Klassiskt gott recept på Flygande Jakob med kyckling, banan, jordnötter och chilisås. Servera med ris. I receptet har jag utgått från kycklinglårfilé, men det går lika bra med kycklingfilé och man kan även köpa färdigstrimlad. Vill man spara mer tid kan man köpa färdigtillagat kycklingkött, t.ex. en grillad kyckling, så slipper man steka det.
Flygande Jakob. Mycket gott, enkelt och klassiskt recept.
Hetta upp en stekpanna och stek kyckling- och baconbitarna i omgångar så det inte blir för mycket på en gång i stekpannan. Stek på medelstark värme tills filén fått fin färg. Jag brukar steka ca 2 minuter, vända på bitarna och steka ca 2 minuter till, det måste inte bli helt genomstekt eftersom det ska in i ugnen senare.
Jag brukar steka detta i 3 omgångar så att det blir lagom mycket i stekpannan.
Sätt även igång med att koka riset så det hinner bli klart.
Lägg över kyckling- och baconbitarna i en ugnsform där allt kött får plats plus lite marginal.
(Nu har jag en oval form på bilden men jag har även använt en en rektangulär ugnsform som är 22 x 35 cm och 4 cm djup. Huvudsaken att köttet får plats, det bubblar inte upp så mycket i ugnen.)
Kycklingbitarna i formen.Kyckling- och baconbitarna i formen.
Skiva bananerna och fördela över kyckling- och baconbitarna.
Hej Sussane,
I har gjort a variant of Flygande Jacob, som smakar valdigt gott. Jag anvande grilad kyckling, men istallet for bacon, anvande jag kubed skinka och stekt svamp. Eftersom Chili sas ar svart att fa tag i USA har jag anvande tomat ketchup med hot sas. Fungerar ganska bra.
Manga ar sen gjorde jag Flygande Jacob i Sverige nar jag bjudit in nga vanner. Den blev faktiskt flygande eftersom nar jag hamtat formen fran koket, snubblade jag pa matten under matsals bordet, och innehallet hammnade pa bordet.
Best
Mats
✏️Skrivet av IdkIdc
Kan man använda chilisåsen som heter sriracha??
✏️Skrivet av Magnus
Det går utmärkt att köpa en färdiggrillad kyckling också och stycka den på allt kött då blir Flygande Jacob perfekt.
⭐
webmaster
💬Svar till
Monika
✏️Skrivet av Susanne
Det ska vara "vanlig" chilisås, den du refererar till brukar man kalla "thai sweet chilisås". Jag förstår att det kan vara rörigt men just därför finns alltid möjligheten att klicka på ingrediensen i recepten på recepten.se så kommer man till en sida med mer info om ingrediensen och bild på den, så vet man förhoppningsvis vilken ingrediens som jag menar. Därmed inte sagt att det kan fungera med thai sweet chilisås också. Men jag kan ju inte testa alla olika varianter när jag gör recept så jag länkar alltid ingrediensen i receptet till information om den chilisås eller vad det nu är som jag själv har använt. Hoppas du kan ha nytta av den informationen nu när du vet att den finns!
✏️Skrivet av Monika
En sak jag alltid undrat är vad som precis menas med chilisås?Sån där thai sötsur chilisås, eller mer en mexikansk tomat-chilisås?