Knäck
Det är kanske vårt mest klassiska julgodis. Att koka knäck är för många en tradition att göra till första eller andra advent.
Så lyckas du med knäcken
För att lyckas med kokningen av din hemlagade knäcksmet så är det enklaste att man använder en termometer och gärna i kombination med kulprovet.
När knäcksmeten har uppnått rätt temperatur (tiden för detta varierar kraftigt beroende på vilken kastrull man använder) så blandar man i hackad mandel eller nötter. Sedan häller man upp knäcksmeten i små knäckformar. Detta kan vara en utmaning, det gäller att vara lite snabb och även hålla knäcksmeten varm för när den kyls av blir den seg och väldigt svår att hälla upp.
Tänk på att aldrig göra dubbel sats.
Tid: 1 ½ timme
100 st
Ingredienser:
- 2 dl strösocker
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl sötmandel
- eller 1 dl hasselnötkärnor
Glutenfritt
Vegetariskt
Utrustning:
- 100 st knäckformar
- ev. digital termometer
- ev. doseringstratt
Koka knäck så här:
Läs gärna:
- Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!
Näringsvärden
Näringsvärde per godis (7 g): 27 kalorier, 4 g kolhydrater, 1 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer
Hållbarhet och förvaring
Knäcken håller sig bra i minst 2 månader i rumstemperatur men kan även förvaras i kyl eller frys.
️ Skrivet av
Om du smörjer brickan med formarna med olja eller smör, så håller de sig lättare på rätt köl!
webmaster
Svar till
Eva
️ Skrivet av
Tack för bra tips!
️ Skrivet av
Jag använder en keramik kanna som går att ha i micron. Så kan du värma på inifrån närdetbörja bli för seg för att hälla. Fungera så jäkla bra.
webmaster
Svar till
Richard
️ Skrivet av
Tack för tipset!
️ Skrivet av
Mycket bra recept, får ut tillräckligt för mina behov av det.
Ett egenutvecklat tips för att få knäcken transfererad till formarna:
Ta en såsslev, viktigt är att denna har en pip i ena eller båda ändar. Då kan du enkelt hälla i formarna utan att riskera att spilla hela smeten på en gång.
Ett egenutvecklat tips för att få knäcken transfererad till formarna:
Ta en såsslev, viktigt är att denna har en pip i ena eller båda ändar. Då kan du enkelt hälla i formarna utan att riskera att spilla hela smeten på en gång.