Fullkornsvåfflor

Goda fullkornsvåfflor med lägre GI som du kan äta med gott samvete. Receptet innehåller en del fullkornsmjöl istället för vanligt vetemjöl och även ägg vilket också ger en bättre mättnadskänsla och därför passar detta recept även till frukost eller lunch. Våfflorna kan serveras med färska bär som både är nyttigt och jättegott! Jag gräddar våfflor ofta och då använder jag det här receptet nästintill varje gång.
fullkornsvåfflor
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner ca 9 st

Ingredienser:

Våffelsmet:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

utskrift Skriv ut   länk Kopiera länk   e-posta länk Mejla

Gör så här:

 1. Smält smöret och låt det svalna under tiden du rör ihop resten.

  (När du smälter smöret, ta bort det från plattan när ungefär hälften smält så smälter resten av redan befintlig värme och smöret slipper bli onödigt varmt vilket påverkar bakpulvrets effekt.)

  smör smälter
  Smöret smälter.
 2. Blanda mjöl, bakpulver och salt.

  mjöl, bakpulver, salt
  Mjöl, bakpulver, salt.
  mjöl, bakpulver, salt blandat
  Mjöl, bakpulver, salt blandat.
 3. Vispa ihop mjölblandningen med ca hälften av mjölken och rör till en jämn ganska trög smet utan mjöl-klumpar. Vispa därefter ned resten av mjölken till en jämn smet. Använd gärna en handvisp.

  vispa ner hälften av mjölken
  Vispa ner hälften av mjölken.
  jämn tjock smet
  Jämn tjock smet.
  vispa ner resten av mjölken
  Vispa ner resten av mjölken.
 4. Vispa ned äggen.

  vispa ned äggen
  Vispa ned äggen.
 5. Vispa ner det smälta smöret som inte ska vara varmare än ljummet.

  Låt smeten stå och svälla ca 20-30 minuter.

  smält smör vispas ner
  Smält smör vispas ner.
  våffelsmeten klar
  Våffelsmeten klar.
 6. Värm våffeljärnet. Pensla laggen noggrant med smör innan du gräddar första våfflan. (Eftersom våffeljärnet blir varmt så smälter smöret och det är lätt att pensla ut.) Sedan ska våffeljärnet inte behöva smörjas mer. (Ta dock inte för mycket smör, då blir det bara kladd som rinner ner på bänken.)

  När våffeljärnet är ordentligt varmt (brukar vara en lampa som signalerar detta) så är det dags att grädda första våfflan.

  laggen penslas
  Laggen penslas.
 7. Vispa i våffelsmeten i botten (mjölet sjunker till botten, så viktigt att göra detta innan du häller smeten i våffeljärnet för varje våffla).

  Häll på 0,75 - 1 dl smet på laggen, så att nästan hela laggen täcks av smeten. Lägg på locket och grädda våfflorna tills de blir guldbruna. Det brukar ta 1-2 minuter med mitt våffeljärn. Man får testa sig fram tills man hittar rätt mängd smet och rätt tid.

  smet hälls i våffeljärnet
  Smet hälls i våffeljärnet.
  lagom mycket smet i våffeljärnet
  Lagom mycket smet i våffeljärnet.
  våfflan gräddas
  Våfflan gräddas.
 8. Plocka försiktigt ur våfflorna ur våffeljärnet med något verktyg utan att skada beläggningen i våffeljärnet. Jag använder en träspade.

  Låt våfflorna svalna på galler om du inte äter upp dem direkt. (Du bör inte lägga dem i en hög på en tallrik för då försvinner frasigheten och de blir mjuka och sladdriga.)

  färdiggräddad våffla
  Färdiggräddad våffla.
  våfflor på galler
  Våfflor på galler.
 9. Servera med färska bär och ev. vispad grädde.

glödlampa Tips & tricks

Använd inte vetemjöl special, det blir som klister och våfflorna fastnar i våffeljärnet.

GI GI Tips

För lägst GI ta fullkornsdinkel och dinkelmjöl och öka gärna mängden fullkornsdinkel och minska på mängden dinkelmjöl för att sänka GI ytterligare. Man kan också ta ett extra ägg.

byt ut Variationstips

Har man inte fullkornsvetemjöl, dinkelmjöl eller grahamsmjöl kan man ta bara vanligt vetemjöl, men då blir GI-värdet högre.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring

Det bästa är att frysa in överblivna våfflor. Ta sedan upp dem ur frysen, bryt i bitar (de ska ej tinas) och kör i brödrost på lägsta effekt (annars kan de lätt bli brända i kanten) så får du frasiga och varma våfflor, nästan lika goda som nygräddade! Överblivna våfflor kan också förvaras i kylskåp, dock blir de mjuka och inte alls lika goda.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Mumsbiten ✏️ Skrivet av Susanne
✏️ Skrivet av Mumsbiten
Ungefär hur mycket kalorier är det i en portion?
✏️ Skrivet av Susanne

Svar till Joel: Du kan göra receptet på frasvåfflor men istället för vetemjöl så tar du du lika delar fullkornsdinkel och dinkelmjöl (eller lika delar grahamsmjöl och vetemjöl). Dock är ägg nyttigt då det innehåller en hel del protein och fett så våfflorna blir inte lika nyttiga utan ägg.

Svar till melanie: Tyvärr måste man ha våffeljärn för att göra våfflor. Ett våffeljärn kostar ca 300-500 kr. Annars får du göra pannkakor istället.

✏️ Skrivet av Joel
Gjorde dessa våfflor och de blev jättegoda :D Jag undrar om man kan utesluta äggen i receptet, läser på sidan att frasvåfflor inte innehåller ägg och mina våfflor blev mjuka väldigt snabbt även fast jag bara hade en våffla på tallriken
✏️ Skrivet av Erika
Testade att göra låg-gi-våfflorna i morse, de blev jättegoda :) Gott med kanel på faktiskt!

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest