Tiramisu är en klassisk italiensk efterrätt som bakas utan ugn med krämig mascarpone som är en italiensk färskost som smakar ungefär som krämig grädde, savoiardikex som är söta avlånga kex och så smaksatt med någon likör eller någon konjak.
Receptet är inte svårt att göra och vill man göra den på äkta italienskt sätt behöver man köpa hem de speciella ingredienserna, annars finns också alternativ på en försvenskad variant med lite vanligare ingredienser som kanske är troligare att man har hemma.
Så lyckas du med Tiramisu
Tänk på att inte doppa kexen för länge i vätskan för då blir de för blöta. Sedan så är det bara att följa instruktionerna, särskilt viktigt att vispa äggvitorna och sedan vända ner dem direkt i smeten och inte låta dem stå för då löses äggviteskummet upp och det blir för mycket vätska som gör att tiramisun flyter ut.
Två lager med savoiardikex doppade i kaffe, med den goda krämen emellan och sedan toppad med kakao. En mycket god och krämig tiramisu som smakar smaskens!
Ta fram en form som passar att lägga ut 6 st savoiardikex bredvid varandra, ca 15 x 20 cm, eller större (dessa antal och mått gäller en sats Tiramisu). Tiramisu-smeten ska inte flyta ut om man gör allt rätt, men om det ändå flyter ut så är det bra om man använt en form som inte är för stor för då flyter det inte iväg så långt.
Dela äggen. Häll äggvitorna i en vispskål. Lägg äggulorna i en annan vispskål och tillsätt sockret.
Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner dessa och rör till en jämn smet. Nu är mascarponesmeten klar.
(Det är viktigt att man vänder ner de uppvispade äggvitorna direkt i smeten och inte låter dessa stå och vänta eftersom det löser upp sig när det står och väntar - det leder då till att det blir vätska på botten i äggviteskummet som gör att Tiramisun kan flyta ut.)
Äggvitorna uppvispade.Vänd ner äggviteskummet direkt.Mascarponesmeten klar.
Brygg kaffet eller blanda vatten med snabbkaffepulver. Häll kaffet i en vid djup tallrik som är minst lika bred som kexen (så att du kan doppa hela undersidan av kexet).
Så här doppar du kexen: Doppa undersidan av kexen ett i taget i kaffet och lägg sedan det blöta kexet i en form. OBS! När du doppar, doppa bara en jättekort stund, ca 1-2 sekunder och bara på undersidan av kexet. Det bör suga upp genom halva kexet på undersidan. Det ska inte bli
genomblött. Kexet suger snabbt åt sig vätskan. (Undersidan av kexet är den minst sockriga.)
Om du doppar kexen lagom mycket så får varje kex ungefär lika stor mängd kaffe i sig och mängden kaffe är precis lagom till alla kex. Sista kexet suger upp sista droppen kaffe.
Doppade kex i formen.Bred på hälften av mascarponesmeten.Sikta över kakao.
Doppa den andra hälften av kexen och lägg dem ovanpå. Bred därefter på andra hälften av mascarponesmeten.
Lägg på doppade kex.Bred på resten av mascarponesmeten.
Låt stå i kylskåp till serveringen, minst 1 timme men gärna längre. Den blir bara godare av att stå ett tag så att göra tiramisun dagen innan servering passar bra.
Vid servering: Precis innan servering siktar du över resten av kakaon.
Återkommer alltid till detta recept. Bästa tiramisu någonsin! Kommentar av mina gäster.
️ Skrivet av Louise
Återkommer till just detta recept på Tiramisu, efter kommentarerna ; godaste tiramisu vi någonsin ätit!
️ Skrivet av Margareta
Bästa tiramisu!! Gjort den många gånger,alltid perfekt. Fått önskemål idag att göra till mitt barnbarn som fyller 15 år. Jättegod!
️ Skrivet av Maria
Den bästa recepten på tiramisu. Alla ingredienser väl avvägda, lätt att göra, smakar gudomligt gott. Receptet är delat till alla som smakat "min" tiramisu.😋
️ Skrivet av Walker
Som svar till Brune (2022-01-30) LÄS!! Det här är det bästa tiramisureceptet jag provat! Då har jag erfarenhet som kock, påbrå från Italien och är väldigt kräsen. Bjöd på den till en av mina kock-kolegor som också höjde den till skyarna. Perfekt balans! Inte för söt, perfekt konsistens. Ett genidrag att blanda amaretton (ja, det SKA vara alkohol i tiramisu, även om andra inlägg hävdar motsatsen) med mascarponen. Då blir blandningen smidigare att få ihop och smaken sprider sig perfekt. Idén att HÄLLA kaffet över kexen är befängd och resultera bara i ett gegg. Frågan är om Brune ens vet vad en tiramisu är? Det här receptet får 15 stjärnor av 10 möjliga. Att det dessutom var lätt att följa och enkelt att utföra är ett stort + TACK!!!
webmaster
Svar till
Jeanie
️ Skrivet av Susanne
Vad kul att du tycker om receptet! Jag har inte provat att frysa in den men förhoppningsvis går det bra. Skriv gärna hur det blev om du provar. Själv har jag förvarat det som blivit över i kylskåp. Låter gott med citronsmak, tack för tipset!
️ Skrivet av Jeanie
Jag håller med tidigare inlägg. Godaste efterrätten! Min fråga är : kan man frysa in om det blir över? Såg inget svar på den frågan. Jag har även gjort med citronsmak( limoncello)
webmaster
Svar till
Kadira von der leyensson
️ Skrivet av Susanne
Tack snälla du, vad kul att du tycker det för det är precis det jag försöker uppnå. Kul att alla tyckte om din tiramisu! 😊
️ Skrivet av Kadira von der leyensson
Gud vad bra och proffsigt recept. Älskar de små bilderna, underlättar väldigt mycket! Tack återigen för det jättebra receptet, alla kollegor och vänninor på jobbet älskade den!
️ Skrivet av Eskil Papp
Riktigt bra recept. Kommer att ta hälften Cognac och hälften Kahlua nästa gång.
️ Skrivet av Wilhelm
Bästa tiramisu receptet jag har testat. Helt fantastiskt!!!
️ Skrivet av Titti
Perfekt recept där man slipper få en massa äggvita över.
️ Skrivet av Mohammed
Mycket gott
webmaster
Svar till
Jonn
️ Skrivet av Susanne
Tack så mycket, det är roligt att läsa!
️ Skrivet av Jonn
Helt klart det bästa och mest pedagogiska receptet på tiramisu jag hittat och alltid lika populär av gäster, familj och arbetsplatsen! Jag har gjort ditt recept (fast med lite mindre amaretto) i flera år nu och det frågas ofta efter mer. Utan dina fina bilder hade jag inte vågat mig på det hela!
️ Skrivet av Michaela
Hej. Kan man frysa?
️ Skrivet av Mikael
Det är ingen alkohol i tiramisu. Vad har man fått ifrån? Bra beskrivning på baket. Tack för din blogg.
️ Skrivet av Linda
Tack för receptet! Gör tiramisu till ikväll och tog Kahlua och Galliano istället för Amaretto. Smeten var iafl väldigt god så jag ser fram emot desserten 😊
webmaster
Svar till
Sussi
️ Skrivet av Susanne
Tack för alla dina tips och vänliga ord! 😊🌸
️ Skrivet av Sussi
Hej, jättebra beskrivet hur man gör för att inte misslyckas! Jag har lite mer likör än du och har använt flera olika som t.ex kaffelikör blandat med Bayleys, Marsala in och amaretto. Det blir lika gott vilken du än tar. Tack för ingående förklaring! 😊
️ Skrivet av Karin Frick
Så himla gott och lätt att göra! Perfekt balans med kaffe och likör.
webmaster
Svar till
Moya
️ Skrivet av Susanne
Det blir alldeles lagom smak från likören enligt receptet, man känner helt klart smaken tycker jag. 2 msk är 0,3 dl och om du ska jämföra med andra recept så måste du ju även jämföra med mängder av andra ingredienser och även tillvägagångssättet. I en del andra recept så doppar man kexen i likören och då går det kanske åt mer än när man blandar med den feta mascarponekrämen för att få lagom smak. Sedan självklart så beror det ju även på tycke och smak vad som är lagom. Vill du ha mer likör så föreslår jag att du byter ut en del av kaffet mot likör.
️ Skrivet av Moya
Är inte 2 msk lite väl lite likör? Alla andra tiramisurecept jag sett så har det varit 0,5-1 dl likör. Lyckas tiramisun smaka likör av bara 2 msk? :)
️ Skrivet av Lova
Det här år ett super bra recept som är välkänt i vår familj! Det känns som att man äter tiramisu som man har gjort på restaurang. Så otroligt gott och fräsht, vi har aldrig gjort ett annat recept på tiramisu sen vi smakade din. Det är ett bra och enkelt recept som ger goda resultat! jag älskar din tiramisu och rekommenderar verkligen. Ni kommer inte att ångra er.
webmaster
Svar till
Brune
️ Skrivet av Susanne
Tack för dina synpunkter. Till att börja med så går det att göra saker på olika sätt, det betyder inte att alla som inte gör som du gör fel. Dock verkar du ha missuppfattat en hel del och jag undrar om du ens gjort mitt recept? Det låter mest som du läst igenom mitt recept men inte läst ordentligt eller missuppfattat vad jag skrivit? För det första blir det ingen soppa, det blir en kräm (smeten kan dock bli för lös om man låter äggviteskummet stå och lösa upp sig men det står tydligt förklarat i receptet så att det inte ska hända). För det andra så skulle man kunna blanda likören med kaffet istället, men nackdelen med det är ju att du inte vill riskera hälla bort dyr och god likör om du inte lyckas suga upp allt med kexen och du vill inte heller ha dem för blöta och jag tycker du får in smaken i tiramisun bättre när du blandar den med mascarpone-krämen men visst kan man göra som du beskriver också. För det tredje så ska kexen doppas så länge att de suger upp lagom mycket vätska, det lär man sig snabbt att se när man provat 1-2 kex och det handlar om sekunder. Låter man dem bara ligga blir de för blöta. Följer man receptet blir kexen precis lagom blöta och mjuka rakt igenom, inte alls som du beskriver. Vätskan sugs ju upp nerifrån och upp när man doppar som jag gör (se bilder) och vätskan fördelar sig fint i kexet efter att man lyft upp det ur vätskan och det är alltså meningen att angiven mängd kex ska suga upp hela mängden vätska som står angiven i receptet. Alla kexen blir då lagom blöta rakt igenom och mjuka. Till sist, jag har gjort det här receptet många gånger och jag har ätit tiramisu på restaurang också många gånger, så du behöver inte oroa dig. ;)