Flygande Jakob

💬 267 kommentarer
Klassiskt gott recept på Flygande Jakob med kyckling, banan, jordnötter och chilisås. Servera med ris. I receptet har jag utgått från kycklinglårfilé, men det går lika bra med kycklingfilé och man kan även köpa färdigstrimlad. Vill man spara mer tid kan man köpa färdigtillagat kycklingkött, t.ex. en grillad kyckling, så slipper man steka det.
Flygande Jakob
Flygande Jakob. Mycket gott, enkelt och klassiskt recept.
Timglas Tid: 45 minuter varav 15 minuter i ugnen
Portioner 6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Servering:

  • 6 portioner kokt ris
laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri grädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut kycklingen mot quorn-bitar och ta bort baconet.

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i 15 minuter med över- och undervärme

Tillaga Flygande Jacob så här:

  1. Strimla kycklingfilé och bacon.

    Hetta upp en stekpanna och stek kyckling- och baconbitarna i omgångar så det inte blir för mycket på en gång i stekpannan. Stek på medelstark värme tills filén fått fin färg. Jag brukar steka ca 2 minuter, vända på bitarna och steka ca 2 minuter till, det måste inte bli helt genomstekt eftersom det ska in i ugnen senare.

    Jag brukar steka detta i 3 omgångar så att det blir lagom mycket i stekpannan.

    Sätt även igång med att koka riset så det hinner bli klart.

    strimlad kycklingfilé
    Strimlad kycklingfilé.
    kyckling steks
    Kyckling steks.
    färdigstekta kycklingbitar
    Färdigstekta kycklingbitar.
  2. Lägg över kyckling- och baconbitarna i en ugnsform där allt kött får plats plus lite marginal.

    (Nu har jag en oval form på bilden men jag har även använt en en rektangulär ugnsform som är 22 x 35 cm och 4 cm djup. Huvudsaken att köttet får plats, det bubblar inte upp så mycket i ugnen.)

    kycklingbitarna i formen
    Kycklingbitarna i formen.
    kyckling- och baconbitarna i formen
    Kyckling- och baconbitarna i formen.
  3. Skiva bananerna och fördela över kyckling- och baconbitarna.

    lägg på bananbitarna
    Lägg på bananbitarna.
  4. Blanda grädden med chilisås. Häll över.

    grädde och chilisås blandat
    Grädde och chilisås blandat.
    såsen hälld över kyckling, bacon och banan
    Såsen hälld över kyckling, bacon och banan.
  5. Strö över jordnötter.

    utströdda jordnötter
    Utströdda jordnötter.
  6. Gratinera i mitten av ugnen i 225°C i 15 minuter.

    flygande jakob i ugnen
    Flygande Jakob i ugnen.
  7. Servera Flygande Jakob med kokt ris.

    färdig flygande jacob
    Färdig Flygande Jacob.
    flygande jakob serverad med kokt ris
    Flygande Jakob serverad med kokt ris.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp, hållbarhet minst 5 dygn. Går även att frysa.

Se även dessa recept

| Fågel | Huvudrätter |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Marlene
Italiensk salladskrydda är supergott både i gräddchiliblandningen och strö över kycklingen/baconet blandningen
✏️ Skrivet av Linh
Behöver inte smaka av salt , peppar ?
✏️ Skrivet av Mats Sanden
Hej Sussane,
I har gjort a variant of Flygande Jacob, som smakar valdigt gott. Jag anvande grilad kyckling, men istallet for bacon, anvande jag kubed skinka och stekt svamp. Eftersom Chili sas ar svart att fa tag i USA har jag anvande tomat ketchup med hot sas. Fungerar ganska bra.
Manga ar sen gjorde jag Flygande Jacob i Sverige nar jag bjudit in nga vanner. Den blev faktiskt flygande eftersom nar jag hamtat formen fran koket, snubblade jag pa matten under matsals bordet, och innehallet hammnade pa bordet.
Best
Mats
✏️ Skrivet av IdkIdc
Kan man använda chilisåsen som heter sriracha??
✏️ Skrivet av Magnus
Det går utmärkt att köpa en färdiggrillad kyckling också och stycka den på allt kött då blir Flygande Jacob perfekt.