| Fläskkött | Lunch |

Fläskpannkaka

Klassiskt recept på fläskpannkaka. Svensk husmanskost som är enkel och går snabbt att göra. Jag rekommenderar att göra fläskpannkakan i en långpanna med bra non-stick-beläggning eller använda bakplåtspapper, se planeringstips.
fläskpannkaka
Fläskpannkaka är gott och enkelt att göra med detta recept. Servera gärna med lingonsylt och en god sallad.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 35 minuter varav 20 min i ugnen
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Ta fram en långpanna/ugnsform, 30x40 cm, om du har en ugnsform med bra non-stick-egenskaper så behöver den inte smörjas, men gör annars det. Man kan även använda bakplåtspapper.

    Strö ut fläsket och ställ in långpannan i ugnen samtidigt som du sätter på ugnen på 225°C.

    Ta ut fläsket från ugnen när ugnen nått 225°C eller när fläsket ser tillagat ut. Det brukar vara lagom när ugnen nått rätt temperatur men var gärna uppmärksam på att det kan gå fortare.

    (Om man använder kassler som ju är färdiglagat kött så kan man istället bara smörja långpannan med smör (behövs ej om formen har väldigt bra non-stick-egenskaper) och strö ut kasslerbitarna utan att ställa in den i ugnen förrän pannkakssmeten är påhälld.)

  2. Häll mjöl och salt i en bunke. Blanda.

  3. Häll på hälften av mjölken och vispa till en jämn smet, häll sedan på resten av mjölken, lite i taget, under vispning och vispa till en jämn smet. Om man vill kan man använda elvisp.

  4. Knäck i äggen och vispa tills det blivit blandat.

  5. Ta ut fläsket från ugnen när ugnen nått 225°C eller när fläsket ser tillagat ut. Det brukar vara lagom när ugnen nått rätt temperatur men var gärna uppmärksam på att det kan gå fortare.

    Fördela fläsket och fettet som sipprat ut från fläsket över hela plåten, använd gärna en stekspade och dra ut fettet med, för att inte pannkakan ska fastna så den blir svår att få loss vid servering. (Har man en form med bra non-stick-egenskaper behöver detta inte göras).

  6. Vispa lite (så att det blir blandat ifall mjölet sjunkit till botten) och häll därefter pannkakssmeten över fläsket.

    Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 20 min tills den stelnat och fått gyllengul färg.

    OBS! Om din långpanna har mindre yta än 30x40 cm så tar det längre tid att grädda din fläskpannkaka, kanske ca 25 minuter. Tänk på att inte ta ut den innan den stelnat och fått gyllengul färg (se bilderna) för då är risken att den smakar deg.

  7. När fläskpannkakan kommer ut ur ugnen sjunker den ihop lite grann.

    Skär fläskpannkakan i bitar och servera, gärna med lingonsylt och kanske någon sallad.

Beskrivande bilder

bacontärningar i långpanna
1.1. Bacontärningar i långpanna.
bacontärningar i ugnen
1.2. Bacontärningar i ugnen.
vetemjöl, grahamsmjöl och salt i en bunke
2.1. Vetemjöl, grahamsmjöl och salt i en bunke.
mjöl och salt blandat
2.2. Mjöl och salt blandat.
hälften av mjölken tillsatt
3.1. Hälften av mjölken tillsatt.
jämn smet
3.2. Jämn smet.
resten av mjölken har vispats ner
3.3. Resten av mjölken har vispats ner.
ägg tillsatt
4.1. Ägg tillsatt.
pannkakssmeten klar
4.2. Pannkakssmeten klar.
stekt fläsk
5. Stekt fläsk.
pannkakssmeten uthälld
6.1. Pannkakssmeten uthälld.
fläskpannkakan gräddas i ugnen
6.2. Fläskpannkakan gräddas i ugnen.
färdig fläskpannkaka
6.3. Färdig fläskpannkaka.
en bit fläskpannkaka med lingonsylt
7. En bit fläskpannkaka med lingonsylt.

servera Serveringstips:

Servera med lingonsylt och rårivna morötter eller en sallad.

glödlampa Tips:

Om man steker bacon eller fläsk i stekpannan först så minskar risken att det bränner fast i långpannan eftersom när man steker så rinner en del salt ur och det är saltet som gör att det lätt fastnar i långpannan.

GI GI Tips:

Tag siktat dinkelmjöl istället för vetemjöl. Vill man göra nyttigare tar man 1 dl fullkornsdinkel och 2 dl siktat dinkelmjöl.

byt ut Variationstips:

Tag kassler eller rökt kalkonkött istället för fläsk. Kassler och rökt kalkonkött är rökt och behöver ej tillagas. Då får man smörja plåten med smör för att inte pannkakan ska fastna. Följ instruktionerna för kassler i receptet.

planera Planeringstips:

Jag vill verkligen rekommendera min långpanna, inget fastnar, diskas ren på nolltid. Man kan även använda bakplåtspapper.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig minst 5 dagar i kylen. Går att frysa.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Stig    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för bra tips! Kul att du tycker om receptet!
   kommentar  Skrivet av  Stig  
Bra recept! Jag bakar med rökt skinkskivspill, behöver inte förstekas.
 svar  Svar till  Lennart    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för bra tips!
   kommentar  Skrivet av  Lennart  
För den lilla familjen. Jag gör min pannkaka i min stekpanna, 24cm/diam. Steker fläsktärningar fyller sen på med smeten.
2-2-4 ägg, mjöl och mjölk, 225c. Underbart resultat efter ca 25 min, man kan hälla ur pannkakan hur lätt som helst. Inga fastbrända rester. Prova.
 svar  Svar till  Ida Weitz    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack snälla du, vad roligt att höra! <3

Skriv och läs alla 101 kommentarer