Hasselnötter

hasselnötter
Hasselnötter är både gott och nyttigt!

Hasselnötter är både gott och nyttigt och passar bra i många bakverk, efterrätter, kakor och pajer.

Man köper vanligtvis hasselnötkärnor i affären, de har ett tunt mörkt skal som går bra att äta. Vill man få bort det tunna skalet kan man rosta dem i en stekpanna.

Hasselnötter har en god nötsmak som passar bra i de flesta bakverk och särskilt gott tillsammans med choklad.

Rostade hasselnötkärnor

Nötterna är goda att rosta i en stekpanna. Stek hasselnötkärnorna på medelvärme (utan matfett). När det börjar lukta nötter och de fått lite färg är det lätt att gnida av det tunna mörka skalet.

Hela hasselnötter

Hela hasselnötter säljs ibland till jul. De har ett tjockt hårt skal som sitter runtom nötkärnan. Man använder en nötknäckare för att ta bort det hårda skalet och äter sedan nötkärnan.

Sortera bort dåliga hasselnötkärnor

Dåliga hasselnötkärnor är mörka inuti. Jag klyver därför alltid nötterna med en vass kniv så jag se vilka som är mörka och slänga dem.

Dåliga hasselnötter smakar äckligt och innehåller cancerframkallande ämnen. Äter man en sådan av misstag ska man spotta ut.

Tyvärr är det enligt mina uppskattningar ca 3-5% av de hasselnötter man köper som är dåliga, mycket högre andel än andra nötsorter och sötmandel så det är värt besväret att klyva dem så man kan sortera bort de dåliga.

Hasselnötsmjöl

Om man maler hasselnötkärnor så får man hasselnötsmjöl. Det finns att köpa färdigt i affären om man vill spara tid.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av hasselnötkärnor.

Energi: 656 kcal
Kolhydrater: 9 g
Protein: 13 g
Fett: 63 g
Fibrer: 6 g

Tips och info

Engelskt namn:

hazelnuts

Finns i affären:

Hasselnötkärnor färdiga att använda finns i små påsar på bakavdelningen. Oskalade hela hasselnötter kan vara svårare att hitta men de brukar finnas före jul.

GI tips:

Hasselnötter har lågt GI.

Hållbarhet och förvaring:

Ca 9 månader, torrt i rumstemperatur eller ännu hellre svalt.

Näringsvärdestips:

Hasselnötter är nyttiga nötter med omättat fett.

Ersätt med:

Andra nötter som t.ex. valnötter, pekannötter, makademinötter eller mandel.

Vad väger hasselnötkärnor?

Måttomvandla hasselnötkärnor mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Svar till Britt Mogensen Skrivet av Susanne

Jag har hört att man ska plocka dem när de lossnar lätt från busken, före frosten. De som ramlat ner på marken är sällan fina, ofta uppätna inuti.

Förvara torrt och svalt i skafferi.

Skrivet av Britt Mogensen
När skördar man hasselnötter och hur förvarar man dem?

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest