Smält choklad och kokosfett på låg värme i en kastrull. Det får inte koka. Rör om till en jämn smet och tag bort från värmen.
(Man kan också smälta i vattenbad eller i mikron. Smälter du i vattenbad så låter du en metallbunke flyta i en kastrull med kokhett vatten. Det viktiga är att vattenångan inte kommer i kontakt med chokladen för då blir den kornig. Om du smälter i mikro så ta det försiktigt och kör lite i taget och rör om, det får inte koka för då blir chokladen kornig.)
Smält choklad och kokosfett.
Fyll ischokladformarna med chokladsmeten.
(Jag använder en doseringstratt för att fördela chokladen, mycket smidigt.)
Fyll ischokladformarna.Fyllda ischokladformar.
Ställ svalt, gärna i kylskåp och låt stelna.
Servera ischokladen kylskåpskall, står den framme länge i rumstemperatur blir den smetig.
Stelnad ischoklad.
Variationstips:
Lägg t.ex. lakritsbitar, nötter, mandel, marshmallows i formarna och häll på chokladen. Tillsätt gärna några droppar pepparmint - ger en isigare smak.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara ischokladen svalt, gärna i en burk med lock. Lägg smörpapper mellan lagren.
Just med bara kakao vet jag inte, men det är fullt möjligt att använda vanligt 100%-igt smör istället för kokosfett.
Eftersom att choklad egentligen bara är kakao, kakaosmör, socker och mjölk i olika propotioner så är det nog inte omöjligt att hitta en fördelning mellan smör, mjölk och kakao som skulle kunna ge samma grej.
Kanske blir du den som hittar du receptet på nytt? :)
✏️Skrivet av Karl-Erik Wred
På 60-talet gjorde Mamma ischoklad. Hon tog vanlig kakao med vanlig mjölk, finns det något recept på det?
⭐
webmaster
💬Svar till
Elina
✏️Skrivet av Susanne
Den håller sig minst 2 månader. Längre tror jag inte jag sparat den.
✏️Skrivet av Elina
Hur länge håller chokladen?
⭐
webmaster
💬Svar till
maria
✏️Skrivet av Susanne
Kokosfettet gör att chokladen blir lite rinnigare och får lite kokossmak och blir även glansig när den stelnar. Du kan bara smälta chokladen också men blir inte riktigt samma sak. Du kan även ta olja (som bör vara ganska så smaklös) för att få chokladen att blir lite rinnigare och glansigare. Men ischoklad är ett klassiskt recept med just kokosfett i så jag skulle nog inte kalla det ischoklad om jag tar bort kokosfettet. Då är det ju bara chokladen som den är. Då kan du nästan lika gärna bryta den i bitar och äta den direkt?