Brigadeiro

Brigadeiro är ett brasilianskt recept på goda små chokladbollar med en mjuk, len och krämig chokladsmet som bara smälter i munnen.
brigadeiro
Tid: ca 3 timmar, varav 25 minuters jobb
16 st

Ingredienser:

Att rulla i:

  • 1,5 dl kokosflingor
    • eller  1,5 dl strössel eller hackade nötter
Glutenfritt
Vegetariskt
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp alla ingredienser, d.v.s. kondenserad mjölk (observera att den ska vara sötad), kakao, smör och salt i en kastrull.

    brigadeiro steg 1: ingredienser till brigadeiro
    Ingredienser till brigadeiro.
  2. Sätt kastrullen på spisen på medelvärme. Låt koka upp under ständig omrörning. Det får inte bränna fast i botten.

    brigadeiro steg 2: rör om så det blandas
    Rör om så det blandas.
    brigadeiro steg 2: fortsätt röra om så det inte bränner fast
    Fortsätt röra om så det inte bränner fast.
  3. När smeten tjocknar och släpper kastrullens kant vid omrörning så är det klart. Det brukar ta ca 6-10 minuter. Tag bort kastrullen från värmen och låt kallna i rumstemperatur ca 1-2 timmar (eller längre tid).

    brigadeiro steg 3: smeten har tjocknat och är klar
    Smeten har tjocknat och är klar.
  4. När smeten svalnat, mät upp kokosflingor eller annat som du vill rulla brigadeirosarna i.

    Kokosflingor eller hackade nötter tycker jag är godast eftersom det bryter av det söta. Strössel går också bra, det blir krispigt tillsammans med den mjuka chokladsmeten även om det också är sött. 

    • 1,5 dl kokosflingor
      • eller  1,5 dl strössel eller hackade nötter
    brigadeiro steg 4: smeten har svalnat
    Smeten har svalnat.
    brigadeiro steg 4: kokosflingor
    Kokosflingor.
  5. Tag fram två skedar och ta en klick smet, forma till en boll med skedarna och rulla i kokosflingor. Lägg i en burk och förvara i kylskåp.

    brigadeiro steg 5: rulla i kokosflingor
    Rulla i kokosflingor.
    brigadeiro steg 5: färdiga brigadeirobollar
    Färdiga brigadeirobollar.

Näringsvärden

Näringsvärde per boll (33 g): 130 kalorier, 14 g kolhydrater, 7 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp där de håller sig minst 3 veckor.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Gert
Ska skedarna vara blöta av vatten, olja eller torra? Kan man rulla smeten för hand?
Skrivet av Christina
Jag provade receptet men misslyckades kapitalt.
Det står att det ska koka tills det släpper kastrullens kant.
Du kan inte ange en temperatur istället? Min smet släppte aldrig kastrullens kant, så nu har jag en Brigadeiro som man kan slå någon i huvudet med...

Visa alla kommentarer

Se även dessa recept

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest