| Efterrätter |

Semlekladdkaka

Semlekladdkaka eller semmelkladdkaka är precis som det låter som en korsning av semlor och kladdkaka. Det blir väldigt gott och har den stora fördelen som alla kladdkakor har att den går snabbt att göra.
semlekladdkaka
En bit semlekladdkaka serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 35 min varav 20 min i ugnen.
Portioner ca 8-10 bitar

Ingredienser:

Semmelkladdkaka:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret. När hälften av smöret smält, tag bort smöret från värmen och rör om tills allt smör smält.

  2. Tag fram en rund form med löstagbar kant ca 20-22 cm i diameter. Smörj och beströ den med ströbröd.

  3. Riv mandelmassan. Mortla eller mal kardemummakärnorna.

  4. Knäck i äggen i det smälta smöret och tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt och mjölet. Vispa till en jämn smet.

    (Mät upp mjölet genom att väga det eller hälla upp det i litermått. Undvik gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och då tar man för mycket och då blir kakan torr.)

  5. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 18-20 minuter. Den ska börja få lite antydan till färg och när man gör en försiktig skakrörelse så ska det dallra lite i mitten av semmelkladdkakan, då är den lagom kladdig tycker jag.

    (Tänk på att gräddningstiden är helt avgörande för graden av kladdighet. Gräddningstiden beror även på storleken på ugnsform. Har man en större form blir smetens höjd lägre och därmed gräddningstiden kortare och tvärtom.)

  6. Låt den färdiggräddade semmelkladdkakan svalna först i rumstemperatur och sedan i kylen tills den stelnat helt.

    Pudra florsocker över och servera semlekladdkakan med vispad grädde till.

Bilder steg för steg

smält smör
1. Smält smör.
smord och bröad form
2. Smord och bröad form.
riven mandelmassa och mald kardemumma
3. Riven mandelmassa och mald kardemumma.
tillsätt ägg, socker, salt, vetemjöl
4.1. Tillsätt ägg, socker, salt, vetemjöl.
kladdkakesmeten blandad
4.2. Kladdkakesmeten blandad.
semmelkladdkakesmet i formen
5.1. Semmelkladdkakesmet i formen.
semlekladdkakan gräddas i ugnen
5.2. Semlekladdkakan gräddas i ugnen.
färdiggräddad semlekladdkaka
6.1. Färdiggräddad semlekladdkaka.
semmelkladdkaka pudrad med florsocker
6.2. Semmelkladdkaka pudrad med florsocker.

servera Serveringstips:

Servera semlekladdkakan med vispad grädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara semmelkladdkakan i kylskåp så håller den sig minst 2 veckor.

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Josefine penna Skrivet av Susanne
Kul att höra att semlekladdkakan blev så bra! :) Tack för att du skrev! :)
penna Skrivet av Josefine
Åh vilken härlig kladdkaka! Bakade den idag på Mors dag och jag lyckades riktigt bra med den! Det blev supergott! Perfekt recept! Jag använde en 26 diameter form, men resultatet blev toppen. :) Tack för det här receptet!! :)
person Svar till Filip penna Skrivet av Susanne
Man tillsätter alltså resten av ingredienserna till det smälta smöret, jag har förtydligat det nu i texten (tidigare hade jag bara skrivit "tillsätt"). På så vis blir det väldigt lite disk. Snabbt och smidigt går semlekladdkakan att göra! Tack för att du påpekade otydligheten!

Läs alla 4 kommentarer