Kokostoscakaka




Ingredienser:
Kladdkaksbotten:
- 200 g smör
- 4 st ägg
- 5 dl (3 dl om du vill ta mindre socker) strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 1 dl kakao
- 3 dl (180 g) vetemjöl
Kokostosca:
- 200 g (ca 5,5 dl) kokosflingor
- 1 dl ljus sirap
- 2 dl (1 dl om du vill ta mindre socker) strösocker
- 1,5 dl vispgrädde
- 75 g smör


Utrustning:
Baka kokostoscakaka så här:
-
Smält smöret på svag värme i en kastrull.
- 200 g smör
Smält smör. -
Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 27x37 cm med bakplåtspapper.
Långpanna med bakplåtspapper. -
Mät upp ägg och strösocker i en bunke.
Vispa till en ljus, pösig smet, använd gärna elvisp.
- 4 st ägg
- 5 dl (3 dl om du vill ta mindre socker) strösocker
Ägg och strösocker. Ljus pösig smet. -
Tillsätt vaniljsocker, salt och kakao. Vispa ihop till en jämn smet.
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 1 dl kakao
Vanilj, salt, kakao tillsatt. En jämn smet. -
Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret.
Rör eller vispa snabbt ihop till en jämn smet (rör/vispa inte längre tid än att det är blandat).
(Tänk på när du mäter upp vetemjöl att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket. Häll istället upp mjölet eller väg det.)
- 3 dl (180 g) vetemjöl
Vetemjöl och smält smör tillsatt. Kladdkakssmeten klar. -
Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper.
Ogräddad kladdkaksbotten. -
Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter. Kakan ska få lite färg, se bild.
Gör under tiden kokostoscaglasyren i en kastrull.
Gräddad kladdkaksbotten. -
Häll kokosflingor, sirap, strösocker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet.
Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.
- 200 g (ca 5,5 dl) kokosflingor
- 1 dl ljus sirap
- 2 dl (1 dl om du vill ta mindre socker) strösocker
- 1,5 dl vispgrädde
- 75 g smör
Ingredienser till kokostoscan. Kokostoscan kokar. Kokostoscan klar. -
När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på kokostoscan och grädda ytterligare ca 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.
Kokostoscan utbredd. Kokostoscakakan gräddad. -
Låt kakan svalna. Skär sedan kakan i fyrkanter med en vass kniv.
Kokostoscakaka skuren i bitar.
Tips:
Kakan innehåller mycket socker, tänk dock på att detta är som en dubbel sats kladdkaka mängdmässigt. Vill man göra färre kakor kan man halvera receptet och ta en form som är ca 21x21 cm eller 18x25 cm.
Variationstips:
Man kan även göra muffins. En halv sats räcker till 12 stora muffins (amerikansk storlek).
Hållbarhet och förvaring:
Förvara kakorna i en plastburk med lock och lägg smörpapper mellan lagren så kladdar de inte ihop. Kakorna går bra att frysa. Hållbarhet 6 månader.