
MVH Bertil
Utrustning:
Tag fram en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter.
Smörj den med smör och beströ den med ströbröd.
(Tips: använd slickepott när du smörjer med smör så går det snabbt och kladdfritt.)
Om du har en matberedare med kniv så passar det utmärkt att använda till det här receptet på morotskaka.
Skala morötterna.
Om du använder matberedare: Skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad. Häll i mandeln. Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.
Utan matberedare: Riv morötterna på rivjärn och finhacka mandeln.
Tillsätt ägg, strösocker, kanel, ev. ingefära, vaniljsocker och bakpulver.
Med matberedare: Kör ca 30 sek med matberedaren.
Utan matberedare: Kör ca 30 sekunder med elvisp tills smeten blir fluffig och blandad. Man kan även vispa för hand, då tar det lite längre tid.
Tillsätt olja och vetemjöl.
Med matberedare: Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt.
Utan matberedare: Använd elvispen på lägsta hastighet eller rör med en sked tills det blir en jämn smet.
Häll smeten formen.
Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 min.
(Man ser att kakan är klar när den släpper kanten och man kan även om man är osäker prova med en provsticka som ska vara torr när kakan är klar.)
Låt morotskakan stå i formen 5-10 minuter.
Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. Lägg formen ovanpå (så att kakan hamnar i men under formen) och låt morotskakan kallna.
Gör glasyren. Blanda färskost och florsocker samt ev. citron- eller limesaft.
Bred glasyren över morotskakan med en kniv.
Förvara morotskakan i kylskåp före och efter servering.
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring: