Recepten.se – Recept> Muffins & Mjuka kakor> Kokostoscakaka

Kokostoscakaka

Seg chokladkaka med kokostoscatäcke som är fruktansvärt god samt enkel och rationell att baka i långpanna. Bottnen är ungefär som kladdkaka och ovanpå det ett kokoskolatäcke. När jag bjudit på dessa har de haft en strykande åtgång.
Kokostoscakaka
Den goda kokostoscakakan med kladdkakebotten och kokostoscatäcke. Det är svårt att bara ta en kaka.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme
Mängd: 30-40 kakor

Ingredienser:

Kladdkaksbotten:

Kokostosca:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och grädde.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme

Baka kokostoscakaka så här:

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 27x37 cm med bakplåtspapper.

    långpanna med bakplåtspapper
    Långpanna med bakplåtspapper.
  3. Mät upp ägg och strösocker i en bunke.

    Vispa till en ljus, pösig smet, använd gärna elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ljus pösig smet
    Ljus pösig smet.
  4. Tillsätt vaniljsocker, salt och kakao. Vispa ihop till en jämn smet.

    vanilj, salt, kakao tillsatt
    Vanilj, salt, kakao tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  5. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret.

    Rör eller vispa snabbt ihop till en jämn smet (rör/vispa inte längre tid än att det är blandat).

    (Tänk på när du mäter upp vetemjöl att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket. Häll istället upp mjölet eller väg det.)

    vetemjöl och smält smör tillsatt
    Vetemjöl och smält smör tillsatt.
    kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  6. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper.

    ogräddad kladdkaksbotten
    Ogräddad kladdkaksbotten.
  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter. Kakan ska få lite färg, se bild.

    (Observera att tiden kan behöva ökas om du använder en mindre form än jag respektive minskas om du använder en större form än jag. Kakan ska vara tillräckligt gräddad för att klara av att bära glasyren.)

    Gör under tiden kokostoscaglasyren i en kastrull.

    gräddad kladdkaksbotten
    Gräddad kladdkaksbotten.
  8. Häll kokosflingor, sirap, strösocker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet.

    Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.

    ingredienser till kokostoscan
    Ingredienser till kokostoscan.
    kokostoscan kokar
    Kokostoscan kokar.
    kokostoscan klar
    Kokostoscan klar.
  9. När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på kokostoscan och grädda ytterligare ca 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.

    kokostoscan utbredd
    Kokostoscan utbredd.
    kokostoscakakan gräddad
    Kokostoscakakan gräddad.
  10. Låt kakan svalna. Skär sedan kakan i fyrkanter med en vass kniv.

    kokostoscakaka skuren i bitar
    Kokostoscakaka skuren i bitar.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka, beräknat på 40 kakor (46 g): 196 kcal, 22 g kolhydrater, 11 g fett, 2 g protein, 2 g fibrer

Tips & tricks

Kakan innehåller mycket socker, tänk dock på att detta är som en dubbel sats kladdkaka mängdmässigt. Vill man göra färre kakor kan man halvera receptet och ta en form som är ca 21x21 cm eller 18x25 cm.

Variationstips

Man kan även göra muffins. En halv sats räcker till 12 stora muffins (amerikansk storlek).

Hållbarhet och förvaring

Förvara kakorna i en plastburk med lock och lägg smörpapper mellan lagren så kladdar de inte ihop. Kakorna går bra att frysa. Hållbarhet 6 månader.

Kommentarer och betyg

  1   2   3   4   nästa sida
Svar till Mari Skrivet av Susanne
Tack så mycket! Jag tror det har mest att göra med att få lagom tid i ugnen. Kul att du lyckats så bra! Tack för att du skrev och God Jul! ❤️
Skrivet av Mari
Supergod kake og oppskrift! Halv mengde sukker hos oss, da blir den perfekt 🤩 stiller meg uforstående til de negative kommentarene, min erfaring med denne oppskriften er 💯% positiv!
Svar till Jenny Skrivet av Susanne
Tack för jättebra tips! Toppen! 👍
Skrivet av Jenny
Glutenfritt & laktosfritt då tar jag å byter ut vetemjölet mot 3 dl majsmjöl + 2 tsk fiberhusk samt laktosfritt smör/grädde
Även gluten och laktosfritt ströbröd till formen. Blir kanongott.
Svar till Ingrid Skrivet av Susanne
Det här är inte en vanlig kladdkaka, det är en kaka som måste kunna bära en ganska tung topping i ugnen, en vispad smet ger en lite hårdare yta. Men kakan blir lite kladdig ändå om man följer instruktionerna. Och man kan faktiskt göra vanlig kladdkaka genom att vispa också, det finns flera olika parametrar som avgör hur det färdiga resultatet blir, inte bara om man vispar, framförallt mängder av olika ingredienser, formens storlek och tiden i ugnen. Sedan är det givetvis tråkigt om du tyckte kakan blev för torr men det kan vara så enkelt att du bara hade behövt minska tiden i ugnen, det går väldigt snabbt på slutet av gräddningstiden från lagom till övergräddad och det är kanske den största utmaningen och det gäller särskilt om du använt en större form för då blir gräddningstiden ännu kortare.
Skrivet av Ingrid
Äggen och sockret ska inte vispas fluffigt! Kakan blir då torr, i en kladdkaka ska ingredienserna bara röras ihop, misslyckat resultat med detta recept!
Svar till Lena Skrivet av Susanne
Ja det tror jag går bra.
Skrivet av Lena
Hejsan! Vill göra dubbelsats med dubbelt så stor form. Tror du jag kan använda samma tid och temperatur då?
Skrivet av Sofia
Jag har gjort kakan flera gånger och den har blivit kladdig och god. Resultat enligt förväntan.
I toscatäcket tog jag bara 1 dl socker och jag lät de andra ingredienserna koka upp och sjuda några minuter innan jag lade i kokosen. Därefter lät jag det sjuda någon minut till innan jag lade det på kakan.
Skrivet av Vidar
Som så många andra så har jag problem med kladdkaka-delen av receptet. Har försökt några gånger nu, med varierande resultat. Ungefär hälften så blir kakan kladdig och perfekt, resten som en torr sockerkaka. Jag klarar inte att klura ut vad som gör det; formen er den samma, jag är noggrann med måtten och använder alltid samma ugn/temperatur. Jag har testat lite med och utan elvisp/hur mycket jag rör, och det har nog en viss sammanhang, men inte så att jag innan jag bakar kan säga att exakt hur jag ska göra för att den ska bli seg och fin.

