| Glutenfritt | Godis | Småkakor |

Chokladbollar

Baka jättegoda chokladbollar, en riktig klassiker som de flesta tycker om, både barn och vuxna. Det här är ett väl beprövat recept som är svårt att misslyckas med. Ett perfekt nybörjar-recept och roligt pyssel för barn. En extra bonus att man inte behöver använda ugnen, perfekt för barn att baka själva. Chokladbollarna kan man antingen rulla i kokosflingor eller pärlsocker.
Chokladbollar
Mycket goda chokladbollar rullade i kokosflingor.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 20 st

Ingredienser:

Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Köp specialframställda havregryn utan gluten t.ex. "ren havre" från Semper eller ersätt havregrynen med kokosflingor eller boveteflingor.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Så här bakar du chokladbollar:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt. Skär gärna smöret i mindre bitar så går det fort.

    Vispa till en jämn smet med elvisp.

    smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
    smör och socker vispat
    Smör och socker vispat.
  2. Om du väljer alternativet kaffe med snabbkaffepulver - blanda då snabbkaffepulver med vatten. (Det går också bra att använda bryggt kaffe eller något av de andra alternativen vanligt vatten eller apelsinjuice beroende på vilken smak man vill ha på sina chokladbollar, se ingredienslistan.)

    vatten och snabbkaffepulver
    Vatten och snabbkaffepulver.
  3. Tillsätt kaffe (eller vatten eller apelsinjuice), kakao, havregryn och kokosflingor och rör till en jämn smet med elvisp. Kör gärna lite extra, gärna ca 5 minuter med elvispen så blir smeten ännu godare.

    ingredienser till chokladbollssmeten tillsatta
    Ingredienser till chokladbollssmeten tillsatta.
    chokladbollssmeten
    Chokladbollssmeten.
  4. Om smeten är väldigt lös och kletig kan man ställa in den i kylen eller frysen en stund innan man rullar bollar.

    Häll upp kokosflingor eller pärlsocker i en djup tallrik. Rulla bollar i valfri storlek av smeten och rulla bollarna i kokosflingorna eller pärlsockret.

    Lägg chokladbollarna i en burk och förvara i kylskåp. De går också att frysa in.

    chokladboll och kokosflingor
    Chokladboll och kokosflingor.
    chokladboll rullad i kokosflingor
    Chokladboll rullad i kokosflingor.
  5. Servera chokladbollarna kylskåpskalla, då är de godast tycker jag. Man kan annars låta dem stå framme i rumstemperatur en stund så blir de mjukare men även kladdigare.

    serverade chokladbollar
    Serverade chokladbollar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara chokladbollarna i kylskåp eller frysen. De håller sig minst 3 veckor i kylen och minst 3 månader i frysen.

Kommentarer till Chokladbollar

Skriv en kommentar

person Svar till jasmine penna Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om chokladbollarna! Jag har svårt att säga om jag tycker chokladbollar eller havrebollar är godast! Jag bakade faktiskt båda recepten samtidigt för att uppleva skillnaden och provsmakade varannan tugga 😋, mycket svårt val tyckte jag! 😉
penna Skrivet av jasmine
Goda och krämiga chokladbollar men jag tror nog att jag tycker om havrebollar mer men ett ganska bra recept.
person Svar till Nicoletta Nicoletti penna Skrivet av Susanne
Det är tyvärr inget jag provat så jag vet inte. Om någon annan vet skriv gärna!

Läs alla 620 kommentarer