| Efterrätter | Glutenfritt | Italienskt |

Limepannacotta

Gott och enkelt recept på en fin dessert är denna limepannacotta - pannacotta smaksatt med lime och vanilj.
limepannacotta
Limepannacotta är ett gott och enkelt recept på pannacotta med lime. Här garnerad med röda vinbär och citronmeliss.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 15 minuter + 2 timmar i kylen
Portioner 4-6 portioner

Ingredienser:

Pannacotta:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Tvätta limen och riv skalet av den (bara det yttersta gröna). Pressa ur saften.

  2. Om du använder vaniljstång: Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa loss vaniljfröna med en sked.

  3. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Jag tar en djup tallrik som gelatinbladen får plats i och häller i tillräckligt mycket kallt vatten så att gelatinbladen täcks av vattnet.

  4. Lägg det rivna limeskalet i en kastrull. Häll på strösocker.

    Om du använder vaniljstång: Lägg i vaniljstången och fröna.

    Om du använder vaniljsocker: Tillsätt vaniljsocker.

  5. Tillsätt vispgrädden (ovispad) och låt koka upp.

    Sänk värmen och låt koka ca 2-3 minuter.

    Om du använder vaniljstång: Fiska upp vaniljstången och släng den.

  6. Tag bort kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem så att de smälter.

    Tillsätt limesaften som du pressade ut tidigare. Vispa så det blir blandat.

    Smaka gärna av och tillsätt ev. mer socker och limesaft (extra enkelt om du har pressad lime på flaska) så att du får en lagom syrlig smak. (Eftersom olika limefrukter är olika stora och syrahalten inte heller är exakt samma, beror bl.a. på mognadsgrad så är det att rekommendera att smaka sig fram.)

  7. Häll upp i portionsglas. Låt stå i kylen i minst 2 timmar och stelna.

  8. Garnera gärna med bär och citronmeliss vid serveringen.

Beskrivande bilder

rivet limeskal
1.1. Rivet limeskal.
limesaft pressas ut
1.2. Limesaft pressas ut.
vaniljstång med urskrapade vaniljfrön
2. Vaniljstång med urskrapade vaniljfrön.
gelatinbladen ligger i blöt
3. Gelatinbladen ligger i blöt.
limeskal, strösocker och vaniljstång
4. Limeskal, strösocker och vaniljstång.
limeskal, vanilj, strösocker och vispgrädde
5.1. Limeskal, vanilj, strösocker och vispgrädde.
gräddblandningen kokar
5.2. Gräddblandningen kokar.
uppfiskad vaniljstång
5.3. Uppfiskad vaniljstång.
urkramade gelatinblad vispas ner
6.1. Urkramade gelatinblad vispas ner.
limesaft vispas ner
6.2. Limesaft vispas ner.
färdig pannacotta-blandning
6.3. Färdig pannacotta-blandning.
pannacotta-smet i portionsglas
7. Pannacotta-smet i portionsglas.
limepannacotta garnerad med röda vinbär och citronmeliss
8. Limepannacotta garnerad med röda vinbär och citronmeliss.

GI GI Tips:

Pannacotta har relativt lågt GI för att vara en dessert eftersom den inte innehåller så mycket socker.

byt ut Variationstips:

Strösockret kan bytas ut mot canderel strö så blir pannacottan sockerfri.

planera Planeringstips:

Pannacottan kan stå utan garnering i kylskåp i åtminstone 2 dygn före servering. Täck gärna över med plastfolie. Garneringen kan läggas på några timmar före servering.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pannacotta förvaras i kylskåp och håller sig ca 5 dygn.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Patrik    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det tror jag går alldeles utmärkt!
   kommentar  Skrivet av  Patrik  
Hej! Går det bra att använda sig av laktosfri vispgrädde?
 svar  Svar till  js    kommentar  Skrivet av  Susanne  
För mycket gelatin i förhållande till mängden vätska låter det som. Prova att ta färre gelatinblad nästa gång. Kan det finnas olika sorters gelatinblad som är olika stora? Jag har använt "Favorit" och även "Dr Oetker" när jag gjort alla mina recept som innehåller gelatinblad.
   kommentar  Skrivet av  js  
Gjorde denna efter konstens alla regler igår, men den blev som gummi i konsistensen. Vad kan jag ha gjort fel?
 svar  Svar till  Joakim    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det går jättebra och det blir ännu godare med vaniljstång. Det kan räcka med en halv vaniljstång men det blir inte för mycket med en hel det är mer att kan vara \"slösaktigt\" eftersom lime smakar en hel del. Det är också därför jag inte skrivit vaniljstång i receptet.

Skriv och läs alla 16 kommentarer