Ta fram en bunke och häll i vatten, kalvfond och havregryn. Blanda och låt stå och svälla i ca 15 minuter. Hacka under tiden löken fint.
Tillsätt den hackade löken, ägg, salt och peppar och blanda. Tillsätt färsen och rör ihop till en jämn smet, blanda ordentligt så att kryddorna fördelar sig jämnt.
Ta olja eller vatten på händerna och forma färsen till pannbiffar, ca 1 cm tjocka och 10 cm i diameter. Lägg biffarna på en blöt skärbräda eller på smörpapper.
Hetta upp en stekpanna med smör. Stek pannbiffarna ca 4 minuter på varje sida så de får fin färg. När alla biffar är stekta är det dags att göra löksåsen.
Löksås
Gör löksåsen direkt i stekpannan efter du stekt klart biffarna så får man med den goda smaken från biffarna.
Häll ca en tredjedel av grädden i stekpannan. Vispa ner mjölken.
Gör nu en redning: Häll ca en tredjedel av grädden i en liten skål. Häll på vetemjölet. Rör till en krämig och klumpfri smet. Späd med resten av grädden och blanda till en jämnrinnig smet. Anledningen till att man gör så här är för att det inte ska bli klumpar i mjölet.
Vispa ner redningen i stekpannan (rör om ordentligt i redningen precis innan för vetemjölet sjunker snabbt till botten). Låt puttra några minuter, rör om då och då tills såsen blivit tjock och fin. Om den blir för tjock, späd med vatten. Hacka löken under tiden om du inte redan gjort det.
Tillsätt soja, vitpeppar och salt samt den hackade löken. Låt puttra på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera pannbiffen med löksåsen, potatis och lingonsylt.
Pannbiffen och gräddsåsen har lågt GI. Ät små portioner av potatis och lingonsylt som har högt GI. Servera gärna med kokt broccoli och blomkål.
LCHF Tips
Servera utan potatis och lingonsylt. Servera gärna med kokt broccoli och blomkål istället.
Hållbarhet och förvaring
Förvara överbliven pannbiff och sås i kylen, hållbarhet ca 5 dygn. Pannbiffarna går också bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Viktoria
Svar till Mikael Sjödin: Vart ser du att Susanne rekommenderar potatis till LCHF-ätare? Det står ju klart och tydligt under LCHF-tipset att ”Servera UTAN potatis och...”! Läs gärna noga innan du klagar, tack!
️ Skrivet av Mikael Sjödin
Hej! Jag ska prova receptet på pannbiffarna! Men potatis ska du inte rekommendera till LCHF-kost; absolut förbjudet!
️ Skrivet av Robert
Har lagat efter detta recept några nu och det blir lika bra varje gång. Biffarna blir helt perfekta, gillar att använda havregryn istället för ströbröd, dom blir mycket mer ”luftiga” och inte så kompakta, jag brukar steka på löken lite först så den får lät färg på sig innan jag drar ner det övriga, super bra recept!
webmaster
Svar till
Lola
️ Skrivet av Susanne
Ja du kan multiplicera allt med 10. (men du lägger inte en nolla framför varje, utan efter och så är det ju lämpligt att du måttomvandlar till större måttenheter, jag menar att t.ex. 20 msk är ju bättre att omvandla till deciliter så blir det ju inte så jobbigt att mäta upp).
️ Skrivet av Lola
Hej,
Undrar om man vill göra biffar för 40 personer ska jag multiplicera alla mått och lägga ett nolla framför varje ? ska jag lägga en liter vatten istället för 1dl osv ?.
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl