| GI | LCHF | Lunch |

Pannbiff med löksås

Pannbiff med löksås är mycket god klassisk svensk husmanskost. Vill man äta den på klassiskt vis serverar man med kokt potatis och lingonsylt.
pannbiff med löksås
Timglas Tid: 40 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Pannbiffar:

Löksås:

Servering:

utskrift Skriv ut   länk Kopiera länk   e-posta länk Mejla

Gör så här:

Pannbiffar

Ta fram en bunke och häll i vatten, kalvfond och havregryn. Blanda och låt stå och svälla i ca 15 minuter. Hacka under tiden löken fint.

Tillsätt den hackade löken, ägg, salt och peppar och blanda. Tillsätt färsen och rör ihop till en jämn smet, blanda ordentligt så att kryddorna fördelar sig jämnt.

Ta olja eller vatten på händerna och forma färsen till pannbiffar, ca 1 cm tjocka och 10 cm i diameter. Lägg biffarna på en blöt skärbräda eller på smörpapper.

Hetta upp en stekpanna med smör. Stek pannbiffarna ca 4 minuter på varje sida så de får fin färg. När alla biffar är stekta är det dags att göra löksåsen.

Löksås

Gör löksåsen direkt i stekpannan efter du stekt klart biffarna så får man med den goda smaken från biffarna.

Häll ca en tredjedel av grädden i stekpannan. Vispa ner mjölken.

Gör nu en redning: Häll ca en tredjedel av grädden i en liten skål. Häll på vetemjölet. Rör till en krämig och klumpfri smet. Späd med resten av grädden och blanda till en jämnrinnig smet. Anledningen till att man gör så här är för att det inte ska bli klumpar i mjölet.

Vispa ner redningen i stekpannan (rör om ordentligt i redningen precis innan för vetemjölet sjunker snabbt till botten). Låt puttra några minuter, rör om då och då tills såsen blivit tjock och fin. Om den blir för tjock, späd med vatten. Hacka löken under tiden om du inte redan gjort det.

Tillsätt soja, vitpeppar och salt samt den hackade löken. Låt puttra på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera pannbiffen med löksåsen, potatis och lingonsylt.

pannbiff steg 1-3
1. Blanda havregryn, kalvfond och vatten i en bunke. 2. Hacka löken fint. 3. Tillsätt lök, ägg, salt och peppar.
pannbiff med löksås steg 4-6
4. Rör om. 5. Tillsätt färsen och rör ordentligt så det blir väl blandat. 6. Hetta upp en stekpanna med smör och stek 4 minuter på ena sidan.
pannbiff med löksås steg 7-9
7. Vänd på biffarna och stek 4 minuter på andra sidan. 8. När du stekt alla biffarna är det dags att göra såsen i stekpannan (som inte ska diskas mellan). Häll på 0,5 dl av grädden i stekpannan. Vispa ner mjölken.
pannbiff med löksås steg 10-12
10. Häll 0,5 dl grädde i en liten skål och tillsätt vetemjölet. 11. Rör till en tjock och klumpfri kräm. 12. Späd med 0,5 dl grädde och rör till en jämn rinnande smet.
pannbiff med löksås steg 13-15
13. Vispa ner redningen i stekpannan. Tänk på att röra runt ordentligt i redningen precis innan eftersom vetemjölet snabbt sjunker till botten. 14. Låt koka upp och puttra ett par minuter så det blir en tjock sås. Späd ev. med vatten för en tunnare sås. 15. Tillsätt soja, salt, peppar och den hackade löken och låt puttra ytterligare ca 5 minuter tills löken är mjuk. Smaka av med salt och peppar.
pannbiff med löksås steg 16-18
16. De färdiga pannbiffarna. 17. Löksåsen. 18. Pannbiffarna serverade med löksåsen, klyftpotatis, lingonsylt och grönsallad.

matlåda Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

GI GI Tips

Pannbiffen och gräddsåsen har lågt GI. Ät små portioner av potatis och lingonsylt som har högt GI. Servera gärna med kokt broccoli och blomkål.

LCHF LCHF Tips

Servera utan potatis och lingonsylt. Servera gärna med kokt broccoli och blomkål istället.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring

Förvara överbliven pannbiff och sås i kylen, hållbarhet ca 5 dygn. Pannbiffarna går också bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Viktoria
Svar till Mikael Sjödin: Vart ser du att Susanne rekommenderar potatis till LCHF-ätare? Det står ju klart och tydligt under LCHF-tipset att ”Servera UTAN potatis och...”! Läs gärna noga innan du klagar, tack!
✏️ Skrivet av Mikael Sjödin
Hej! Jag ska prova receptet på pannbiffarna! Men potatis ska du inte rekommendera till LCHF-kost; absolut förbjudet!
✏️ Skrivet av Robert
Har lagat efter detta recept några nu och det blir lika bra varje gång. Biffarna blir helt perfekta, gillar att använda havregryn istället för ströbröd, dom blir mycket mer ”luftiga” och inte så kompakta, jag brukar steka på löken lite först så den får lät färg på sig innan jag drar ner det övriga, super bra recept!
💬 Svar till Lola ✏️ Skrivet av Susanne
Ja du kan multiplicera allt med 10. (men du lägger inte en nolla framför varje, utan efter och så är det ju lämpligt att du måttomvandlar till större måttenheter, jag menar att t.ex. 20 msk är ju bättre att omvandla till deciliter så blir det ju inte så jobbigt att mäta upp).
✏️ Skrivet av Lola
Hej,
Undrar om man vill göra biffar för 40 personer ska jag multiplicera alla mått och lägga ett nolla framför varje ? ska jag lägga en liter vatten istället för 1dl osv ?.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest