Ischoklad

Ischoklad är ett klassiskt julgodis som är väldigt enkelt att göra. Ett mycket gott chokladgodis för dig som gillar choklad.

Glöm inte köpa hem ischokladformarna som brukar finnas i vanliga matbutiker kring jul.

Tips för extra god ischoklad

  • Chokladens kvalitet och smak är förstås helt avgörande för resultatet så välj en bra sort.
  • Prova olika smaksättningar som t.ex. nötter, mandel, lakrits, marshmallows.
ischoklad
Ischoklad är enkelt, gott, klassiskt julgodis. Själv föredrar jag mörk choklad, men välj den chokladsort du gillar bäst.
Timglas Tid: 30 min
Portioner ca 50 st

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör ischoklad så här:

  1. Placera ut (50 st om du gör en sats) ischokladformar på en bricka som har en storlek som får plats i kylskåpet eller annat svalt utrymme.

    ischokladformar på bricka
    Ischokladformar på bricka.
  2. Bryt chokladen i mindre bitar och mät upp kokosfettet i en kastrull eller alternativt en rostfri bunke.

    choklad och kokosfett
    Choklad och kokosfett.
  3. Smält choklad och kokosfett på låg värme i en kastrull. Det får inte koka. Rör om till en jämn smet och tag bort från värmen.

    (Man kan också smälta i vattenbad eller i mikron. Smälter du i vattenbad så låter du en metallbunke flyta i en kastrull med kokhett vatten. Det viktiga är att vattenångan inte kommer i kontakt med chokladen för då blir den kornig. Om du smälter i mikro så ta det försiktigt och kör lite i taget och rör om, det får inte koka för då blir chokladen kornig.)

    smält choklad och kokosfett
    Smält choklad och kokosfett.
  4. Fyll ischokladformarna med chokladsmeten.

    (Jag använder en s.k. candy funnel för att fördela chokladen, mycket smidigt.)

    fyll ischokladformarna
    Fyll ischokladformarna.
    fyllda ischokladformar
    Fyllda ischokladformar.
  5. Ställ svalt, gärna i kylskåp och låt stelna.

    Servera ischokladen kylskåpskall, står den framme länge i rumstemperatur blir den smetig.

    stelnad ischoklad
    Stelnad ischoklad.

byt ut Variationstips:

Lägg t.ex. lakritsbitar, nötter, mandel, marshmallows i formarna och häll på chokladen. Tillsätt gärna några droppar pepparmint - ger en isigare smak.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara ischokladen svalt, gärna i en burk med lock. Lägg smörpapper mellan lagren.

Kommentarer till Ischoklad

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
besökare Svar till Elina penna Skrivet av Susanne
Den håller sig minst 2 månader. Längre tror jag inte jag sparat den.
penna Skrivet av Elina
Hur länge håller chokladen?
besökare Svar till maria penna Skrivet av Susanne
Kokosfettet gör att chokladen blir lite rinnigare och får lite kokossmak och blir även glansig när den stelnar. Du kan bara smälta chokladen också men blir inte riktigt samma sak. Du kan även ta olja (som bör vara ganska så smaklös) för att få chokladen att blir lite rinnigare och glansigare. Men ischoklad är ett klassiskt recept med just kokosfett i så jag skulle nog inte kalla det ischoklad om jag tar bort kokosfettet. Då är det ju bara chokladen som den är. Då kan du nästan lika gärna bryta den i bitar och äta den direkt?
besökare Svar till anonym penna Skrivet av Susanne
Jag har nu provat med kokosolja och jag kan säga att det blev väldigt gott MEN du måste äta dem kylskåpskalla för om de står framme så de blir rumstempererade så flyter de. Men som sagt riktigt gott och dessutom är ju den kallpressade kokosoljan mycket nyttigare än det billiga härdade kokosfettet man hittar i mejerihyllan.
penna Skrivet av maria
kan man ta det utan cocosfett?
penna Skrivet av anonym
kan man använda kokosolja istället för kokosfett?
besökare Svar till vendela penna Skrivet av Susanne
Nej ischoklad blir inte segt alls. De är ungefär som chokladpraliner.
penna Skrivet av vendela
har aldrig provat dessa.. blir dom lika sega som knäck?
penna Skrivet av Agneta
Tror ni hållbarheten blir mycket sämre om man har i de två äggen? Jag brukar bara ha dom i en burk i kylen tills det är slut.
penna Skrivet av Elyriah
tack så hemskt mycket! jag har letat efter den hära recepten sååååå länge :) ( även om den inte alls verkar var svår..)
Tacktacktack! :D

Läs alla 76 kommentarer

Se även dessa recept

| Glutenfritt | Godis | Julgodis |