| Julmat och andra julrecept | Muffins & Mjuka Kakor |

Kryddkaka

God mjuk kaka med många olika smaker som kaffe, kola, kanel, nejlikor och russin i en fin kombination.
kryddkaka
Mycket god kryddkaka med smak av kaffe, sirap, kanel, nejlikor och russin. God och enkel kaka. Låt den gärna stå ett dygn innan du skär upp den så blir den mindre smulig.
Timglas Tid: 90 minuter varav 60 minuter i ugnen
Portioner 1 sockerkaka, ca 12 bitar

Ingredienser:

Till formen:

Kakan:

Ev: Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Koka upp vattnet, ta bort kastrullen från värmen och häll i kaffepulvret, rör om och lägg i smöret.

    Låt stå och smälta under tiden du gör resten och rör om lite då och då så att allt smör smälter. (Om inte smöret skulle smälta av redan befintlig värme kan man värma på lite igen. Men värm inte i onödan.)

  2. Smörj och bröa en sockerkaksform, d.v.s. en rund form med hål i mitten som rymmer 1,5 liter.

    (Tips: Skär upp en bit smör och låt bli rumsvarmt, använd sedan en liten slickepott för att smeta ut det så går det snabbt och kladdfritt.)

  3. Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa med elvisp med vispar till en ljus pösig smet.

  4. Tillsätt sirap, bikarbonat, kanel och nejlikor och vispa till en jämn smet.

  5. Tillsätt mjölet (tänk på när du mäter upp mjölet att hälla upp det i litermått eller väga det, gräv inte med decilitermått i mjölpaketet för då packas mjölet och det blir för mycket vilket leder till en torr kaka).

    Rör om i vatten, kaffe och smörblandningen (smöret ska nu vara helt smält och blandningen ska inte vara varmare än ljummen) och häll på detta.

    Vispa med elvisp eller rör snabbt ihop till en jämn smet.

  6. Blanda russinen med lite mjöl, ca 1 msk är lagom så att russinen suger upp mjölet. (Detta gör vi för att inte russinen ska sjunka till botten.)

    Tillsätt russinen till smeten och blanda.

  7. Häll smeten i sockerkaksformen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 1 timma.

  8. Låt kakan stå 5-10 minuter innan du stjälper upp den. Låt den sedan svalna med formen över sig.

    Låt kakan helst stå minst 1 dygn innan du serverar den så blir den saftigare och smular inte så mycket. Du kan förvara den i rumstemperatur eller svalare i matkällare eller kylskåp om du vill.

  9. Om du vill glasera kryddkakan: Mät upp florsocker och några droppar röd hushållsfärg. Tillsätt sedan vatten lite i taget och rör tills det blir lagom konsistens, rinnande men ändå lite tröghet kvar.

  10. Häll glasyren ovanpå kryddkakan. Strö över frysta lingon. Servera efter att glasyren stelnat.

Bilder steg för steg

vattnet kokar
1.1. Vattnet kokar.
vatten blandat med snabbkaffepulver
1.2. Vatten blandat med snabbkaffepulver.
smör tillsatt till kaffeblandningen
1.3. Smör tillsatt till kaffeblandningen.
smord och bröad sockerkaksform
2. Smord och bröad sockerkaksform.
ägg och strösocker
3.1. Ägg och strösocker.
ägg och strösocker vispat
3.2. Ägg och strösocker vispat.
sirap, bikarbonat, kanel, nejlikor tillsatt
4.1. Sirap, bikarbonat, kanel, nejlikor tillsatt.
smeten blandad
4.2. Smeten blandad.
kaffe- och smörblandningen
5.1. Kaffe- och smörblandningen.
mjöl, smör- och kaffeblandning tillsatt
5.2. Mjöl, smör- och kaffeblandning tillsatt.
en jämn sockerkakssmet
5.3. En jämn sockerkakssmet.
russin blandade med mjöl
6.1. Russin blandade med mjöl.
russin tillsatta till smeten
6.2. Russin tillsatta till smeten.
smeten till kryddkakan klar
6.3. Smeten till kryddkakan klar.
ogräddad kryddkaka
7.1. Ogräddad kryddkaka.
kryddkakan i ugnen
7.2. Kryddkakan i ugnen.
färdiggräddad kryddkaka
8.1. Färdiggräddad kryddkaka.
färdig kryddkaka att servera
8.2. Färdig kryddkaka att servera.
florsocker, hushållsfärg, vatten
9.1. Florsocker, hushållsfärg, vatten.
glasyren blandad
9.2. Glasyren blandad.
glaserad kryddkaka med lingon
10.1. Glaserad kryddkaka med lingon.
en skiva kryddkaka
10.2. En skiva kryddkaka.

servera Serveringstips:

Om man skär upp kakan innan den svalnat ordentligt så är den väldigt smulig så vänta helst tills den svalnat helt. Den kan gärna stå en dag innan man skär upp den. Sikta gärna över florsocker vid servering.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kryddkakan håller sig minst 5 dagar i rumstemperatur. Den går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av peter
jag undrar angående gräddning i ugn, ska man ha både över o undervärme på? Har misslyckats med två kakor senaste veckan, pga värmen och de har stått i mitten av ugnen (har ett eget recept på mjuk pepparkaka).
person Svar till Metoka penna Skrivet av Susanne
Nej det spelar ingen roll. Det gäller alla recept med mjuka kakor - avlång form eller sockerkaksform med hål i mitten spelar ingen roll!
penna Skrivet av Metoka
Påverkar det gräddningen om man tar en annan form än en sockerkaksform med hål i mitten - till exempel en avlång form som dem man bakar formbröd i?