Lingonsylt

Lingonsylt är jättelätt att göra själv och den blir mycket godare än köpt. Det går bra att använda vanligt strösocker eftersom lingon naturligt innehåller pektin, men vill man ha sin sylt fastare kan man använda syltsocker som innehåller tillsatt pektin. Syltsockret innehåller även konserveringsmedel som förlänger hållbarheten, men även utan konserveringsmedel håller sig lingonsylt flera år om den förvaras svalt.
lingonsylt
Tid: 20 minuter
ca 1,5 liter sylt

Ingredienser:

Laktosfritt
Vegetariskt
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Skölj lingonen och rensa bort ev. skräp. Lägg dem i en kastrull.

    instruktion steg 1.1 lingonsylt
    Skölj lingonen.
    instruktion steg 1.2 lingonsylt
    Lägg lingonen i en kastrull.
  2. Häll på syltsocker eller strösocker.

    instruktion steg 2 lingonsylt
    Tillsätt socker.
  3. Låt koka upp på medelvärme under omrörning. Låt koka ca 12 minuter. Om det skvätter, sänk värmen, men inte mer än att det fortfarande kokar.

    instruktion steg 3.1 lingonsylt
    Låt koka upp på medelvärme och rör runt.
    instruktion steg 3.2 lingonsylt
    Vätskan i lingonen börjar koka och sockret smälter.
    instruktion steg 3.3 lingonsylt
    Det börjar bubbla lite.
  4. Ta bort det mesta av det rosa skummet. Detta görs för att få längre hållbarhet på sylten.

    instruktion steg 4.1 lingonsylt
    Det bildas skum.
    instruktion steg 4.2 lingonsylt
    Ta bort det värsta skummet.
  5. Häll upp i rena glasburkar med tättslutande lock. För längre hållbarhet rekommenderas att ställa in glasburkarna i 150°C varm ugn minst 15 minuter innan man häller upp sylten (se planeringstips nedan).

    Sätt på locken. Låt svalna. Din lingonsylt är nu klar!

    instruktion steg 5.1 lingonsylt
    Lingonsylten är klar.
    instruktion steg 5.2 lingonsylt
    Häll upp i glasburkar eller porslinsburkar med lufttäta lock.

Näringsvärden

Näringsvärde för hela mängden (1675 g): 2565 kalorier, 602 g kolhydrater, 6 g fett, 8 g protein

Tips & tricks

Eftersom lingon innehåller en hel del pektin naturligt så kan man använda vanligt strösocker. Syltsocker innehåller extra pektin. Om du tar strösocker istället för syltsocker så blir lingonsylten något rinnigare eftersom syltsocker innehåller pektin som gör sylten tjockare till skillnad från vanligt strösocker. Därför är det extra viktigt att låta lingonen rinna av ordentligt efter att de sköljts för att inte få med onödig vätska som gör sylten ännu rinnigare. Tänk också på att inte sortera bort ljusa lingon eftersom de innehåller mer pektin än mörka lingon.

GI Tips

Lingonsylt har högt GI eftersom det innehåller mycket socker. Ät istället tinade frysta lingon.

Tips för att undvika tillsatser

Syltsocker innehåller konserveringsmedlet kaliumsorbat. Vill man slippa tillsatser väljer man vanligt strösocker. Lingonsylt har väldigt lång hållbarhet även utan konserveringsmedel.

Planeringstips

Sterilisera glasburkarna så här: Sätt glasburkar och lock (placera locken på högkant mellan burkarna) på en plåt eller långpanna med bakplåtspapper. Placera i kall ugn. Sätt värmen på 150°C och över- och undervärme alternativt varmluft. När ugnen uppnått rätt temperatur (en lampa på ugnen slocknar) låter man burkarna stå i värmen i 15 minuter. Då dör alla bakterier och eventuella mögelsvampar. Stäng av värmen och ta ut burkarna efter hand som du fyller på varm sylt. Skruva på locken så snart som möjligt.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp. Håller sig i flera år.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Gun Jonefjord
Hur mycket flytande pektin, till 3 L. lingonsylt, som blivit för tunn?
Skrivet av Carl
Perfekt sätt att koka lingonsylt
Tack
Skrivet av Susanne
Tack för bra tips och vilket bra namn. 😊👍
Skrivet av Lars Lans
Så enkelt att göra egen sylt. Jag gör enligt ditt recept men använder 50/50 lingon blåbär. Sonen har döpt den sylten till "Blångonsylt". Funkar jättebra till såväl gröten som våfflor.
// Lars
Skrivet av Marianne
Lingon innehåller mycket pektin, så det funkar bra med vanligt socker. Men ett gammalt knep är att koka bären (ev tillsätta lite vatten, nån msk, eller del beroende på mängd). Det ska kokas högst en kvart och skummas väl. Därefter tas pannan från spisen, kan medfördes sättas i kallt vatten i diskhon. Sedan börjar man röra och tillsätta socker allt eftersom. Man rör tills sylten är kall/sval. Ju längre tid man rör, ju fastare blir sylten.
Marianne

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest