Ischoklad

Ischoklad är ett klassiskt julgodis som är väldigt enkelt att göra. Ett mycket gott chokladgodis för dig som gillar choklad.

Glöm inte köpa hem ischokladformarna som brukar finnas i vanliga matbutiker kring jul.

Tips för extra god ischoklad

  • Chokladens kvalitet och smak är förstås helt avgörande för resultatet så välj en bra sort.
  • Prova olika smaksättningar som t.ex. nötter, mandel, lakrits, marshmallows.
ischoklad
Timglas Tid: 30 min
Portioner ca 50 st

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

utskrift Skriv ut   länk Kopiera länk   e-posta länk Mejla

Gör ischoklad så här:

  1. Placera ut (50 st om du gör en sats) ischokladformar på en bricka som har en storlek som får plats i kylskåpet eller annat svalt utrymme.

    ischokladformar på bricka
    Ischokladformar på bricka.
  2. Bryt chokladen i mindre bitar och mät upp kokosfettet i en kastrull eller alternativt en rostfri bunke.

    choklad och kokosfett
    Choklad och kokosfett.
  3. Smält choklad och kokosfett på låg värme i en kastrull. Det får inte koka. Rör om till en jämn smet och tag bort från värmen.

    (Man kan också smälta i vattenbad eller i mikron. Smälter du i vattenbad så låter du en metallbunke flyta i en kastrull med kokhett vatten. Det viktiga är att vattenångan inte kommer i kontakt med chokladen för då blir den kornig. Om du smälter i mikro så ta det försiktigt och kör lite i taget och rör om, det får inte koka för då blir chokladen kornig.)

    smält choklad och kokosfett
    Smält choklad och kokosfett.
  4. Fyll ischokladformarna med chokladsmeten.

    (Jag använder en doseringstratt för att fördela chokladen, mycket smidigt.)

    fyll ischokladformarna
    Fyll ischokladformarna.
    fyllda ischokladformar
    Fyllda ischokladformar.
  5. Ställ svalt, gärna i kylskåp och låt stelna.

    Servera ischokladen kylskåpskall, står den framme länge i rumstemperatur blir den smetig.

    stelnad ischoklad
    Stelnad ischoklad.

Näringsvärde Näringsvärden

Näringsvärde per godisbit (6 g): 40 kalorier, 2 g kolhydrater, 3 g fett, 0 g protein

byt ut Variationstips

Lägg t.ex. lakritsbitar, nötter, mandel, marshmallows i formarna och häll på chokladen. Tillsätt gärna några droppar pepparmint - ger en isigare smak.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring

Förvara ischokladen svalt, gärna i en burk med lock. Lägg smörpapper mellan lagren.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Eda
Dina kakor är supergoda jag har nästan bakat alla dina kakor
✏️ Skrivet av Alice
Karl-Erik:

Just med bara kakao vet jag inte, men det är fullt möjligt att använda vanligt 100%-igt smör istället för kokosfett.

Eftersom att choklad egentligen bara är kakao, kakaosmör, socker och mjölk i olika propotioner så är det nog inte omöjligt att hitta en fördelning mellan smör, mjölk och kakao som skulle kunna ge samma grej.

Kanske blir du den som hittar du receptet på nytt? :)
✏️ Skrivet av Karl-Erik Wred
På 60-talet gjorde Mamma ischoklad. Hon tog vanlig kakao med vanlig mjölk, finns det något recept på det?
💬 Svar till Elina ✏️ Skrivet av Susanne
Den håller sig minst 2 månader. Längre tror jag inte jag sparat den.
✏️ Skrivet av Elina
Hur länge håller chokladen?

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest