
Toscakaka
5.0 | 💬 68 kommentarer



Ingredienser:
Till formen:
Toscakaka:
Toscaglasyr:
- 100 g mandelspån
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk mjölk

Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 22 cm i diameter
- ev. elvisp
Ugn:
- Kakan: 175 °C i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter med över- och undervärme
- Med toscaglasyr: 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Smält smöret och låt det svalna.
- 100 g smör
Smält smöret. -
Smörj och bröa en rund form, ca 22 cm i diameter, med (Obs: viktigt!) löstagbar kant.
Tips: Använd slickepott för att smörja formen med smör så går det snabbt och kladdfritt.
Sätt på ugnen på 175°C.
Smörj formen. Smord och bröad form. -
Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en ljus (nästan vit) och pösig smet. Använd gärna elvisp (tar ca 30 sek).
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
Ägg och strösocker. Ägg och strösocker vispat. -
Tillsätt bakpulvret och vispa till en jämn smet (ca 5 sek med elvisp).
- 1 tsk bakpulver
Tillsätt bakpulver. -
Tillsätt mjöl, mjölk och det smälta smöret och vispa eller rör allt till en jämn smet.
(Blanda för hand med en sked eller slickepott eller använd elvisp på lägsta hastighet. Tänk på att inte blanda/vispa längre tid än att smeten är blandad.)
(Obs: Om smöret fortfarande är varmt tänk på att du snabbt måste in med smeten i ugnen eftersom värmen sätter igång bakpulvrets effekt.)
Tillsätt vetemjöl, mjölk. Tillsätt smälta smöret. Blanda till en jämn smet. -
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i 20-25 minuter. Den ska få fin färg och släppa i formens kant (se bild 8.1).
Under tiden gör du toscaglasyren. Börja med den direkt för den måste vara klar inom 25 minuter.
Smeten i formen. Grädda i ugnen. -
Mät upp alla ingredienser (mandelspån, smör, strösocker, vetemjöl och mjölk) till toscaglasyren i en kastrull.
Sätt plattan på svag värme och rör om då och då vartefter smöret smälter. Höj eventuellt värmen något och rör om under tiden glasyren blir varmare och börjar tjockna. (Det är viktigt att man håller koll på detta och inte har plattan på för hög värme för då kommer det bli bränt, så gå inte ifrån glasyren utan håll koll och rör om i den sakta och om du märker att det börjar fastna på botten, ta av kastrullen från plattan och sänk värmen, rör om ordentligt i kastrullen och ställ tillbaka på plattan efter en stund.) När det börjar bubbla lite i toscasmeten så låt det komma lite bubblor under 1-2 minuter under sakta omrörning och sedan är toscasmeten klar.
Förhoppningsvis har nu kakan varit inne i ugnen mellan 20-25 minuter, men om det är tid kvar så sänk plattan till det lägsta, (tag ev bort kastrullen en stund) och sluta inte att röra om och hålla koll på toscaglasyren så den inte bränns vid.
- Toscaglasyr:
- 100 g mandelspån
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk mjölk
Ingredienserna till toscaglasyren. Toscaglasyren när smöret är smält och omrört. Toscasmeten är klar. - Toscaglasyr:
-
Tag ut toscakakan från ugnen och bred på glasyren.
Flytta upp ugnsgallret ett steg och ställ in toscakakan (i mitten av ugnen) och grädda ytterligare 20 minuter eller tills toscakakan har fått vacker gyllengul färg.
Halvtidsgräddad toscakaka redo för toscasmet. Bred på toscasmeten. Grädda i ugnen. -
Ta ut kakan och låt den svalna några minuter. Lossa därefter den löstagbara kanten och ta bort den, skär med något plastredskap runt kanten om glasyren kladdat fast i formen, det lossnar lätt när kakan är varm.
Låt sedan kakan svalna (med botten av den löstagbara formen kvar och med toscaglasyren upp), gärna på galler och lägg gärna en bakhandduk ovanpå. Flytta över toscakakan till ett serveringsfat när den svalnat (jag brukar använda två stekspadar till det). Servera!
Färdiggräddad toscakaka. Ta bort löstagbara kanten. En bit toscakaka.
Serveringstips:
Tips & tricks:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:




Med vänlig hälsning,
Kristina

Jag gjorde toscakakorna på/i en muffinsplåt.
Fördelat på 9 st vilket resulterade i att de blev aningen stora.
Ska fördela smeten på 12 st nästa gång så blir det lättare att hålla glasyren på plats.
De blev jättebra och mycket uppskattade.
Perfekt att lägga i frysen och ta fram till finfikat.