Limepannacotta

Gott och enkelt recept på en fin dessert är denna limepannacotta - pannacotta smaksatt med lime och vanilj.
limepannacotta
Limepannacotta är ett gott och enkelt recept på pannacotta med lime. Här garnerad med röda vinbär och citronmeliss.
Timglas Tid: 15 minuter + 2 timmar i kylen
Portioner 4-6 portioner

Ingredienser:

Pannacotta:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Tvätta limen och riv skalet av den (bara det yttersta gröna). Pressa ur saften.

    rivet limeskal
    Rivet limeskal.
    limesaft pressas ut
    Limesaft pressas ut.
  2. Om du använder vaniljstång: Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa loss vaniljfröna med en sked.

    vaniljstång med urskrapade vaniljfrön
    Vaniljstång med urskrapade vaniljfrön.
  3. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Jag tar en djup tallrik som gelatinbladen får plats i och häller i tillräckligt mycket kallt vatten så att gelatinbladen täcks av vattnet.

    gelatinbladen ligger i blöt
    Gelatinbladen ligger i blöt.
  4. Lägg det rivna limeskalet i en kastrull. Häll på strösocker.

    Om du använder vaniljstång: Lägg i vaniljstången och fröna.

    Om du använder vaniljsocker: Tillsätt vaniljsocker.

    limeskal, strösocker och vaniljstång
    Limeskal, strösocker och vaniljstång.
  5. Tillsätt vispgrädden (ovispad) och låt koka upp.

    Sänk värmen och låt koka ca 2-3 minuter.

    Om du använder vaniljstång: Fiska upp vaniljstången och släng den.

    limeskal, vanilj, strösocker och vispgrädde
    Limeskal, vanilj, strösocker och vispgrädde.
    gräddblandningen kokar
    Gräddblandningen kokar.
    uppfiskad vaniljstång
    Uppfiskad vaniljstång.
  6. Tag bort kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem så att de smälter.

    Tillsätt limesaften som du pressade ut tidigare. Vispa så det blir blandat.

    Smaka gärna av och tillsätt ev. mer socker och limesaft (extra enkelt om du har pressad lime på flaska) så att du får en lagom syrlig smak. (Eftersom olika limefrukter är olika stora och syrahalten inte heller är exakt samma, beror bl.a. på mognadsgrad så är det att rekommendera att smaka sig fram.)

    urkramade gelatinblad vispas ner
    Urkramade gelatinblad vispas ner.
    limesaft vispas ner
    Limesaft vispas ner.
    färdig pannacotta-blandning
    Färdig pannacotta-blandning.
  7. Häll upp i portionsglas. Låt stå i kylen i minst 2 timmar och stelna.

    pannacotta-smet i portionsglas
    Pannacotta-smet i portionsglas.
  8. Garnera gärna med bär och citronmeliss vid serveringen.

    limepannacotta garnerad med röda vinbär och citronmeliss
    Limepannacotta garnerad med röda vinbär och citronmeliss.

GI GI Tips:

Pannacotta har relativt lågt GI för att vara en dessert eftersom den inte innehåller så mycket socker.

byt ut Variationstips:

Strösockret kan bytas ut mot canderel strö så blir pannacottan sockerfri.

planera Planeringstips:

Pannacottan kan stå utan garnering i kylskåp i åtminstone 2 dygn före servering. Täck gärna över med plastfolie. Garneringen kan läggas på några timmar före servering.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pannacotta förvaras i kylskåp och håller sig ca 5 dygn.

Kommentarer till Limepannacotta

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Mimo
Kan man servera med lite choklad till eller blir det en konstig smak då?
besökare Svar till Patrik penna Skrivet av Susanne
Ja det tror jag går alldeles utmärkt!
penna Skrivet av Patrik
Hej! Går det bra att använda sig av laktosfri vispgrädde?
besökare Svar till js penna Skrivet av Susanne
För mycket gelatin i förhållande till mängden vätska låter det som. Prova att ta färre gelatinblad nästa gång. Kan det finnas olika sorters gelatinblad som är olika stora? Jag har använt "Favorit" och även "Dr Oetker" när jag gjort alla mina recept som innehåller gelatinblad.
penna Skrivet av js
Gjorde denna efter konstens alla regler igår, men den blev som gummi i konsistensen. Vad kan jag ha gjort fel?
besökare Svar till Joakim penna Skrivet av Susanne
Ja det går jättebra och det blir ännu godare med vaniljstång. Det kan räcka med en halv vaniljstång men det blir inte för mycket med en hel det är mer att kan vara \"slösaktigt\" eftersom lime smakar en hel del. Det är också därför jag inte skrivit vaniljstång i receptet.
penna Skrivet av Joakim
Jättegott! Men kan man byta ut vaniljsockret mot en vaniljstång, eller blir det för stark vaniljsmak då?
besökare Svar till Zeynab penna Skrivet av Susanne
Det går att göra pannacotta med gelésocker eller agar agar. Om du köper gelésocker så brukar det stå recept på pannacotta på paketet. Dock tycker jag personligen att det blir lite för sött med gelésocker.
penna Skrivet av Zeynab
Kan man byta ut gelatinblad till något annat?
besökare Svar till Emma penna Skrivet av Susanne
Ja det går bra!

Läs alla 17 kommentarer

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt | Italienskt |