Låt koka upp på medelvärme under omrörning. Låt koka ca 12 minuter. Om det skvätter, sänk värmen, men inte mer än att det fortfarande kokar.
Låt koka upp på medelvärme och rör runt.Vätskan i lingonen börjar koka och sockret smälter.Det börjar bubbla lite.
Ta bort det mesta av det rosa skummet. Detta görs för att få längre hållbarhet på sylten.
Det bildas skum.Ta bort det värsta skummet.
Häll upp i rena glasburkar med tättslutande lock. För längre hållbarhet kan man ställa in glasburkarna i 100°C varm ugn innan man häller upp sylten.
Låt svalna. Det spelar ingen roll om man sätter på locket direkt eller senare när lingonsylten svalnat.
Din lingonsylt är nu klar!
Lingonsylten är klar.Häll upp i glasburkar eller porslinsburkar med lufttäta lock.
Tips
Tips & tricks:
Om du tar strösocker istället för syltsocker så blir lingonsylten något rinnigare eftersom syltsocker innehåller pektin som gör sylten tjockare till skillnad från vanligt strösocker. Därför är det extra viktigt att låta lingonen rinna av ordentligt efter att de sköljts för att inte få med onödig vätska som gör sylten ännu rinnigare. Tänk också på att inte sortera bort ljusa lingon eftersom de innehåller mer pektin än mörka lingon.
GI Tips:
Lingonsylt har högt GI eftersom det innehåller mycket socker.
LCHF Tips:
Lingonsylt bör undvikas om man följer LCHF eftersom det har högt GI.
Tips för att undvika tillsatser:
Syltsocker innehåller konserveringsmedlet kaliumsorbat. Vill man slippa tillsatser väljer man vanligt strösocker. Lingonsylt har väldigt lång hållbarhet även utan konserveringsmedel.
Lingon innehåller mycket pektin, så det funkar bra med vanligt socker. Men ett gammalt Kent är att koka bären (ev tillsätta lite vatten, nån msk, eller del beroende på mängd). Det ska kokas högst en kvart och skummas väl. Därefter tas pannan från spisen, kan medfördes sättas i kallt vatten i diskhon. Sedan börjar man röra och tillsätta socker allt eftersom. Man rör tills sylten är kall/sval. Ju längre tid man rör, ju fastare blir sylten.
Marianne
✏️Skrivet av Anita Björklöv Hedlund
Lingonsylt ren.
✏️Skrivet av Ami
Fyra burkar med kokt lingonsylt råkade frysa i bilen där jag ställt dom. Sylten blev alldeles sockrig och klumpig! Kan man rädda den på något sätt?
Ami
✏️Skrivet av Åse Moberg
För sterilisering av burkar: sätt glasburkar och lock (placera locken på högkant mellan burkarna) på en smörpappersklädd långpanna. Placera i kall ugn. Sätt värmen på 150 grader. När ugnslampan slocknar låter man burkarna stå i värmen 15 minuter. Nu har alla ev mögelsvampar dött. Stäng av värmen och ta ut burkarna efter hand som du fyller på varm sylt. Skruva på locken så snart som möjligt.
⭐
webmaster
💬Svar till
Christian
✏️Skrivet av Susanne
Jo du kan ju spä ut den med vatten, du kan ju tillsätta mer socker om du tycker smaken blir sämre. Det är ju för övrigt så det är med köpt lingonsylt, den är utspädd med vatten och så har man tillsatt mer socker och förtjockningsmedel, det är ju mycket billigare med vatten, socker och förtjockningsmedel än lingon... men det är ju också därför den hemgjorda är så mycket godare. :)