Smält choklad och kokosfett på låg värme i en kastrull. Det får inte koka. Rör om till en jämn smet och tag bort från värmen.
(Man kan också smälta i vattenbad eller i mikron. Smälter du i vattenbad så låter du en metallbunke flyta i en kastrull med kokhett vatten. Det viktiga är att vattenångan inte kommer i kontakt med chokladen för då blir den kornig. Om du smälter i mikro så ta det försiktigt och kör lite i taget och rör om, det får inte koka för då blir chokladen kornig.)
Smält choklad och kokosfett.
Fyll ischokladformarna med chokladsmeten.
(Jag använder en doseringstratt för att fördela chokladen, mycket smidigt.)
Fyll ischokladformarna.Fyllda ischokladformar.
Ställ svalt, gärna i kylskåp och låt stelna.
Servera ischokladen kylskåpskall, står den framme länge i rumstemperatur blir den smetig.
Du har nog inte gjort något fel i tillvägagångssättet men du måste välja en sorts choklad som du tycker smakar bra. Ischokladen kommer smaka som chokladen du valt, lite avrundat av kokosfettet. Men grunden är chokladen. Det är ingen annan smaksättning i ischoklad. Kokosfett smakar nästan ingenting, det är bara fett som rundar av smaken lite. Så prova gärna igen med en godare sorts choklad och skriv gärna och berätta hur det blev, jag önskar dig lycka till och God Jul. ❤️
️ Skrivet av Björn
Blev inte alls bra. Följde receptet men smakar bara blockchoklad. Vad gjorde jag för fel?
️ Skrivet av Eda
Dina kakor är supergoda jag har nästan bakat alla dina kakor
️ Skrivet av Alice
Karl-Erik:
Just med bara kakao vet jag inte, men det är fullt möjligt att använda vanligt 100%-igt smör istället för kokosfett.
Eftersom att choklad egentligen bara är kakao, kakaosmör, socker och mjölk i olika propotioner så är det nog inte omöjligt att hitta en fördelning mellan smör, mjölk och kakao som skulle kunna ge samma grej.
Kanske blir du den som hittar du receptet på nytt? :)
️ Skrivet av Karl-Erik Wred
På 60-talet gjorde Mamma ischoklad. Hon tog vanlig kakao med vanlig mjölk, finns det något recept på det?
webmaster
Svar till
Elina
️ Skrivet av Susanne
Den håller sig minst 2 månader. Längre tror jag inte jag sparat den.
️ Skrivet av Elina
Hur länge håller chokladen?
webmaster
Svar till
maria
️ Skrivet av Susanne
Kokosfettet gör att chokladen blir lite rinnigare och får lite kokossmak och blir även glansig när den stelnar. Du kan bara smälta chokladen också men blir inte riktigt samma sak. Du kan även ta olja (som bör vara ganska så smaklös) för att få chokladen att blir lite rinnigare och glansigare. Men ischoklad är ett klassiskt recept med just kokosfett i så jag skulle nog inte kalla det ischoklad om jag tar bort kokosfettet. Då är det ju bara chokladen som den är. Då kan du nästan lika gärna bryta den i bitar och äta den direkt?
webmaster
Svar till
anonym
️ Skrivet av Susanne
Jag har nu provat med kokosolja och jag kan säga att det blev väldigt gott MEN du måste äta dem kylskåpskalla för om de står framme så de blir rumstempererade så flyter de. Men som sagt riktigt gott och dessutom är ju den kallpressade kokosoljan mycket nyttigare än det billiga härdade kokosfettet man hittar i mejerihyllan.
️ Skrivet av maria
kan man ta det utan cocosfett?
️ Skrivet av anonym
kan man använda kokosolja istället för kokosfett?
webmaster
Svar till
vendela
️ Skrivet av Susanne
Nej ischoklad blir inte segt alls. De är ungefär som chokladpraliner.
️ Skrivet av vendela
har aldrig provat dessa.. blir dom lika sega som knäck?
️ Skrivet av Agneta
Tror ni hållbarheten blir mycket sämre om man har i de två äggen? Jag brukar bara ha dom i en burk i kylen tills det är slut.
️ Skrivet av Elyriah
tack så hemskt mycket! jag har letat efter den hära recepten sååååå länge :) ( även om den inte alls verkar var svår..) Tacktacktack! :D
webmaster
Svar till
kent
️ Skrivet av Susanne
Tack för receptet! Det låter gott! Får prova det! :)
Svar till
Susanne
️ Skrivet av kent
Hej Susanne!
Jo receptet har jag fått på Apoteket för nåra år sen och är följande:
200 g blockchoklad
100 g cocosfett
2 Ägg (Lätt uppvispade, hälls i den avsvalnande choladblandning)
Rivet skal av Apelsin
Håll till godo och God Jul!
webmaster
Svar till
kent pettersson
️ Skrivet av Susanne
Ägg i ischoklad har jag aldrig hört talas om. Pulverkaffe däremot låter gott tycker t.o.m. jag som inte dricker kaffe. ;) Kaffe och choklad är en fin smakkombination i godis och bakverk.
️ Skrivet av kent pettersson
Hmmmmm?
Var tog Äggen vägen?
Det ska vara MINST 2 Ägg i is-chokladen, vet ni inte det för då blir den perfekt!
Plus lite pulverkaffe också naturligtvis.
Is-choklad när den är som bäst.
hvergang!
Tack för bra tips! Jag ska prova med pepparmint nästa gång! :) Jag har även skrivit in det i receptet under variationstips!
️ Skrivet av Weronica
Själv droppade jag några droppar pepparmintsextrakt (som man kan köpa på apoteket och numera även på ICA) i min ischoklad, vilket jag tyckte gav en ännu isigare smak och blev supergott.
TOM min ischokladshatande lillasyster gillade dem! Hon brukar tycka att det smakar kylskåp vanligtvis :P
️ Skrivet av Josefin
Hej Förr på julebordet fanns min favorit ischoklad med fint skurna fikon i : FIKONBOLLAR. WOW !! DET VAR JULBORDETS LÄCKERHET TYCKTE JAG !! MVH JOSEFIN
️ Skrivet av sonya
Posten är anmäld och väntar på att godkännas
eller tas bort.
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Svar till nybörjare: I kylskåp eller sval. Har man matkällare så funkar det också bra.