Havrebollar
Ljuvligt goda och gräddiga havrebollar som är enkla att göra! Gott att servera till fika eller att ha som godis.

Tid: ca 40 min + minst 30 minuter för att stelna
Mängd: ca 30 st
Ingredienser:
- 250 g smör
- 2,5 dl strösocker
- 3 tsk vaniljsocker
- 1 dl bryggt kaffe
- eller 1 dl vatten och 1 tsk snabbkaffepulver
- 10 dl havregryn
- 2 tsk kakao
- 0,5 tsk salt
- ca 2 dl kokosflingor att rulla bollarna i
Laktosfritt - De flesta laktosintoleranta tål smör, men annars går smöret att byta mot laktosfritt.
Glutenfritt
Vegetariskt
Utrustning:
-
elvisp med vispar
eller köksmaskin med visp
Näringsvärden
Näringsvärde per havreboll (34 g): 151 kcal, 15 g kolhydrater, 9 g fett, 2 g protein
Hållbarhet och förvaring
Förvara havrebollarna i kylskåp (hållbarhet minst 2 månader) eller i frysen (hållbarhet minst 4 månader).
️ Skrivet av
Åh vilket bra recept! De blev jättegoda!
️ Skrivet av
Hej :). Har testat fler av dina recept och det blir alltid lyckat, extra bra och kul för mig som bor utomlands, lätt tillgång till svenska klassiska recept hjälper mig att främja svenska traditioner och lindra hemlängtan. Havrebollarna är supergoda.
️ Skrivet av
Supergoda, barnbarnens favoriter!
️ Skrivet av
Mumms! Lätt och gott.
️ Skrivet av
Jag har gjort dessa flera gånger och de var extremt goda, jag har till och med gjort ett nytt eget recept som lyder:
Ingredienser:
200 g smör, 2 dl strösocker, 1 msk vaniljsocker, 1 dl bryggt kaffe, 3 msk kakao, 1 krm salt, 4,5 dl havregryn, 0,5 dl kokosflingor.
1. vispa ihop smöret (rumsvarmt) med strösockret och vaniljsockret till en jämn smet.
2. tillsätt kaffet, kakaon, saltet, havregrynet och kokosflingorna till smeten och rör till en jämn smet med elvisp.
3. gör smeten till bollar (valfri storlek)
4. häll upp en mängd kokosflingor i en bunke och rulla bollarna i den.
5. efter att ha rullat de i kokosflingorna: lägg bollarna i kylen cirka 1,5 timme och servera kallt.
Jag gjorde detta recept som en blandning av havrebollar och chokladbollar.
Ingredienser:
200 g smör, 2 dl strösocker, 1 msk vaniljsocker, 1 dl bryggt kaffe, 3 msk kakao, 1 krm salt, 4,5 dl havregryn, 0,5 dl kokosflingor.
1. vispa ihop smöret (rumsvarmt) med strösockret och vaniljsockret till en jämn smet.
2. tillsätt kaffet, kakaon, saltet, havregrynet och kokosflingorna till smeten och rör till en jämn smet med elvisp.
3. gör smeten till bollar (valfri storlek)
4. häll upp en mängd kokosflingor i en bunke och rulla bollarna i den.
5. efter att ha rullat de i kokosflingorna: lägg bollarna i kylen cirka 1,5 timme och servera kallt.
Jag gjorde detta recept som en blandning av havrebollar och chokladbollar.