Chokladbollar

Baka jättegoda chokladbollar med havregryn och kakao, ett svenskt klassiskt bakverk som de flesta tycker om, både barn och vuxna, som även kallas kokosbollar. Havrebollar är liknande men inte samma sak som dessa.

Det här är ett väl beprövat recept som är svårt att misslyckas med. En extra bonus att de bakas utan ugn, perfekt för barn att baka själva.

Bollarna kan man antingen rulla i kokosflingor eller pärlsocker. Servera dem kylskåpskalla, gärna till fika, som godis eller på barnkalaset!

Chokladbollar
Mycket goda klassiska svenska chokladbollar rullade i kokosflingor.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 20 st
Näringsvärde Näringsvärde per chokladboll: 132 kcal

Ingredienser:

Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Nästan alla laktosintoleranta tål vanligt smör annars finns laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Havre innehåller inte gluten men havregryn kan innehålla spår av gluten från framställningen. De flesta glutenintoleranta tål dessa pyttesmå mängder men för de extremt glutenintoleranta så kan man köpa specialframställda glutenfria havregryn t.ex. "ren havre" från Semper eller ersätta havregrynen med kokosflingor eller boveteflingor.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt. Vispa till en jämn smet med elvisp.

    Skär gärna smöret i mindre bitar så går det fort.

    chokladbollar steg 1: smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
    chokladbollar steg 1: smör och socker vispat
    Smör och socker vispat.
  2. Blanda snabbkaffepulver med vatten.

    (Det går också bra att använda bryggt kaffe eller något av de andra alternativen vanligt vatten eller apelsinjuice beroende på vilken smak man vill ha på sina chokladbollar, se ingredienslistan.)

    chokladbollar steg 2: vatten och snabbkaffepulver
    Vatten och snabbkaffepulver.
  3. Tillsätt kaffe (eller vatten eller apelsinjuice), kakao, havregryn och kokosflingor och rör till en jämn smet med elvisp.

    Kör gärna lite extra, gärna ca 5 minuter med elvispen så blir smeten ännu godare.

    chokladbollar steg 3: kaffe, kakao, havregryn, kokosflingor tillsatt
    Kaffe, kakao, havregryn, kokosflingor tillsatt.
    chokladbollar steg 3: chokladbollssmet
    Chokladbollssmet.
  4. Häll upp kokosflingor eller pärlsocker i en djup tallrik. Rulla bollar i valfri storlek av smeten och rulla bollarna i kokosflingorna eller pärlsockret.

    Lägg chokladbollarna i en burk och förvara i kylskåp. De går också att frysa in.

    (Om smeten är väldigt lös och kletig kan man ställa in den i kylen eller frysen en stund innan man rullar bollar.)

    chokladbollar steg 4: chokladboll och kokosflingor
    Chokladboll och kokosflingor.
    chokladbollar steg 4: chokladboll rullad i kokosflingor
    Chokladboll rullad i kokosflingor.
  5. Servera chokladbollarna kylskåpskalla, då är de godast tycker jag.

    Man kan annars låta dem stå framme i rumstemperatur en stund så blir de mjukare men även kladdigare.

    chokladbollar steg 5: serverade chokladbollar
    Serverade chokladbollar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara chokladbollarna i kylskåp eller frysen. De håller sig minst 3 veckor i kylen och minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Glutenfritt | Godis | Småkakor |

Kommentarer till Chokladbollar

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Billy
Måste bara säga, vilken fantastisk hemsida!

Även om detta är ett grundrecept, som du skriver, så är det så trevligt presenterat. Texten ger bra insikt i processen, och jag uppskattar verkligen att ingredienslistan innehåller "eller" dvs förslag på vilka ingredienser som kan bytas mot substitut.

Jag hittade hit efter att google presenterat ditt recept för formfranska, och det var också mycket uppskattat!
✏️ Skrivet av Hanna
Fina och goda bakelser m.m.m.m.m.m.
✏️ Skrivet av Jerry Sollien
Receptet är perfekt som det är, och till de experimentlystna föreslår jag en nypa salt och lite Amaretto.
✏️ Skrivet av anonym
kan man göra chokladbollarna med smält smör också? Jag har inte köpt smält smör.
💬 Svar till Brittmarie ✏️ Skrivet av Susanne
Nja möjligtvis att du skulle kunna ta en massa kokosflingor eller något annat liknande men då blir det ju inte samma smak förstås utan ett annat bakverk. Annars kan du ju bara ställa in smeten (sockret och smöret) i kylen och låta den stå där tills du köpt havregryn, chokladbollssmeten håller sig många veckor i kylen. Lycka till!