Havrebollar

Ljuvligt goda och gräddiga havrebollar som är enkla att göra! Gott att servera till fika eller att ha som godis.
havrebollar
Ljuvligt goda och gräddiga havrebollar.
Timglas Tid: ca 40 min + minst 30 minuter för att stelna
Portioner ca 20-40 st

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - De flesta laktosintoleranta tål smör, men annars går smöret att byta mot laktosfritt.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke.

    Låt stå framme i rumstemperatur, gärna en timme så att smöret verkligen är mjukt (om man skär smöret i mindre bitar så går det fortare).

    Vispa till en jämn smet, minst 3 minuter med elvisp med vispar (eller köksmaskin med visp), det ska bli ljust och fluffigt.

    smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
    smör, strösocker, vaniljsocker vispat
    Smör, strösocker, vaniljsocker vispat.
  2. Om du väljer alternativet med vatten och snabbkaffepulver: Mät upp vatten och tillsätt snabbkaffepulver och rör om.

    kaffe
    Kaffe.
  3. Tillsätt kaffet, havregrynen, kakao och salt, till smör- och sockersmeten.

    Vispa till en jämn och kladdig smet, minst 5 minuter med elvisp med vispar (eller köksmaskin med visp). Man ska vispa kraftigt och den långa tiden man vispar är viktig för den rätta konsistensen, så sätt gärna en timer.

    ingredienser tillsatta
    Ingredienser tillsatta.
    havrebollsmet
    Havrebollsmet.
  4. Ställ in bunken med smeten i kylskåp minst en timme eller i frysen 30 minuter.

  5. Häll upp kokosflingor i en skål.

    Ta en valfri stor klick havrebollssmet och rulla med händerna till en boll som sedan rullas i kokosflingorna. Upprepa tills smeten är slut.

    Hur stora havrebollar du gör bestämmer du själv, men ju större havrebollar desto färre blir det naturligtvis. Det gäller förstås även att undvika att "provsmaka" smeten allt för mycket också om man vill ha många havrebollar! ;-)

    Lägg havrebollarna i en burk och förvara i kylskåp eller frysen.

    kokosflingor
    Kokosflingor.
    havreboll rullad i kokosflingor
    Havreboll rullad i kokosflingor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara havrebollarna i kylskåp (hållbarhet minst 2 månader) eller i frysen (hållbarhet minst 4 månader).

Kommentarer till Havrebollar

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av katarina
mmmmm.....
besökare Svar till Zuzanna penna Skrivet av Susanne
Ja man kan alltid ta margarin istället för smör i alla recept men det blir inte lika gott och det är inte så nyttigt att äta margarin (med tanke på härdat fett, transfetter m.m.), smör är en naturlig produkt till skillnad från margarin. Men jag vet att margarin är mycket billigare än smör så jag förstår om man väljer margarin av den anledningen. Självklart får alla välja själva vad de äter men eftersom jag inte vill rekommendera någon att äta margarin så brukar jag bara skriva smör i mina recept.
penna Skrivet av Zuzanna
Kan man använda sig av margarin istället?
penna Skrivet av Kökskranar
Oj, gott!

Se även dessa recept

| Glutenfritt | Godis | Småkakor |