| Fågel | Huvudrätter |

Flygande Jakob

Klassiskt gott recept på Flygande Jakob med kyckling, banan, jordnötter och chilisås. Servera med ris. I receptet har jag utgått från kycklinglårfilé, men det går lika bra med kycklingfilé och man kan även köpa färdigstrimlad. Vill man spara mer tid kan man köpa färdigtillagat kycklingkött, t.ex. en grillad kyckling, så slipper man steka det.
Flygande Jakob
Flygande Jakob. Mycket gott, enkelt och klassiskt recept.
Timglas Tid: 45 minuter varav 15 minuter i ugnen
Portioner 6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Servering:

  • 6 portioner kokt ris
laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri grädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut kycklingen mot quorn-bitar och ta bort baconet.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Strimla kycklingfilé och bacon.

    Hetta upp en stekpanna och stek kyckling- och baconbitarna i omgångar så det inte blir för mycket på en gång i stekpannan. Stek på medelstark värme tills filén fått fin färg. Jag brukar steka ca 2 minuter, vända på bitarna och steka ca 2 minuter till, det måste inte bli helt genomstekt eftersom det ska in i ugnen senare.

    Jag brukar steka detta i 3 omgångar så att det blir lagom mycket i stekpannan.

    Sätt även igång med att koka riset så det hinner bli klart.

  2. Lägg över kyckling- och baconbitarna i en ugnsform där allt kött får plats plus lite marginal.

    (Nu har jag en oval form på bilden men jag har även använt en en rektangulär ugnsform som är 22 x 35 cm och 4 cm djup. Huvudsaken att köttet får plats, det bubblar inte upp så mycket i ugnen.)

  3. Skiva bananerna och fördela över kyckling- och baconbitarna.

  4. Blanda grädden med chilisås. Häll över.

  5. Strö över jordnötter.

  6. Gratinera i mitten av ugnen i 225°C i 15 minuter.

  7. Servera Flygande Jakob med kokt ris.

Bilder steg för steg

strimlad kycklingfilé
1.1. Strimlad kycklingfilé.
kyckling steks
1.2. Kyckling steks.
färdigstekta kycklingbitar
1.3. Färdigstekta kycklingbitar.
kycklingbitarna i formen
2.1. Kycklingbitarna i formen.
kyckling- och baconbitarna i formen
2.2. Kyckling- och baconbitarna i formen.
lägg på bananbitarna
3. Lägg på bananbitarna.
grädde och chilisås blandat
4.1. Grädde och chilisås blandat.
såsen hälld över kyckling, bacon och banan
4.2. Såsen hälld över kyckling, bacon och banan.
utströdda jordnötter
5. Utströdda jordnötter.
flygande jakob i ugnen
6. Flygande Jakob i ugnen.
färdig flygande jakob
7.1. Färdig Flygande Jakob.
flygande jakob serverad med kokt ris
7.2. Flygande Jakob serverad med kokt ris.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp, hållbarhet minst 5 dygn. Går även att frysa.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av IdkIdc
Kan man använda chilisåsen som heter sriracha??
penna Skrivet av Magnus
Det går utmärkt att köpa en färdiggrillad kyckling också och stycka den på allt kött då blir Flygande Jacob perfekt.
person Svar till Monika penna Skrivet av Susanne
Det ska vara "vanlig" chilisås, den du refererar till brukar man kalla "thai sweet chilisås". Jag förstår att det kan vara rörigt men just därför finns alltid möjligheten att klicka på ingrediensen i recepten på recepten.se så kommer man till en sida med mer info om ingrediensen och bild på den, så vet man förhoppningsvis vilken ingrediens som jag menar. Därmed inte sagt att det kan fungera med thai sweet chilisås också. Men jag kan ju inte testa alla olika varianter när jag gör recept så jag länkar alltid ingrediensen i receptet till information om den chilisås eller vad det nu är som jag själv har använt. Hoppas du kan ha nytta av den informationen nu när du vet att den finns!

Läs alla 264 kommentarer