Schwarzwaldtårta

Den här tårtan är helt underbart god. Detta klassiska bakverk från Schwarzwald i Tyskland består av nötmarängbottnar med vaniljgrädde mellan toppad med de karaktäristiska chokladflarnen. En fantastisk smakkombination. Tårtan är naturligt glutenfri och enkel att lyckas med. Den ser riktigt maffig ut med chokladen på toppen så det blir enkelt att imponera på gästerna.
schwarzwaldtårta
Tid: 2,5 timmar
14 bitar

Ingredienser:

Nötmarängbottnar:

Fyllning:

Garnering:

Glutenfritt

Utrustning:

Ugn:

  • 150 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

    Nötmarängbottnar:

  1. Rita 3 runda ringar på bakplåtspapper ca 23 cm i diameter. Vänd pappret och smörj med smör. Smöret ska vara rumsvarmt så det är lätt att smörja med. Jag brukar använda slickepott för att stryka ut smöret snabbt och kladdfritt.

    (Jag använder passare och ritar med blyerts ordentligt så det syns genom pappret, sedan vänder jag på bakplåtspappret och lägger sidan jag ritat på nedåt mot plåten så att det inte blir blyerts i tårtan.)

    schwarzwaldtårta steg 1: rund ring på bakplåtspapper
    Rund ring på bakplåtspapper.
    schwarzwaldtårta steg 1: smord cirkel på bakplåtspapper
    Smord cirkel på bakplåtspapper.
  2. Rosta nötterna i en stekpanna genom att "steka" dem på medelhög värme tills det börjar lukta gott och skalen lossnar när du rullar nötterna med stekspade.

    Låt nötterna svalna något och ta sedan loss skalet. Om inte allt skal lossnar så gör det inget, man behöver inte vara så noga.

    schwarzwaldtårta steg 2: rostar nötterna
    Rostar nötterna.
    schwarzwaldtårta steg 2: rostade nötter utan skal
    Rostade nötter utan skal.
  3. Mal nötterna i en mandelkvarn.

    schwarzwaldtårta steg 3: malda nötter
    Malda nötter.
  4. Dela äggen och häll äggvitorna i en torr och fettfri vispskål.

    Vispa med elvisp med vispar till ett fast skum. Det ska gå att vända upp och ner på vispskålen utan att äggviteskummet åker ut.

    (Överblivna äggulor används ej i detta recept. Här finns recepttips för äggulor.)

    schwarzwaldtårta steg 4: äggvitorna
    Äggvitorna.
    schwarzwaldtårta steg 4: vispade äggvitor
    Vispade äggvitor.
  5. Tillsätt florsockret. Fortsätt att vispa tills det åter igen går att vända upp och ned på bunken utan att smeten åker ut. Det tar några minuter.

    schwarzwaldtårta steg 5: florsocker tillsatt
    Florsocker tillsatt.
    schwarzwaldtårta steg 5: florsocker och äggvitor vispat
    Florsocker och äggvitor vispat.
  6. Vänd försiktigt ned de malda nötterna och rör försiktigt om till en jämn smet. Jag använder en slickepott. Använd INTE elvisp.

    schwarzwaldtårta steg 6: malda nötter tillsatt
    Malda nötter tillsatt.
    schwarzwaldtårta steg 6: nötmarängsmeten blandad och klar
    Nötmarängsmeten blandad och klar.
  7. Bred ut smeten innanför de markerade cirklarna på bakplåtspappret.

    schwarzwaldtårta steg 7: nötmarängsmeten utbredd på cirkeln
    Nötmarängsmeten utbredd på cirkeln.
  8. Grädda nötmarängbottnarna en i taget, mitt i ugnen i 150°C med över- och undervärme i ca 15 minuter.

    Lossa dem från bakplåtspappret när de svalnat lite. Jag använder en tunn stekspade.

    Förbered gärna chokladen till garneringen under tiden du gräddar bottnarna eftersom det tar lite tid för chokladen att stelna.

    schwarzwaldtårta steg 8: färdiggräddad nötmarängbotten
    Färdiggräddad nötmarängbotten.
    schwarzwaldtårta steg 8: lossar marängbotten med stekspade
    Lossar marängbotten med stekspade.
  9. Garnering:

  10. Bryt chokladen i bitar och tillsätt oljan i en kastrull. Smält chokladen på svag värme. När drygt hälften smält, tag bort från värmen och blanda till en jämn smet.

