Kanelbullar

Klassiska goda kanelbullar, kallas även kanelsnäcka eller kanelsnurra, här är mitt väl beprövade recept. Njut av hembakat vetebröd. Doften som sprider sig i huset när bullarna gräddas är svårslagen.

Mitt bästa tips för saftiga och goda bullar är att inte ta för mycket mjöl - ju mindre desto bättre samt att använda äkta smör.

Servera gärna en hembakt kanelbulle med ett glas kall mjölk, fantastiskt gott!

Här är mitt kanelbullerecept!

Kanelbullar
Goda nybakade kanelbullar (kallas även kanelsnäckor eller kanelsnurror), redo att avnjutas!
Timglas Tid: ca 2,5 timmar
Portioner ca 50 st

Ingredienser:

Bulldeg:

Kanelfyllning:

Pensling:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Baka kanelbullar så här:

    Bulldeg:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

    • 50 g jäst för söta degar
    smulad jäst
    Smula jästen.
  2. Smält smöret i en kastrull utan att det kokar. Tillsätt mjölken. Rör om och låt det bli fingervarmt 37°C om det inte redan är det.

    (OBS! Tänk på att det är viktigt att det inte är varmare än 37°C för vid 40°C så dör jästen. Rör om i botten eftersom det är varmast där. Känn med ett finger, när det varken känns varmt eller kallt när du stuckit ner fingret i vätskan så är det 37°C. Glöm inte att röra om innan du känner efter. Om det blivit för varmt, ta bort kastrullen från plattan och rör om och låt stå tills det svalnar till rätt temperatur.)

    (Om det är kallare än 37°C gör däremot inte så mycket, jästen dör inte men jästiden blir lite längre.)

    smält smör
    Smält smöret.
    smöret har smält
    Smöret har smält.
    smält smör och mjölk
    Häll på mjölken.
  3. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten.

    Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.

    Rör ut jästen
    Rör ut jästen i lite av degvätskan.
    tillsätter smaksättning
    Häll på resten. Tillsätt smaksättningen.
    degvätskan
    Degvätskan.
  4. Mät upp vetemjölet i litermått eller väg det.

    (Att gräva med decilitermått i mjölpåsen är inte att rekommendera eftersom du nästan garanterat kommer ta alldeles för mycket mjöl eftersom det packas när man gräver och då blir det torra bullar.)

    vetemjöl i litermått
    Mät upp vetemjöl.
  5. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in vetemjölet i degen. När degen är mjuk och smidig och släpper bunkens kanter är den klar. Undvik att arbeta in onödigt mycket mjöl - ju mer mjöl desto torrare bullar.

    använder köksmaskin
    Använd gärna köksmaskin.
    arbetar in mjölet
    Arbeta in mjölet.
    bulldegen klar
    Smidig och fin bulldeg.
  6. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakhandduk ca 30-45 minuter.

    kanelbulledegen har jäst
    Kanelbulledegen har jäst.
  7. Utbakning och fyllning:

  8. Under tiden degen jäser mäter du upp smör, strösocker och kanel i en bunke. Låt stå framme minst 15-30 min så att smöret blir mjukt.

    Kör med elvisp (med vispar) till en jämn smet.

    ingredienser till fyllningen
    Smör, socker och kanel till fyllningen.
    fyllningen klar
    Fyllningen ihoprörd.
  9. När degen jäst färdigt, häll upp den på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela den i 2 delar (om du gör en sats).

    bulldeg knådas
    Knåda degen.
    degen i 2 delar
    Dela degen i 2 delar.
  10. Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm.

    Bred på hälften av fyllningen (om du gör en sats) och rulla ihop.

    degen kavlas ut
    Kavla ut degen.
    fyllningen breds på
    Bred på fyllning.
    degen rullas ihop
    Rulla ihop.
  11. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt.

    Låt jäsa under bakhandduk ca 30-45 minuter.

    ihoprullad bulldeg skärs i skivor
    Skär i skivor.
    bullskivor läggs i bullformar
    Lägg i bullformar.
  12. Pensling och garnering:

  13. Vispa upp ägget och sätt på ugnen under slutet av jästiden.

    uppvispat ägg
    Uppvispat ägg.
  14. Pensla försiktigt på de färdigjästa bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.

    uppvispat ägg penslas på
    Pensla försiktigt på uppvispat ägg.
    pärlsocker strös över
    Strö över pärlsocker.
  15. Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200°C i 10-12 minuter tills bullarna fått fin gyllenbrun färg.

    kanelbullar gräddas i ugn
    Grädda kanelbullarna i ugnen.
  16. Låt gärna bullarna svalna på galler under bakhandduk.

    Frys helst in de bullar du inte äter upp samma dag så fort de svalnat ordentligt.

    färdiggräddade kanelbullar
    Färdiggräddade kanelbullar.

glödlampa Tips:

Det går bra att göra dubbel sats (eller fler)!

byt ut Variationstips:

Kanelen i fyllningen kan bytas ut mot kardemumma eller vaniljsocker, så blir det kardemummabullar respektive vaniljbullar istället!

En annan god fyllning: Blanda ihop 50 g smör, 2 dl hallon och 200 g mandelmassa (riv mandelmassan med rivjärn).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kanelbullarna går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen. I rumstemperatur blir bullarna snabbt torra så de bullar man inte äter upp direkt rekommenderas att frysa in.

Kommentarer till Kanelbullar

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Amina
Hej dina recept är bara for ever
💬 Svar till Nema ✏️ Skrivet av Susanne
Vad trevligt att du tycker så! 💕
✏️ Skrivet av Nema
VÄRDENS BÄSTA BULLAR FOR EVER
💬 Svar till Jessica ✏️ Skrivet av Susanne
Vad kul att läsa att du tycker om mina recept! :)
✏️ Skrivet av Jessica
Hej. Super bra och enkla recept! Bakar alltid efter dina recept. Tack!
💬 Svar till nansi esso ✏️ Skrivet av Susanne
Vanligt smör. Du kan alltid klicka på ingredienserna i ingredienslistan för att få mer information.
✏️ Skrivet av nansi esso
hejsan när man ska baka kanelbullar vad använder man för smör då
💬 Svar till Jocelyne ✏️ Skrivet av Susanne
Vad roligt! Hoppas du tycker om kanelbullarna! :)
✏️ Skrivet av Jocelyne
Hej!! Love your blog!! Ska prova IDAG!!!
💬 Svar till Patricia ✏️ Skrivet av Susanne
Vad roligt! Tack för att du skrev!

Se även dessa recept

| Bullar & vetebröd |