Tiramisu

Tiramisu är en klassisk italiensk efterrätt med krämig mascarpone som är en italiensk färskost som smakar ungefär som krämig grädde, savoiardikex som är söta avlånga kex och så smaksatt med någon likör eller någon konjak.

Receptet är inte svårt att göra och vill man göra den på äkta italienskt sätt behöver man köpa hem de speciella ingredienserna, annars finns också alternativ på en försvenskad variant med lite vanligare ingredienser som kanske är troligare att man har hemma.

Så lyckas du med Tiramisu

Tänk på att inte doppa kexen för länge i vätskan för då blir de för blöta. Sedan så är det bara att följa instruktionerna, särskilt viktigt att vispa äggvitorna och sedan vända ner dem direkt i smeten och inte låta dem stå för då löses äggviteskummet upp och det blir för mycket vätska som gör att tiramisun flyter ut.

tiramisu
Två lager med savoiardikex doppade i kaffe, med den goda krämen emellan och sedan toppad med kakao. En mycket god och krämig tiramisu som smakar smaskens!
Timglas Tid: 20 min + tid i kylskåpet
Portioner 6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (114 g): 301 kalorier, 26 g kolhydrater, 18 g fett, 6 g protein

Ingredienser:

Servering:

Utrustning:

Gör tiramisu så här:

  1. Ta fram en form som passar att lägga ut 6 st savoiardikex bredvid varandra, ca 15 x 20 cm, eller större (dessa antal och mått gäller en sats Tiramisu). Tiramisu-smeten ska inte flyta ut om man gör allt rätt, men om det ändå flyter ut så är det bra om man använt en form som inte är för stor för då flyter det inte iväg så långt.

  2. Dela äggen. Häll äggvitorna i en vispskål. Lägg äggulorna i en annan vispskål och tillsätt sockret.

    äggvitorna
    Äggvitorna.
    äggulor och socker
    Äggulor och socker.
  3. Vispa äggulor och socker till en jämn och ljusgul smet.

    äggulor och socker ihopvispat
    Äggulor och socker ihopvispat.
  4. Tillsätt mascarpone och amaretto och rör försiktigt till en jämn blandning. Använd sked eller elvisp på lägsta hastighet.

    mascarpone och amaretto tillsatt
    Tillsätt mascarpone och amaretto.
    blanda
    Blanda.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner dessa och rör till en jämn smet. Nu är mascarponesmeten klar.

    (Det är viktigt att man vänder ner de uppvispade äggvitorna direkt i smeten och inte låter dessa stå och vänta eftersom det löser upp sig när det står och väntar - det leder då till att det blir vätska på botten i äggviteskummet som gör att Tiramisun kan flyta ut.)

    äggvitorna uppvispade
    Äggvitorna uppvispade.
    vänd ner äggviteskummet direkt
    Vänd ner äggviteskummet direkt.
    mascarponesmeten klar
    Mascarponesmeten klar.
  6. Brygg kaffet eller blanda vatten med snabbkaffepulver. Häll kaffet i en vid djup tallrik som är minst lika bred som kexen (så att du kan doppa hela undersidan av kexet).

    vatten och snabbkaffepulver i en djup tallrik
    Vatten och snabbkaffepulver i en djup tallrik.
  7. Så här doppar du kexen: Doppa undersidan av kexen ett i taget i kaffet och lägg sedan det blöta kexet i en form. OBS! När du doppar, doppa bara en jättekort stund, ca 1-2 sekunder och bara på undersidan av kexet. Det bör suga upp genom halva kexet på undersidan. Det ska inte bli genomblött. Kexet suger snabbt åt sig vätskan. (Undersidan av kexet är den minst sockriga.)

    Om du doppar kexen lagom mycket så blir får varje kex ungefär lika stor mängd kaffe i sig och mängden kaffe är precis lagom till alla kex. Sista kexet suger upp sista droppen kaffe.

    doppa kexen i kaffet ca 1-2 sekunder
    Doppa kexen i kaffet ca 1-2 sekunder.
  8. Lägg de 6 första doppade kexen (om du gör en sats) på botten av formen.

    Bred ut hälften av mascarponesmeten ovanpå. Sikta över kakao.

    Lägg på de sista 6 kexen och bred på sista hälften av mascarponesmeten.

    doppade kex i formen
    Doppade kex i formen.
    bred på hälften av mascarponesmeten
    Bred på hälften av mascarponesmeten.
    tiramisu steg 8: sikta över kakao
    Sikta över kakao.
  9. Doppa den andra hälften av kexen och lägg dem ovanpå. Bred därefter på sista hälften av mascarponesmeten.

    tiramisu steg 9: lägg på doppade kex
    Lägg på doppade kex.
    tiramisu steg 9: bred på resten av mascarponesmeten
    Bred på resten av mascarponesmeten.
  10. Låt stå i kylskåp till serveringen, minst 1 timme men gärna längre. Den blir bara godare av att stå ett tag så att göra tiramisun dagen innan servering passar bra.

    Vid servering: Precis innan servering siktar du över resten av kakaon.

    tiramisu steg 10: sikta över kakao vid servering
    Sikta över kakao vid servering.

byt ut Variationstips:

Som smaksättning är likör som t.ex. baileys eller kahlua gott!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig i kylskåp minst 5 dygn men är godast de första 1-2 dygnen.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Italienskt | Kräftskiva | Nyår |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Mohammed
Mycket gott
💬 Svar till Jonn ✏️ Skrivet av Susanne
Tack så mycket, det är roligt att läsa!
✏️ Skrivet av Jonn
Helt klart det bästa och mest pedagogiska receptet på tiramisu jag hittat och alltid lika populär av gäster, familj och arbetsplatsen! Jag har gjort ditt recept (fast med lite mindre amaretto) i flera år nu och det frågas ofta efter mer. Utan dina fina bilder hade jag inte vågat mig på det hela!
✏️ Skrivet av Michaela
Hej. Kan man frysa?
✏️ Skrivet av Mikael
Det är ingen alkohol i tiramisu. Vad har man fått ifrån? Bra beskrivning på baket. Tack för din blogg.