Ostkaka

Egen hemmagjord äkta ostkaka - även kallad Småländsk ostkaka, är riktigt gott och lyxigt. Det tar lite tid att göra ostkaka men det är faktiskt inte särskilt svårt egentligen och själva arbetsinsatsen är inte så mycket längre än många andra bakverk. Följ bara receptet och se de beskrivande bilderna nedan. Med denna ostkaka imponerar du garanterat på dina gäster!
ostkaka med vispad grädde, hallon, blåbär, jordgubbar
Ostkakan serverad med vispad grädde, blåbär, hallon och jordgubbar. Mums!
utskrift Skriv ut   länk Kopiera länk   e-posta länk Mejla
Timglas Tid: 150 minuter, varav 40 minuters jobb
Portioner 1-3 ostkakor - ca 8-10 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 10 portioner (361 g): 370 kalorier

Ingredienser:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 60-90 minuter med över- och undervärme eller varmluftsfunktion

Gör så här:

(Tänk på att inte använda högpastöriserad mjölk, vilket den mjölk med extra lång hållbarhet är. "Vanlig" mjölk är lågpastöriserad, använd den. Allra bäst är lantmjölk eller gammeldags mjölk som inte är homogeniserad, men "vanlig" mjölk går också bra.)

1. Gör först en mjölredning: Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken till en slät massa och späd med ca 1 dl av mjölken.

2. Värm upp resten av mjölken till 37 grader i en stor gryta. Rör runt så att värmen fördelar sig. Ta av grytan från plattan, rör runt igen och kontrollera att det inte är varmare än 37 grader för då "dör" ostlöpen.

3. Vispa ner redningen.

4. Rör därefter försiktigt ner ostlöpen. Häll den i en tunn stråle samtidigt som du rör. (När ostlöpen rörs ner måste temperaturen vara 30-37°C.)

5. Låt sedan stå i rumstemperatur mellan 30 till 45 minuter. Du får inte röra i den under tiden. (Om mjölken varit mindre än 30°C eller om du har kallt och dragigt inomhus kan det ta lite längre tid än 45 minuter.)

6. Vispa kraftigt i den stelnade massan så att den separerar.

(Så här räddar du ostkakan om det misslyckas: Om massan inte separerar så har du antagligen haft för varm mjölk. Det är jätteviktigt att röra om ordentligt så att värmen fördelar sig. Det klassiska misstaget är att man bara känner värmen överst i kastrullen medan värmen kommer underifrån och när du då känner av 37 grader där så kan det vara 50°C i botten och då "dör" ostlöpen. Tänk även på att temperaturen fortsätter höjas en stund efter du tagit bort kastrullen från plattan särskilt om du värmer på högsta effekt. Så värm försiktigt under omrörning. Men om misslyckas, d.v.s. inget händer (massan separerar inte) så kan du rädda det hela genom att att du värmer mjölkblandningen till 37°C igen (eller låter det svalna till 37°C om det är för varmt) och vispar ner ny löpe och fortsätter sedan från steg 5.)

7. Låt stå ytterligare 30 minuter. Mal gärna mandel och bittermandel under tiden.

8. Sila bort den tunna vätskan som kallas vassle från den tjockare vita kesoliknande ostmassan. Använd en stor sil. Du kan krama ostmassan med händerna om du vill. Man kan ta lite i taget och sila och sedan hälla över ostmassan i en bunke. När man silat allt kan du hälla av ytterligare vassle från ostmassan om du märker att det separerat. Rör sedan om i ostmassan. Den överblivna vasslen kan du t.ex. använda som degspad om du vill baka bröd eller också är det bara att hälla bort den.

9. Mal mandel och bittermandel i en mandelkvarn. Vispa ägg, socker och grädde tillsammans med en vanlig visp. Tillsätt den malda mandeln. Blanda ihop detta med ostmassan. Häll sedan upp ostkakesmeten i smorda formar, en stor eller flera små, totalt behöver formarna ha en volym på ca 2 liter. Ostkakan växer inte särskilt mycket i volym under gräddningen så det är bara att hälla upp smeten i formar som räcker till.

10. Grädda mitt i ugnen 175 grader i 1 timme till 1 ½ timme. Tiden beror på hur tjockt lager med ostkakesmet du har i dina formar. Med 1-2 cm tjockt lager så blir gräddningstiden 60 min, eller kanske 5-10 minuter kortare om inte vill ha lika mycket färg som jag har på mina. Med 3-4 cm tar det ca 70 min. Du kan grädda alla dina formar samtidigt. Jag hade två stycken aluminiumformar och en ugnsform i ugnen samtidigt. Har du varmluftsugn och vill använda varmluftsfunktionen så är det också 175 grader som gäller.

