| Julmat och andra julrecept | Muffins & Mjuka Kakor |

Mjuk pepparkaka

Ett klassiskt recept på mjuk pepparkaka som är en god sockerkaka kryddad med pepparkakskryddor.
mjuk pepparkaka
God mjuk pepparkaka serverad med vispad grädde och lingon. Som en bakelse! Supergott och enkelt recept!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme, varav 45 min i ugnen
Portioner 1 kaka

Ingredienser:

Ev: Tillbehör:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    Smörj och bröa en avlång form eller en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.

  2. Vispa ägg och socker så det blir ljusgult och pösigt, gärna med elvisp.

  3. Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat (eller bakpulver). Blanda till en jämn smet, gärna med elvisp.

  4. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till snabbt ihop till en jämn smet.

    (Tänk på att mäta upp vetemjölet genom att hälla upp det eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas det och man tar för mycket och kakan blir då torr och kompakt.)

    (Använd gärna elvisp på lägsta hastighet men tänk på att inte köra längre tid än att det är blandat.)

  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 minuter.

  6. Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den. Lägg formen över kakan medan den svalnar.

  7. Servera som den är eller med vispad grädde och lingon så blir det som en bakelse!

    Man kan även pudra florsocker över pepparkakan så ser det ut som det snöat på den.

Beskrivande bilder

smält smöret
1. Smält smöret.
ägg och strösocker
2.1. Ägg och strösocker.
Ägg och socker vispat. En ljusgul, pösig smet.
2.2. Ljusgul, pösig smet.
tillsätt filmjölk, kryddor, bikarbonat
3.1. Tillsätt filmjölk, kryddor, bikarbonat.
smeten blandad
3.2. Smeten blandad.
tillsätt vetemjöl och smälta smöret
4.1. Tillsätt vetemjöl och smälta smöret.
smeten klar
4.2. Smeten klar.
häll smeten i formen
5.1. Häll smeten i formen.
grädda i ugnen
5.2. Grädda i ugnen.
färdiggräddad mjuk pepparkaka
6. Färdiggräddad mjuk pepparkaka.
servera mjuk pepparkaka
7.1. Servera.
en bit mjuk pepparkaka med lingon och vispgrädde
7.2. Serverad med lingon och vispgrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Gunvor  
Hej!
Jag blev lite fundersam då jag hade ett recept utskrivet härifrån sen tidigare men ser nu att mjölmängden är minskad med 0.5 dl. Vad beror det på?
 svar  Svar till  Simone    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Nej du bör använda vanligt vetemjöl som det står i receptet. Om kakan blir torr - tänk på hur du mäter upp mjölet (som står i receptet). Men kan hålla med om att det kan vara lite för mycket mjöl i receptet och nu när jag provade senast så tyckte jag det blir bättre med lite mindre mjöl så jag har nu uppdaterat receptet till 2.5 dl vetemjöl istället för tidigare 3 dl.
   kommentar  Skrivet av  Simone  
Hej!

Det blev en väldigt torr kaka. Är det tillåtet rågsiktsmjöl?
 svar  Svar till  Emma    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det ska vara något som är syrligt. Både yoghurt och crème fraiche borde gå bra, även gräddfil. Crème fraiche är ju lite fastare konsistens så om du tar det kanske du ska ta lite mindre mängd och röra ut med lite vatten så du får samma mängd som i receptet men att den blir lite lösare. Lycka till! Skriv gärna och berätta hur det blev om du provar! :)
   kommentar  Skrivet av  Emma  
Hej, kan man använda något annat än filmjölk? Bor i ett land där det inte finns. Yoghurt, créme fraiche?
 svar  Svar till  Johanna    kommentar  Skrivet av  Susanne  
A-fil är ju filmjölk så det går bra.
   kommentar  Skrivet av  Johanna  
Måste det vara filmjölk? Eller kan man ha A-fil?
   kommentar  Skrivet av  Anna  
Åh, vad god den blev! Tack för ett bra och enkelt recept! :)
 svar  Svar till  VonHusby    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja om man mal själv blir det mycket mer smak så då kanske man bör ta lite mindre mängd i så fall. Glöm inte att man alltid kan prova sig fram och smaka på smeten och ha i mer av nejlikor eller kardemumma om man vill ha mer smak av det (men det gäller att inte ha i för mycket av något från början bara, så kanske utgå från halva mängden i receptet och därefter smaka sig fram). Bra att den blev god ändå! :)
 svar  Svar till  VonHusby    kommentar  Skrivet av  sofia  
Mal inte nejlikorna själv, det bästa är att köpa santa Marias malda nejlikor. Det har jag alltid i min mjuka pepparkaka och då tar inte nejlikorna över men smakar lika gott. Att tillsätta 1 tsk kademumma gör och kakan godare.

Skriv och läs alla 94 kommentarer