| Efterrätter | Glass | Glutenfritt |

Hallon- och limeglass

Fantastiskt god glass med hallon och lime som är mycket enkel att göra. Den syrliga smaken från lime och hallon balanseras med lagom sötma i en len och krämig glass. Otroligt god glass, måste provas, mycket godare än köpt glass, går knappt att jämföra! Glassen kan göras både med och utan glassmaskin.
hallon- och limeglass
Ljuvligt god hallon- och limeglass garnerade med citronmeliss.
Timglas Tid: 20 min + tid för frysning (20 min i glassmaskin eller 4 timmar i frysen)
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri vispgrädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Tina hallonen om frysta används.

    Tvätta limen och riv skalet (endast det yttersta gröna, var noga med att inte få med för mycket av det vita).

    Skär därefter limen i 2 delar och pressa ur saften, använd gärna en citruspress eller pressa för hand om du inte har någon.

    rivet limeskal
    Rivet limeskal.
    pressad lime
    Pressad lime.
  2. Vispa ägg och socker till en ljusgul pösig smet med elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och socker vispat
    Ägg och socker vispat.
  3. Tillsätt limeskal, den pressade limesaften och vaniljsocker.

    Vispa till en jämn smet (några sekunder med elvisp).

    lime och vaniljsocker tillsatt
    Lime och vaniljsocker tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  4. Vispa grädden ganska hårt med elvisp (du behöver inte göra rent visparna).

    vispad grädde
    Vispad grädde.
  5. Tillsätt de tinade hallonen (häll inte i all eventuell hallonsaft om det är mycket särskilt inte om du inte har en glassmaskin för det kan bli lite väl blött som ger is, drick gärna upp hallonsaften då istället.)

    Tillsätt även den vispade grädden.

    Blanda allt till en jämn smet, gärna med en slickepott.

    hallon och vispad grädde tillsatt
    Hallon och vispad grädde tillsatt.
    glass-smeten klar
    Glass-smeten klar.
  6. I glassmaskin: Häll smeten i glassmaskin och kör till glassen är klar, brukar ta ca 20 minuter. Ät direkt eller lägg glassen i plastburk med lock och frys in. (Ställ gärna in plastburken i frysen lite innan så smälter inte glassen så mycket.) Om glassen ska serveras i portionsglas så portionera ut glassen direkt i dem och ställ i frysen. (Även här är det bra att ställa in portionsglasen i frysen innan man lägger i glassen för annars smälter glassen mot glaset.)

    Utan glassmaskin: Häll smeten i en form eller plastburk med lock. Ställ in i frysen. Rör om efter ca 2 timmar för att inte alla hallon ska ligga på botten när glassen är klar. Frys ytterligare 2 timmar (eller längre).

    glassen i glassmaskin
    Glassen i glassmaskin.
    färdig glass
    Färdig glass.
  7. Upptining: Låt stå ½ timme i rumstemperatur eller 2 timmar i kylskåp innan servering.

    Servera, ät och njut!

    hallon- och limeglassen i portionsglas
    Hallon- och limeglassen i portionsglas.

relaterade artiklar Läs gärna:

servera Serveringstips:

Dekorera med färska hallon och citronmeliss.

GI GI Tips:

Ta mindre socker eller byt ut mot sötningsmedel.

LCHF LCHF Tips:

Byt ut sockret mot sötningsmedel.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser.

byt ut Variationstips:

Byt ut hallonen mot andra bär. Byt lime mot citron. Istället för en limefrukt så kan man köpa färdigpressad limesaft som ersätter saften och använda citronarom för att ersätta det rivna skalet.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Glassen kan frysas in och håller sig minst 6 månader.

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Sofia penna Skrivet av Susanne
Trevligt att höra! :)
penna Skrivet av Sofia
Godaste glassen vi ätit på mycket länge tyckte både jag och barnen. Då bytte jag ändå ut 1dl grädde mot turkisk yoghurt då grädden tog slut.
penna Skrivet av sara
riktigt riktigt god, min favorit!!!!!!!!!! <33333333

Läs alla 4 kommentarer