Kokostoscakaka

Seg chokladkaka med kokostoscatäcke som är fruktansvärt god samt enkel och rationell att baka i långpanna. Bottnen är som kladdkaka och ovanpå det ett kokoskolatäcke. När jag bjudit på dessa har de haft en strykande åtgång.
Kokostoscakaka
Den goda kokostoscakakan med kladdkakebotten och kokostoscatäcke. Det är svårt att bara ta en kaka.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 30-40 kakor
Näringsvärde Näringsvärde per kaka, beräknat på 40 kakor: 199 kcal

Ingredienser:

Kladdkaksbotten:

Kokostosca:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och grädde.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Baka kokostoscakaka så här:

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 27x37 cm med bakplåtspapper.

    långpanna med bakplåtspapper
    Långpanna med bakplåtspapper.
  3. Mät upp ägg och strösocker i en bunke.

    Vispa till en ljus, pösig smet, använd gärna elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ljus pösig smet
    Ljus pösig smet.
  4. Tillsätt vaniljsocker, salt och kakao. Vispa ihop till en jämn smet.

    vanilj, salt, kakao tillsatt
    Vanilj, salt, kakao tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  5. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret.

    Rör eller vispa snabbt ihop till en jämn smet (rör/vispa inte längre tid än att det är blandat).

    (Tänk på när du mäter upp vetemjöl att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket. Häll istället upp mjölet eller väg det.)

    vetemjöl och smält smör tillsatt
    Vetemjöl och smält smör tillsatt.
    kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  6. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper.

    ogräddad kladdkaksbotten
    Ogräddad kladdkaksbotten.
  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter. Kakan ska få lite färg, se bild.

    Gör under tiden kokostoscaglasyren i en kastrull.

    gräddad kladdkaksbotten
    Gräddad kladdkaksbotten.
  8. Häll kokosflingor, sirap, strösocker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet.

    Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.

    ingredienser till kokostoscan
    Ingredienser till kokostoscan.
    kokostoscan kokar
    Kokostoscan kokar.
    kokostoscan klar
    Kokostoscan klar.
  9. När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på kokostoscan och grädda ytterligare ca 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.

    kokostoscan utbredd
    Kokostoscan utbredd.
    kokostoscakakan gräddad
    Kokostoscakakan gräddad.
  10. Låt kakan svalna. Skär sedan kakan i fyrkanter med en vass kniv.

    kokostoscakaka skuren i bitar
    Kokostoscakaka skuren i bitar.

glödlampa Tips:

Kakan innehåller mycket socker, tänk dock på att detta är som en dubbel sats kladdkaka mängdmässigt. Vill man göra färre kakor kan man halvera receptet och ta en form som är ca 21x21 cm eller 18x25 cm.

byt ut Variationstips:

Man kan även göra muffins. En halv sats räcker till 12 stora muffins (amerikansk storlek).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kakorna i en plastburk med lock och lägg smörpapper mellan lagren så kladdar de inte ihop. Kakorna går bra att frysa. Hållbarhet 6 månader.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor | Nyårsrecept |

Kommentarer till Kokostoscakaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Robbin
Jag blev väldigt besviken på det här receptet! Kladdkakan var inte ens i närheten klar efter 15 minuter, och då hade jag en form som är exakt lika stor som i beskrivningen. Slutade med att kokossmeten bara åkte ner i kladdkakssmeten och nu har jag en kladdkokossörja i ugnen som säkert får stå inne i minst en halvtimme för att bli någorlunda klar.

Jag skriver i affekt, men blev genuint besviken på att tiden inte är tillräcklig för kakan att bli klar. Jag tyckte att kladdkakan såg lite mjuk ut när jag tog ut den, men då hade den fått stå i 20 minuter så jag tänkte att jag ville inte ha kakan inne för länge.

Jag hade förväntat mig en mer kompakt kladdkaka med kokostosca ovanpå. Inte mitt i smeten.
💬 Svar till Maria ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det har jag skrivit och även hur länge står i receptet under förvaring och hållbarhet. 😊
✏️ Skrivet av Maria
Går kakan att frysa?
💬 Svar till Anna ✏️ Skrivet av Susanne
Tråkigt att det inte blev bra, den här kakan ska bli en kladdig kaka med segt gott ovanpå precis som du trodde. Det som jag tror gått fel för dig är att du tagit en större form än den jag angett. Räkna och jämför areorna. Då blir resultatet platt och torrt. Kladdkakor kan visst vispas. Det som avgör kladdigheten är hur lång tid den gräddas i ugnen och den tiden påverkas kraftigt av hur stor form man använder. Man kan även grädda i 175°C och då ta några minuter till. Men som sagt tänk på att antalet minuter behöver anpassas om du tar en annan storlek på form.
✏️ Skrivet av Anna
Jag har ätit sådana här kakor på café som varit supergoda, precis som man tänker sig: en kladdig kaka med segt gött uppe på.
Förväntningarna var alltså höga när jag satte i gång med detta recept. Tyvärr blev det inte alls gott. Det blev typ som platta mockarutor med kokoslock.
Jag var misstänksam när det står att man ska vispa ägg och socker pösigt...en kladdkaka ska absolut inte vispas, bara röras. Dessutom känns 200 grader för mycket. Men jag följde receptet och nu får jag slänga alltihop.