Köttbullar
De godaste köttbullarna gör du själv! Klassiskt recept som passar perfekt både på julbordet, buffén eller till vardags. Gör gärna även den goda såsen till köttbullarna som gärna serveras med lingonsylt och kokt potatis!
Tid: 45 min
4 portioner
Ingredienser:
- 500 g blandfärs
- 1,5 tsk salt
- 1,5 dl mjölk eller en blandning av mjölk och grädde
- 1 dl ströbröd
- 1,5 krm malen svartpeppar
- 1,5 krm kryddpeppar
- 2 msk hackad gul lök
- eller 2 msk hackad röd lök
- 1 st ägg
Stekning:
- 25 g smör
Ev: Sås:
- 2 msk vetemjöl
- 0,5 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 3 dl steksky (vatten + stekrester)
- 2 msk kalvfond
- eller 1 st köttbuljongtärning
- 1 tsk soja
Ev: Servering:
Utrustning:
Gör köttbullar så här:
Näringsvärden
Näringsvärde per portion (205 g): 396 kalorier, 11 g kolhydrater, 27 g fett, 27 g protein, 1 g fibrer
Matlåda
Denna rätt är lämplig för matlådor.
Serveringstips
Servera köttbullar och sås med kokt potatis, kokt broccoli och lingonsylt.
Tips & tricks
Tillsätt 1 tsk örtkryddor t.ex. timjan, basilika, mejram eller oregano
Variationstips
Kryddpeppar kan uteslutas men det blir verkligen gott med kryddpeppar.
Om man vill ha en lösare smet kan man öka mjölkmängden i mjölk och ströbröds-blandningen. Skulle smeten bli för lös kan man tillsätta lite potatismospulver eller potatismjöl.
Man kan även byta ut allt eller delar av ströbrödet mot mosad eller riven kall potatis. 1 mosad potatis och ½ dl ströbröd t.ex eller 2 mosade potatisar och inget ströbröd.
Vill man inte ha lök i köttbullarna är det bara att utesluta den.
Hållbarhet och förvaring
Förvara överblivna köttbullar i kylen där de håller sig en vecka. De går också bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.
️ Skrivet av
Tips: tillsätt gärna lite svartvinbärsgelé till såsen. Det gör underverk för den färdiga såsen.
️ Skrivet av
Mat är gott, men jag tycker att man ska pröva sig fram, experimentera lite det kan bli underbart gott. Lagar mycket mat tillsammans med min man, vi hittar på nya rätter tillsammans. Med olika annorlunda kryddor kan man hitta maträtter som ingen annan har gjort. Tack för mig.
Lotte
Lotte
️ Skrivet av
Mormor hade alltid lite tomatpuré i såsen. Värt att prova!
️ Skrivet av
Inte de godaste köttbullarna jag gjort. Helt ok! Går lätt sönder och är torra.
Följde receptet till punkt och pricka!
Följde receptet till punkt och pricka!
️ Skrivet av
Jag passar på att göra många köttbullar när det är extrapris på blandfärs. Sådär 100 - 150, styckfryser dem på brickor och lägger dem snabbt i plastpåsar ( jag brukar ha 12 i varje), så att de ligger i ett lager bara och sedan i frysen igen staplade på varandra. Då är de lätta att hitta när de har sin plats. Ta sedan ut efter behov, lägg i micron, en minut på varje sida om de är normalstora och stek som vanligt! Då är de som nygjorda! Klarar minst två månader i frys!