
⭐ webmaster
Utrustning:
Smält smöret och låt det svalna under tiden du rör ihop resten.
(När du smälter smöret, ta bort det från plattan när ungefär hälften smält så smälter resten av redan befintlig värme och smöret slipper bli onödigt varmt vilket påverkar bakpulvrets effekt.)
Blanda mjöl, bakpulver och salt.
Vispa ihop mjölblandningen med ca hälften av mjölken och rör till en jämn ganska trög smet utan mjöl-klumpar. Vispa därefter ned resten av mjölken till en jämn smet. Använd gärna en handvisp.
Vispa ned äggen.
Vispa ner det smälta smöret som inte ska vara varmare än ljummet.
Låt smeten stå och svälla ca 20-30 minuter.
Värm våffeljärnet. Pensla laggen noggrant med smör innan du gräddar första våfflan. (Eftersom våffeljärnet blir varmt så smälter smöret och det är lätt att pensla ut.) Sedan ska våffeljärnet inte behöva smörjas mer. (Ta dock inte för mycket smör, då blir det bara kladd som rinner ner på bänken.)
När våffeljärnet är ordentligt varmt (brukar vara en lampa som signalerar detta) så är det dags att grädda första våfflan.
Vispa i våffelsmeten i botten (mjölet sjunker till botten, så viktigt att göra detta innan du häller smeten i våffeljärnet för varje våffla).
Häll på 0,75 - 1 dl smet på laggen, så att nästan hela laggen täcks av smeten. Lägg på locket och grädda våfflorna tills de blir guldbruna. Det brukar ta 1-2 minuter med mitt våffeljärn. Man får testa sig fram tills man hittar rätt mängd smet och rätt tid.
Plocka försiktigt ur våfflorna ur våffeljärnet med något verktyg utan att skada beläggningen i våffeljärnet. Jag använder en träspade.
Låt våfflorna svalna på galler om du inte äter upp dem direkt. (Du bör inte lägga dem i en hög på en tallrik för då försvinner frasigheten och de blir mjuka och sladdriga.)
Servera med färska bär och ev. vispad grädde.
Tips & tricks:
GI Tips:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter | GI |
Svar till Joel: Du kan göra receptet på frasvåfflor men istället för vetemjöl så tar du du lika delar fullkornsdinkel och dinkelmjöl (eller lika delar grahamsmjöl och vetemjöl). Dock är ägg nyttigt då det innehåller en hel del protein och fett så våfflorna blir inte lika nyttiga utan ägg.
Svar till melanie: Tyvärr måste man ha våffeljärn för att göra våfflor. Ett våffeljärn kostar ca 300-500 kr. Annars får du göra pannkakor istället.