Havrebollar

Ljuvligt goda och gräddiga havrebollar som är enkla att göra! Gott att servera till fika eller att ha som godis.
havrebollar
Ljuvligt goda och gräddiga havrebollar.
Timglas Tid: ca 40 min + minst 30 minuter för att stelna
Portioner ca 30 st
Näringsvärde Näringsvärde per havreboll (34 g): 151 kalorier, 15 g kolhydrater, 9 g fett, 2 g protein

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - De flesta laktosintoleranta tål smör, men annars går smöret att byta mot laktosfritt.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke.

    Låt stå framme i rumstemperatur, gärna en timme så att smöret verkligen är mjukt (om man skär smöret i mindre bitar så går det fortare).

    Vispa till en jämn smet, minst 3 minuter med elvisp med vispar (eller köksmaskin med visp), det ska bli ljust och fluffigt.

    smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
    smör, strösocker, vaniljsocker vispat
    Smör, strösocker, vaniljsocker vispat.
  2. Om du väljer alternativet med vatten och snabbkaffepulver: Mät upp vatten och tillsätt snabbkaffepulver och rör om.

    kaffe
    Kaffe.
  3. Tillsätt kaffet, havregrynen, kakao och salt, till smör- och sockersmeten.

    Vispa till en jämn och kladdig smet, minst 5 minuter med elvisp med vispar (eller köksmaskin med visp). Man ska vispa kraftigt och den långa tiden man vispar är viktig för den rätta konsistensen, så sätt gärna en timer.

    ingredienser tillsatta
    Ingredienser tillsatta.
    havrebollsmet
    Havrebollsmet.
  4. Ställ in bunken med smeten i kylskåp minst en timme eller i frysen 30 minuter.

  5. Häll upp kokosflingor i en skål.

    Ta en valfri stor klick havrebollssmet och rulla med händerna till en boll som sedan rullas i kokosflingorna. Upprepa tills smeten är slut.

    Hur stora havrebollar du gör bestämmer du själv, men ju större havrebollar desto färre blir det naturligtvis. Det gäller förstås även att undvika att "provsmaka" smeten allt för mycket också om man vill ha många havrebollar! ;-)

    Lägg havrebollarna i en burk och förvara i kylskåp eller frysen.

    kokosflingor
    Kokosflingor.
    havreboll rullad i kokosflingor
    Havreboll rullad i kokosflingor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara havrebollarna i kylskåp (hållbarhet minst 2 månader) eller i frysen (hållbarhet minst 4 månader).

Se även dessa recept

| Glutenfritt | Godis | Småkakor |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Anna-Stina
Supergoda, barnbarnens favoriter!
✏️ Skrivet av susanne sollerman
Mumms! Lätt och gott.
✏️ Skrivet av Rahma
Jag har gjort dessa flera gånger och de var extremt goda, jag har till och med gjort ett nytt eget recept som lyder:

Ingredienser:
200 g smör, 2 dl strösocker, 1 msk vaniljsocker, 1 dl bryggt kaffe, 3 msk kakao, 1 krm salt, 4,5 dl havregryn, 0,5 dl kokosflingor.

1. vispa ihop smöret (rumsvarmt) med strösockret och vaniljsockret till en jämn smet.
2. tillsätt kaffet, kakaon, saltet, havregrynet och kokosflingorna till smeten och rör till en jämn smet med elvisp.
3. gör smeten till bollar (valfri storlek)
4. häll upp en mängd kokosflingor i en bunke och rulla bollarna i den.
5. efter att ha rullat de i kokosflingorna: lägg bollarna i kylen cirka 1,5 timme och servera kallt.

Jag gjorde detta recept som en blandning av havrebollar och chokladbollar.
✏️ Skrivet av Freja
GUD! vad goda havrebollarna vart! Tack så mycket för receptet!!
✏️ Skrivet av Robert
recept