonsylt, den är utspädd med vatten och så har man tillsatt mer socker och förtjockningsmedel, det är ju mycket billigare med vatten, socker och förtjockningsmedel än lingon... men det är ju också därför den hemgjorda är så mycket godare. :)