mjölk och ostlöpe
1. 3 Liter röd standardmjölk (3%). 2. Ostlöpe från apoteket. Min kostade 43.50 men den räcker till många ostkakor!
Att göra ostkaka - värma mjölk, ostlöpe och vetemjöl
3. Vispa ut mjölet i lite av mjölken. 4. Häll ner mjölredningen (bild 1) under omrörning i den värmda mjölken. 5. Rör försiktigt ner ostlöpen, häll den i en tunn stråle samtidigt som du rör. (När ostlöpen rörs ner måste temperaturen vara 30-37°C.) Låt sedan stå 30-45 minuter.
ostmassa
6. Rör om i ostmassan ordentligt så att det blir som en gröt som i bild 7. Om detta misslyckas läs beskrivningstexten ovan om hur du räddar din ostkaka. 7. Låt stå ytterligare 30 minuter. 8. Efter 30 minuter har ostmassan separerat från vasslen. Det vi ser på bilden är vasslen som är lite gulaktig och genomskinlig ovanpå. Den vita ostmassan har sjunkit ner.
sila ostmassan och häll av vasslen
9. Sila för att separera vasslen från ostmassan. Översta skiktet är vassle. 10. Sila ostmassan för att få bort vasslen. Ta lite i taget och lägg över ostmassan i en bunke när silen är full, om du har en liten sil som jag. Använd gärna händerna och krama ostmassan i silen för att vasslen ska rinna igenom.
ostmassa, mald mandel och äggsmet
11. Ostmassan. 12. Den malda mandeln och bittermandel. 13. Socker, ägg och grädde har vispats ihop. Det går snabbt och lätt med en vanlig visp. Vispa därefter ner den malda mandeln och bittermandeln.
ostkakesmet
14. Rör ner ostmassan i äggsmeten och vispa till en jämn smet. 15. Den färdiga ostkakesmeten. 16. Smörj de formar du vill använda till att grädda ostkakan i.
ogräddad ostkaka i aluminiumformar och ugnsform
17. Häll smeten i de formar du vill använda - en eller flera. Jag använde 2 st mindre aluminiumformar och en ugnsform (bild 18). Den ostkakan i ugnsformen åt vi upp direkt och de andra frös vi in. Totalt blev det ca 10 portioner ostkaka.
ostkakor
19. Alla färdiggräddade ostkakorna som jag gjorde med detta recept. 20. Den ostkakan som jag gräddade i en ugnsform. Vilken färg det blir på ostkakan beror på hur länge man har den inne i ugnen. Jag tycker mina blev perfekta. De var jättegoda och smakade inte på något sätt bränt även om de ser lite mörkfläckiga ut.

servera Serveringstips:

Servera ostkakan med vispad grädde och din favoritsylt och/eller bär.

glödlampa Tips & tricks:

Överbliven vassle kan användas som degvätska när man bakar bröd. Vasslen kan också frysas i mjölkförpackningar. Det går även att göra risgrynsgröt av vassle. Man tar vassle istället för mjölk.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Ostkakan går utmärkt att frysa! Det går bra att dubbla denna ostkakesats, se bara till att du har tillräckligt stor gryta och bunkar för detta!

Recept och foto: Susanne Jarl

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Jan Björklund
Vill bara kolla om ni har en färdig innertemperatur i ostkakan då skall den tas ur ugnen har bara lite erfarenhet men ca 90 grader har funkat men har ni lite bättre tips?
✏️ Skrivet av carina
ostkaka
✏️ Skrivet av Anna
Jättebra recept, tycker jag, och så pedagogiskt upplagt med bilder. Två saker jag tänker på utifrån egen erfarenhet:

1) Det går antagligen bra att göra ostkaka på laktosfri mjölk, däremot inte på högpastoriserad, vilket en del laktosfria ”mjölkdrycker” är. Kolla innehållsförteckningen. :)

2) Jag har svårt att få ostmassan så fast att jag kan krama ur den, så jag brukar lägga en kökshandduk i mitt stora durkslag, och på så sätt kan jag i den krama ostmassan hur torr jag vill.

Vasslen kan man gott göra t ex kanelbullar på sen.
✏️ Skrivet av LG
Ska tillägga att den vart rätt bra, men inte som tex. Frödinges när det kommer till texturen. Den var mer som en äggstanning med klumpar i. Hoppades på att den skulle bli sådär lite krämig, men tyvärr vart den inte alls så.
✏️ Skrivet av LG
Varför ska man vispa i mjöl i mjölken? Jag fick "gelé" utav det i ostmassan som såg rätt äckligt ut. Annars gick det bra att få till ostmassan, men det var tur att det fanns bilder, eftersom jag silade den nästan som när man gör keso, men så tror skulle den visst inte vara.
Använde vegetarisk löpe din kommer som små tabletter, eftersom jag bor utomlands. En kvarts tablett var mer än tillräckligt. Dom håller sig också väldigt länge, flera år om man stoppar dom i frysen.
Hade inte tillgång till bittermandel, så vi får se hur den smakar.
Dags att ta ut den från ugnen nu.

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest