Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka är ett klassiskt recept på en god sockerkaka kryddad med pepparkakskryddor som är vanlig att baka till jul och lucia, men många bakar den även andra tider på året.

Kakan blir mjuk med en härlig pepparkakssmak från ingefära, nejlikor och kanel. Vill man göra kakan extra fin kan man glasera den. Den är även god att servera med vispad grädde och färska lingon (finns i frysdisken).

mjuk pepparkaka
God mjuk pepparkaka. Servera gärna med vispad grädde och lingon. Då blir det som en bakelse! Supergott och enkelt recept!
Timglas Tid: 1 timme, varav 45 min i ugnen
Portioner 1 kaka, ca 12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (59 g): 186 kalorier, 24 g kolhydrater, 8 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Ev: Tillbehör:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter med över- och undervärme

Baka mjuk pepparkaka så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    Smörj och bröa en avlång form eller en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.

    smält smöret
    Smält smöret.
  2. Vispa ägg och socker så det blir ljusgult och pösigt, gärna med elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    Ägg och socker vispat. En ljusgul, pösig smet.
    Ljusgul, pösig smet.
  3. Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat (eller bakpulver). Blanda till en jämn smet, gärna med elvisp.

    tillsätt filmjölk, kryddor, bikarbonat
    Tillsätt filmjölk, kryddor, bikarbonat.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  4. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till snabbt ihop till en jämn smet.

    (Tänk på att mäta upp vetemjölet genom att hälla upp det eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas det och man tar för mycket och kakan blir då torr och kompakt.)

    (Använd gärna elvisp på lägsta hastighet men tänk på att inte köra längre tid än att det är blandat.)

    tillsätt vetemjöl och smälta smöret
    Tillsätt vetemjöl och smälta smöret.
    smeten klar
    Smeten klar.
  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 minuter.

    häll smeten i formen
    Häll smeten i formen.
    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
  6. Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den. Lägg formen över kakan medan den svalnar.

    färdiggräddad mjuk pepparkaka
    Färdiggräddad mjuk pepparkaka.
  7. Servera som den är eller med vispad grädde och lingon så blir det som en bakelse!

    Man kan även pudra florsocker över pepparkakan så ser det ut som det snöat på den.

    servera mjuk pepparkaka
    Servera.
    en bit mjuk pepparkaka med lingon och vispgrädde
    Serverad med lingon och vispgrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa.

Se även dessa recept

| Baka till jul | Muffins & Mjuka kakor |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Sven-Gunnar
Hej!
Socker kakan blev mycket bra och god med 1 1/2 dl lingonsylt.
gräddning ca 55 min.
✏️ Skrivet av Per
Hej!
Jag som avskyr ingefära men älskar kardemumma, hur skulle du säga att blandningen kanel, kardemumma, kryddnejlika skulle bli då?
✏️ Skrivet av Anders
Här har dom andra något att lära!!!
Så fint recept med bilder o förklaringar.
Hur enkelt som helst.
TACK
💬 Svar till Sven Nilsson ✏️ Skrivet av Susanne
Det är ingen peppar i pepparkaka.
✏️ Skrivet av Sven Nilsson
Jag har gjort pepparkakan, men det stod inte i receptet hur mycket peppar det skulle vara. Så det var svårt att veta hur mycket jag skulle ta.