Nu har jag hittat en lösning: köpekladdkaka. Kokossmeten passar perfekt till två små runda som du köper i butiken. Ta ut den från ugnen när täcket ser bra ut, så inte kakan blir övergräddat.

Jag tar ut kakorna från frysen i det jag börjat på kokossmeten. Följer receptet på den delen, och kletar ut på kakorna så fort smeten är klar.
När täcket börjar få rätt färg, så är det klart.

Mumsigt värre och lite roligare än bara servera köpekaka.
Svar till Matilda Skrivet av Susanne
Tänk på att ugnstiden varierar mycket med storlek på form. Tar du större form blir tiden i ugnen kortare och det kan vara ganska många minuter kortare. Man kan visst använda elvisp, det gör jag alltid och du ser ju på bilden att min kaka blev kladdig. En vispad smet ger en hårdare yta som håller bättre för toscaglasyren. I det här receptet så ska man inte grädda kakan i ugnen längre tid än att den blir tillräckligt fast på ytan för att kunna hålla toscaglasyren. Det är gräddningstiden som är avgörande och utmaningen i detta recept att få den lagom.
Skrivet av Matilda
Blev inte alls kladdig som på bilden, ska inte vispas med elvisp!!
Svar till Lise-Lotte Sandberg Skrivet av Susanne
Jag har tyvärr ingen ersättning till vispgrädde som jag vet fungerar. Mjölk är nog för blaskigt tyvärr. Kanske kan fungera med mera smör och lite mindre mängd mjölk (än mängden vispgrädde) möjligtvis.
Skrivet av Lise-Lotte Sandberg
Måste man ta vispgrädde? Vill baka nu och har inte det hemma. Går det med mjölk?
Skrivet av Roula
Olika kommentarer läser man men den är riktigt gott o lyckades från första gången. Kakan blir inte kladdig, den blir torr men den är väldigt gott.
Skrivet av Mona Lennartsson
Godaste som finns alla kategorier. Lättbakat och super supergod! Alla älskar den - det blir rena fat..
Skrivet av Elfie Edström
Godaste kakan någonsin
Skrivet av Marie
Använd inte elvisp och vispa inte poröst. Blir som en sockerkaka och otroligt torr. Förstör allting och är besviken på detta recept!

/ Marie, Flen
Skrivet av Sylwia
Första gången jag gjorde denna kaka blev den nästintill perfekt. Seg kladdkakebotten och toscatäcke utan felaktigheter. Skulle baka kakan igen ett par månader senare med ett betydligt sämre resultat. Kladdkakebotten blev torr och mer likt en sockerkaka. Blev oerhört frustrerad över den torra kakan och gjorde om den- med samma resultat. Använde form 18x25 cm med halverad sats samtliga gånger. De två misslyckade gångerna hade jag kladdkakan 14 min ugn 200 grader nästan precis enligt recept. Vad bör ugnstiden vara för den halverade varianten i den mindre formen? Ska ugnstemperaturen verkligen vara så hög som 200 grader? Tacksam för förtydligande eftersom jag inte minns hur jag gjorde rätt första gången.
Skrivet av Marie
Kan inte sluta att göra den här underbara kakan som alla älskar!!! Tack för ett toppenrecept!
Skrivet av Sämsta receptet
Sämsta receptet på länge jag korsat ögonen på. Herregud. Räcker verkligen inte till en långpanna om du ej ämnar att mata Nils Karlsson pyssling o vet inte du var 100 gram motsvarar. Inte 5.5dl är 200 gr iaf. Nu vet jag att vissa ämnen blir mer än 100 gr men ditt recept är fett jävla mysko. Som tur är freestyla jag bort ditt recept.
Skrivet av Marie
Väldigt god kaka som blev väldigt omtyckt
Skrivet av Peter
Perfekt kaka. Har gjort en motsvarande som jag fick recept på av en bekant för över 20 år sedan, inte gjort den på ett tag, och kunde inte hitta recepten på topping, så skönt att det återfanns här. Alltid varit en återkommande favorit. Rätt mastig så funkar bra att ta med till många.
Skrivet av Charlotta
Hej!

Behöver kakan stelna innan glasyren läggs på för att sedan åka in i ugnen igen? :)
Skrivet av Ida
Det här är min favoritkaka. Jag har bakat den i flera år på kalas och föredrar den mindre mängden socker. Då blir den bäst. Snart stundar mitt 50-årskalas där den naturligtvis kommer med.
  1   2   3   4   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl