Kryddkaka
God mjuk kaka med många olika smaker som kaffe, kola, kanel, nejlikor och russin i en fin kombination.
Tid: 90 minuter varav 60 minuter i ugnen
1 sockerkaka, ca 12 bitar
Ingredienser:
Till formen:
Kakan:
- 1,5 dl vatten
- 2 msk snabbkaffepulver
- 125 g smör
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 dl mörk sirap
- eller ljus sirap
- 1 tsk bikarbonat
- 1 msk kanel
- 0,5 tsk malda nejlikor
- 4,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl russin
- eller 1 dl korinter
Ev: Garnering:
- ca 2 dl florsocker
- några droppar röd hushållsfärg
- ca 0,5-1 msk vatten
- ca 0,5 dl frysta lingon
Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
Vegetariskt
Utrustning:
- 1 st sockerkaksform
- elvisp
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Serveringstips
Om man skär upp kakan innan den svalnat ordentligt så är den väldigt smulig så vänta helst tills den svalnat helt. Den kan gärna stå en dag innan man skär upp den.
Sikta gärna över florsocker vid servering.
Hållbarhet och förvaring
Kryddkakan håller sig minst 5 dagar i rumstemperatur. Den går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.
️ Skrivet av
jag undrar angående gräddning i ugn, ska man ha både över o undervärme på? Har misslyckats med två kakor senaste veckan, pga värmen och de har stått i mitten av ugnen (har ett eget recept på mjuk pepparkaka).
webmaster
Svar till
Metoka
️ Skrivet av
Nej det spelar ingen roll. Det gäller alla recept med mjuka kakor - avlång form eller sockerkaksform med hål i mitten spelar ingen roll!
️ Skrivet av
Påverkar det gräddningen om man tar en annan form än en sockerkaksform med hål i mitten - till exempel en avlång form som dem man bakar formbröd i?