Tiramisu

Tiramisu är en klassisk italiensk efterrätt med krämig mascarpone som är en italiensk färskost som smakar ungefär som krämig grädde, savoiardikex som är söta avlånga kex och så smaksatt med någon likör eller någon konjak.

Receptet är inte svårt att göra och vill man göra den på äkta italienskt sätt behöver man köpa hem de speciella ingredienserna, annars finns också alternativ på en försvenskad variant med lite vanligare ingredienser som kanske är troligare att man har hemma.

Så lyckas du med Tiramisu

Tänk på att inte doppa kexen för länge i vätskan för då blir de för blöta. Sedan så är det bara att följa instruktionerna, särskilt viktigt att vispa äggvitorna och sedan vända ner dem direkt i smeten och inte låta dem stå för då löses äggviteskummet upp och det blir för mycket vätska som gör att tiramisun flyter ut.

tiramisu
Två lager med savoiardikex doppade i kaffe, med den goda krämen emellan och sedan toppad med kakao. En mycket god och krämig tiramisu som smakar smaskens!
Timglas Tid: 20 min + tid i kylskåpet
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Servering:

Utrustning:

Gör tiramisu så här:

 1. Ta fram en form som passar att lägga ut 6 st savoiardikex bredvid varandra, ca 15 x 20 cm, eller större (dessa antal och mått gäller en sats Tiramisu). Tiramisu-smeten ska inte flyta ut om man gör allt rätt, men om det ändå flyter ut så är det bra om man använt en form som inte är för stor för då flyter det inte iväg så långt.

 2. Dela äggen. Häll äggvitorna i en vispskål. Lägg äggulorna i en annan vispskål och tillsätt sockret.

  äggvitorna
  Äggvitorna.
  äggulor och socker
  Äggulor och socker.
 3. Vispa äggulor och socker till en jämn och ljusgul smet.

  äggulor och socker ihopvispat
  Äggulor och socker ihopvispat.
 4. Tillsätt mascarpone och amaretto och rör försiktigt till en jämn blandning. Använd sked eller elvisp på lägsta hastighet.

  mascarpone och amaretto tillsatt
  Tillsätt mascarpone och amaretto.
  blanda
  Blanda.
 5. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner dessa och rör till en jämn smet. Nu är mascarponesmeten klar.

  (Det är viktigt att man vänder ner de uppvispade äggvitorna direkt i smeten och inte låter dessa stå och vänta eftersom det löser upp sig när det står och väntar - det leder då till att det blir vätska på botten i äggviteskummet som gör att Tiramisun kan flyta ut.)

  äggvitorna uppvispade
  Äggvitorna uppvispade.
  vänd ner äggviteskummet direkt
  Vänd ner äggviteskummet direkt.
  mascarponesmeten klar
  Mascarponesmeten klar.
 6. Brygg kaffet eller blanda vatten med snabbkaffepulver. Häll kaffet i en vid djup tallrik som är minst lika bred som kexen (så att du kan doppa hela undersidan av kexet).

  vatten och snabbkaffepulver i en djup tallrik
  Vatten och snabbkaffepulver i en djup tallrik.
 7. Så här doppar du kexen: Doppa undersidan av kexen ett i taget i kaffet och lägg sedan det blöta kexet i en form. OBS! När du doppar, doppa bara en jättekort stund, ca 1-2 sekunder och bara på undersidan av kexet. Det bör suga upp genom halva kexet på undersidan. Det ska inte bli genomblött. Kexet suger snabbt åt sig vätskan. (Undersidan av kexet är den minst sockriga.)

  Om du doppar kexen lagom mycket så blir får varje kex ungefär lika stor mängd kaffe i sig och mängden kaffe är precis lagom till alla kex. Sista kexet suger upp sista droppen kaffe.

  doppa kexen i kaffet ca 1-2 sekunder
  Doppa kexen i kaffet ca 1-2 sekunder.
 8. Lägg de 6 första doppade kexen (om du gör en sats) på botten av formen.

  Bred ut hälften av mascarponesmeten ovanpå. Sikta över kakao.

  Lägg på de sista 6 kexen och bred på sista hälften av mascarponesmeten.

  doppade kex i formen
  Doppade kex i formen.
  bred på hälften av mascarponesmeten
  Bred på hälften av mascarponesmeten.
  tiramisu steg 8: sikta över kakao
  Sikta över kakao.
 9. Doppa den andra hälften av kexen och lägg dem ovanpå. Bred därefter på sista hälften av mascarponesmeten.

  tiramisu steg 9: lägg på doppade kex
  Lägg på doppade kex.
  tiramisu steg 9: bred på resten av mascarponesmeten
  Bred på resten av mascarponesmeten.
 10. Låt stå i kylskåp till serveringen, minst 1 timme men gärna längre. Den blir bara godare av att stå ett tag så att göra tiramisun dagen innan servering passar bra.

  Vid servering: Precis innan servering siktar du över resten av kakaon.

  tiramisu steg 10: sikta över kakao vid servering
  Sikta över kakao vid servering.

byt ut Variationstips:

Som smaksättning är likör som t.ex. baileys eller kahlua gott!

Se även dessa recept

| Efterrätter | Italienskt | Nyårsrecept | Tillbehör till Kräftskivan |

Kommentarer till Tiramisu

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Lorrine
Вы непревзойдённы ! Заглядывайте а
также на мой онлайн-проект :) Ортопедические матрасы купить в
кривом роге
💬 Svar till Moya ✏️ Skrivet av Susanne
Det blir alldeles lagom smak från likören enligt receptet, man känner helt klart smaken tycker jag. 2 msk är 0,3 dl och om du ska jämföra med andra recept så måste du ju även jämföra med mängder av andra ingredienser och även tillvägagångssättet. I en del andra recept så doppar man kexen i likören och då går det kanske åt mer än när man blandar med den feta mascarponekrämen för att få lagom smak. Sedan självklart så beror det ju även på tycke och smak vad som är lagom. Vill du ha mer likör så föreslår jag att du byter ut en del av kaffet mot likör.
✏️ Skrivet av Moya
Är inte 2 msk lite väl lite likör? Alla andra tiramisurecept jag sett så har det varit 0,5-1 dl likör. Lyckas tiramisun smaka likör av bara 2 msk? :)
✏️ Skrivet av Lova
Det här år ett super bra recept som är välkänt i vår familj! Det känns som att man äter tiramisu som man har gjort på restaurang. Så otroligt gott och fräsht, vi har aldrig gjort ett annat recept på tiramisu sen vi smakade din. Det är ett bra och enkelt recept som ger goda resultat! jag älskar din tiramisu och rekommenderar verkligen. Ni kommer inte att ångra er.
💬 Svar till Brune ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för dina synpunkter. Till att börja med så går det att göra saker på olika sätt, det betyder inte att alla som inte gör som du gör fel. Dock verkar du ha missuppfattat en hel del och jag undrar om du ens gjort mitt recept? Det låter mest som du läst igenom mitt recept men inte läst ordentligt eller missuppfattat vad jag skrivit? För det första blir det ingen soppa, det blir en kräm (smeten kan dock bli för lös om man låter äggviteskummet stå och lösa upp sig men det står tydligt förklarat i receptet så att det inte ska hända). För det andra så skulle man kunna blanda likören med kaffet istället, men nackdelen med det är ju att du inte vill riskera hälla bort dyr och god likör om du inte lyckas suga upp allt med kexen och du vill inte heller ha dem för blöta och jag tycker du får in smaken i tiramisun bättre när du blandar den med mascarpone-krämen men visst kan man göra som du beskriver också. För det tredje så ska kexen doppas så länge att de suger upp lagom mycket vätska, det lär man sig snabbt att se när man provat 1-2 kex och det handlar om sekunder. Låter man dem bara ligga blir de för blöta. Följer man receptet blir kexen precis lagom blöta och mjuka rakt igenom, inte alls som du beskriver. Vätskan sugs ju upp nerifrån och upp när man doppar som jag gör (se bilder) och vätskan fördelar sig fint i kexet efter att man lyft upp det ur vätskan och det är alltså meningen att angiven mängd kex ska suga upp hela mängden vätska som står angiven i receptet. Alla kexen blir då lagom blöta rakt igenom och mjuka. Till sist, jag har gjort det här receptet många gånger och jag har ätit tiramisu på restaurang också många gånger, så du behöver inte oroa dig. ;)