Nötsemmelkladdkaka

Den här nötsemmelkladdkakan är resultatet av ett litet experiment jag gjorde i köket. Enkelt men resultatet blev verkligen wow! En fantastiskt god variant på semmelkladdkaka med hasselnötter istället för mandel. Det blir faktiskt ännu godare. Den här kladdkakan blir riktigt kladdig och nötter och kardemumma är en en fantastisk kombination!
nötsemmelkladdkaka
En bit nötsemmelkladdkaka serverad med vispad grädde. Mums!
Timglas Tid: 40 minuter + minst 1 timme att svalna och stelna
Portioner ca 10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (122 g): 529 kalorier, 22 g kolhydrater, 47 g fett, 6 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Servering:

laktosfritt Laktosfritt - Servera med laktosfri vispgrädde. Smör är nästintill laktosfritt, annars finns även laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 22 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smörj en rund form ca 22 cm i diameter och "bröa" den med hasselnötsmjöl.

    smord form med hasselnötsmjöl
    Smord form med hasselnötsmjöl.
  2. Smält smöret.

    Tag bort från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om tills allt smör smält.

    smält smör
    Smält smör.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, hasselnötsmjöl, salt, vaniljsocker och kardemumma. Vispa till en jämn smet.

    ingredienser tillsatta
    Ingredienser tillsatta.
    kladdkakesmeten vispad
    Kladdkakesmeten vispad.
  4. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 22 minuter.

    Om man skakar lite försiktigt på formen så ska den dallra i mitten men inte i den yttersta kanten. Då är den lagom kladdig anser jag.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    färdiggräddad kladdkaka
    Färdiggräddad kladdkaka.
  5. Låt svalna och stelna, ju kallare den står desto fortare går det. Servera rumstempererad eller kylskåpskall. Pudra över florsocker och vispa grädde och servera till.

    serverad nötsemmelkladdkaka
    Serverad nötsemmelkladdkaka.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Nötsemmelkladdkakan kan förvaras i rumstemperatur minst 1 vecka, i kylskåp minst 2 veckor. Den kan också frysas och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Efterrätter |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Eva
Hej!
Igår bakade jag Din Toscakaka. Den blev en succé.
Nu använder jag recepten.se till i princip all bakning och ibland även för arr finna goda maträtter. En fantastisk matinsporation.
Lycka till med nya recept!
Vänligen Eva 🍒
💬 Svar till sven ✏️ Skrivet av Susanne
Vad kul att du tyckte om den och min hemsida!
✏️ Skrivet av sven
Riktigt god, blir att göra fler gånger utan tvekan.
Riktigt trevlig hemsida även så.
💬 Svar till Birthe ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det går säkert bra men tänk på att tiden i ugnen då blir längre. Tänk också på att formens storlek spelar stor roll. Några centimeter på diametern hit eller dit gör stor skillnad.
✏️ Skrivet av Birthe
Hej! Jag undrar om man kan göra en och en halv sats av detta så att kakan blir lite högre?

Visa alla kommentarer