| Bullar & vetebröd | Efterrätter | Tårtor & bakelser |

Semlor

Så här bakar du dina egna fantastiskt goda semlor. Luftiga semlebullar med ljuvligt god hemgjord mandelmassa och vispad grädde. Hembakade semlor eller fettisdagsbullar är mycket godare än köpta. Mängden mandelmassa kan man naturligtvis ta så mycket man vill eller göra kokosmassa alternativt vaniljkräm om man inte gillar eller tål mandel. Ett tips är även att ta nymald kardemumma i degen. Baka och njut!
semlor
Ljuvligt goda semlor - fettisdagsbullar. Hembakat är godast!
Timglas Tid: 2 timmar
Portioner 14 st

Ingredienser:

Semledeg:

Pensling:

Fyllning med egen mandelmassa:

Ev: Fyllning med köpt mandelmassa:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Semlebullar:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

  2. Gör degspadet: Mät upp smöret i en kastrull och smält det. Häll på mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Tag bort kastrullen från värmen.

    (Tänk på att röra om ordentligt i botten av kastrullen, annars är det lätt att det blir för varmt där. Är degspadet för varmt så kan jästen dö och då jäser det inte. Är det kallare tar bara jäsningen längre tid vilket faktiskt bara ger godare bullar.)

  3. Häll lite av degspadet över den smulade jästen och rör tills den lösts upp. Häll sedan på resten av degspadet.

  4. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma och ägg. Rör om.

  5. Arbeta in vetemjölet lite i taget. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.

    Arbeta ihop till en blank fin deg som släpper bunkens kant.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Ta hellre för lite än för mycket. För mycket vetemjöl ger torra kompakta bullar, så ta så lite vetemjöl som möjligt utan att degen blir för kladdig.)

  6. Täck över bunken och låt degen jäsa ca 30 minuter (eller lite mer om det behövs) till dubbel storlek.

  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.

    Dela degen i 14 lika stora bitar om du gör en sats.

  8. Baka ut degbitarna till jämna släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper med avstånd mellan bullarna så de får plats att jäsa.

  9. Lägg över en bakhandduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter.

  10. Vispa upp ett ägg i en liten skål med en gaffel eller handvisp.

    Pensla försiktigt semlebullarna med det uppvispade ägget.

  11. Grädda semlebullarna mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter.

    Låt dem svalna på galler under bakhandduk.

    Frys dem sedan för att äta senare eller gör fyllningen och servera direkt.

  12. Fyllning:

  13. Skär av locket på semlebullarna. Gröp ur lite av inkråmet.

  14. Med hemgjord mandelmassa (rekommenderas): Lägg inkråmet i en mixerskål och tillsätt sötmandel, strösocker och mjölk. Mixa till en slät smet.

    Med köpt mandelmassa eller hemgjord kokosmassa: Lägg inkråmet i en skål, tillsätt rumsvarm mandelmassa eller rumsvarm kokosmassa. Värm mjölken och tillsätt den också. Blanda till en så jämn blandning som möjligt. Tillsätt mer varm mjölk om det behövs. Man kan även använda en mixer om man vill, det beror på hur noga man tycker det är.

  15. Fördela mandelmassan i semlebullarna.

  16. Garnering:

  17. Vispa grädden ganska hårt. Räkna med ca ½ dl vispgrädde per semla.

    Fördela grädden på semlorna antingen genom att klicka ut grädden eller spritsa den.

  18. Lägg på locken och sikta över florsocker.

    Förvara i kylskåp fram till servering.

Beskrivande bilder

smulad jäst
1. Smulad jäst.
smält smör
2.1. Smält smör.
smält smör och mjölk
2.2. Smält smör och mjölk.
smulad jäst med lite av degspadet
3.1. Jästen med lite av degspadet.
jästen upplöst i degspadet
3.2. Jästen upplöst i degspadet.
socker, salt, kardemumma och ägg tillsatt
4. Socker, salt, kardemumma och ägg tillsatt.
vetemjöl tillsatt
5.1. Vetemjöl tillsatt.
semledegen klar
5.2. Semledegen klar.
semledegen färdigjäst
6. Semledegen färdigjäst.
degen knådad på bakbord
7.1. Degen knådad på bakbord.
degbitar
7.2. Degbitar.
semlebullar på plåt före jäsning
8. Semlebullar på plåt före jäsning.
semlebullar efter jäsning
9. Semlebullar efter jäsning.
uppvispat ägg
10.1. Uppvispat ägg.
semlebullar penslade med ägg
10.2. Semlebullar penslade med ägg.
semlebullarna gräddas i ugnen
11.1. Semlebullarna gräddas i ugnen.
färdiggräddade semlor
11.2. Färdiggräddade semlor.
locket avskuret på semlorna
12.1. Locket avskuret på semlorna.
inkråm gröps ur med en sked
12.2. Inkråm gröps ur med en sked.
inkråmet urgröpt
12.3. Inkråmet urgröpt.
inkråm, mandel, socker, mjölk i mixer
13.1. Inkråm, mandel, socker, mjölk i mixer.
hemgjord mandelmassa klar
13.2. Hemgjord mandelmassa klar.
semlor fyllda med mandelmassa
14. Semlor fyllda med mandelmassa.
vispad grädde
15.1. Vispad grädde.
grädden på semlorna
15.2. Grädden på semlorna.
semlor med locket på
16.1. Semlor med locket på.
semlor med siktat florsocker
16.2. Semlor med siktat florsocker.
en semla serveras
16.3. En semla serveras.

servera Serveringstips:

Servera gärna traditionellt i djup tallrik med varm mjölk, s.k. hetvägg.

glödlampa Tips:

Det är samma deg till minisemlor, semletårta och semlelängd. Degen räcker till 14 bullar eller 32 minisemlor eller 2 semletårtor eller 3 semlelängder. Så om man vill kan man t.ex. baka 1 semletårta och 7 semlebullar eller 1 semletårta, 1 semlelängd och 2 bullar. Se respektive recept för utbakning, tider i ugnen och andra tips. Det går utmärkt att dubbla receptet om man vill ha fler semlor.

GI GI Tips:

Ta dinkelmjöl istället för vetemjöl.

byt ut Variationstips:

För den som inte gillar mandelmassa kan man byta ut mandelmassan mot kokosmassa eller vaniljkräm, eller äta bara vispad grädde med t.ex. hallon eller blåbär.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Semlorna går bra att frysa (utan fyllning).

Kommentarer

Skriv en kommentarer

person Svar till Michael Watson penna Skrivet av Susanne
Hi Michael, I have now updated the recipe with some numbers although of course those numbers are not exact in any way, it also depends on taste - how much you like mandelmassa. The amount of milk is also not exact, the amount depends on how much of the bread you dig out (I recommend 1-2 cm) and how firm/loose/flowing you want the mandelmassa to be. Good luck and you are very welcome to write again and tell me if you liked it or not! Also remember you can always mix your own mandelmassa which I think taste even better, that is also described in the recipe.
penna Skrivet av Michael Watson
Hi, I loved these when I visited Sweden and I brought back some Mandelmassa to make them with, I noticed on your recipe it does not give an indication of how much mandelmassa I should use for the filling. I bought a 500g roll, how much would I use for one batch?

Thank you
penna Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och angiven mängd på mandelmassa.

Läs alla 127 kommentarer