    (Använd helst en olja med neutral smak, t.ex. matolja eller varmpressad raps- eller olivolja, det brukar stå på flaskan. Har oljan för mycket besk smak så kommer chokladen få smak av den.)

    schwarzwaldtårta steg 9: choklad och olja
    Choklad och olja.
    schwarzwaldtårta steg 9: drygt hälften har smält
    Drygt hälften har smält.
    schwarzwaldtårta steg 9: smält choklad och olja blandat
    Smält choklad och olja blandat.
  11. Bred ut den smälta chokladen på ett bakplåtspapper, ca 35x40 cm i ett tunt jämnt lager. Jag använder slickepott.

    Låt chokladen stelna nästan helt. Ställ svalt i kylskåp så tar det ca 30 minuter. I rumstemperatur tar det längre tid.

    schwarzwaldtårta steg 10: utbredd smält choklad
    Utbredd smält choklad.
    schwarzwaldtårta steg 10: chokladen har stelnat
    Chokladen har stelnat.
  12. Skär chokladen innan den stelnat helt så är risken mindre att rutorna spricker.

    Skär chokladen i rutor, använd en vass kniv. Sedan får de fortsätta stelna helt innan man garnerar tårtan med dem.

    schwarzwaldtårta steg 11: stelnad choklad skuren i rutor
    Stelnad choklad skuren i rutor.
  13. Fyllning:

  14. Häll upp grädden till fyllningen i en vispskål. Vispa grädden medelhårt.

    Tillsätt vaniljsockret och vispa så det blandas bara.

    Ställ in i kylskåpet tills det är dags att montera ihop tårtan.

    (Välj mängd vispgrädde efter hur mycket fyllning du vill ha. Tänk på att grädden blir tjockare när vaniljsockret blandas i så vispa den inte för hårt innan du blandar i vaniljsockret.)

    schwarzwaldtårta steg 12: vispad grädde
    Vispad grädde.
    schwarzwaldtårta steg 12: vaniljsocker tillsatt
    Vaniljsocker tillsatt.
  15. Dags att montera ihop tårtan. Lägg en av bottnarna på ett tårtfat. Bred ut ett lager vaniljgrädde jämnt ovanpå.

    schwarzwaldtårta steg 13: första botten på tårtfat
    Första botten på tårtfat.
    schwarzwaldtårta steg 13: första botten med vaniljgrädde
    Första botten med vaniljgrädde.
  16. Lägg på nästa nötmarängbotten och bred ut ytterligare ett lager av vaniljgrädde jämnt fördelat.

    schwarzwaldtårta steg 14: andra botten pålagd
    Andra botten pålagd.
    schwarzwaldtårta steg 14: andra botten med vaniljgrädde
    Andra botten med vaniljgrädde.
  17. Lägg på den tredje och sista nötmarängbotten och fördela resten av vaniljgrädden runtom och ovanpå tårtan.

    Man kan även spritsa grädden om man vill göra den ännu snyggare men jag tycker det blir tillräckligt snygg ändå så jag skippar det.

    schwarzwaldtårta steg 15: tredje marängbotten pålagd
    Tredje marängbotten pålagd.
    schwarzwaldtårta steg 15: vaniljgrädden utbredd ovanpå och runtom
    Vaniljgrädden utbredd ovanpå och runtom.
  18. Garnera med chokladbitarna och sikta över kakao. Tårtan är klar!

    Förvara i kylskåp fram till servering. Ät och njut!

    schwarzwaldtårta steg 16: garnerad med choklad
    Garnerad med choklad.
    schwarzwaldtårta steg 16: kakao har siktats över
    Kakao har siktats över.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit om 1 tårta = 14 bitar (93 g): 375 kalorier, 19 g kolhydrater, 31 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Tårtbottnarna kan göras dagen innan och förvaras torrt i rumstemperatur. Färdig tårta förvaras i kylskåp och bör serveras inom några timmar för bästa resultat eftersom bottnarna löser upp sig med tiden i kylskåpet. Däremot håller sig tårtan och är god och ätbar minst 5 dygn i kylskåpet men den är som godast nygjord och bör serveras då.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest