| Godis | Julgodis |

Knäck

Det är kanske vårt mest klassiska julgodis. Att koka knäck är för många en tradition att göra till första eller andra advent.

Så lyckas du med knäcken

För att lyckas med kokningen av din hemlagade knäcksmet så är det enklaste att man använder en termometer och gärna i kombination med kulprovet.

När knäcksmeten har uppnått rätt temperatur (tiden för detta varierar kraftigt beroende på vilken kastrull man använder) så blandar man i hackad mandel eller nötter. Sedan häller man upp knäcksmeten i små knäckformar. Detta kan vara en utmaning, det gäller att vara lite snabb och även hålla knäcksmeten varm för när den kyls av blir den seg och väldigt svår att hälla upp.

Tänk på att aldrig göra dubbel sats.

knäck
Mycket god hemlagad knäck, vårt mest klassiska julgodis!
Tid: 1 ½ timme
100 st

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Koka knäck så här:

  1. Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.

    (Det är viktigt att kastrullen är tjockbottnad så att det inte bränner fast. Det är också bra att välja en stor kastrull som har stor bottendiameter så går det fortare att koka.)

    socker, sirap, grädde
    Socker, sirap, grädde.
  2. Låt koka upp, rör lite då och då.

    Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto större chans att det inte bränner fast. Oftast kan man sänka lite allteftersom.

    låt koka upp
    Låt koka upp.
  3. Låt koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg, se steg 5.

    Tiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Ju större bottenyta desto snabbare går det. Först är smeten ljusgul men blir brunare allteftersom.

    knäcksmeten kokar
    Knäcksmeten kokar.
  4. Under tiden det kokar, hacka mandeln eller nötterna grovt, antingen med en vass kniv eller mixer.

    Placera ut knäckformarna.

    mandel hackas i mixer
    Mandel hackas i mixer.
  5. När är knäcken klar?

    Använd gärna en termometer som ska visa 122°C-130°C när knäcken är klar.

    Vid 122°C blir knäcken ganska mjuk, vid 125°C hård på ytan men seg i mitten och vid högre temperatur hårdare.

    Utan termometer gör man kulprovet för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.

    använder termometer för att se när knäcken är klar
    Använder termometer för att se när knäcken är klar.
    kulprovet
    Kulprovet.
  6. När smeten uppnått rätt temperatur och/eller kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna. Knäcksmeten är nu klar.

    hackad mandel tillsatt
    Hackad mandel tillsatt.
    knäcksmeten klar
    Knäcksmeten klar.
  7. Knäcksmeten ska nu fördelas i knäckformarna. Eftersom knäcksmeten är mycket varm och kletig är det inte det lättaste.

    Lämpliga redskap att använda är en doseringstratt, ett uppklippt tomt mjölkpaket, eller halvlitermått. Det är viktigt att det är något som man kan hålla i utan bränna fingrarna.

    Om smeten kallnar så blir den trög och svår att fördela. Då kan man värma på den igen antingen på spisen eller i mikro.

    fördelar knäcksmet med en candy funnel
    Fördelar knäcksmet med en candy funnel.
  8. Låt knäcken stelna i rumstemperatur eller kallare. Ju kallare desto fortare går det.

    Förvara i burk med smörpapper mellan lagren så att knäcken inte kladdar ihop.

    knäcken stelnar
    Knäcken stelnar.

Läs gärna:

  • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

Näringsvärden

Näringsvärde per godis (7 g): 27 kalorier, 4 g kolhydrater, 1 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Knäcken håller sig bra i minst 2 månader i rumstemperatur men kan även förvaras i kyl eller frys.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Maria A
Om du smörjer brickan med formarna med olja eller smör, så håller de sig lättare på rätt köl!
Svar till Eva Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
Skrivet av Eva
Jag använder en keramik kanna som går att ha i micron. Så kan du värma på inifrån närdetbörja bli för seg för att hälla. Fungera så jäkla bra.
Svar till Richard Skrivet av Susanne
Tack för tipset!
Skrivet av Richard
Mycket bra recept, får ut tillräckligt för mina behov av det.

Ett egenutvecklat tips för att få knäcken transfererad till formarna:

Ta en såsslev, viktigt är att denna har en pip i ena eller båda ändar. Då kan du enkelt hälla i formarna utan att riskera att spilla hela smeten på en gång.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest