| GI Recept | Lunch |

Fullkornspannkakor

Goda, lite nyttigare fullkornspannkakor med lägre GI gör du enkelt med detta recept. Den stora skillnaden med det här receptet mot "vanliga" pannkakor är att vetemjölet är utbytt mot fullkornsvetemjöl alternativt en blandning av grahamsmjöl och vetemjöl. Sedan gör även tillbehören stor skillnad med färska bär istället för sylt eller socker.
fullkornspannkakor
Servera gärna fullkornspannkakorna med bär. Mycket gott och nyttigt! Pannkakor med fullkorn är också lite mer matiga och mättande än vanliga pannkakor, men minst lika goda tycker jag.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner ca 10 pannkakor
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pannkakssmet:

Serveringstillbehör:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp mjöl och salt i en bunke. Blanda.

  2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.

    Vispa sedan i resten av mjölken.

  3. Knäck i äggen och vispa till en jämn smet.

    Låt smeten stå och svälla, gärna ca 20 minuter (eller längre tid), så håller pannkakssmeten ihop bättre.

  4. Hetta upp en stekpanna på medelhög effekt med en klick smör (för varje pannkaka). När smöret slutar bubbla är det lagom varmt och dags att börja steka.

  5. För varje pannkaka:

  6. Vispa i botten av pannkakssmeten (mjölet sjunker snabbt till botten så det behövs för att få en jämn smet). Gör alltid detta precis innan du häller upp smeten i stekpannan.

    Häll i 0,5 - 1 dl smet beroende på hur stor stekpanna du har och hur tunna pannkakor du vill ha. Man får prova sig fram. När du hällt på smeten, ta upp stekpannan och vinkla den så att smeten rinner ut över hela stekpannans yta.

  7. När ytan stelnat och blivit matt och den fått lite färg längst ut på kanten (brukar ta ca 1-2 min) är det dags att vända och grädda andra sidan. Lyft med en stekspade och vänd pannkakan och stek den på andra sidan som brukar gå fortare (ca 30 sek - 1 min). Färgen ska vara ljust gulbrun på båda sidorna när de är klara.

    Lägg den färdiga stekpannan på ett fat.

    Lägg en klick smör i stekpannan och stek sedan nästan pannkaka. Justera värmen på spisen om det behövs. Upprepa tills smeten är slut. Glöm inte att röra om i botten av smeten för varje pannkaka.

    Om pannkakorna gräddas för långsamt, höj effekten på plattan och blir de brända utan att bli genomgräddade så sänk.

  8. Servering:

  9. Förbered tillbehören. Tina bär och vispa grädde. Servera pannkakorna med tillbehören.

Beskrivande bilder

mjöl och salt
1.1. Mjöl och salt.
mjöl och salt blandat
1.2. Mjöl och salt blandat.
hälften av mjölken tillsatt
2.1. Hälften av mjölken tillsatt.
en jämn smet
2.2. En jämn smet.
tillsätt resten av mjölken
2.3. Tillsätt resten av mjölken.
vispa till en jämn smet
2.4. Vispa till en jämn smet.
vispa ner äggen
3.1. Vispa ner äggen.
pannkakssmeten klar
3.2. Pannkakssmeten klar.
dags att börja steka
4. Dags att börja steka.
häll smet i stekpannan
5.1. Häll smet i stekpannan.
pannkakssmet i stekpannan
5.2. Lyft och vinkla stekpannan så smeten rinner ut och fördelar sig.
vänd pannkakan
6.1. Vänd pannkakan.
stek andra sidan
6.2. Stek andra sidan.
blåbär och hallon
7.1. Blåbär och hallon.
fullkornspannkaka serverad med vispad grädde, blåbär och hallon
7.2. Fullkornspannkaka serverad med vispad grädde, blåbär och hallon.

glödlampa Tips:

Om dina fullkornspannkakor går sönder så beror det antagligen på att du inte rört om i smeten ordentligt precis innan du hällt på smeten, eller att pannkakan inte är tillräckligt genomgräddad när du vänder på den vilket kan bero på för hög värme eller att du inte väntat tillräckligt länge. Det är också bra om smeten har fått stå och svälla minst 20 minuter innan man börjar grädda.

planera Planeringstips:

Använd två stekpannor så går gräddningen fortare.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överblivna fullkornspannkakor i kylskåpet med plastfolie över. Pannkakorna kan också frysas och håller sig då 3-6 månader.

Kommentarer

Skriv en kommentarer

person Svar till pk penna Skrivet av Susanne

Du behöver ingen pannkakslagg. Jag steker alltid med vanlig stekpanna och det går jättebra!

Tänk på att vispa på botten i bunken med smet innan du häller upp smet i stekpannan VARJE gång! Det är absolut viktigast och vanligaste felet.

penna Skrivet av pk
Någon som har tips på hur man ska få pannkakorna att bli "bra" även om man inte har en pannkakslagg?!
penna Skrivet av någon
Ska göra nu. Hoppas att de kommer att smaka bra =)

Läs alla 23 kommentarer