Semlor

Så här bakar du dina egna fantastiskt goda semlor. Luftiga semlebullar med ljuvligt god hemgjord mandelmassa och vispad grädde. Hembakade semlor eller fettisdagsbullar är mycket godare än köpta. Mängden mandelmassa kan man naturligtvis ta så mycket man vill eller göra kokosmassa alternativt vaniljkräm om man inte gillar eller tål mandel. Ett tips är även att ta nymald kardemumma i degen. Baka och njut!
semlor
Ljuvligt goda semlor - fettisdagsbullar. Hembakat är godast!
Timglas Tid: 2 timmar
Portioner 14 st
Näringsvärde Näringsvärde per semla: 566 kcal

Ingredienser:

Semledeg:

Pensling:

Fyllning med egen mandelmassa:

Ev: Fyllning med köpt mandelmassa:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Baka semlor så här:

    Semlebullar:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

    • 50 g jäst för söta degar
    smulad jäst
    Smulad jäst.
  2. Gör degspadet: Mät upp smöret i en kastrull och smält det. Häll på mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Tag bort kastrullen från värmen.

    (Tänk på att röra om ordentligt i botten av kastrullen, annars är det lätt att det blir för varmt där. Är degspadet för varmt så kan jästen dö och då jäser det inte. Är det kallare tar bara jäsningen längre tid vilket faktiskt bara ger godare bullar.)

    smält smör
    Smält smör.
    smält smör och mjölk
    Smält smör och mjölk.
  3. Häll lite av degspadet över den smulade jästen och rör tills den lösts upp. Häll sedan på resten av degspadet.

    smulad jäst med lite av degspadet
    Jästen med lite av degspadet.
    jästen upplöst i degspadet
    Jästen upplöst i degspadet.
  4. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma och ägg. Rör om.

    socker, salt, kardemumma och ägg tillsatt
    Socker, salt, kardemumma och ägg tillsatt.
  5. Arbeta in vetemjölet lite i taget. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.

    Arbeta ihop till en blank fin deg som släpper bunkens kant.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Ta hellre för lite än för mycket. För mycket vetemjöl ger torra kompakta bullar, så ta så lite vetemjöl som möjligt utan att degen blir för kladdig.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    semledegen klar
    Semledegen klar.
  6. Täck över bunken och låt degen jäsa ca 30 minuter (eller lite mer om det behövs) till dubbel storlek.

    semledegen färdigjäst
    Semledegen färdigjäst.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.

    Dela degen i 14 lika stora bitar om du gör en sats.

    degen knådad på bakbord
    Degen knådad på bakbord.
    degbitar
    Degbitar.
  8. Baka ut degbitarna till jämna släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper med avstånd mellan bullarna så de får plats att jäsa.

    semlebullar på plåt före jäsning
    Semlebullar på plåt före jäsning.
  9. Lägg över en bakhandduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter.

    semlebullar efter jäsning
    Semlebullar efter jäsning.
  10. Vispa upp ett ägg i en liten skål med en gaffel eller handvisp.

    Pensla försiktigt semlebullarna med det uppvispade ägget.

    uppvispat ägg
    Uppvispat ägg.
    semlebullar penslade med ägg
    Semlebullar penslade med ägg.
  11. Grädda semlebullarna mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter.

    Låt dem svalna på galler under bakhandduk.

    Frys dem sedan för att äta senare eller gör fyllningen och servera direkt.

    semlebullarna gräddas i ugnen
    Semlebullarna gräddas i ugnen.
    färdiggräddade semlor
    Färdiggräddade semlor.
  12. Fyllning:

  13. Skär av locket på semlebullarna. Gröp ur lite av inkråmet.

    locket avskuret på semlorna
    Locket avskuret på semlorna.
    inkråm gröps ur med en sked
    Inkråm gröps ur med en sked.
    inkråmet urgröpt
    Inkråmet urgröpt.
  14. Med hemgjord mandelmassa (rekommenderas): Lägg inkråmet i en mixerskål och tillsätt sötmandel, strösocker och mjölk. Mixa till en slät smet.

