| Julmat och andra julrecept | Muffins & Mjuka Kakor |

Mjuk pepparkaka

Ett klassiskt recept på mjuk pepparkaka som är en god sockerkaka kryddad med pepparkakskryddor.
mjuk pepparkaka
God mjuk pepparkaka serverad med vispad grädde och lingon. Som en bakelse! Supergott och enkelt recept!
Timglas Tid: 1 timme, varav 45 min i ugnen
Portioner 1 kaka

Ingredienser:

Ev: Tillbehör:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    Smörj och bröa en avlång form eller en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.

  2. Vispa ägg och socker så det blir ljusgult och pösigt, gärna med elvisp.

  3. Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat (eller bakpulver). Blanda till en jämn smet, gärna med elvisp.

  4. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till snabbt ihop till en jämn smet.

    (Tänk på att mäta upp vetemjölet genom att hälla upp det eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas det och man tar för mycket och kakan blir då torr och kompakt.)

    (Använd gärna elvisp på lägsta hastighet men tänk på att inte köra längre tid än att det är blandat.)

  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 minuter.

  6. Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den. Lägg formen över kakan medan den svalnar.

  7. Servera som den är eller med vispad grädde och lingon så blir det som en bakelse!

    Man kan även pudra florsocker över pepparkakan så ser det ut som det snöat på den.

Bilder steg för steg

smält smöret
1. Smält smöret.
ägg och strösocker
2.1. Ägg och strösocker.
Ägg och socker vispat. En ljusgul, pösig smet.
2.2. Ljusgul, pösig smet.
tillsätt filmjölk, kryddor, bikarbonat
3.1. Tillsätt filmjölk, kryddor, bikarbonat.
smeten blandad
3.2. Smeten blandad.
tillsätt vetemjöl och smälta smöret
4.1. Tillsätt vetemjöl och smälta smöret.
smeten klar
4.2. Smeten klar.
häll smeten i formen
5.1. Häll smeten i formen.
grädda i ugnen
5.2. Grädda i ugnen.
färdiggräddad mjuk pepparkaka
6. Färdiggräddad mjuk pepparkaka.
servera mjuk pepparkaka
7.1. Servera.
en bit mjuk pepparkaka med lingon och vispgrädde
7.2. Serverad med lingon och vispgrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa.

Kommentarer

Skriv en kommentarer

penna Skrivet av Gunvor
Hej!
Jag blev lite fundersam då jag hade ett recept utskrivet härifrån sen tidigare men ser nu att mjölmängden är minskad med 0.5 dl. Vad beror det på?
person Svar till Simone penna Skrivet av Susanne
Nej du bör använda vanligt vetemjöl som det står i receptet. Om kakan blir torr - tänk på hur du mäter upp mjölet (som står i receptet). Men kan hålla med om att det kan vara lite för mycket mjöl i receptet och nu när jag provade senast så tyckte jag det blir bättre med lite mindre mjöl så jag har nu uppdaterat receptet till 2.5 dl vetemjöl istället för tidigare 3 dl.
penna Skrivet av Simone
Hej!

Det blev en väldigt torr kaka. Är det tillåtet rågsiktsmjöl?

Läs alla 94 kommentarer