Semlekladdkaka med mandelmassa

Ingredienser:
Semmelkladdkaka:
- 150 g smör
- 200 g mandelmassa
- 2,5 tsk hela kardemummakärnor
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 1,5 dl (90 g) vetemjöl
Servering:
- ca 2 tsk florsocker
- ca 4 dl vispgrädde
Utrustning:
- form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret. När hälften av smöret smält, tag bort smöret från värmen och rör om tills allt smör smält.
- 150 g smör
Smält smör. -
Tag fram en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Smörj och beströ den med ströbröd.
(Har man en form med bra non-stick-beläggning så kan man hoppa över detta steg.)
Smord och bröad form. -
Riv mandelmassan. Mortla eller mal kardemummakärnorna.
- 200 g mandelmassa
- 2,5 tsk hela kardemummakärnor
Riven mandelmassa och mald kardemumma. -
Knäck i äggen i det smälta smöret och tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt och mjölet. Tillsätt även den rivna mandelmassan och kardemumman. Vispa till en jämn smet.
(Mät upp mjölet genom att väga det eller hälla upp det i litermått. Undvik gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och då tar man för mycket och då blir kakan torr.)
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 1,5 dl (90 g) vetemjöl
Tillsätt alla ingredienser. Kladdkakesmeten blandad. -
Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter. Den ska börja få lite färg och när man gör en försiktig skakrörelse så ska det dallra i mitten av semlekladdkakan, då är den lagom kladdig tycker jag.
(Tänk på att gräddningstiden är helt avgörande för graden av kladdighet. Gräddningstiden beror även på storleken på ugnsform. Har man en större form blir smetens höjd lägre och därmed gräddningstiden kortare och tvärtom.)
Semmelkladdkakssmet i formen. Semlekladdkakan gräddas i ugnen. -
Låt den färdiggräddade semlekladdkakan svalna först i rumstemperatur och sedan i kylen tills den stelnat helt.
Pudra florsocker över och servera med vispad grädde till.
- ca 2 tsk florsocker
- ca 4 dl vispgrädde
Färdiggräddad semlekladdkaka. Semmelkladdkaka pudrad med florsocker.
Näringsvärden
Serveringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster

webmaster
Har precis semmlekladkakan i ugnen. Mmmh...
Bara tänkte säga att det inte står att man ska först sätta på ugnen. Det ska man eller? Och så står det inte att man ska tillsätta mandelmassan och kardemumman.
Gillar din sajt. Har precis hittad den och tycker allting ser så gott ut. :)
Mvh Julia

webmaster

webmaster