
⭐ webmaster
Utrustning:
Smält smöret. När hälften av smöret smält, tag bort smöret från värmen och rör om tills allt smör smält.
Tag fram en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Smörj och beströ den med ströbröd.
(Har man en form med bra non-stick-beläggning så kan man hoppa över detta steg.)
Riv mandelmassan. Mortla eller mal kardemummakärnorna.
Knäck i äggen i det smälta smöret och tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt och mjölet. Tillsätt även den rivna mandelmassan och kardemumman. Vispa till en jämn smet.
(Mät upp mjölet genom att väga det eller hälla upp det i litermått. Undvik gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och då tar man för mycket och då blir kakan torr.)
Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter. Den ska börja få lite färg och när man gör en försiktig skakrörelse så ska det dallra i mitten av semlekladdkakan, då är den lagom kladdig tycker jag.
(Tänk på att gräddningstiden är helt avgörande för graden av kladdighet. Gräddningstiden beror även på storleken på ugnsform. Har man en större form blir smetens höjd lägre och därmed gräddningstiden kortare och tvärtom.)
Låt den färdiggräddade semlekladdkakan svalna först i rumstemperatur och sedan i kylen tills den stelnat helt.
Pudra florsocker över och servera med vispad grädde till.
Serveringstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter |