Semlelängd

En variant på semlor är att göra semlelängder. Perfekt till fikat om man är några stycken så kan man ta så stor bit man önskar.
semlelängd
Timglas Tid: 2 timmar
Portioner 3 semlelängder (varje längd räcker till 4-6 bitar)

Ingredienser:

Pensling:

Fyllning med köpt mandelmassa:

Fyllning med egen mandelmassa:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Ugn:

  • 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
utskrift Skriv ut   länk Kopiera länk   e-posta länk Mejla

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir rumsvarmt.

Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.

Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.

Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 3 delar och baka ut till avlånga släta bullar, ca 25 cm långa. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper eller teflonplåtar och jäs väl, ca 30 minuter.

Pensla försiktigt med uppvispat ägg. Grädda dem därefter i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 20 minuter. (Med vamluftsugn 175°C i ca 25 minuter.) Låt dem kallna under bakduk, gärna på galler.

Välj en av fyllningarna.

Fyllning med köpt mandelmassa:

(OBS! Tänk på att angivna mängder är för det antal semlelängder som står angivet i receptet.) Skär av locken. Gröp ur endel av inkråmet och lägg det tillsammans med mandelmassan i en skål. Värm mjölken (ungefär några matskedar räcker). Häll på lite mjölk så att det går att röra till en smidig röra. Ta så mycket mjölk så att det blir lagom konsistens. Lägg röran i hålen i bullarna.

Fyllning med egen mandelmassa:

(OBS! Tänk på att angivna mängder är för det antal semlelängder som står angivet i receptet.) Värm mjölken. Skär av locken och gröp ur inkråmet med en sked. Häll socker, mandel, inkråm och varm mjölk i en mixer. Kör till en slät massa. Vill du ha den lösare, tillsätt mer mjölk. Att mjölket är varm gör att sockret smälter. Lägg röran i hålen i bullarna.

Garnering:

Vispa grädden. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.

Semmeldegen steg 1-3
1. Lös upp jästen i lite av degvätskan. 2. Häll på resten och tillsätt kryddor, socker och ägg. 3. Tillsätt mjölet, lite i taget och kör till en fin deg. Använd gärna elvisp med degkrokar som på bilden.
Semmeldegen steg 4-6
4. Allt mjöl har arbetats in och degen är blank och smidig. 5. Strö lite mjöl över degen och lägg över en bakduk och låt jäsa. 6. Efter jäsning har degen blivit dubbel så stor.
Knåda semmeldegen
7. Den färdigjästa degen. 8. Ta upp degen på bakbordet. Dela i 2 delar. 9. Knåda degen så gasbubblor som bildas under jäsningen trycks ut.
Utbakad semlelängd
10. Baka ut till avlånga bullar ca 25 cm lång. Låt jäsa. 11. En färdigjäst semlelängd. 12. Pensla med uppvispat ägg.
Gröp ur inkråmet
13. En färdiggräddad semlelängd. 14. Skär av ett tunt lock. 15. Gröp ur inkråm med en sked.
Egen mandelmassa
16. Den färdig-urgröpta semlelängden. Jag har gröpt ur ett ca 1,5 djupt hål. 17. Jag gör min egen mandelmassa. Lägg mandel och socker i en mixer eller mixerbunke. 18. Fyll på med inkråmet och därefter häll på varm mjölk.
Semlefyllningen
19. Mixa till en slät smet och din fyllning är klar. 20. Lägg fyllningen i brödet. 21. Vispa grädde och bred på den.
Färdig semlelängd
22. Lägg på locket. 23. Sikta över florsocker. Färdig att servera! 23. Så här ser semlelängden ut i genomskärning, som man ser när man skurit upp den.

GI GI Tips

Ta dinkelmjöl istället för vetemjöl.

byt ut Variationstips

För den som inte gillar mandelmassa kan man byta ut mandelmassan mot kokosmassa eller vaniljkräm, eller äta bara vispad grädde med t.ex. hallon eller blåbär.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring

Semlelängderna går bra att frysa (utan fyllning).

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest