| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor | Nyårsrecept |

Kokostoscakaka

Seg chokladkaka med kokostoscatäcke som är fruktansvärt god samt enkel och rationell att baka i långpanna. Bottnen är som kladdkaka och ovanpå det ett kokoskolatäcke. När jag bjudit på dessa har de haft en strykande åtgång.
Kokostoscakaka
Den goda kokostoscakakan med kladdkakebotten och kokostoscatäcke. Det är svårt att bara ta en kaka.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 30-40 kakor

Ingredienser:

Kladdkaksbotten:

Kokostosca:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och grädde.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull.

  2. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 27x37 cm med bakplåtspapper.

  3. Mät upp ägg och strösocker i en bunke.

    Vispa till en ljus, pösig smet, använd gärna elvisp.

  4. Tillsätt vaniljsocker, salt och kakao. Vispa ihop till en jämn smet.

  5. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret.

    Rör eller vispa snabbt ihop till en jämn smet (rör/vispa inte längre tid än att det är blandat).

    (Tänk på när du mäter upp vetemjöl att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket. Häll istället upp mjölet eller väg det.)

  6. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper.

  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter. Kakan ska få lite färg, se bild.

    Gör under tiden kokostoscaglasyren i en kastrull.

  8. Häll kokosflingor, sirap, strösocker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet.

    Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.

  9. När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på kokostoscan och grädda ytterligare ca 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.

  10. Låt kakan svalna. Skär sedan kakan i fyrkanter med en vass kniv.

Bilder steg för steg

smält smör
1. Smält smör.
långpanna med bakplåtspapper
2. Långpanna med bakplåtspapper.
ägg och strösocker
3.1. Ägg och strösocker.
ljus pösig smet
3.2. Ljus pösig smet.
vanilj, salt, kakao tillsatt
4.1. Vanilj, salt, kakao tillsatt.
en jämn smet
4.2. En jämn smet.
vetemjöl och smält smör tillsatt
5.1. Vetemjöl och smält smör tillsatt.
kladdkakssmeten klar
5.2. Kladdkakssmeten klar.
ogräddad kladdkaksbotten
6. Ogräddad kladdkaksbotten.
gräddad kladdkaksbotten
7. Gräddad kladdkaksbotten.
ingredienser till kokostoscan
8.1. Ingredienser till kokostoscan.
kokostoscan kokar
8.2. Kokostoscan kokar.
kokostoscan klar
8.3. Kokostoscan klar.
kokostoscan utbredd
9.1. Kokostoscan utbredd.
kokostoscakakan gräddad
9.2. Kokostoscakakan gräddad.
kokostoscakaka skuren i bitar
10. Kokostoscakaka skuren i bitar.

glödlampa Tips:

Kakan innehåller mycket socker, tänk dock på att detta är som en dubbel sats kladdkaka mängdmässigt. Vill man göra färre kakor kan man halvera receptet och ta en form som är ca 21x21 cm eller 18x25 cm.

byt ut Variationstips:

Man kan även göra muffins. En halv sats räcker till 12 stora muffins (amerikansk storlek).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kakorna i en plastburk med lock och lägg smörpapper mellan lagren så kladdar de inte ihop. Kakorna går bra att frysa. Hållbarhet 6 månader.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Lidija
Hej!
Jag undrar om du skulle kunna skicka det gamla receptet på den här kakan? Har gjort den många gånger, en av mina favoriter. Gjorde den idag med det nya receptet och blev tyvärr besviken. Kommer inte ihåg det gamla.

Mvh Lidija
penna Skrivet av Jessica
Snälla du, hur kan du ändra i ett recept och ange de mest märkliga mått, 3-5dl socker?? Och till kokostoscan... Är ju enormt stor skillnad och enorm skillnad för resultatet.. Du vet väl hur kakan ska bli men hur tänker du de som använder dit recept ska kunna få samma resultat? Jag har använt receptet många gånger och ska nu behöva börja experimentera för att jag inte minns receptet i huvudet? Har personer åsikter om hur de upplever kakan kan det få stå för dem alternativt att man kommenterar någonstans i receptet att man kan minska si eller öka så. Som sagt, mycket märkligt och besviken att inte kunna baka min favvokaka som den brukar vara...
penna Skrivet av Nadja
Det kanske låter som en dum fråga, men jag är verkligen usel på att laga mat och baka. Jag undrar om hur länge man ska ha kakan i ugnen om man halverar ingredienserna? Är det 1 h eller halverar man tiden också?

Läs alla 360 kommentarer