
⭐ webmaster
Klassiska goda kanelbullar, kallas även kanelsnäcka eller kanelsnurra, här är mitt väl beprövade recept. Njut av hembakat vetebröd. Doften som sprider sig i huset när bullarna gräddas är svårslagen.
Mitt bästa tips för saftiga och goda bullar är att inte ta för mycket mjöl - ju mindre desto bättre samt att använda äkta smör.
Servera gärna en hembakt kanelbulle med ett glas kall mjölk, fantastiskt gott!
Här är mitt kanelbullerecept!
Utrustning:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält smöret i en kastrull utan att det kokar. Tillsätt mjölken. Rör om och låt det bli fingervarmt 37°C om det inte redan är det.
(OBS! Tänk på att det är viktigt att det inte är varmare än 37°C för vid 40°C så dör jästen. Rör om i botten eftersom det är varmast där. Känn med ett finger, när det varken känns varmt eller kallt när du stuckit ner fingret i vätskan så är det 37°C. Glöm inte att röra om innan du känner efter. Om det blivit för varmt, ta bort kastrullen från plattan och rör om och låt stå tills det svalnar till rätt temperatur.)
(Om det är kallare än 37°C gör däremot inte så mycket, jästen dör inte men jästiden blir lite längre.)
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten.
Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
Mät upp vetemjölet i litermått eller väg det.
(Att gräva med decilitermått i mjölpåsen är inte att rekommendera eftersom du nästan garanterat kommer ta alldeles för mycket mjöl eftersom det packas när man gräver och då blir det torra bullar.)
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in vetemjölet i degen. När degen är mjuk och smidig och släpper bunkens kanter är den klar. Undvik att arbeta in onödigt mycket mjöl - ju mer mjöl desto torrare bullar.
Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakhandduk ca 30-45 minuter.
Under tiden degen jäser mäter du upp smör, strösocker och kanel i en bunke. Låt stå framme minst 15-30 min så att smöret blir mjukt.
Kör med elvisp (med vispar) till en jämn smet.
När degen jäst färdigt, häll upp den på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela den i 2 delar (om du gör en sats).
Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm.
Bred på hälften av fyllningen (om du gör en sats) och rulla ihop.
Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt.
Låt jäsa under bakhandduk ca 30-45 minuter.
Vispa upp ägget och sätt på ugnen under slutet av jästiden.
Pensla försiktigt på de färdigjästa kanelbullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200°C i 10-12 minuter tills kanelbullarna fått fin gyllenbrun färg.
Låt gärna kanelbullarna svalna på galler under bakhandduk.
Frys helst in de kanelbullar du inte äter upp samma dag så fort de svalnat ordentligt.
Tips & tricks:
Variationstips:
En annan god fyllning: Blanda ihop 50 g smör, 2 dl hallon och 200 g mandelmassa (riv mandelmassan med rivjärn).
Hållbarhet och förvaring: