| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Morotskaka

En mycket god morotskaka som är superenkel och går snabbt att göra i matberedare, men går även att göra för hand. Morötterna gör att kakan blir saftig. Len och fin färskostglasyr som passar perfekt med kakan och smälter i munnen! Servera till fika eller dessert!
morotskaka
Mycket god morotskaka med färskostglasyr. Passar bra till fika eller efterrätt.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2,5 timmar varav 15-30 min arbete (beroende på om du har matberedare eller inte), tiden inkluderar tid för kakan att svalna och glasyren att stelna
Portioner 1 kaka, ca 8-12 bitar

Ingredienser:

Glasyr:

laktosfritt Laktosfritt - Byt ut philadelphiaosten mot soja-cream cheese.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Tag fram en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter.

    Smörj den med smör och beströ den med ströbröd.

    (Tips: använd slickepott när du smörjer med smör så går det snabbt och kladdfritt.)

  2. Om du har en matberedare med kniv så passar det utmärkt att använda till det här receptet på morotskaka.

    Skala morötterna.

    Om du använder matberedare: Skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad. Häll i mandeln. Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.

    Utan matberedare: Riv morötterna på rivjärn och finhacka mandeln.

  3. Tillsätt ägg, strösocker, kanel, ev. ingefära, vaniljsocker och bakpulver.

    Med matberedare: Kör ca 30 sek med matberedaren.

    Utan matberedare: Kör ca 30 sekunder med elvisp tills smeten blir fluffig och blandad. Man kan även vispa för hand, då tar det lite längre tid.

  4. Tillsätt olja och vetemjöl.

    Med matberedare: Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt.

    Utan matberedare: Använd elvispen på lägsta hastighet eller rör med en sked tills det blir en jämn smet.

  5. Häll smeten formen.

    Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 min.

    (Man ser att kakan är klar när den släpper kanten och man kan även om man är osäker prova med en provsticka som ska vara torr när kakan är klar.)

  6. Låt morotskakan stå i formen 5-10 minuter.

    Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. Lägg formen ovanpå (så att kakan hamnar i men under formen) och låt morotskakan kallna.

  7. Gör glasyren. Blanda färskost och florsocker samt ev. citron- eller limesaft.

  8. Bred glasyren över morotskakan med en kniv.

    Förvara morotskakan i kylskåp före och efter servering.

Beskrivande bilder

smord och bröad form med löstagbar kant
1. Smord och bröad form med löstagbar kant.
morötter och mandel i matberedare
2.1. Morötter och mandel i matberedare.
morötter och mandel finhackat
2.2. Morötter och mandel finhackat.
ägg, strösocker, kanel, ingefära, vaniljsocker och bakpulver tillsatt
3.1. Alla ingredienser utom mjöl och olja tillsatt.
smeten blandad
3.2. Smeten blandad.
olja och vetemjöl tillsatt
4.1. Olja och vetemjöl tillsatt.
morotskaksmeten klar
4.2. Morotskaksmeten klar.
ogräddad morotskaka
5.1. Ogräddad morotskaka.
morotskakan i ugnen
5.2. Morotskakan i ugnen.
morotskakan färdiggräddad
6. Morotskakan färdiggräddad.
färskost, florsocker och pressad lime
7.1. Färskost, florsocker och pressad lime.
glasyren till morotskaka
7.2. Glasyren blandad och klar.
glasyren utbredd på morotskakan
8. Glasyren utbredd på morotskakan.

byt ut Variationstips:

Om man är allergisk eller inte gillar nötter eller mandel så kan dessa uteslutas.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Morotskakan går bra att frysa (med glasyr) och håller sig då 3-6 månader. Annars kan den förvaras i kylskåp ca 5 dagar.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  kajsa  
hej, min glasyr blir rinnande och jättelös när jag gör enligt receptet, ska den stå kallt och stelna till eller vad gör jag för fel?
   kommentar  Skrivet av  sabrin  
Hej, jag ska göra morotskaka för första gång, men har inga mandel hemma. går det att utan mandel? Mvh sabrin
 svar  Svar till  adam    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag gjorde glasyren precis som det står i receptet. Jag blandade färskost, florsocker och pressad lime. Färskosten jag använde var den från Arla som ses här. Det går även bra med philadelphiaost eller liknande. Det händer inte mer när du blandar än att det blir blandat. Vet inte riktigt vad du menar?
   kommentar  Skrivet av  adam  
hur gjorde du glasyren, jag har blandat jättelänge och der har inte hänt nånting,den är bara enkel
   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Receptet på morotskakan är nu uppdaterat med nya bilder steg för steg. Jag har även ändrat till 2 tsk bakpulver och tagit bort bikarbonat (istället för tidigare 1 tsk bakpulver + 0.5 tsk bikarbonat) - det blir samma resultat men tycker det är enklare att använda en ingrediens istället för två och det är ju inte alltid man har bikarbonat hemma.
 svar  Svar till  Calle    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Kul att du tycker om morotskakan!
   kommentar  Skrivet av  Calle  
Redigt najz kaka
 svar  Svar till  Barwaqo    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Trevligt! :) Varsågod! ;)
   kommentar  Skrivet av  Barwaqo  
Bästa morotskaka :) älskar dina recept tusen tack:)
 svar  Svar till  Carl Eneskjöld    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Vänd formen upp och ner och lägg den sedan ovanpå kakan så att kakan hamnar i formen. På så vis svalnar kakan långsammare utan att ytan torkar så den blir lite saftigare. Dock gör det kanske inte jättestor skillnad så man kan även låta den svalna under bakhandduk. Jag ska förtydliga det i receptet! Kul att du tycker om mina recept! :) /Susanne

Skriv och läs alla 197 kommentarer