Morotskaka

En mycket god morotskaka som är superenkel och går snabbt att göra i matberedare, men går även att göra för hand. Morötterna gör att kakan blir saftig. Len och fin färskostglasyr som passar perfekt med kakan och smälter i munnen! Servera till fika eller dessert!
morotskaka
Mycket god morotskaka med färskostglasyr. Passar bra till fika eller efterrätt.
Timglas Tid: 2,5 timmar varav 15-30 min arbete (beroende på om du har matberedare eller inte), tiden inkluderar tid för kakan att svalna och glasyren att stelna
Portioner 1 kaka, ca 8-12 bitar

Ingredienser:

Glasyr:

laktosfritt Laktosfritt - Byt ut philadelphiaosten mot soja-cream cheese.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Tag fram en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter.

    Smörj den med smör och beströ den med ströbröd.

    (Tips: använd slickepott när du smörjer med smör så går det snabbt och kladdfritt.)

    smord och bröad form med löstagbar kant
    Smord och bröad form med löstagbar kant.
  2. Om du har en matberedare med kniv så passar det utmärkt att använda till det här receptet på morotskaka.

    Skala morötterna.

    Om du använder matberedare: Skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad. Häll i mandeln. Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.

    Utan matberedare: Riv morötterna på rivjärn och finhacka mandeln.

    morötter och mandel i matberedare
    Morötter och mandel i matberedare.
    morötter och mandel finhackat
    Morötter och mandel finhackat.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, kanel, ev. ingefära, vaniljsocker och bakpulver.

    Med matberedare: Kör ca 30 sek med matberedaren.

    Utan matberedare: Kör ca 30 sekunder med elvisp tills smeten blir fluffig och blandad. Man kan även vispa för hand, då tar det lite längre tid.

    ägg, strösocker, kanel, ingefära, vaniljsocker och bakpulver tillsatt
    Alla ingredienser utom mjöl och olja tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  4. Tillsätt olja och vetemjöl.

    Med matberedare: Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt.

    Utan matberedare: Använd elvispen på lägsta hastighet eller rör med en sked tills det blir en jämn smet.

    olja och vetemjöl tillsatt
    Olja och vetemjöl tillsatt.
    morotskaksmeten klar
    Morotskaksmeten klar.
  5. Häll smeten formen.

    Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 min.

    (Man ser att kakan är klar när den släpper kanten och man kan även om man är osäker prova med en provsticka som ska vara torr när kakan är klar.)

    ogräddad morotskaka
    Ogräddad morotskaka.
    morotskakan i ugnen
    Morotskakan i ugnen.
  6. Låt morotskakan stå i formen 5-10 minuter.

    Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. Lägg formen ovanpå (så att kakan hamnar i men under formen) och låt morotskakan kallna.

    morotskakan färdiggräddad
    Morotskakan färdiggräddad.
  7. Gör glasyren. Blanda färskost och florsocker samt ev. citron- eller limesaft.

    färskost, florsocker och pressad lime
    Färskost, florsocker och pressad lime.
    glasyren till morotskaka
    Glasyren blandad och klar.
  8. Bred glasyren över morotskakan med en kniv.

    Förvara morotskakan i kylskåp före och efter servering.

    glasyren utbredd på morotskakan
    Glasyren utbredd på morotskakan.

byt ut Variationstips:

Om man är allergisk eller inte gillar nötter eller mandel så kan dessa uteslutas.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Morotskakan går bra att frysa (med glasyr) och håller sig då 3-6 månader. Annars kan den förvaras i kylskåp ca 5 dagar.

Kommentarer till Morotskaka

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Ingegerd
Letade efter "frysa morotskaka" Har aldrig bakat morotskaka men tänker inte leta efter fler recept efter allt gott folk skriver om denna. I maj ska jag i samband med ett evenmang, som pågår i fyra dagar. sälja kaffe och nåt tilltugg. Tänkte morotskaka, kladdkaka, Silviakaka. All bakning måste förberedas veckor innan då jag har ett vanligt civilt jobb och inte hinner att baka nån dag innan.
Kanske bäst att göra i långpanna? och frysa styckvis. Men om man ska frysa en hel rund är det nåt speciellt att tänka på. Hur frysa den? I plastpåse? Hur fort tinar en hel kaka?. Har du nåt annat bra förslag på fikakaka.
Hälsn Ingegerd
penna Skrivet av Pardeep
Hej!
Jag undrar om kan man baka morotskaka utan ägg också eller van kan jag lägga istället ägg.
besökare Svar till Alice Jonasson penna Skrivet av Susanne
Nej det är ingen bikarbonat i mitt recept, det är endast bakpulver. (Bakpulver är för övrigt en blandning av bikarbonat, en syra och stärkelse. Läs mer om bakpulver.)
penna Skrivet av Alice Jonasson
Hej hej,,,
Ni har glömt i ingrediensen 0.5 tsk Bikarbonat !!!

Mvh
Alice
besökare Svar till Katarina penna Skrivet av Susanne
Glasyren ska inte bli rinnig, det är ju bara 1 tsk vätska i den. Detta är alltså en frosting. Om den blir rinning så måste det vara vätska från färskosten i så fall. Häll av vätskan från den om den separerat eller köp en annan sorts färskost som är fastare i konsistensen t.ex. Philadelphia eller Arlas färskost. Kul att du tyckte om receptet!
penna Skrivet av Katarina
Till Malin och andra som kanske undrar varför glasyren är så rinnig: En förklaring kan vara att det är just glasyr, inte frosting som en del recept visar. Frosting ska vara fast i formen och ligger ovanpå bakverket, glasyr ska snarare rinna ut över ytan. Jättegott recept för övrigt, väldigt uppskattat!
besökare Svar till enti penna Skrivet av Susanne
Det känns lite som att man bör ha morötter i en morotskaka, eller? 😉
penna Skrivet av enti
måste man ha morötter i kakan. alla dina recept är bäst
besökare Svar till kajsa penna Skrivet av Susanne
Det är ju bara 1 tsk vätska i glasyren/frostingen så om den blir jättelös måste det komma vätska från färskosten eller att du köpt någon färskost som är väldigt rinnig. Har färskosten separerat? Häll av vätskan. Men annars köp en annan sorts färskost som är fastare i konsistensen t.ex. Philadelphia eller Arlas färskost.
penna Skrivet av kajsa
hej, min glasyr blir rinnande och jättelös när jag gör enligt receptet, ska den stå kallt och stelna till eller vad gör jag för fel?

Läs alla 207 kommentarer

Se även dessa recept

| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |