Tillsätt mjöl, mjölk och det smälta smöret och vispa eller rör allt till en jämn smet.
(Blanda för hand med en sked eller slickepott eller använd elvisp på lägsta hastighet. Tänk på att inte blanda/vispa längre tid än att smeten är blandad.)
(Obs: Om smöret fortfarande är varmt tänk på att du snabbt måste in med smeten i ugnen eftersom värmen sätter igång bakpulvrets effekt.)
Tillsätt vetemjöl, mjölk.Tillsätt smälta smöret.Blanda till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i 20-25 minuter. Den ska få fin färg och släppa i formens kant (se bild 8.1).
Under tiden gör du toscaglasyren. Börja med den direkt för den måste vara klar inom 25 minuter.
Smeten i formen.Grädda i ugnen.
Mät upp alla ingredienser (mandelspån, smör, strösocker, vetemjöl och mjölk) till toscaglasyren i en kastrull.
Sätt plattan på svag värme och rör om då och då vartefter smöret smälter. Höj eventuellt värmen något och rör om under tiden glasyren blir varmare och börjar tjockna. (Det är viktigt att man håller koll på detta och inte har plattan på för hög värme för då kommer det bli bränt, så gå inte ifrån glasyren utan håll koll och rör om i den sakta och om du märker att det börjar fastna på botten, ta av kastrullen från plattan och sänk värmen, rör om ordentligt i kastrullen och ställ tillbaka på plattan efter en stund.) När det börjar bubbla lite i toscasmeten så låt det komma lite bubblor under 1-2 minuter under sakta omrörning och sedan är toscasmeten klar.
Förhoppningsvis har nu kakan varit inne i ugnen mellan 20-25 minuter, men om det är tid kvar så sänk plattan till det lägsta, (tag ev bort kastrullen en stund) och sluta inte att röra om och hålla koll på toscaglasyren så den inte bränns vid.
Ingredienserna till toscaglasyren.Toscaglasyren när smöret är smält och omrört.Toscasmeten är klar.
Tag ut toscakakan från ugnen och bred på glasyren.
Flytta upp ugnsgallret ett steg och ställ in toscakakan (i mitten av ugnen) och grädda ytterligare 20 minuter eller tills toscakakan har fått vacker gyllengul färg.
Halvtidsgräddad toscakaka redo för toscasmet.Bred på toscasmeten.Grädda i ugnen.
Ta ut kakan och låt den svalna några minuter. Lossa därefter den löstagbara kanten och ta bort den, skär med något plastredskap runt kanten om glasyren kladdat fast i formen, det lossnar lätt när kakan är varm.
Låt sedan kakan svalna (med botten av den löstagbara formen kvar och med toscaglasyren upp), gärna på galler och lägg gärna en bakhandduk ovanpå. Flytta över toscakakan till ett serveringsfat när den svalnat (jag brukar använda två stekspadar till det). Servera!
Färdiggräddad toscakaka.Ta bort löstagbara kanten.En bit toscakaka.
Serveringstips:
Använd en vass kniv när du skär upp toscakakan eftersom glasyren är ganska hård.
Tips:
Istället för mandelspån kan man skålla och skala mandel själv och hacka eller hyvla den. Istället för mandelspån kan man också ta hackad mandel.
Variationstips:
Smaksätt sockerkakssmeten med 1-2 tsk vaniljsocker och/eller rivet skal av en halv apelsin.
Hej.
Jag gjorde toscakakorna på/i en muffinsplåt.
Fördelat på 9 st vilket resulterade i att de blev aningen stora.
Ska fördela smeten på 12 st nästa gång så blir det lättare att hålla glasyren på plats.
De blev jättebra och mycket uppskattade.
Perfekt att lägga i frysen och ta fram till finfikat.
⭐
webmaster
💬Svar till
Johan
✏️Skrivet av Susanne
Jag gör så för att spara in ett moment d.v.s. slippa blanda mjöl med bakpulver separat. Det sparar tid och det blir mindre disk. Det fungerar bra så länge man inte blandar med något varmt som t.ex. väldigt varmt smält smör för då aktiverar man bakpulvret för tidigt. I gamla recept står det alltid att man ska blanda mjöl med bakpulver separat och blanda i mot slutet och det behövdes på den tiden men inte nu längre eftersom bakpulvret har utvecklats och blivit bättre och enklare att använda. Så det är helt enkelt onödigt men så klart inget fel att göra så men jag föredrar att förenkla när det går. :)
✏️Skrivet av Johan
Jag undrar varför du blandar i bakpulvret så tidigt istället för att först blanda socker och smör, sedan äggen, vispa mer, lägga till smaktillsats om man vill - blanda det med mjöl/bakpulverblandning och sedan köra vispen och få ihop allt - då hinner inte bakpulvret aktiveras så tidigt. Jag kör ofta detta kakrecept med olika varianter på smaksättning; tigerkaka, citronkaka osv, den blir alltid väldigt god och snygg. Men om man bakar med mindre storlek på formar eller andra volymförändringar får man så klart se upp med gräddningstiden. Kul att se att din toscakaka har varit uppskattad i så många år, grattis!
⭐
webmaster
💬Svar till
Gunnel
✏️Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
✏️Skrivet av Gunnel
Bra recept. Jag vänder kakan upp och ner när den kallnat och skär upp den i bitar och fryser in. Det går mycket lättare att skära den när glasyren är i botten. Man får vända med en stor skärbräda.