Chokladbollar

Baka jättegoda chokladbollar med havregryn och kakao, ett svenskt klassiskt bakverk som de flesta tycker om, både barn och vuxna, som även kallas kokosbollar. Havrebollar är liknande men inte samma sak som dessa.

Det här är ett väl beprövat recept som är svårt att misslyckas med. En extra bonus att de bakas utan ugn, perfekt för barn att baka själva.

Bollarna kan man antingen rulla i kokosflingor eller pärlsocker. Servera dem kylskåpskalla, gärna till fika, som godis eller på barnkalaset!

Chokladbollar
Mycket goda klassiska svenska chokladbollar rullade i kokosflingor.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 20 st
Näringsvärde Näringsvärde per chokladboll (27 g): 130 kalorier, 11 g kolhydrater, 9 g fett, 1 g protein

Ingredienser:

Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Nästan alla laktosintoleranta tål vanligt smör annars finns laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Havre innehåller inte gluten men havregryn kan innehålla spår av gluten från framställningen. De flesta glutenintoleranta tål dessa pyttesmå mängder men för de extremt glutenintoleranta så kan man köpa specialframställda glutenfria havregryn t.ex. "ren havre" från Semper eller ersätta havregrynen med kokosflingor eller boveteflingor.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt. Vispa till en jämn smet med elvisp.

    Skär gärna smöret i mindre bitar så går det fort.

    chokladbollar steg 1: smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
    chokladbollar steg 1: smör och socker vispat
    Smör och socker vispat.
  2. Blanda snabbkaffepulver med vatten.

    (Det går också bra att använda bryggt kaffe eller något av de andra alternativen vanligt vatten eller apelsinjuice beroende på vilken smak man vill ha på sina chokladbollar, se ingredienslistan.)

    chokladbollar steg 2: vatten och snabbkaffepulver
    Vatten och snabbkaffepulver.
  3. Tillsätt kaffe (eller vatten eller apelsinjuice), kakao, havregryn och kokosflingor och rör till en jämn smet med elvisp.

    Kör gärna lite extra, gärna ca 5 minuter med elvispen så blir smeten ännu godare.

    chokladbollar steg 3: kaffe, kakao, havregryn, kokosflingor tillsatt
    Kaffe, kakao, havregryn, kokosflingor tillsatt.
    chokladbollar steg 3: chokladbollssmet
    Chokladbollssmet.
  4. Häll upp kokosflingor eller pärlsocker i en djup tallrik. Rulla bollar i valfri storlek av smeten och rulla bollarna i kokosflingorna eller pärlsockret.

    Lägg chokladbollarna i en burk och förvara i kylskåp. De går också att frysa in.

    (Om smeten är väldigt lös och kletig kan man ställa in den i kylen eller frysen en stund innan man rullar bollar.)

    chokladbollar steg 4: chokladboll och kokosflingor
    Chokladboll och kokosflingor.
    chokladbollar steg 4: chokladboll rullad i kokosflingor
    Chokladboll rullad i kokosflingor.
  5. Servera chokladbollarna kylskåpskalla, då är de godast tycker jag.

    Man kan annars låta dem stå framme i rumstemperatur en stund så blir de mjukare men även kladdigare.

    chokladbollar steg 5: serverade chokladbollar
    Serverade chokladbollar.

Tips

byt ut Variationstips:

  • Gillar man inte kaffe så kan det enkelt ersättas enligt alternativen i ingredienslistan.
  • Chokladbollarna kan rullas i vad man vill t.ex. strössel, krossade corn flakes, kokosflingor och pärlsocker. Man kan om man vill färga t.ex. kokosflingor med karamellfärg.
  • Vill man ha lite lyxigare chokladbollar med mer chokladsmak så kan man blanda i ca 50 g finhackad mörk choklad eller doppa bollarna i smält choklad och därefter rulla i kokosflingor.
  • Man kan smaksätta med 1 msk punsch eller annan likör som t.ex. Kahlua, Baileys, Amaretto. Prova gärna även lakritspulver, hallonpulver eller flingsalt.
  • Prova gärna brynt smör. Då smälter man smöret och låter det steka så det blir gyllene och får en nötig smak. Låt svalna innan du blandar i det.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara chokladbollarna i kylskåp eller frysen. De håller sig minst 3 veckor i kylen och minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Glutenfritt | Godis | Småkakor |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av shahrbanoo 10 år
har dem som skolupgift ops måste sluta läraren kommer hihihh
✏️ Skrivet av April
Jag har gjort denna chokladbollar hur många gånger som helst! Så enkelt och så himla god! Tack!
✏️ Skrivet av https://toppenfem.blogg.se/
Hej cool blogg
✏️ Skrivet av Jenny
Jag plussar på en halv matsked kaffe och 1 matsked vaniljsocker och de blir himmelskt goda 🙂
✏️ Skrivet av Heike
Jag gjorde degen på samma sätt. Smakade bra!!! Jag älskar svenska Chokladbollar.