
Så fint recept med bilder o förklaringar.
Hur enkelt som helst.
TACK
Mjuk pepparkaka är ett klassiskt recept på en god sockerkaka kryddad med pepparkakskryddor som är vanlig att baka till jul och lucia, men många bakar den även andra tider på året.
Kakan blir mjuk med en härlig pepparkakssmak från ingefära, nejlikor och kanel. Vill man göra kakan extra fin kan man glasera den. Den är även god att servera med vispad grädde och färska lingon (finns i frysdisken).
Utrustning:
Smält smöret och låt det svalna.
Smörj och bröa en avlång form eller en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.
Vispa ägg och socker så det blir ljusgult och pösigt, gärna med elvisp.
Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat (eller bakpulver). Blanda till en jämn smet, gärna med elvisp.
Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till snabbt ihop till en jämn smet.
(Tänk på att mäta upp vetemjölet genom att hälla upp det eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas det och man tar för mycket och kakan blir då torr och kompakt.)
(Använd gärna elvisp på lägsta hastighet men tänk på att inte köra längre tid än att det är blandat.)
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 minuter.
Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den. Lägg formen över kakan medan den svalnar.
Servera som den är eller med vispad grädde och lingon så blir det som en bakelse!
Man kan även pudra florsocker över pepparkakan så ser det ut som det snöat på den.
Hållbarhet och förvaring:
| Jul | Muffins & Mjuka kakor |