
⭐ webmaster
Utrustning:
Smula ner jästen i en degbunke.
Gör degspadet: Mät upp smöret i en kastrull och smält det. Häll på mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Tag bort kastrullen från värmen.
(Tänk på att röra om ordentligt i botten av kastrullen, annars är det lätt att det blir för varmt där. Är degspadet för varmt så kan jästen dö och då jäser det inte. Är det kallare tar bara jäsningen längre tid vilket faktiskt bara ger godare bullar.)
Häll lite av degspadet över den smulade jästen och rör tills den lösts upp. Häll sedan på resten av degspadet.
Tillsätt strösocker, salt, kardemumma och ägg. Rör om.
Arbeta in vetemjölet lite i taget. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.
Arbeta ihop till en blank fin deg som släpper bunkens kant.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Ta hellre för lite än för mycket. För mycket vetemjöl ger torra kompakta bullar, så ta så lite vetemjöl som möjligt utan att degen blir för kladdig.)
Täck över bunken och låt degen jäsa ca 30 minuter (eller lite mer om det behövs) till dubbel storlek.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
Dela degen i 14 lika stora bitar om du gör en sats.
Baka ut degbitarna till jämna släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper med avstånd mellan bullarna så de får plats att jäsa.
Lägg över en bakhandduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter.
Vispa upp ett ägg i en liten skål med en gaffel eller handvisp.
Pensla försiktigt semlebullarna med det uppvispade ägget.
Grädda semlebullarna mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter.
Låt dem svalna på galler under bakhandduk.
Frys dem sedan för att äta senare eller gör fyllningen och servera direkt.
Skär av locket på semlebullarna. Gröp ur lite av inkråmet.
Med hemgjord mandelmassa (rekommenderas): Lägg inkråmet i en mixerskål och tillsätt sötmandel, strösocker och mjölk. Mixa till en slät smet.
Med köpt mandelmassa eller hemgjord kokosmassa: Lägg inkråmet i en skål, tillsätt rumsvarm mandelmassa eller rumsvarm kokosmassa. Värm mjölken och tillsätt den också. Blanda till en så jämn blandning som möjligt. Tillsätt mer varm mjölk om det behövs. Man kan även använda en mixer om man vill, det beror på hur noga man tycker det är.
Fördela mandelmassan i semlebullarna.
Vispa grädden ganska hårt. Räkna med ca ½ dl vispgrädde per semla.
Fördela grädden på semlorna antingen genom att klicka ut grädden eller spritsa den.
Lägg på locken och sikta över florsocker.
Förvara i kylskåp fram till servering.
Serveringstips:
Servera gärna traditionellt i djup tallrik med varm mjölk, s.k. hetvägg.
Tips:
Det är samma deg till minisemlor, semletårta och semlelängd. Degen räcker till 14 bullar eller 32 minisemlor eller 2 semletårtor eller 3 semlelängder. Så om man vill kan man t.ex. baka 1 semletårta och 7 semlebullar eller 1 semletårta, 1 semlelängd och 2 bullar. Se respektive recept för utbakning, tider i ugnen och andra tips. Det går utmärkt att dubbla receptet om man vill ha fler semlor.
GI Tips:
Ta dinkelmjöl istället för vetemjöl.
Variationstips:
För den som inte gillar mandelmassa kan man byta ut mandelmassan mot kokosmassa eller vaniljkräm, eller äta bara vispad grädde med t.ex. hallon eller blåbär.
Hållbarhet och förvaring:
Semlorna går bra att frysa (utan fyllning).