Kesoplättar

Mycket goda och enkla kesoplättar. Blir som lite tjockare och mindre pannkakor. Nyttigt och mättande recept till mellanmål eller som lunch eller kvällsmat. Passar den som vill äta färre kolhydrater / LCHF.
kesoplättar
Kesoplättar, gott och nyttigt! Servera gärna med hallon och vispad grädde. Supersmarrigt!
Timglas Tid: 25 minuter
Portioner 1-2 portioner

Ingredienser:

Ev: Tillbehör:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp keso, fiberhusk och knäck äggen i en bunke. Rör ihop till en jämn smet med en sked. Låt stå ca 5 min och svälla.

    keso, fiberhusk, ägg
    Keso, fiberhusk, ägg.
    keso, fiberhusk och ägg blandat
    Keso, fiberhusk och ägg blandat.
  2. Hetta upp en stekpanna med rejält med smör. När smöret slutat bubbla är stekpannan varm och det är dags att börja steka kesoplättarna.

    • ca 25 g smör att steka i
    börja steka
    Börja steka.
  3. Sänk värmen på plattan till låg-medel. Rör om i smeten. Häll hälften av smeten (om du gör en sats) i stekpannan och stek ca 5-10 minuter tills den håller ihop och vänd sedan och stek ca 2 minuter på andra sidan.

    (Anledningen till att man inte steker hela smeten som en enda stor pannkaka är att den är ganska tung och svår att få att hänga ihop när man vänder den. Dock gör det ju inte så mycket om den går sönder för det blir ju gott ändå.)

    För att spara tid kan du om du vill steka två plättar samtidigt men då får du göra dem mer som halvmånar så de får plats i stekpannan.

    stek på ena sidan
    Stek på ena sidan.
    dags att vända
    Dags att vända.
    stek andra sidan
    Stek andra sidan.
  4. Förbered de tillbehör du vill ha. Vispa grädden och tina hallonen om du vill ha det.

    Servera!

servera Serveringstips:

Servera gärna med färska bär t.ex. hallon och vispad grädde eller turkisk yoghurt eller kesella.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överblivna kesoplättar kan förvaras i kylskåp där de håller sig minst 5 dygn. Går bra att äta kalla eller värma i mikron.

Kommentarer till Kesoplättar

Skriv en kommentar

besökare Svar till Marie penna Skrivet av Susanne
Nej det har jag inte, varken på det här receptet eller något annat.
penna Skrivet av Marie
Jag skulle vilja veta om du har räknat ut kolhydrater fett och protein mängden på en portion av dessa plättar
besökare Svar till Josefine penna Skrivet av Susanne
Bra att veta! Det ska jag också prova! Tack för att du skrev! :)
besökare Svar till Alekzandra penna Skrivet av Josefine
Det går utmärkt. Jag brukar ta 3 msk fullkornsdinkelmjöl istället för fiberhusk.
penna Skrivet av PeO
En variant på kesoplättarna som gör att dom går steka fullstora och tunna..
En stor burk keso (500g)
4 ägg
(mixa i mixerkanna till en slät smet)

vispa ner:
1dl vatten (eller grädde kanske blir ännu bättre)
4 ägg till
nån matsked fiberhusk
1 tsk salt
Den smeten blir 9 fullstora, normaltunna plättar
besökare Svar till Emelie penna Skrivet av Susanne
Precis som PeO skriver så kommer smaken mycket från smöret. Om du inte använder normalsaltat smör så är det bra om du har i lite salt i smeten, kanske 1-2 krm.
besökare Svar till Alekzandra penna Skrivet av Susanne
Jag har inte provat det så jag vet faktiskt inte.
besökare Svar till Emelie penna Skrivet av PeO
Tackar för det enkla och goda plättreceptet..

Som ett svar på förra kommentaren.. Jag hedde i lite salt i smeten också.. Annars ger stekningen lite smak (normalsaltat riktigt smör), men plättar är ju ganska smaklösa oavsett vad man gör dom av (mjöl smakar nog mindre än keso). Det är äggen, smör och salt som ger smaken.
penna Skrivet av Emelie
Hej! Jag gjorde just dessa plättar (dock mixade jag ihop min smet..) och har en liten fråga; är det meningen att de ska smaka absolut noll? Jag åt dom tillsammans med kvarg mixat med halon, och det var tur för mina plättar smakade ingenting...
penna Skrivet av Alekzandra
Om man inte har fiberhusk hemma kan man byta ut mot dinkelmjöl eller grahams? Om man kan det vilken mängd?

Läs alla 12 kommentarer

Se även dessa recept

| GI Recept | Kvällsmat | LCHF | Lunch | Mellanmål |