Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka är ett klassiskt recept på en god sockerkaka kryddad med pepparkakskryddor som är vanlig att baka till jul, men många bakar den även andra tider på året.

Kakan blir mjuk med en härlig pepparkakssmak. Vill man göra kakan extra fin kan man glasera den. Den är även god att servera med vispad grädde och färska lingon (finns i frysdisken).

mjuk pepparkaka
God mjuk pepparkaka serverad med vispad grädde och lingon. Som en bakelse! Supergott och enkelt recept!
Timglas Tid: 1 timme, varav 45 min i ugnen
Portioner 1 kaka, ca 12 bitar

Ingredienser:

Ev: Tillbehör:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Baka mjuk pepparkaka så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    Smörj och bröa en avlång form eller en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.

    smält smöret
    Smält smöret.
  2. Vispa ägg och socker så det blir ljusgult och pösigt, gärna med elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    Ägg och socker vispat. En ljusgul, pösig smet.
    Ljusgul, pösig smet.
  3. Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat (eller bakpulver). Blanda till en jämn smet, gärna med elvisp.

    tillsätt filmjölk, kryddor, bikarbonat
    Tillsätt filmjölk, kryddor, bikarbonat.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  4. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till snabbt ihop till en jämn smet.

    (Tänk på att mäta upp vetemjölet genom att hälla upp det eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas det och man tar för mycket och kakan blir då torr och kompakt.)

    (Använd gärna elvisp på lägsta hastighet men tänk på att inte köra längre tid än att det är blandat.)

    tillsätt vetemjöl och smälta smöret
    Tillsätt vetemjöl och smälta smöret.
    smeten klar
    Smeten klar.
  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 minuter.

    häll smeten i formen
    Häll smeten i formen.
    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
  6. Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den. Lägg formen över kakan medan den svalnar.

    färdiggräddad mjuk pepparkaka
    Färdiggräddad mjuk pepparkaka.
  7. Servera som den är eller med vispad grädde och lingon så blir det som en bakelse!

    Man kan även pudra florsocker över pepparkakan så ser det ut som det snöat på den.

    servera mjuk pepparkaka
    Servera.
    en bit mjuk pepparkaka med lingon och vispgrädde
    Serverad med lingon och vispgrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa.

Kommentarer till Mjuk pepparkaka

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Elina
Hej!
Gjorde kakan förra veckan och den blev mycket omtyckt. Men undrar om du tror det går att göra den i en långpanna istället då jag skulle vilja ha den som botten och cremecheese frostig på i rutor.
Tack för ett mycket bra recept!
penna Skrivet av Gunvor
Hej!
Jag blev lite fundersam då jag hade ett recept utskrivet härifrån sen tidigare men ser nu att mjölmängden är minskad med 0.5 dl. Vad beror det på?
besökare Svar till Simone penna Skrivet av Susanne
Nej du bör använda vanligt vetemjöl som det står i receptet. Om kakan blir torr - tänk på hur du mäter upp mjölet (som står i receptet). Men kan hålla med om att det kan vara lite för mycket mjöl i receptet och nu när jag provade senast så tyckte jag det blir bättre med lite mindre mjöl så jag har nu uppdaterat receptet till 2.5 dl vetemjöl istället för tidigare 3 dl.
penna Skrivet av Simone
Hej!

Det blev en väldigt torr kaka. Är det tillåtet rågsiktsmjöl?
besökare Svar till Emma penna Skrivet av Susanne
Det ska vara något som är syrligt. Både yoghurt och crème fraiche borde gå bra, även gräddfil. Crème fraiche är ju lite fastare konsistens så om du tar det kanske du ska ta lite mindre mängd och röra ut med lite vatten så du får samma mängd som i receptet men att den blir lite lösare. Lycka till! Skriv gärna och berätta hur det blev om du provar! :)
penna Skrivet av Emma
Hej, kan man använda något annat än filmjölk? Bor i ett land där det inte finns. Yoghurt, créme fraiche?
besökare Svar till Johanna penna Skrivet av Susanne
A-fil är ju filmjölk så det går bra.
penna Skrivet av Johanna
Måste det vara filmjölk? Eller kan man ha A-fil?
penna Skrivet av Anna
Åh, vad god den blev! Tack för ett bra och enkelt recept! :)
besökare Svar till VonHusby penna Skrivet av Susanne
Ja om man mal själv blir det mycket mer smak så då kanske man bör ta lite mindre mängd i så fall. Glöm inte att man alltid kan prova sig fram och smaka på smeten och ha i mer av nejlikor eller kardemumma om man vill ha mer smak av det (men det gäller att inte ha i för mycket av något från början bara, så kanske utgå från halva mängden i receptet och därefter smaka sig fram). Bra att den blev god ändå! :)

Läs alla 95 kommentarer

Se även dessa recept

| Julmat och andra julrecept | Muffins & Mjuka Kakor |