Klassiskt gott recept på Flygande Jakob med kyckling, banan, jordnötter och chilisås. Servera gärna med kokt ris. I receptet har jag utgått från kycklinglårfilé, men det går lika bra med kycklingfilé och man kan även köpa färdigstrimlad. Vill man spara mer tid kan man köpa färdigtillagat kycklingkött, t.ex. en grillad kyckling, så slipper man steka det.
Flygande Jakob. Mycket gott, enkelt och klassiskt recept.
225 °C i mitten av ugnen i 15 minuter med över- och undervärme
Tillaga så här:
Strimla kycklingfilé och bacon.
Hetta upp en stekpanna och stek kyckling- och baconbitarna i omgångar så det inte blir för mycket på en gång i stekpannan. Stek på medelstark värme tills filén fått fin färg. Jag brukar steka ca 2 minuter, vända på bitarna och steka ca 2 minuter till, det måste inte bli helt genomstekt eftersom det ska in i ugnen senare.
Jag brukar steka detta i 3 omgångar så att det blir lagom mycket i stekpannan.
Sätt även igång med att koka riset så det hinner bli klart.
Lägg över kyckling- och baconbitarna i en ugnsform där allt kött får plats plus lite marginal.
(Nu har jag en oval form på bilden men jag har även använt en en rektangulär ugnsform som är 22 x 35 cm och 4 cm djup. Huvudsaken att köttet får plats, det bubblar inte upp så mycket i ugnen.)
Kycklingbitarna i formen.Kyckling- och baconbitarna i formen.
Skiva bananerna och fördela över kyckling- och baconbitarna.
Det står i receptet vid rubriken vegetariskt: Byt ut kycklingen mot quorn-bitar och ta bort baconet.
️ Skrivet av Johan
Hur göra den vegetarisk?
️ Skrivet av Sarah
Absolut Klassiker! Jag brukar göra min egen chilisås och addera rödlök.
️ Skrivet av Marlene
Italiensk salladskrydda är supergott både i gräddchiliblandningen och strö över kycklingen/baconet blandningen
️ Skrivet av Linh
Behöver inte smaka av salt , peppar ?
️ Skrivet av Mats Sanden
Hej Sussane,
I har gjort a variant of Flygande Jacob, som smakar valdigt gott. Jag anvande grilad kyckling, men istallet for bacon, anvande jag kubed skinka och stekt svamp. Eftersom Chili sas ar svart att fa tag i USA har jag anvande tomat ketchup med hot sas. Fungerar ganska bra.
Manga ar sen gjorde jag Flygande Jacob i Sverige nar jag bjudit in nga vanner. Den blev faktiskt flygande eftersom nar jag hamtat formen fran koket, snubblade jag pa matten under matsals bordet, och innehallet hammnade pa bordet.
Best
Mats
️ Skrivet av IdkIdc
Kan man använda chilisåsen som heter sriracha??
️ Skrivet av Magnus
Det går utmärkt att köpa en färdiggrillad kyckling också och stycka den på allt kött då blir Flygande Jacob perfekt.
webmaster
Svar till
Monika
️ Skrivet av Susanne
Det ska vara "vanlig" chilisås, den du refererar till brukar man kalla "thai sweet chilisås". Jag förstår att det kan vara rörigt men just därför finns alltid möjligheten att klicka på ingrediensen i recepten på recepten.se så kommer man till en sida med mer info om ingrediensen och bild på den, så vet man förhoppningsvis vilken ingrediens som jag menar. Därmed inte sagt att det kan fungera med thai sweet chilisås också. Men jag kan ju inte testa alla olika varianter när jag gör recept så jag länkar alltid ingrediensen i receptet till information om den chilisås eller vad det nu är som jag själv har använt. Hoppas du kan ha nytta av den informationen nu när du vet att den finns!
️ Skrivet av Monika
En sak jag alltid undrat är vad som precis menas med chilisås?Sån där thai sötsur chilisås, eller mer en mexikansk tomat-chilisås?
webmaster
Svar till
aliciq
️ Skrivet av Susanne
Ja det borde gå bra, kanske något kortare tid i ugnen när det är mindre mängd i ugnsformen.
️ Skrivet av aliciq
Funkar det att halvera receptet ? :)
webmaster
Svar till
Belle
️ Skrivet av Susanne
Tack för tipset! Och kul att du gillar min receptsida! :)
️ Skrivet av Belle
Jag hade med en halv buljongtärning i såsen och det blev helt gudomligt gott. :) Tack för ett fantastiskt recept och en bra hemsida.
webmaster
Svar till
Barbro
️ Skrivet av Susanne
Varsågod! Roligt att du uppskattar bilderna! Tack för att du skrev!
️ Skrivet av Barbro
Tack för ett enkelt o mkt gott recept. Bilderna till era recept är hur bra som helst.
webmaster
Svar till
Robin
️ Skrivet av Susanne
Det blir ju sås i gratängen så det känns lite överflödigt med ännu mera sås, men om du provar skriv gärna vad du tycker! :)
️ Skrivet av Robin
Jag undrar om jordnötssås passar till detta eller blir det för mycket med jordnötter då? :-)
webmaster
Svar till
Tore
️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! Jag brukar alltid steka i smör och inte ta för mycket - utnyttja fettet som kommer ur baconet, tycker det är synd att slänga då det har god smak och mättat fett är inte onyttigt heller enligt modern forskning. :)
webmaster
Svar till
Kabi
️ Skrivet av Susanne
Så bra att det blev gott ändå! :) Varsågod, tack för att du skrev! :)
️ Skrivet av Kabi
Jag glömde köpa bananer, men min man sa att det var mumsigt i alla fall och det tyckte jag också. Tack för så utförligt recept :-)
️ Skrivet av Tore
Angående "simmigheten", om man steker kycklingen och baconen med för mycket fett är det lätt att det skär sig och blir simmigt. Särskilt om man steker i olivolja.
Jag brukar lägga det stekta baconet på lite papper i några minuter så att det ska "fetta av sig" innan jag blandar det med resten. Det brukar förbättra såsen :)
webmaster
Svar till
Ewa stolth
️ Skrivet av Susanne
Smaken beror mycket på chilisåsen och saltet från bacon och jordnötter. Så prova gärna en annan chilisås som smakar mer eller salta mer beroende på vad ni tycker saknas.
️ Skrivet av Ewa stolth
God.. men lite för lite smak för oss.
️ Skrivet av Aijes
I original receptet hade man Italiensk salladskrydda på kycklingfilén och bananerna sedan lättvispad grädde med chilisås.
Har aldrig fått den "slabbig". Strö över jordnötter och knaperstekt bacon.