Tiramisu

Tiramisu är en klassisk italiensk efterrätt med krämig mascarpone som är en italiensk färskost som smakar ungefär som krämig grädde, savoiardikex som är söta avlånga kex och så smaksatt med någon likör eller någon konjak.

Receptet är inte svårt att göra och vill man göra den på äkta italienskt sätt behöver man köpa hem de speciella ingredienserna, annars finns också alternativ på en försvenskad variant med lite vanligare ingredienser som kanske är troligare att man har hemma.

Så lyckas du med Tiramisu

Tänk på att inte doppa kexen för länge i vätskan för då blir de för blöta. Sedan så är det bara att följa instruktionerna, särskilt viktigt att vispa äggvitorna och sedan vända ner dem direkt i smeten och inte låta dem stå för då löses äggviteskummet upp och det blir för mycket vätska som gör att tiramisun flyter ut.

tiramisu
Två lager med savoiardikex doppade i kaffe, med den goda krämen emellan och sedan toppad med kakao. En mycket god och krämig tiramisu som smakar smaskens!
Timglas Tid: 20 min + tid i kylskåpet
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Servering:

Utrustning som är bra att ha:

Gör tiramisu så här:

  1. Ta fram en form som passar att lägga ut 6 st savoiardikex bredvid varandra, ca 15 x 20 cm, eller större (dessa antal och mått gäller en sats Tiramisu). Tiramisu-smeten ska inte flyta ut om man gör allt rätt, men om det ändå flyter ut så är det bra om man använt en form som inte är för stor för då flyter det inte iväg så långt.

  2. Dela äggen. Häll äggvitorna i en vispskål. Lägg äggulorna i en annan vispskål och tillsätt sockret.

    äggvitorna
    Äggvitorna.
    äggulor och socker
    Äggulor och socker.
  3. Vispa äggulor och socker till en jämn och ljusgul smet.

    äggulor och socker ihopvispat
    Äggulor och socker ihopvispat.
  4. Tillsätt mascarpone och amaretto och rör försiktigt till en jämn blandning. Använd sked eller elvisp på lägsta hastighet.

    tillsätt mascarpone
    Tillsätt mascarpone.
    tillsätt amaretto
    Tillsätt amaretto.
    blanda
    Blanda.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner dessa och rör till en jämn smet. Nu är mascarponesmeten klar.

    (Det är viktigt att man vänder ner de uppvispade äggvitorna direkt i smeten och inte låter dessa stå och vänta eftersom det löser upp sig när det står och väntar - det leder då till att det blir vätska på botten i äggviteskummet som gör att Tiramisun kan flyta ut.)

    äggvitorna uppvispade
    Äggvitorna uppvispade.
    vänd ner äggviteskummet direkt
    Vänd ner äggviteskummet direkt.
    mascarponesmeten klar
    Mascarponesmeten klar.
  6. Brygg kaffet eller blanda vatten med snabbkaffepulver. Häll kaffet i en vid djup tallrik som är minst lika bred som kexen (så att du kan doppa hela undersidan av kexet).

    vatten och snabbkaffepulver i en djup tallrik
    Vatten och snabbkaffepulver i en djup tallrik.
  7. Så här doppar du kexen: Doppa undersidan av kexen ett i taget i kaffet och lägg sedan det blöta kexet i en form. OBS! När du doppar, doppa bara en jättekort stund, ca 1-2 sekunder och bara på undersidan av kexet. Det bör suga upp genom halva kexet på undersidan. Det ska inte bli genomblött. Kexet suger snabbt åt sig vätskan. (Undersidan av kexet är den minst sockriga.)

    Om du doppar kexen lagom mycket så blir får varje kex ungefär lika stor mängd kaffe i sig och mängden kaffe är precis lagom till alla kex. Sista kexet suger upp sista droppen kaffe.

    doppa kexen i kaffet ca 1-2 sekunder
    Doppa kexen i kaffet ca 1-2 sekunder.
  8. Lägg de 6 första doppade kexen (om du gör en sats) på botten av formen.

    Bred ut hälften av mascarponesmeten ovanpå. Sikta över kakao.

    Lägg på de sista 6 kexen och bred på sista hälften av mascarponesmeten.

    doppade kex i formen
    Doppade kex i formen.
    bred på hälften av mascarponesmeten
    Bred på hälften av mascarponesmeten.
    lägg på doppade kex (jag glömde kakaon)
    Lägg på doppade kex (jag glömde kakaon).
    bred på resten av mascarponesmeten
    Bred på resten av mascarponesmeten.
  9. Låt stå i kylskåp till serveringen, minst 1 timme men gärna längre. Den blir bara godare av att stå ett tag så att göra tiramisun dagen innan servering passar bra.

    Vid servering: Precis innan servering siktar du över resten av kakaon.

    sikta över kakao vid servering
    Sikta över kakao vid servering.

byt ut Variationstips:

Som smaksättning är likör som t.ex. baileys eller kahlua gott!

Kommentarer till Tiramisu

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Jie
Om man använder sockerkaka, hur gör man för att doppa i kaffet?
besökare Svar till nadia penna Skrivet av Susanne
Ja grädden ska vispas ganska hårt innan du tillsätter den till smeten.
penna Skrivet av nadia
vispgrädde (som vispas) undrar om man ska göra det till grädde innan man lägger den i smeten?
besökare Svar till SAMAR penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra att din tiramisu blev lyckad! Tack för att du skrev!
penna Skrivet av SAMAR
Gjorde den i onsdags men åt den idag jättegod var den. Använde de italienska ingredienserna som finns i receptet då ingen kvarg och så precis som min vän rekommenderade.
tack för en jättelätt och god tiramisu
penna Skrivet av Miranda
Hej igen, oj oj oj vilken succé det blev, så gotttttt, den blev fast och så gooo, använde grädde och kvarg istället, tack för en jätte god recept 😘😘
besökare Svar till Miranda penna Skrivet av Susanne
Hej, den blir inte lös om man vispar äggvitorna till hårt skum och sedan direkt vänder ner dem. Däremot om man låter de vispade äggvitorna stå ett tag kanske 5-10 minuter eller mer då löser äggviteskummet upp sig, det blir en vätska i botten och då kommer smeten bli för lös, det märker du direkt i så fall. Om smeten är fast när du häller i den i formen så behöver du inte oroa dig. Alltså behöver du inte oroa dig! :)
penna Skrivet av Miranda
Hej Nu blir jag nervös av några kommentarer där det står att den blir lös, har gjort dubbelsats till imorgon, eftersom jag ska ha gäster, har gjort exakt som skrivet i receptet, speciellt det här med äggvita den blev så fast, hoppas det blir bra 🙄
besökare Svar till Katarina Skånsberg penna Skrivet av Susanne
Tack för jättebra tips på hur man gör glutenfri tiramisu!
penna Skrivet av Katarina Skånsberg
Jättebra recept. Jag har bytt ut kexen då jag skulle göra en kaka utan gluten. Men drömtårtsbotten (den med potatismjöl och choklad) är väldigt god att använda. Gör botten, låt den torka plant på galler några dagar, ev i ugn och skär sedan upp i kexstorleksstora bitar. Blir väldigt gott. Jag tycker den här sidan är väldigt bra!!

Läs alla 110 kommentarer

Se även dessa recept

| Efterrätter | Italienskt | Nyårsrecept |