Recepten.se – Recept> GI> Skaldjurspaj med spenat

Skaldjurspaj med spenat

Mycket god paj med skaldjur och spenat och även ett nyttigt recept med lågt GI, främst p.g.a att pajdegen innehåller mycket fullkorn från grahamsmjöl.
skaldjurspaj
Mycket god skaldjurspaj som innehåller både krabba, musslor och spenat. Ett recept på en sund paj som det går att variera fyllningen i.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme varav 45 min i ugnen
Mängd: 4-5 portioner

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Utrustning:

Ugn:

  • Pajskal: 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter
  • Pajen: 175 °C i mitten av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Blanda grahamsmjöl, vetemjöl och salt i en bunke. Rör ihop med olivoljan.

    mjöl och salt
    Mjöl och salt.
    mjöl, salt och olja
    Mjöl, salt och olja.
  2. Tillsätt sist vattnet och rör tills det blir en som deg, aningen smulig men ändå så att den hänger ihop när man trycker ut den.

    vatten tillsätts
    Vatten tillsätts.
    pajdegen klar
    Pajdegen klar.
  3. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i 175°C i ca 15 minuter.

    pajdeg uttryckt i pajform
    Pajdeg uttryckt i pajform.
    pajdeg förgräddas
    Pajdeg förgräddas.
  4. Fyllning:

  5. Tina spenaten och krama ur vattnet.

    • 200 g spenat hackad eller bladspenat
    spenat tinas
    Spenat tinas.
  6. Låt skaldjuren rinna av.

    krabba rinner av
    Krabba rinner av.
    musslor rinner av
    Musslor rinner av.
  7. Knäck äggen i en bunke. Häll på mjölken, fiskfond, peppar och dill. Vispa upp äggen lätt. Smaka av och tillsätt ev. mer salt om det behövs.

    ägg, mjölk, fiskfond, peppar, dill
    Ägg, mjölk, fiskfond, peppar, dill.
    vispas ihop
    Vispas ihop.
  8. Fördela krabba, musslor och spenat i pajskalet.

    skaldjur i pajskal
    Skaldjur i pajskal.
    spenat i pajskal
    Spenat i pajskal.
  9. Häll äggblandningen över.

    äggblandning hälls på
    Äggblandning hälls på.
  10. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 30 minuter tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.

    Servera med sallad, gurka och tomater.

    grädda i ugn
    Grädda i ugn.
    en bit skaldjurspaj
    En bit skaldjurspaj.

Information och tips

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Variationstips

Musslorna och salladskrabban kan bytas ut mot andra skaldjur. Det går också bra att ta två burkar salladskrabba och inga musslor.

Hållbarhet och förvaring

Förvara pajen i kylskåp där den håller sig minst 5 dagar. Den går också bra att frysa.

Kommentarer och betyg

  1
Svar till agneta Skrivet av Susanne
Varsågod! :)
Skrivet av agneta
Jag som letat paj UTAN ost :-) såklart jag hittar den hos dig!Allt finns här o såå gott. Tack
Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat och man kan ta de skaldjur man vill t.ex. 2 burkar salladskrabba eller 1 burk musslor och 1 burk salladskrabba, eller bara räkor eller kräftstjärtar eller blandning!
Svar till Dannemannen Skrivet av Susanne
Ja, ursäkta otydligheten som jag fixat till nu!
Skrivet av Dannemannen
Förstår jag rätt att det skall vara 2 x 150 = 300g krabba?
Skrivet av Pytt
Jättegod! Jag gjorde den alternativa pajdegen från tacopaj-receptet, eftersom jag gett upp mina försök att göra ett förgräddat skal utan att bränna det.. I övrigt använde jag räkversionen, och eftersom jag råkade få slut på mjölk mitt i alltihop tog jag ca 3/4 dl vatten istället för den sista decilitern mjölk i äggstanningen. Och det gick ju bra det med! :)
Skrivet av Malin igen
Grymt god paj!! Använde kräftstjärtar istället för krabba, och rågmjöl istället för grahamsmjöl. Kommer aldrig mer att laga en paj på "vanlig" pajdeg igen!
Skrivet av Susanne
Svar till Malin: Det går nog bra med rågmjöl istället för grahamsmjöl.
Skrivet av Malin
Hej! Jag undrar ifall man kan använda rågmjöl till pajdegen? Bad karln min köpa grahamsmjöl, som jag sett att du haft i ett utav pajrecepten, men han köpte två paket ekologiskt rågmjöl...
Skrivet av Roddy
jäkligt god paj, pajskalet e väldans gott. å jag rekommenderar att ta i 2 klyfter vitlök, det gör pajen ännu godare: )
Skrivet av karin
degen blev inte alls god, skar sig rejält med krabborna,fyllningen hade sannolikt mått bra med lite ost
Skrivet av Susanne
Svar till ella: Nej du kan använda vanligt vetemjöl också!
Skrivet av ella
Måste man ha ett spesielt vetemjöl.
Skrivet av Susanne
Svar till jenny: Ja det går bra med räkor.
Skrivet av jenny
kan man bara köra me räkor tro??
Skrivet av Susanne
Svar till Lillin: Det borde gå bra med färsk bladspenat och du kan ta ca 100-150 g tror jag blir bra.
Skrivet av Lillin
Måste fråga, kan man använda färsk bladspenat eller blir det inte bra?? Om ja, hur mycket? Jättetacksam för svar.
Skrivet av Lina lindroth
Super god!
Skrivet av Anna
Jag älskade denna paj! Så god fyllning och skalet likaså. Jag använde crabsticks och räkor,mums!
Skrivet av therese
supergood! ;D men jag hade i lax istället för skaldjur...magiskt gott mkt uppskattat på tjejmiddagen, tänk att spenat va så gott! :)
Skrivet av Camilla
Fantastiskt god paj! Jag som är fisk och skaldjursallergiker men ändå kan äta skalade räkor och tonfisk tog och bytte ut krabban mot tonfisk, funkade jättebra! Supergott skal också!
Skrivet av emma å per
yumi detta var en gotte-paj! heja spenat!
hmmm va gott
Skrivet av A nna
Jättegod paj som jag kan rekommendera. Pajskalet smakar knisprigt och nyttigt. Testa även med spenat och fetaost..mums
  1
Recept och foto: Susanne Jarl