
Den var jätte krispig och god
Baka jättegoda chokladbollar med havregryn och kakao, ett svenskt klassiskt bakverk som de flesta tycker om, både barn och vuxna, som även kallas kokosbollar. Havrebollar är liknande men inte samma sak som dessa.
Det här är ett väl beprövat recept som är svårt att misslyckas med. En extra bonus att de bakas utan ugn, perfekt för barn att baka själva.
Bollarna kan man antingen rulla i kokosflingor eller pärlsocker. Servera dem kylskåpskalla, gärna till fika, som godis eller på barnkalaset!
Utrustning:
Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt. Vispa till en jämn smet med elvisp.
Skär gärna smöret i mindre bitar så går det fort.
Blanda snabbkaffepulver med vatten.
(Det går också bra att använda bryggt kaffe eller något av de andra alternativen vanligt vatten eller apelsinjuice beroende på vilken smak man vill ha på sina chokladbollar, se ingredienslistan.)
Tillsätt kaffe (eller vatten eller apelsinjuice), kakao, havregryn och kokosflingor och rör till en jämn smet med elvisp.
Kör gärna lite extra, gärna ca 5 minuter med elvispen så blir smeten ännu godare.
Häll upp kokosflingor eller pärlsocker i en djup tallrik. Rulla bollar i valfri storlek av smeten och rulla bollarna i kokosflingorna eller pärlsockret.
Lägg chokladbollarna i en burk och förvara i kylskåp. De går också att frysa in.
(Om smeten är väldigt lös och kletig kan man ställa in den i kylen eller frysen en stund innan man rullar bollar.)
Servera chokladbollarna kylskåpskalla, då är de godast tycker jag.
Man kan annars låta dem stå framme i rumstemperatur en stund så blir de mjukare men även kladdigare.
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Glutenfritt | Godis | Småkakor |