
Morotskaka
💬 219 kommentarer



Ingredienser:
- 3 st (ca 200 g) morötter
- 0,75 dl (ca 50 g) sötmandel
- eller hasselnötkärnor
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- eller råsocker
- 1 tsk kanel
- ev. 0,5 tsk ingefära
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl matolja
Glasyr:
- 100 g färskost naturell
- 0,5-1 dl florsocker
- ev. 1 tsk pressad citron
- eller pressad lime

Utrustning:
-
matberedare
eller rivjärn
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Tag fram en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter.
Smörj den med smör och beströ den med ströbröd.
(Tips: använd slickepott när du smörjer med smör så går det snabbt och kladdfritt.)
Smord och bröad form med löstagbar kant. -
Om du har en matberedare med kniv så passar det utmärkt att använda till det här receptet på morotskaka.
Skala morötterna.
Om du använder matberedare: Skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad. Häll i mandeln. Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.
Utan matberedare: Riv morötterna på rivjärn och finhacka mandeln.
- 3 st (ca 200 g) morötter
- 0,75 dl (ca 50 g) sötmandel
- eller hasselnötkärnor
Morötter och mandel i matberedare. Morötter och mandel finhackat. -
Tillsätt ägg, strösocker, kanel, ev. ingefära, vaniljsocker och bakpulver.
Med matberedare: Kör ca 30 sek med matberedaren.
Utan matberedare: Kör ca 30 sekunder med elvisp tills smeten blir fluffig och blandad. Man kan även vispa för hand, då tar det lite längre tid.
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- eller råsocker
- 1 tsk kanel
- ev. 0,5 tsk ingefära
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
Alla ingredienser utom mjöl och olja tillsatt. Smeten blandad. -
Tillsätt olja och vetemjöl.
Med matberedare: Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt.
Utan matberedare: Använd elvispen på lägsta hastighet eller rör med en sked tills det blir en jämn smet.
Olja och vetemjöl tillsatt. Morotskaksmeten klar. -
Häll smeten formen.
Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 min.
(Man ser att kakan är klar när den släpper kanten och man kan även om man är osäker prova med en provsticka som ska vara torr när kakan är klar.)
Ogräddad morotskaka. Morotskakan i ugnen. -
Låt morotskakan stå i formen 5-10 minuter.
Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. Lägg formen ovanpå (så att kakan hamnar i men under formen) och låt morotskakan kallna.
Morotskakan färdiggräddad. -
Gör glasyren. Blanda färskost och florsocker samt ev. citron- eller limesaft.
- 100 g färskost naturell
- 0,5-1 dl florsocker
- ev. 1 tsk pressad citron
- eller pressad lime
Färskost, florsocker och pressad lime. Glasyren blandad och klar. -
Bred glasyren över morotskakan med en kniv.
Förvara morotskakan i kylskåp före och efter servering.
Glasyren utbredd på morotskakan.
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:


MVH Bertil

Jag började baka det hör förra veckan gjorde som det stod i receptet men vad är detta för recpet inte kan man blanda ägg, socker och torra ingredienserna tillsammans man ska vispa socker och ägg skillt och vispa 30 sekunder är nog allt för lite jag gjorde receptet 2 gånger och det blev bara pannkaka väldigt missnöjd med detta!! Hur har ni fått det att bli till en ordentlig morotskaka?

