Chokladbollar

Baka jättegoda chokladbollar, ett svenskt klassiskt bakverk som de flesta tycker om, både barn och vuxna, som även kallas kokosbollar. Havrebollar är liknande men inte samma sak som chokladbollar.

Det här är ett väl beprövat recept som är svårt att misslyckas med. En extra bonus att de bakas utan ugn, perfekt för barn att baka själva.

Chokladbollarna kan man antingen rulla i kokosflingor eller pärlsocker. Servera dem kylskåpskalla, gärna till fika, som godis eller på barnkalaset!

Chokladbollar
Mycket goda klassiska svenska chokladbollar rullade i kokosflingor.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 20 st

Ingredienser:

Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Nästan alla laktosintoleranta tål vanligt smör annars finns laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Köp specialframställda havregryn utan gluten t.ex. "ren havre" från Semper eller ersätt havregrynen med kokosflingor eller boveteflingor.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Baka chokladbollar så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt. Skär gärna smöret i mindre bitar så går det fort.

    Vispa till en jämn smet med elvisp.

    smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
    smör och socker vispat
    Smör och socker vispat.
  2. Om du väljer alternativet kaffe med snabbkaffepulver - blanda då snabbkaffepulver med vatten. (Det går också bra att använda bryggt kaffe eller något av de andra alternativen vanligt vatten eller apelsinjuice beroende på vilken smak man vill ha på sina chokladbollar, se ingredienslistan.)

    vatten och snabbkaffepulver
    Vatten och snabbkaffepulver.
  3. Tillsätt kaffe (eller vatten eller apelsinjuice), kakao, havregryn och kokosflingor och rör till en jämn smet med elvisp. Kör gärna lite extra, gärna ca 5 minuter med elvispen så blir smeten ännu godare.

    ingredienser till chokladbollssmeten tillsatta
    Ingredienser till chokladbollssmeten tillsatta.
    chokladbollssmeten
    Chokladbollssmeten.
  4. Om smeten är väldigt lös och kletig kan man ställa in den i kylen eller frysen en stund innan man rullar bollar.

    Häll upp kokosflingor eller pärlsocker i en djup tallrik. Rulla bollar i valfri storlek av smeten och rulla bollarna i kokosflingorna eller pärlsockret.

    Lägg chokladbollarna i en burk och förvara i kylskåp. De går också att frysa in.

    chokladboll och kokosflingor
    Chokladboll och kokosflingor.
    chokladboll rullad i kokosflingor
    Chokladboll rullad i kokosflingor.
  5. Servera chokladbollarna kylskåpskalla, då är de godast tycker jag. Man kan annars låta dem stå framme i rumstemperatur en stund så blir de mjukare men även kladdigare.

    serverade chokladbollar
    Serverade chokladbollar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara chokladbollarna i kylskåp eller frysen. De håller sig minst 3 veckor i kylen och minst 3 månader i frysen.

Kommentarer till Chokladbollar

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Brittmarie ✏️ Skrivet av Susanne
Nja möjligtvis att du skulle kunna ta en massa kokosflingor eller något annat liknande men då blir det ju inte samma smak förstås utan ett annat bakverk. Annars kan du ju bara ställa in smeten (sockret och smöret) i kylen och låta den stå där tills du köpt havregryn, chokladbollssmeten håller sig många veckor i kylen. Lycka till!
✏️ Skrivet av Brittmarie
Hej! Blandade ihop socker och smör! Skulle sedan ta havregryn och det var slut (tydligen nån annan som varit och tagit där)!!!!
Går det bra att göra chokladbollar utan havregryn?

Med vänlig hälsning Brittmarie
💬 Svar till Sören ✏️ Skrivet av Susanne
Det gör det säkert! Chokladbollar är svårt att misslyckas med, det brukar alltid bli gott! 😉
✏️ Skrivet av Sören
Sitter nu å gör trippel sats :)
Blir säkert väldigt gott
💬 Svar till jasmine ✏️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om chokladbollarna! Jag har svårt att säga om jag tycker chokladbollar eller havrebollar är godast! Jag bakade faktiskt båda recepten samtidigt för att uppleva skillnaden och provsmakade varannan tugga 😋, mycket svårt val tyckte jag! 😉
✏️ Skrivet av jasmine
Goda och krämiga chokladbollar men jag tror nog att jag tycker om havrebollar mer men ett ganska bra recept.
💬 Svar till Nicoletta Nicoletti ✏️ Skrivet av Susanne
Det är tyvärr inget jag provat så jag vet inte. Om någon annan vet skriv gärna!
✏️ Skrivet av Nicoletta Nicoletti
Hej. Kan man använda kokosolja i stället för smör?
✏️ Skrivet av Knut Ehbäst
Den var god som in i helvete
💬 Svar till claes friberg ✏️ Skrivet av Susanne
Vilken tur att man får kalla de bakverk man bakar hemma vad man vill. :)

Se även dessa recept

| Glutenfritt | Godis | Småkakor |