Grahamsmjöl

grahamsmjöl
Grahamsmjöl innehåller hela vetekärnan.

Grahamsmjöl används ofta i brödrecept men också när man vill ha fullkorn i pannkakor, våfflor med flera recept.

Grahamsmjöl är en fullkornsprodukt eftersom det innehåller hela vetekärnan. Skalet mals grövre och kärnan mals finare och blandas.

Att tänka på när man bakar med grahamsmjöl är att en tumregel är att ta ca en tredjedel grahamsmjöl i bröd bakat med jäst och resten vetemjöl om man vill ha ett luftigt bröd. Annars kan brödet bli kompakt.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Nej

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av grahamsmjöl.

Energi: 331 kcal
Kolhydrater: 60.7 g
Protein: 10 g
Fett: 2.5 g
Fibrer: 11.3 g

Tips och info

Engelskt namn:

graham flour

Finns i affären:

Bland mjöl.

GI tips:

Att ersätta en del vetemjöl med grahamsmjöl i ett recept sänker GI.

Hållbarhet och förvaring:

Torrt i rumstemperatur, ca 1 år, se bäst före datum.

Ersätt med:

Fullkornsdinkelmjöl, grovt rågmjöl, vetemjöl med fullkorn eller vanligt vetemjöl.

Vad väger grahamsmjöl?

Måttomvandla grahamsmjöl mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Svar till Ylva Skrivet av Susanne
Intressant fråga. Jag skulle kontakta kundservice på Lantmännen som är företaget som äger varumärket Kungsörnen. De borde veta. Skriv gärna och berätta om du får svar! Dock om jag ska säga vad jag tror så är det inte samma sak eftersom det är olika processer men kanske kan man få liknande egenskaper om man blandar. Det du också kan göra är att läsa på om tillverkningsprocessen av grahamsmjöl, vetemjöl, fullkornsmjöl m.m. som finns att läsa om du googlar. Det kan nog också svara på en del.
Skrivet av Ylva
Jag undrar om man kan göra eget grahamsmjöl genom att blanda vetemjöl med vetekli?
Vad är lämpliga proportioner?
Har läst att grahamsmjöl innehåller ca 12 gram kostfibrer per 100 gram, medan motsvarande siffra för vetemjölet är 3 gram.
Svar till JanErik Uhrström Skrivet av Susanne
Ok, tack så mycket!
Svar till Susanne Skrivet av JanErik Uhrström
Ursäkta, jag var kanske oklar. 50g jäst som vanligt förstås men med kallvatten och lång jästid. Resultatet är naturligtvis en ganska tung limpa men den är fin i konsistensen och lätt att skära, bäst dagen efter. Det var en positiv upptäckt.
Svar till JanErik Uhrström Skrivet av Susanne
Tack för receptet, men blir inte detta bröd väldigt kompakt med bara grovt tungt mjöl? Har aldrig sett något sådant recept tidigare. Inget jäsmedel i heller?

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest