| Efterrätter | Italienskt | Nyårsrecept |

Tiramisu

Tiramisu (Tìramisù) är en klassisk italiensk efterrätt med krämig mascarpone som är en italiensk färskost som smakar ungefär som krämig grädde, savoiardikex som är söta avlånga kex och så smaksatt med någon likör eller någon konjak. Receptet är inte svårt att göra vill man göra den på äkta italienskt sätt behöver man köpa hem de speciella ingredienserna, annars finns också alternativ på en försvenskad variant med lite vanligare ingredienser som kanske är troligare att man har hemma.
tiramisu
Två lager med savoiardikex doppade i kaffe, med den goda krämen emellan och sedan toppad med kakao. Detta recept på tiramisu är smaskens!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 20 min + tid i kylskåpet
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Servering:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Ta fram en form som passar att lägga ut 6 st savoiardikex bredvid varandra, ca 15 x 20 cm, eller större (dessa antal och mått gäller en sats Tiramisu). Tiramisu-smeten ska inte flyta ut om man gör allt rätt, men om det ändå flyter ut så är det bra om man använt en form som inte är för stor för då flyter det inte iväg så långt.

  2. Dela äggen. Häll äggvitorna i en vispskål. Lägg äggulorna i en annan vispskål och tillsätt sockret.

  3. Vispa äggulor och socker till en jämn och ljusgul smet.

  4. Tillsätt mascarpone och amaretto och rör försiktigt till en jämn blandning. Använd sked eller elvisp på lägsta hastighet.

  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner dessa och rör till en jämn smet. Nu är mascarponesmeten klar.

    (Det är viktigt att man vänder ner de uppvispade äggvitorna direkt i smeten och inte låter dessa stå och vänta eftersom det löser upp sig när det står och väntar - det leder då till att det blir vätska på botten i äggviteskummet som gör att Tiramisun kan flyta ut.)

  6. Brygg kaffet eller blanda vatten med snabbkaffepulver. Häll kaffet i en vid djup tallrik som är minst lika bred som kexen (så att du kan doppa hela undersidan av kexet).

  7. Så här doppar du kexen: Doppa undersidan av kexen ett i taget i kaffet och lägg sedan det blöta kexet i en form. OBS! När du doppar, doppa bara en jättekort stund, ca 1-2 sekunder och bara på undersidan av kexet. Det bör suga upp genom halva kexet på undersidan. Det ska inte bli genomblött. Kexet suger snabbt åt sig vätskan. (Undersidan av kexet är den minst sockriga.)

    Om du doppar kexen lagom mycket så blir får varje kex ungefär lika stor mängd kaffe i sig och mängden kaffe är precis lagom till alla kex. Sista kexet suger upp sista droppen kaffe.

  8. Lägg de 6 första doppade kexen (om du gör en sats) på botten av formen.

    Bred ut hälften av mascarponesmeten ovanpå. Sikta över kakao.

    Lägg på de sista 6 kexen och bred på sista hälften av mascarponesmeten.

  9. Låt stå i kylskåp till serveringen, minst 1 timme men gärna längre. Den blir bara godare av att stå ett tag så att göra tiramisun dagen innan servering passar bra.

    Vid servering: Precis innan servering siktar du över resten av kakaon.

Beskrivande bilder

äggvitorna
2.1. Äggvitorna.
äggulor och socker
2.2. Äggulor och socker.
äggulor och socker ihopvispat
3. Äggulor och socker ihopvispat.
tillsätt mascarpone
4.1. Tillsätt mascarpone.
tillsätt amaretto
4.2. Tillsätt amaretto.
blanda
4.3. Blanda.
äggvitorna uppvispade
5.1. Äggvitorna uppvispade.
vänd ner äggviteskummet direkt
5.2. Vänd ner äggviteskummet direkt.
mascarponesmeten klar
5.3. Mascarponesmeten klar.
vatten och snabbkaffepulver i en djup tallrik
6. Vatten och snabbkaffepulver i en djup tallrik.
doppa kexen i kaffet ca 1-2 sekunder
7. Doppa kexen i kaffet ca 1-2 sekunder.
doppade kex i formen
8.1. Doppade kex i formen.
bred på hälften av mascarponesmeten
8.2. Bred på hälften av mascarponesmeten.
lägg på doppade kex (jag glömde kakaon)
8.3. Lägg på doppade kex (jag glömde kakaon).
bred på resten av mascarponesmeten
8.4. Bred på resten av mascarponesmeten.
sikta över kakao vid servering
9. Sikta över kakao vid servering.

byt ut Variationstips:

Som smaksättning är likör som t.ex. baileys eller kahlua gott!

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  nadia    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja grädden ska vispas ganska hårt innan du tillsätter den till smeten.
   kommentar  Skrivet av  nadia  
vispgrädde (som vispas) undrar om man ska göra det till grädde innan man lägger den i smeten?
 svar  Svar till  SAMAR    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Roligt att höra att din tiramisu blev lyckad! Tack för att du skrev!
   kommentar  Skrivet av  SAMAR  
Gjorde den i onsdags men åt den idag jättegod var den. Använde de italienska ingredienserna som finns i receptet då ingen kvarg och så precis som min vän rekommenderade.
tack för en jättelätt och god tiramisu
   kommentar  Skrivet av  Miranda  
Hej igen, oj oj oj vilken succé det blev, så gotttttt, den blev fast och så gooo, använde grädde och kvarg istället, tack för en jätte god recept 😘😘
 svar  Svar till  Miranda    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Hej, den blir inte lös om man vispar äggvitorna till hårt skum och sedan direkt vänder ner dem. Däremot om man låter de vispade äggvitorna stå ett tag kanske 5-10 minuter eller mer då löser äggviteskummet upp sig, det blir en vätska i botten och då kommer smeten bli för lös, det märker du direkt i så fall. Om smeten är fast när du häller i den i formen så behöver du inte oroa dig. Alltså behöver du inte oroa dig! :)
   kommentar  Skrivet av  Miranda  
Hej Nu blir jag nervös av några kommentarer där det står att den blir lös, har gjort dubbelsats till imorgon, eftersom jag ska ha gäster, har gjort exakt som skrivet i receptet, speciellt det här med äggvita den blev så fast, hoppas det blir bra 🙄
 svar  Svar till  Katarina Skånsberg    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för jättebra tips på hur man gör glutenfri tiramisu!
   kommentar  Skrivet av  Katarina Skånsberg  
Jättebra recept. Jag har bytt ut kexen då jag skulle göra en kaka utan gluten. Men drömtårtsbotten (den med potatismjöl och choklad) är väldigt god att använda. Gör botten, låt den torka plant på galler några dagar, ev i ugn och skär sedan upp i kexstorleksstora bitar. Blir väldigt gott. Jag tycker den här sidan är väldigt bra!!
 svar  Svar till  Minara    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag dricker inte heller kaffe men tycker att tiramisu är väldigt gott. Kexen är ju väldigt söta och så har ju amaretton väldigt mycket smak så det blir tillsammans en väldigt god smak tycker jag.

Skriv och läs alla 109 kommentarer