| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Morotskaka

En mycket god morotskaka som är superenkel och går snabbt att göra i matberedare, men går även att göra för hand. Morötterna gör att kakan blir saftig. Len och fin färskostglasyr som passar perfekt med kakan och smälter i munnen! Servera till fika eller dessert!
morotskaka
Mycket god morotskaka med färskostglasyr. Passar bra till fika eller efterrätt.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2,5 timmar varav 15-30 min arbete (beroende på om du har matberedare eller inte), tiden inkluderar tid för kakan att svalna och glasyren att stelna
Portioner 1 kaka, ca 8-12 bitar

Ingredienser:

Glasyr:

laktosfritt Laktosfritt - Byt ut philadelphiaosten mot soja-cream cheese.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Tag fram en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter.

    Smörj den med smör och beströ den med ströbröd.

    (Tips: använd slickepott när du smörjer med smör så går det snabbt och kladdfritt.)

  2. Om du har en matberedare med kniv så passar det utmärkt att använda till det här receptet på morotskaka.

    Skala morötterna.

    Om du använder matberedare: Skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad. Häll i mandeln. Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.

    Utan matberedare: Riv morötterna på rivjärn och finhacka mandeln.

  3. Tillsätt ägg, strösocker, kanel, ev. ingefära, vaniljsocker och bakpulver.

    Med matberedare: Kör ca 30 sek med matberedaren.

    Utan matberedare: Kör ca 30 sekunder med elvisp tills smeten blir fluffig och blandad. Man kan även vispa för hand, då tar det lite längre tid.

  4. Tillsätt olja och vetemjöl.

    Med matberedare: Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt.

    Utan matberedare: Använd elvispen på lägsta hastighet eller rör med en sked tills det blir en jämn smet.

  5. Häll smeten formen.

    Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 min.

    (Man ser att kakan är klar när den släpper kanten och man kan även om man är osäker prova med en provsticka som ska vara torr när kakan är klar.)

  6. Låt morotskakan stå i formen 5-10 minuter.

    Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. Lägg formen ovanpå (så att kakan hamnar i men under formen) och låt morotskakan kallna.

  7. Gör glasyren. Blanda färskost och florsocker samt ev. citron- eller limesaft.

  8. Bred glasyren över morotskakan med en kniv.

    Förvara morotskakan i kylskåp före och efter servering.

Beskrivande bilder

smord och bröad form med löstagbar kant
1. Smord och bröad form med löstagbar kant.
morötter och mandel i matberedare
2.1. Morötter och mandel i matberedare.
morötter och mandel finhackat
2.2. Morötter och mandel finhackat.
ägg, strösocker, kanel, ingefära, vaniljsocker och bakpulver tillsatt
3.1. Alla ingredienser utom mjöl och olja tillsatt.
smeten blandad
3.2. Smeten blandad.
olja och vetemjöl tillsatt
4.1. Olja och vetemjöl tillsatt.
morotskaksmeten klar
4.2. Morotskaksmeten klar.
ogräddad morotskaka
5.1. Ogräddad morotskaka.
morotskakan i ugnen
5.2. Morotskakan i ugnen.
morotskakan färdiggräddad
6. Morotskakan färdiggräddad.
färskost, florsocker och pressad lime
7.1. Färskost, florsocker och pressad lime.
glasyren till morotskaka
7.2. Glasyren blandad och klar.
glasyren utbredd på morotskakan
8. Glasyren utbredd på morotskakan.

byt ut Variationstips:

Om man är allergisk eller inte gillar nötter eller mandel så kan dessa uteslutas.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Morotskakan går bra att frysa (med glasyr) och håller sig då 3-6 månader. Annars kan den förvaras i kylskåp ca 5 dagar.