Kokostoscakaka

Seg chokladkaka med kokostoscatäcke som är fruktansvärt god samt enkel och rationell att baka i långpanna. Bottnen är som kladdkaka och ovanpå det ett kokoskolatäcke. När jag bjudit på dessa har de haft en strykande åtgång.
Kokostoscakaka
Den goda kokostoscakakan med kladdkakebotten och kokostoscatäcke. Det är svårt att bara ta en kaka.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 30-40 kakor
Näringsvärde Näringsvärde per kaka, beräknat på 40 kakor (46 g): 196 kalorier, 22 g kolhydrater, 11 g fett, 2 g protein, 2 g fibrer

Ingredienser:

Kladdkaksbotten:

Kokostosca:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och grädde.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme

Baka kokostoscakaka så här:

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 27x37 cm med bakplåtspapper.

    långpanna med bakplåtspapper
    Långpanna med bakplåtspapper.
  3. Mät upp ägg och strösocker i en bunke.

    Vispa till en ljus, pösig smet, använd gärna elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ljus pösig smet
    Ljus pösig smet.
  4. Tillsätt vaniljsocker, salt och kakao. Vispa ihop till en jämn smet.

    vanilj, salt, kakao tillsatt
    Vanilj, salt, kakao tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  5. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret.

    Rör eller vispa snabbt ihop till en jämn smet (rör/vispa inte längre tid än att det är blandat).

    (Tänk på när du mäter upp vetemjöl att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket. Häll istället upp mjölet eller väg det.)

    vetemjöl och smält smör tillsatt
    Vetemjöl och smält smör tillsatt.
    kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  6. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper.

    ogräddad kladdkaksbotten
    Ogräddad kladdkaksbotten.
  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter. Kakan ska få lite färg, se bild.

    (Observera att tiden kan behöva ökas om du använder en mindre form än jag respektive minskas om du använder en större form än jag. Kakan ska vara tillräckligt gräddad för att klara av att bära glasyren.)

    Gör under tiden kokostoscaglasyren i en kastrull.

    gräddad kladdkaksbotten
    Gräddad kladdkaksbotten.
  8. Häll kokosflingor, sirap, strösocker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet.

    Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.

    ingredienser till kokostoscan
    Ingredienser till kokostoscan.
    kokostoscan kokar
    Kokostoscan kokar.
    kokostoscan klar
    Kokostoscan klar.
  9. När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på kokostoscan och grädda ytterligare ca 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.

    kokostoscan utbredd
    Kokostoscan utbredd.
    kokostoscakakan gräddad
    Kokostoscakakan gräddad.
  10. Låt kakan svalna. Skär sedan kakan i fyrkanter med en vass kniv.

    kokostoscakaka skuren i bitar
    Kokostoscakaka skuren i bitar.

glödlampa Tips:

Kakan innehåller mycket socker, tänk dock på att detta är som en dubbel sats kladdkaka mängdmässigt. Vill man göra färre kakor kan man halvera receptet och ta en form som är ca 21x21 cm eller 18x25 cm.

byt ut Variationstips:

Man kan även göra muffins. En halv sats räcker till 12 stora muffins (amerikansk storlek).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kakorna i en plastburk med lock och lägg smörpapper mellan lagren så kladdar de inte ihop. Kakorna går bra att frysa. Hållbarhet 6 månader.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor | Nyårsrecept |

Kommentarer till Kokostoscakaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Anitha Petersson ✏️ Skrivet av Susanne
Det "vanliga/äkta/riktiga" smöret från Valio med 80% fett har jag inga problem att baka med. Jag undrar om du inte tagit för mycket mjöl för det ger samma effekt som du beskriver. Tänk på när du mäter upp mjöl att inte gräva med mått i påsen för då packas mjölet och det blir lätt så att det blir dubbelt så mycket mjöl. Det ska vara löst strukna mått. Häll upp mjölet eller väg det. Är det någon annan smörsort som du provat som är någon blandning av olja och smör med lägre fetthalt så kan det givetvis ha betydelse.
✏️ Skrivet av Anitha Petersson
Blev inte som kladdkaka mer som en sockerkaka.
Toscan blev väldigt tjock och torr.
Jag använde valiosmör, tycker att det ibland inte blir okey att baka med. Torra kakor blir inte spröda.
Någon mer som tycker det?
💬 Svar till Samuel ✏️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om den! Nej det har jag inte hört men kärt barn har ju många namn... ;)
✏️ Skrivet av Samuel
Kakan blev toppen och instruktionerna här på sidan är utmärkta!
Är det någon annan än jag som hört att kakan också kallas Josefinkaka?
💬 Svar till Mia ✏️ Skrivet av Susanne
Vad bra att den blev bra! Tack för att du skrev!