Nöttårta med vaniljkräm

Jättegod och saftig nöttårta med vaniljkräm som smälter i munnen. En nötbotten som enkelt görs med äggvitor, malda hasselnötter och socker. Sedan gör man en underbar vaniljkräm av äggulorna som man breder över nötbotten och därefter toppar man med vispad grädde och flagad mandel. En både vacker och god tårta som dessutom är glutenfri.
nöttårta med vaniljkräm
Nöttårta med vaniljkräm, vispad grädde och rostade mandelflarn.
Tid: ca 2 timmar
ca 8-10 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten:

Vaniljkräm:

Garnering:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

    Tårtbotten:

  1. Mal hasselnötterna.

    Tips: Mät upp dem och klyv dem sedan med en vass kniv för att se vilka som är ruttna inuti (de som är bruna inuti) och plocka bort dem. Ruttna nötter har en otäck smak och innehåller dessutom cancerframkallande ämnen så de ska man aldrig äta. Dessutom går det snabbare att nötterna när de är i lite mindre bitar.

    malda hasselnötter
    Malda hasselnötter.
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

    Smörj kanterna med smör och beströ eventuellt med lite av de malda nötterna.

    form med bakplåtspapper i botten och smord kant
    Form med bakplåtspapper i botten och smord kant med malda nötter.
  3. Dela äggen och häll äggvitorna i en ren och fettfri bunke.

    Lägg äggulorna i en liten skål och spara dem till senare (eller lägg dem direkt i kastrullen som du ska använda sedan när du gör vaniljkrämen).

    äggvitor
    Äggvitor.
    äggulor
    Äggulor.
  4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.

    (Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att äggviteskummet åker ut.)

    vispade äggvitor
    Vispade äggvitor.
  5. Tillsätt strösocker och de malda nötterna till äggviteskummet och vänd ner detta och blanda försiktigt ihop till en jämn smet, en nötmarängsmet.

    strösocker och malda nötter tillsatt
    Strösocker och malda nötter tillsatt.
    smet
    Smet.
  6. Bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter tills den fått fin färg och släpper kanten.

    Låt tårtbottnen svalna. Gör gärna vaniljkrämen under tiden.

    ogräddad tårtbotten
    Ogräddad tårtbotten.
    gräddad tårtbotten
    Gräddad tårtbotten.
  7. Vaniljkräm:

  8. Lägg äggulorna i en kastrull tillsammans med smör, strösocker och vispgrädde.

    ingredienser vaniljkräm
    Ingredienser vaniljkräm.
  9. Värm på svag värme och rör om då och då tills allt smält och det blivit en jämn smet.

    Höj värmen till medel och vispa hela tiden, efter en stund börjar krämen sjuda och när krämen börjar tjockna, ta då bort kastrullen från värmen. Vispa under tiden krämen svalnar, tills den nått ca 37°C då behöver man inte vispa mera.

    Anledningen till att man vispar är för att krämen inte ska skära sig. Om krämen skulle skära sig kan man rädda den genom att vispa ner ca 1-2 msk kall vispgrädde.

    vaniljkrämssmeten värms upp
    Vaniljkrämssmeten värms upp.
    svalnad vaniljkräm
    Svalnad vaniljkräm.
  10. Rör ner vaniljpulver eller frön från en vaniljstång. Smaka av och ta eventuellt mer vanilj om du tycker det behövs.

    Vaniljpulver gör att vaniljkrämen kan få en gråaktig färg men krämen blir jättegod. Man kan även tillsätta vaniljsocker (ta då dubbel mängd vaniljpulver), det ger dock inte en lika god vaniljsmak.

    vaniljpulver tillsatt
    Vaniljpulver tillsatt.
    vaniljsåsen klar
    Vaniljsåsen klar.
  11. Kyl ner vaniljkrämen. Ställ den i kylskåpet. När krämen blir kylskåpskall blir den fast och fin i konsistensen så att den går att breda på tårtan utan att den rinner av.

  12. Flytta nötbotten till ett serveringsfat. Det lossnar lätt från bakplåtspappret, jag brukar använda två stekspadar för att lossa och sedan flytta den.

    Bred på vaniljkrämen ovanpå.

    nötbotten på serveringsfat
    Nötbotten på serveringsfat.
    vaniljkräm på nötbotten
    Vaniljkräm på nötbotten.
  13. Vispa grädden ganska fast. Bred på den ovanpå vaniljkrämen.

    Ställ in tårtan i kylskåp igen så att inte grädden smälter mot vaniljkrämen.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
    grädde på tårtan
    Grädde på tårtan.
  14. Garnering:

  15. Rosta mandelspånen genom att "steka" dem i en stekpanna på medelhög värme tills de fått lite färg och doftar gott. Tänk på att röra om då och då så att det inte bränns. Det går fort när stekpannan har blivit varm.

    Låt mandelspånen svalna. För varma mandelspån gör att grädden smälter.

    mandelspån rostas
    Mandelspån rostas.
    rostade mandelspån
    Rostade mandelspån.
  16. Strö ut de avsvalnade mandelspånen på den vispade grädden.

    Fortsätt förvara tårtan i kylskåpet fram till servering.

    tårtan med rostade mandelspån
    Tårtan med rostade mandelspån.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 1 tårta = 10 bitar (100 g): 398 kalorier, 20 g kolhydrater, 34 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Eva
kan jag frysa botten med vaniljsåsen och sen lägga på grädden?
mvh Eva
Skrivet av Ingrid Jonsson
Hej
Kan jag frysa botten med vaniljsåsen och lägga på grädden när den skall bjudas på?
mvh
Ingrid
Skrivet av Gunilla
Undrar vad jag gjorde för fel? Den blev aldrig färdig, alltså den blev aldrig fast. Har gjort precis som du skrivit och vet att man ska vara väldigt försiktig när det sista ska vändas ned.
Skrivet av Freja
Smidigt! Och jättegott. Hade aldrig provat innan men nu är det något jag bakar ofta👍
Svar till Leif Ström Skrivet av Susanne
Haha, jag tolkar det som ett bra betyg!😉 Tack för att du skrev! 😊

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest