Hem> Efterrätter> Semmelkladdkaka

Semmelkladdkaka - Glutenfri

Baka denna magiskt goda semmelkladdkaka med mandelmjöl och kardemumma i smeten. Godare, kladdigare och glutenfri!
semmelkladdkaka
En bit semmelkladdkaka serverad med vispad grädde.
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla
Tid: 40 minuter + minst 1 timme att svalna och stelna
Mängd: 10 bitar

Ingredienser:

Servering:

Laktosfritt - Servera med laktosfri vispgrädde.
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 22 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter och bröa den med mandelmjöl.

    smord form med mandelmjöl
    Smord form med mandelmjöl.
  2. Smält smöret.

    (När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och rör om tills allt smör smält.)

    smält smör
    Smält smör.
  3. Tillsätt övriga ingredienser till det smälta smöret, alltså ägg, strösocker, mandelmjöl, salt, vaniljsocker och kardemumma. Vispa till en jämn smet.

    alla ingredienser tillsatta
    Alla ingredienser tillsatta.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  4. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 22 minuter.

    Om man skakar lite försiktigt på formen så ska den dallra i mitten men inte i den yttersta kanten. Då är den lagom kladdig.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    färdiggräddad semmelkladdkaka
    Färdiggräddad semmelkladdkaka.
  5. Låt svalna och stelna. Servera rumstempererad eller kylskåpskall. Sikta över florsocker och servera med vispad grädde. Ät och njut!

    svalnat och stelnat
    Svalnat och stelnat.
    semmelkladdkaka med florsocker
    Semmelkladdkaka med florsocker.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (122 g): 520 kcal, 23 g kolhydrater, 45 g fett, 7 g protein

Hållbarhet och förvaring

Semmelkladdkakan kan förvaras i rumstemperatur minst 1 vecka, i kylskåp minst 2 veckor. Den kan också frysas och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Maria Sjöberg
Hej! Kan man byta ut sockret till sötströ i receptet semmelkladdkaka. Blir det lika bra och kladdigt tror du?
Skrivet av Heike
Jättegod, fantastik 👍👍 Jag elsker svenska Kladdkaka!!!
Skrivet av Loggie
Hur god som helst!smälter i munnen. Påminner om kardemumma mazariner. 5 av 5 stjärnor får den.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl