Ostkaka



Ingredienser:
- 3 liter mjölk (3%, ej högpastöriserad)
- 0,75 dl vetemjöl
- 1 msk ostlöpe
- 0,5 dl sötmandel
- 2 st bittermandlar
- 3 st ägg
- 0,5 dl strösocker
- 3 dl grädde
Gör så här:
(Tänk på att inte använda högpastöriserad mjölk, vilket den mjölk med extra lång hållbarhet är. "Vanlig" mjölk är lågpastöriserad, använd den. Allra bäst är lantmjölk eller gammeldags mjölk som inte är homogeniserad, men "vanlig" mjölk går också bra.)
1. Gör först en mjölredning: Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken till en slät massa och späd med ca 1 dl av mjölken.
2. Värm upp resten av mjölken till 37 grader i en stor gryta. Rör runt så att värmen fördelar sig. Ta av grytan från plattan, rör runt igen och kontrollera att det inte är varmare än 37 grader för då "dör" ostlöpen.
3. Vispa ner redningen.
4. Rör därefter försiktigt ner ostlöpen. Häll den i en tunn stråle samtidigt som du rör. (När ostlöpen rörs ner måste temperaturen vara 30-37°C.)
5. Låt sedan stå i rumstemperatur mellan 30 till 45 minuter. Du får inte röra i den under tiden. (Om mjölken varit mindre än 30°C eller om du har kallt och dragigt inomhus kan det ta lite längre tid än 45 minuter.)
6. Vispa kraftigt i den stelnade massan så att den separerar.
(Så här räddar du ostkakan om det misslyckas: Om massan inte separerar så har du antagligen haft för varm mjölk. Det är jätteviktigt att röra om ordentligt så att värmen fördelar sig. Det klassiska misstaget är att man bara känner värmen överst i kastrullen medan värmen kommer underifrån och när du då känner av 37 grader där så kan det vara 50°C i botten och då "dör" ostlöpen. Tänk även på att temperaturen fortsätter höjas en stund efter du tagit bort kastrullen från plattan särskilt om du värmer på högsta effekt. Så värm försiktigt under omrörning. Men om misslyckas, d.v.s. inget händer (massan separerar inte) så kan du rädda det hela genom att att du värmer mjölkblandningen till 37°C igen (eller låter det svalna till 37°C om det är för varmt) och vispar ner ny löpe och fortsätter sedan från steg 5.)
7. Låt stå ytterligare 30 minuter. Mal gärna mandel och bittermandel under tiden.
8. Sila bort den tunna vätskan som kallas vassle från den tjockare vita kesoliknande ostmassan. Använd en stor sil. Du kan krama ostmassan med händerna om du vill. Man kan ta lite i taget och sila och sedan hälla över ostmassan i en bunke. När man silat allt kan du hälla av ytterligare vassle från ostmassan om du märker att det separerat. Rör sedan om i ostmassan. Den överblivna vasslen kan du t.ex. använda som degspad om du vill baka bröd eller också är det bara att hälla bort den.
9. Mal mandel och bittermandel i en mandelkvarn. Vispa ägg, socker och grädde tillsammans med en vanlig visp. Tillsätt den malda mandeln. Blanda ihop detta med ostmassan. Häll sedan upp ostkakesmeten i smorda formar, en stor eller flera små, totalt behöver formarna ha en volym på ca 2 liter. Ostkakan växer inte särskilt mycket i volym under gräddningen så det är bara att hälla upp smeten i formar som räcker till.
10. Grädda mitt i ugnen 175 grader i 1 timme till 1 ½ timme. Tiden beror på hur tjockt lager med ostkakesmet du har i dina formar. Med 1-2 cm tjockt lager så blir gräddningstiden 60 min, eller kanske 5-10 minuter kortare om inte vill ha lika mycket färg som jag har på mina. Med 3-4 cm tar det ca 70 min. Du kan grädda alla dina formar samtidigt. Jag hade två stycken aluminiumformar och en ugnsform i ugnen samtidigt. Har du varmluftsugn är det också 175 grader som gäller.








Serveringstips:
Servera ostkakan med vispad grädde och din favoritsylt och/eller bär.
Tips:
Överbliven vassle kan användas som degvätska när man bakar bröd. Vasslen kan också frysas i mjölkförpackningar. Det går även att göra risgrynsgröt av vassle. Man tar vassle istället för mjölk.
Hållbarhet och förvaring:
Ostkakan går utmärkt att frysa! Det går bra att dubbla denna ostkakesats, se bara till att du har tillräckligt stor gryta och bunkar för detta!
| Efterrätter |
Använde vegetarisk löpe din kommer som små tabletter, eftersom jag bor utomlands. En kvarts tablett var mer än tillräckligt. Dom håller sig också väldigt länge, flera år om man stoppar dom i frysen.
Hade inte tillgång till bittermandel, så vi får se hur den smakar.
Dags att ta ut den från ugnen nu.
hälsning från intisam