| Fågel | Huvudrätter |

Flygande Jakob

Klassiskt gott recept på Flygande Jakob med kyckling, banan, jordnötter och chilisås. Servera med ris. I receptet har jag utgått från kycklinglårfilé, men det går lika bra med kycklingfilé och man kan även köpa färdigstrimlad. Vill man spara mer tid kan man köpa färdigtillagat kycklingkött, t.ex. en grillad kyckling, så slipper man steka det.
Flygande Jakob
Flygande Jakob. Mycket gott, enkelt och klassiskt recept.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 45 minuter varav 15 minuter i ugnen
Portioner 6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Servering:

  • 6 portioner kokt ris
laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri grädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut kycklingen mot quorn-bitar och ta bort baconet.

Utrustning du behöver:

Vintips:

Marqués de Cáceres (nr 2755)

Gör så här:

  1. Strimla kycklingfilé och bacon.

    Hetta upp en stekpanna och stek kyckling- och baconbitarna i omgångar så det inte blir för mycket på en gång i stekpannan. Stek på medelstark värme tills filén fått fin färg. Jag brukar steka ca 2 minuter, vända på bitarna och steka ca 2 minuter till, det måste inte bli helt genomstekt eftersom det ska in i ugnen senare.

    Jag brukar steka detta i 3 omgångar så att det blir lagom mycket i stekpannan.

    Sätt även igång med att koka riset så det hinner bli klart.

  2. Lägg över kyckling- och baconbitarna i en ugnsform där allt kött får plats plus lite marginal.

    (Nu har jag en oval form på bilden men jag har även använt en en rektangulär ugnsform som är 22 x 35 cm och 4 cm djup. Huvudsaken att köttet får plats, det bubblar inte upp så mycket i ugnen.)

  3. Skiva bananerna och fördela över kyckling- och baconbitarna.

  4. Blanda grädden med chilisås. Häll över.

  5. Strö över jordnötter.

  6. Gratinera i mitten av ugnen i 225°C i 15 minuter.

  7. Servera Flygande Jakob med kokt ris.

Beskrivande bilder

strimlad kycklingfilé
1.1. Strimlad kycklingfilé.
kyckling steks
1.2. Kyckling steks.
färdigstekta kycklingbitar
1.3. Färdigstekta kycklingbitar.
kycklingbitarna i formen
2.1. Kycklingbitarna i formen.
kyckling- och baconbitarna i formen
2.2. Kyckling- och baconbitarna i formen.
lägg på bananbitarna
3. Lägg på bananbitarna.
grädde och chilisås blandat
4.1. Grädde och chilisås blandat.
såsen hälld över kyckling, bacon och banan
4.2. Såsen hälld över kyckling, bacon och banan.
utströdda jordnötter
5. Utströdda jordnötter.
flygande jakob i ugnen
6. Flygande Jakob i ugnen.
färdig flygande jakob
7.1. Färdig Flygande Jakob.
flygande jakob serverad med kokt ris
7.2. Flygande Jakob serverad med kokt ris.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp, hållbarhet minst 5 dygn. Går även att frysa.

Kommentera receptet på Flygande Jakob

Skriv och läs alla 262 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Monika    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det ska vara "vanlig" chilisås, den du refererar till brukar man kalla "thai sweet chilisås". Jag förstår att det kan vara rörigt men just därför finns alltid möjligheten att klicka på ingrediensen i recepten på recepten.se så kommer man till en sida med mer info om ingrediensen och bild på den, så vet man förhoppningsvis vilken ingrediens som jag menar. Därmed inte sagt att det kan fungera med thai sweet chilisås också. Men jag kan ju inte testa alla olika varianter när jag gör recept så jag länkar alltid ingrediensen i receptet till information om den chilisås eller vad det nu är som jag själv har använt. Hoppas du kan ha nytta av den informationen nu när du vet att den finns!
   kommentar  Skrivet av  Monika  
En sak jag alltid undrat är vad som precis menas med chilisås?Sån där thai sötsur chilisås, eller mer en mexikansk tomat-chilisås?
 svar  Svar till  aliciq    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det borde gå bra, kanske något kortare tid i ugnen när det är mindre mängd i ugnsformen.

Skriv och läs alla 262 kommentarer

Se även dessa recept