    Med köpt mandelmassa eller hemgjord kokosmassa: Lägg inkråmet i en skål, tillsätt rumsvarm mandelmassa eller rumsvarm kokosmassa. Värm mjölken och tillsätt den också. Blanda till en så jämn blandning som möjligt. Tillsätt mer varm mjölk om det behövs. Man kan även använda en mixer om man vill, det beror på hur noga man tycker det är.

    inkråm, mandel, socker, mjölk i mixer
    Inkråm, mandel, socker, mjölk i mixer.
    hemgjord mandelmassa klar
    Hemgjord mandelmassa klar.
  15. Fördela mandelmassan i semlebullarna.

    semlor fyllda med mandelmassa
    Semlor fyllda med mandelmassa.
  16. Garnering:

  17. Vispa grädden ganska hårt. Räkna med ca ½ dl vispgrädde per semla.

    Fördela grädden på semlorna antingen genom att klicka ut grädden eller spritsa den.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
    grädden på semlorna
    Grädden på semlorna.
  18. Lägg på locken och sikta över florsocker.

    Förvara i kylskåp fram till servering.

    semlor med locket på
    Semlor med locket på.
    semlor med siktat florsocker
    Semlor med siktat florsocker.
    en semla serveras
    En semla serveras.

servera Serveringstips:

Servera gärna traditionellt i djup tallrik med varm mjölk, s.k. hetvägg.

glödlampa Tips:

Det är samma deg till minisemlor, semletårta och semlelängd. Degen räcker till 14 bullar eller 32 minisemlor eller 2 semletårtor eller 3 semlelängder. Så om man vill kan man t.ex. baka 1 semletårta och 7 semlebullar eller 1 semletårta, 1 semlelängd och 2 bullar. Se respektive recept för utbakning, tider i ugnen och andra tips. Det går utmärkt att dubbla receptet om man vill ha fler semlor.

GI GI Tips:

Ta dinkelmjöl istället för vetemjöl.

byt ut Variationstips:

För den som inte gillar mandelmassa kan man byta ut mandelmassan mot kokosmassa eller vaniljkräm, eller äta bara vispad grädde med t.ex. hallon eller blåbär.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Semlorna går bra att frysa (utan fyllning).

Se även dessa recept

| Bullar & vetebröd | Efterrätter | Tårtor & bakelser |

Kommentarer till Semlor

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Stefan ✏️ Skrivet av Susanne
Jag har bakat dem som jag skrivit i receptet många gånger men om det diffar för dig på knappt 1 dl mjöl så är det inget konstigt. Det är bättre att ta för lite än för mycket mjöl så jag skriver hellre för lite mjöl i ett recept än tvärtom eftersom det är enkelt att bara tillsätta lite extra. Tänk även på att olika fabrikat av vetemjöl kan bete sig olika. Nej semlorna blir normalstora om du gör 14 st på en sats, de jäser upp och blir stora och fina. Om jäsningen går som den ska blir det stora fluffiga och fina semlebullar. Om du bakar ut dem till bara 6 st så bör man sänka ugnstemperaturen, se mina recept på semlelängd och semletårta. Färgen blir mörk p.g.a. att man penslar med ägg och delvis kanske min bildbehandling har bidragit till extra mörkt för de var inte brända men däremot kunde de varit i ugnen en minut kortare så hade de blivit finare det håller jag med om. Ugnstemperaturen är alltså korrekt om du gör det antal jag skrivit.
✏️ Skrivet av Stefan
Har du verkligen bakat dessa med 540 g mjöl? För mig blev degen som en seg klet, och jag behövde öka med 55 g för att det skulle bli bra.

Men jag förstår inte hur du degen skulle räcka till 14 st semlor, då blir de ju jättesmå. Själv bakade jag ut degen till 6 st, och då fick de lagom storlek.

Avslutningsvis, tror jag att 225 grader som du rekommenderar är för varmt, eftersom dina semlor är väldit mörka och ser nästan svarta ut. Själv provade jag med 175 grader i 20 minuter, och då ett bra resultat.
💬 Svar till Bitte ✏️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte om dem! Ja när man väger mjölet tar man inte för mycket vilket annars är lätt gjort. Ju mindre mjöl desto luftigare och saftigare bullar!
✏️ Skrivet av Bitte
Helt fantastiskt goda och luftiga! Bästa receptet jag testat. Vägde mjölet och tydligen ger det ett bättre resultat 😋
✏️ Skrivet av Pelle
If you're a Swede in the US, note that most big grocery chains will carry both Marzipan and Almond Paste in their bakery aisles.