| Glutenfritt | Godis | Julgodis |

Ischoklad

Ischoklad är ett klassiskt julgodis som är väldigt enkelt att göra. Mycket gott chokladgodis för dig som gillar choklad. Missa inte tipsen nedan med olika smaksättningar om du vill experimentera lite.
ischoklad
Ischoklad är enkelt, gott, klassiskt julgodis. Själv föredrar jag mörk choklad, men välj den chokladsort du gillar bäst.
Timglas Tid: 30 min
Portioner ca 50 st

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält choklad och kokosfett på låg värme i en kastrull. Det får inte koka. Rör om till en jämn smet.

    (Man kan också smälta i vattenbad eller i mikron. Smälter du i vattenbad så låter du en metallbunke flyta i en kastrull med kokhett vatten. Det viktiga är att vattenångan inte kommer i kontakt med chokladen för då blir den kornig. Om du smälter i mikro så ta det försiktigt och kör lite i taget och rör om, det får inte koka för då blir choklad kornig.)

    smält choklad och kokosfett
    Smält choklad och kokosfett.
  2. Fyll ischokladformarna med chokladsmeten. Låt stelna.

    (Jag använder en s.k. candy funnel för att fördela chokladen, mycket smidigt.)

    fyll ischokladformarna
    Fyll ischokladformarna.
    låt chokladen stelna
    Låt chokladen stelna.

byt ut Variationstips:

Lägg t.ex. lakritsbitar, nötter, mandel, marshmallows i formarna och häll på chokladen. Tillsätt gärna några droppar pepparmint - ger en isigare smak.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara ischokladen svalt, gärna i en burk med lock. Lägg smörpapper mellan lagren.

Kommentarer till Ischoklad

Skriv en kommentar

person Svar till Elina penna Skrivet av Susanne
Den håller sig minst 2 månader. Längre tror jag inte jag sparat den.
penna Skrivet av Elina
Hur länge håller chokladen?
person Svar till maria penna Skrivet av Susanne
Kokosfettet gör att chokladen blir lite rinnigare och får lite kokossmak och blir även glansig när den stelnar. Du kan bara smälta chokladen också men blir inte riktigt samma sak. Du kan även ta olja (som bör vara ganska så smaklös) för att få chokladen att blir lite rinnigare och glansigare. Men ischoklad är ett klassiskt recept med just kokosfett i så jag skulle nog inte kalla det ischoklad om jag tar bort kokosfettet. Då är det ju bara chokladen som den är. Då kan du nästan lika gärna bryta den i bitar och äta den direkt?

Läs alla 76 kommentarer