| Bullar & vetebröd |

Kanelbullar

Klassiska goda kanelbullar. Väl beprövat recept. Njut av hembakade bullar. Doften som sprider sig i huset när bullarna gräddas är svårslagen. Mitt bästa tips för saftiga och goda bullar är att inte ta för mycket mjöl - ju mindre desto bättre samt att använda äkta smör.
Kanelbullar
Goda nybakade kanelbullar, redo att avnjutas!
Timglas Tid: ca 2,5 timmar
Portioner ca 50 st

Ingredienser:

Deg:

Fyllning:

Pensling:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

    Bulldeg:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

    • 50 g jäst för söta degar
    smulad jäst
    Smula jästen.
  2. Smält smöret i en kastrull utan att det kokar. Tillsätt mjölken. Rör om och låt det bli fingervarmt 37°C om det inte redan är det.

    (OBS! Tänk på att det är viktigt att det inte är varmare än 37°C för vid 40°C så dör jästen. Rör om i botten eftersom det är varmast där. Känn med ett finger, när det varken känns varmt eller kallt när du stuckit ner fingret i vätskan så är det 37°C. Glöm inte att röra om innan du känner efter. Om det blivit för varmt, ta bort kastrullen från plattan och rör om och låt stå tills det svalnar till rätt temperatur.)

    (Om det är kallare än 37°C gör däremot inte så mycket, jästen dör inte men jästiden blir lite längre.)

    smält smör
    Smält smöret.
    smöret har smält
    Smöret har smält.
    smält smör och mjölk
    Häll på mjölken.
  3. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten.

    Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.

    jästen utrörd
    Rör ut jästen i lite av degvätskan.
    tillsätter smaksättning
    Häll på resten. Tillsätt smaksättningen.
    rör om
    Rör om.
  4. Mät upp vetemjölet i litermått eller väg det.

    (Att gräva med decilitermått i mjölpåsen är inte att rekommendera eftersom du nästan garanterat kommer ta alldeles för mycket mjöl eftersom det packas när man gräver och då blir det torra bullar.)

    vetemjöl i litermått
    Mät upp vetemjöl.
  5. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in vetemjölet i degen. När degen är mjuk och smidig och släpper bunkens kanter är den klar. Undvik att arbeta in onödigt mycket mjöl - ju mer mjöl desto torrare bullar.

    använder degkrokar
    Använd gärna elvisp med degkrokar.
    arbetar in mjölet
    Arbeta in mjölet.
    bulldegen klar
    Smidig och fin bulldeg.
  6. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakhandduk ca 30-45 minuter.

    bulldegen jäser
    Låt jäsa.
  7. Utbakning och fyllning:

  8. Under tiden degen jäser mäter du upp smör, strösocker och kanel i en bunke. Låt stå framme minst 15-30 min så att smöret blir mjukt.

    Kör med elvisp (med vispar) till en jämn smet.

    ingredienser till fyllningen
    Smör, socker och kanel till fyllningen.
    fyllningen klar
    Fyllningen ihoprörd.
  9. När degen jäst färdigt, häll upp den på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela den i 2 delar (om du gör en sats).

    färdigjäst bulldeg
    Färdigjäst bulldeg.
    bulldeg knådas
    Knåda degen.
    degen i 2 delar
    Dela degen i 2 delar.
  10. Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm.

    Bred på hälften av fyllningen (om du gör en sats) och rulla ihop.

    degen kavlas ut
    Kavla ut degen.
    fyllningen breds på
    Bred på fyllning.
    degen rullas ihop
    Rulla ihop.
  11. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt.

    Låt jäsa under bakhandduk ca 30-45 minuter.

    ihoprullad bulldeg skärs i skivor
    Skär i skivor.
    bullskivor läggs i bullformar
    Lägg i bullformar.
  12. Pensling och garnering:

  13. Vispa upp ägget och sätt på ugnen under slutet av jästiden.

    knäckt ägg i liten skål
    Knäck ett ägg.
    uppvispat ägg
    Vispa.
  14. Pensla försiktigt på de färdigjästa bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.

    färdigjästa bullar
    Färdigjästa bullar.
    uppvispat ägg penslas på
    Pensla försiktigt på uppvispat ägg.
    pärlsocker strös över
    Strö över pärlsocker.
  15. Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200°C i 10-12 minuter tills bullarna fått fin gyllenbrun färg.

    kanelbullar gräddas i ugn
    Grädda kanelbullarna i ugnen.
  16. Låt gärna bullarna svalna på galler under bakhandduk.

    Frys helst in de bullar du inte äter upp samma dag så fort de svalnat ordentligt.

    färdiggräddade kanelbullar
    Färdiggräddade kanelbullar.

glödlampa Tips:

Det går bra att göra dubbel sats (eller fler)!

byt ut Variationstips:

Kanelen i fyllningen kan bytas ut mot kardemumma eller vaniljsocker, så blir det kardemummabullar respektive vaniljbullar istället!

En annan god fyllning: Blanda ihop 50 g smör, 2 dl hallon och 200 g mandelmassa (riv mandelmassan med rivjärn).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kanelbullarna går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen. I rumstemperatur blir bullarna snabbt torra så de bullar man inte äter upp direkt rekommenderas att frysa in.

Kommentarer till Kanelbullar

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Elin
Jag vill bara passa på att skriva hur mycket jag uppskattar din blogg. Vilken enormt fin insats du gör för alla oss som gladeligen bakar men inte har tålamod att misslyckas gång på gång innan det blir bra. Jag har av någon outgrundlig anledning alltid lyckats förstöra allt genom att köra bakpulver med elvisp etc. ALLT jag har bakat (för första gången) efter dina recept har blivit perfekt, utan undantag. Alltså bilderna. Du är en klippa! /Elin
penna Skrivet av Karolina
Använde mjölkfritt margarin och havremjölk då min yngsta son är allergisk mot mjölkprotein. Bullarna blev jättegoda och man märker inte ens av att dom är mjölkfria..
penna Skrivet av Adam
Tjena! Hur många kalorier innehåller varje bulle ungefär?

Läs alla 525 kommentarer