| GI Recept | Kvällsmat | LCHF | Lunch | Mellanmål |

Kesoplättar

Mycket goda och enkla kesoplättar. Blir som lite tjockare och mindre pannkakor. Nyttigt och mättande recept till mellanmål eller som lunch eller kvällsmat.
kesoplättar
Kesoplättar, gott och nyttigt! Servera gärna med hallon och vispad grädde. Supersmarrigt!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 25 minuter
Portioner 1-2 portioner

Ingredienser:

Ev: Tillbehör:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp keso, fiberhusk och knäck äggen i en bunke. Rör ihop till en jämn smet med en sked. Låt stå ca 5 min och svälla.

  2. Hetta upp en stekpanna med rejält med smör. När smöret slutat bubbla är stekpannan varm och det är dags att börja steka kesoplättarna.

  3. Sänk värmen på plattan till låg-medel. Rör om i smeten och häll på hälften av smeten (om du gör en sats kesoplättar). Häll hälften av smeten om du gör en sats i stekpannan och stek ca 5-10 minuter tills den håller ihop och vänd sedan och stek ca 2 minuter på andra sidan.

    (Anledningen till att man inte steker hela smeten som en enda stor pannkaka är att den är ganska tung och svår att få att hänga ihop när man vänder den. Dock gör det ju inte så mycket om den går sönder för det blir ju gott ändå.)

    För att spara tid kan du om du vill steka två plättar samtidigt men då får du göra dem mer som halvmånar så de får plats i stekpannan.

  4. Förbered de tillbehör du vill ha. Vispa grädden och tina hallonen om du vill ha det.

    Servera!

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 kesoplättar
1.1. Keso, fiberhusk, ägg.
instruktion steg 1.2 kesoplättar
1.2. Blanda.
instruktion steg 2 kesoplättar
2. Börja steka.
instruktion steg 3.1 kesoplättar
3.1. Stek på ena sidan.
instruktion steg 3.2 kesoplättar
3.2. Dags att vända.
instruktion steg 3.3 kesoplättar
3.3. Stek andra sidan.

servera Serveringstips:

Servera gärna med färska bär t.ex. hallon och vispad grädde eller turkisk yoghurt eller kesella.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överblivna kesoplättar kan förvaras i kylskåp där de håller sig minst 5 dygn. Går bra att äta kalla eller värma i mikron.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Marie    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Nej det har jag inte, varken på det här receptet eller något annat.
   kommentar  Skrivet av  Marie  
Jag skulle vilja veta om du har räknat ut kolhydrater fett och protein mängden på en portion av dessa plättar
 svar  Svar till  Josefine    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Bra att veta! Det ska jag också prova! Tack för att du skrev! :)
 svar  Svar till  Alekzandra    kommentar  Skrivet av  Josefine  
Det går utmärkt. Jag brukar ta 3 msk fullkornsdinkelmjöl istället för fiberhusk.
   kommentar  Skrivet av  PeO  
En variant på kesoplättarna som gör att dom går steka fullstora och tunna..
En stor burk keso (500g)
4 ägg
(mixa i mixerkanna till en slät smet)

vispa ner:
1dl vatten (eller grädde kanske blir ännu bättre)
4 ägg till
nån matsked fiberhusk
1 tsk salt
Den smeten blir 9 fullstora, normaltunna plättar
 svar  Svar till  Emelie    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Precis som PeO skriver så kommer smaken mycket från smöret. Om du inte använder normalsaltat smör så är det bra om du har i lite salt i smeten, kanske 1-2 krm.
 svar  Svar till  Alekzandra    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag har inte provat det så jag vet faktiskt inte.
 svar  Svar till  Emelie    kommentar  Skrivet av  PeO  
Tackar för det enkla och goda plättreceptet..

Som ett svar på förra kommentaren.. Jag hedde i lite salt i smeten också.. Annars ger stekningen lite smak (normalsaltat riktigt smör), men plättar är ju ganska smaklösa oavsett vad man gör dom av (mjöl smakar nog mindre än keso). Det är äggen, smör och salt som ger smaken.
   kommentar  Skrivet av  Emelie  
Hej! Jag gjorde just dessa plättar (dock mixade jag ihop min smet..) och har en liten fråga; är det meningen att de ska smaka absolut noll? Jag åt dom tillsammans med kvarg mixat med halon, och det var tur för mina plättar smakade ingenting...
   kommentar  Skrivet av  Alekzandra  
Om man inte har fiberhusk hemma kan man byta ut mot dinkelmjöl eller grahams? Om man kan det vilken mängd?

Skriv och läs alla 12 kommentarer