
Kan jag frysa botten med vaniljsåsen och lägga på grädden när den skall bjudas på?
mvh
Ingrid
Utrustning:
Mal hasselnötterna.
Tips: Mät upp dem och klyv dem sedan med en vass kniv för att se vilka som är ruttna inuti (de som är bruna inuti) och plocka bort dem. Ruttna nötter har en otäck smak och innehåller dessutom cancerframkallande ämnen så de ska man aldrig äta. Dessutom går det snabbare att nötterna när de är i lite mindre bitar.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Smörj kanterna med smör och beströ eventuellt med lite av de malda nötterna.
Dela äggen och häll äggvitorna i en ren och fettfri bunke.
Lägg äggulorna i en liten skål och spara dem till senare (eller lägg dem direkt i kastrullen som du ska använda sedan när du gör vaniljkrämen).
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
(Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att äggviteskummet åker ut.)
Tillsätt strösocker och de malda nötterna till äggviteskummet och vänd ner detta och blanda försiktigt ihop till en jämn smet, en nötmarängsmet.
Bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter tills den fått fin färg och släpper kanten.
Låt tårtbottnen svalna. Gör gärna vaniljkrämen under tiden.
Lägg äggulorna i en kastrull tillsammans med smör, strösocker och vispgrädde.
Värm på svag värme och rör om då och då tills allt smält och det blivit en jämn smet.
Höj värmen till medel och vispa hela tiden, efter en stund börjar krämen sjuda och när krämen börjar tjockna, ta då bort kastrullen från värmen. Vispa under tiden krämen svalnar, tills den nått ca 37°C då behöver man inte vispa mera.
Anledningen till att man vispar är för att krämen inte ska skära sig. Om krämen skulle skära sig kan man rädda den genom att vispa ner ca 1-2 msk kall vispgrädde.
Rör ner vaniljpulver eller frön från en vaniljstång. Smaka av och ta eventuellt mer vanilj om du tycker det behövs.
Vaniljpulver gör att vaniljkrämen kan få en gråaktig färg men krämen blir jättegod. Man kan även tillsätta vaniljsocker (ta då dubbel mängd vaniljpulver), det ger dock inte en lika god vaniljsmak.
Kyl ner vaniljkrämen. Ställ den i kylskåpet. När krämen blir kylskåpskall blir den fast och fin i konsistensen så att den går att breda på tårtan utan att den rinner av.
Flytta nötbotten till ett serveringsfat. Det lossnar lätt från bakplåtspappret, jag brukar använda två stekspadar för att lossa och sedan flytta den.
Bred på vaniljkrämen ovanpå.
Vispa grädden ganska fast. Bred på den ovanpå vaniljkrämen.
Ställ in tårtan i kylskåp igen så att inte grädden smälter mot vaniljkrämen.
Rosta mandelspånen genom att "steka" dem i en stekpanna på medelhög värme tills de fått lite färg och doftar gott. Tänk på att röra om då och då så att det inte bränns. Det går fort när stekpannan har blivit varm.
Låt mandelspånen svalna. För varma mandelspån gör att grädden smälter.
Strö ut de avsvalnade mandelspånen på den vispade grädden.
Fortsätt förvara tårtan i kylskåpet fram till servering.
| Påsktårta | Tårtor & bakelser |