| Glutenfritt | Godis | Småkakor |

Chokladbollar

Chokladbollar är en riktig klassiker som de flesta tycker om. Det här är ett väl beprövat recept på riktigt goda och enkla chokladbollar som man antingen kan rulla i kokosflingor eller pärlsocker.
Chokladbollar
Enkelt recept på goda chokladbollar rullade i kokosflingor.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 20 st

Ingredienser:

Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Köp specialframställda havregryn utan gluten t.ex. "ren havre" från Semper eller ersätt havregrynen med kokosflingor eller boveteflingor.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt. Skär gärna smöret i mindre bitar så går det fort.

    Vispa till en jämn smet med elvisp.

  2. Om du väljer alternativet kaffe med snabbkaffepulver - blanda då snabbkaffepulver med vatten. (Det går också bra att använda bryggt kaffe eller något av de andra alternativen vanligt vatten eller apelsinjuice beroende på vilken smak man vill ha på sina chokladbollar, se ingredienslistan.)

  3. Tillsätt kaffe (eller vatten eller apelsinjuice), kakao, havregryn och kokosflingor och rör till en jämn smet med elvisp. Kör gärna lite extra, gärna ca 5 minuter med elvispen så blir smeten ännu godare.

  4. Om smeten är väldigt lös och kletig kan man ställa in den i kylen eller frysen en stund innan man rullar bollar.

    Häll upp kokosflingor eller pärlsocker i en djup tallrik. Rulla bollar i valfri storlek av smeten och rulla bollarna i kokosflingorna eller pärlsockret.

    Lägg chokladbollarna i en burk och förvara i kylskåp. De går också att frysa in.

  5. Servera chokladbollarna kylskåpskalla, då är de godast tycker jag. Man kan annars låta dem stå framme i rumstemperatur en stund så blir de mjukare men även kladdigare.

Beskrivande bilder

smör, strösocker, vaniljsocker
1.1. Smör, strösocker, vaniljsocker.
smör och socker vispat
1.2. Smör och socker vispat.
vatten och snabbkaffepulver
2. Vatten och snabbkaffepulver.
ingredienser till chokladbollssmeten tillsatta
3.1. Ingredienser till chokladbollssmeten tillsatta.
chokladbollssmeten
3.2. Chokladbollssmeten.
chokladboll och kokosflingor
4.1. Chokladboll och kokosflingor.
chokladboll rullad i kokosflingor
4.2. Chokladboll rullad i kokosflingor.
serverade chokladbollar
5. Serverade chokladbollar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara chokladbollarna i kylskåp eller frysen. De håller sig minst 3 veckor i kylen och minst 3 månader i frysen.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  jasmine    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Kul att du tyckte om chokladbollarna! Jag har svårt att säga om jag tycker chokladbollar eller havrebollar är godast! Jag bakade faktiskt båda recepten samtidigt för att uppleva skillnaden och provsmakade varannan tugga 😋, mycket svårt val tyckte jag! 😉
   kommentar  Skrivet av  jasmine  
Goda och krämiga chokladbollar men jag tror nog att jag tycker om havrebollar mer men ett ganska bra recept.
 svar  Svar till  Nicoletta Nicoletti    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det är tyvärr inget jag provat så jag vet inte. Om någon annan vet skriv gärna!
   kommentar  Skrivet av  Nicoletta Nicoletti  
Hej. Kan man använda kokosolja i stället för smör?
   kommentar  Skrivet av  Knut Ehbäst  
Den var god som in i helvete

Skriv och läs alla 620 kommentarer