Skaldjurspaj med spenat

Mycket god paj med skaldjur och spenat och även ett nyttigt recept med lågt GI, främst p.g.a att pajdegen innehåller mycket fullkorn från grahamsmjöl.
skaldjurspaj
Mycket god skaldjurspaj som innehåller både krabba, musslor och spenat. Ett recept på en sund paj som det går att variera fyllningen i.
Tid: 1 timme varav 45 min i ugnen
4-5 portioner

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Utrustning:

Ugn:

  • Pajskal: 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter
  • Pajen: 175 °C i mitten av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Blanda grahamsmjöl, vetemjöl och salt i en bunke. Rör ihop med olivoljan.

    mjöl och salt
    Mjöl och salt.
    mjöl, salt och olja
    Mjöl, salt och olja.
  2. Tillsätt sist vattnet och rör tills det blir en som deg, aningen smulig men ändå så att den hänger ihop när man trycker ut den.

    vatten tillsätts
    Vatten tillsätts.
    pajdegen klar
    Pajdegen klar.
  3. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i 175°C i ca 15 minuter.

    pajdeg uttryckt i pajform
    Pajdeg uttryckt i pajform.
    pajdeg förgräddas
    Pajdeg förgräddas.
  4. Fyllning:

  5. Tina spenaten och krama ur vattnet.

    • 200 g spenat hackad eller bladspenat
    spenat tinas
    Spenat tinas.
  6. Låt skaldjuren rinna av.

    krabba rinner av
    Krabba rinner av.
    musslor rinner av
    Musslor rinner av.
  7. Knäck äggen i en bunke. Häll på mjölken, fiskfond, peppar och dill. Vispa upp äggen lätt. Smaka av och tillsätt ev. mer salt om det behövs.

    ägg, mjölk, fiskfond, peppar, dill
    Ägg, mjölk, fiskfond, peppar, dill.
    vispas ihop
    Vispas ihop.
  8. Fördela krabba, musslor och spenat i pajskalet.

    skaldjur i pajskal
    Skaldjur i pajskal.
    spenat i pajskal
    Spenat i pajskal.
  9. Häll äggblandningen över.

    äggblandning hälls på
    Äggblandning hälls på.
  10. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 30 minuter tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.

    Servera med sallad, gurka och tomater.

    grädda i ugn
    Grädda i ugn.
    en bit skaldjurspaj
    En bit skaldjurspaj.

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Variationstips

Musslorna och salladskrabban kan bytas ut mot andra skaldjur. Det går också bra att ta två burkar salladskrabba och inga musslor.

Hållbarhet och förvaring

Förvara pajen i kylskåp där den håller sig minst 5 dagar. Den går också bra att frysa.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till agneta Skrivet av Susanne
Varsågod! :)
Skrivet av agneta
Jag som letat paj UTAN ost :-) såklart jag hittar den hos dig!Allt finns här o såå gott. Tack
Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat och man kan ta de skaldjur man vill t.ex. 2 burkar salladskrabba eller 1 burk musslor och 1 burk salladskrabba, eller bara räkor eller kräftstjärtar eller blandning!
Svar till Dannemannen Skrivet av Susanne
Ja, ursäkta otydligheten som jag fixat till nu!
Skrivet av Dannemannen
Förstår jag rätt att det skall vara 2 x 150 = 300g krabba?

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest