| Italienskt | Paj, Piroger & Pizza | Vegetariskt |

Pizza med pizzadeg med jäst

Gör god och äkta pizzadeg med jäst enkelt med detta recept.
pizzadeg pizza
God pizza med recept på pizzadeg som görs med jäst. På bilden ses Hawaii special, min favorit!
Timglas Tid: 1 ½ - 2 timmar, varav ½ - 1 timme jäsning
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pizzadeg:

Ev: Fyllning 1: Kebab:

Ev: Fyllning 2: Hawaii special:

Ev: Fyllning 3: Skaldjur:

Ev: Fyllning 4: Zucchini och tomat (vegetarisk):

glutenfritt Glutenfritt - Byt ut mjölet mot glutenfri mjölmix.
vegetariskt Vegetariskt - Välj en vegetarisk fyllning.

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om.

Tillsätt vetemjölet lite i taget - använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar och kör tills det blivit en fin deg. Ta så mycket mjöl att degen blir bra och släpper bunkens kant.

Låt jäsa under bakduk ½ - 1 timme tills degen blivit dubbelt så stor.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till den form du vill ha och lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i pizzaformar. Degen räcker till 2 st plåtar ca 25x35 cm om man vill ha tunn pizza.

Lägg på någon fyllning (se förslag i receptet) och grädda i 225-250°C i mitten av ugnen 10-15 minuter.

pizza med pizzadeg med jäst steg 1-3
OBS! På dessa bilder gör jag 3 satser pizzadeg, så om du bara gör en sats så blir inte din deg lika stor. 1. Smula ner jästen. 2. Värm vattnet till 37°C. 3. Lös upp jästen i lite av vattnet.
pizza med pizzadeg med jäst steg 4-6
4. Häll på resten av vattnet. 5. Tillsätt olja. 6. Tillsätt salt och blanda.
pizza med pizzadeg med jäst steg 7-9
7. Mät upp mjölet. Använd gärna litermått. 8. Tillsätt lite av mjölet i taget till degen. 9. Arbeta ihop till en deg med maskin eller för hand.
pizza med pizzadeg med jäst steg 10-12
10. Låt degen jäsa till dubbel storlek. 11. Den färdigjästa degen (3 satser på bilden). 12. Ta upp degen på bakbord och knåda den. Kavla sedan ut till tunna pizzor. Med tre satser deg så blev det 8 plåtar för mig.
pizza tomatsås
13. Kavla ut degen tunt på plåtar. Formen behöver inte vara så snygg - pizzan blir lika god ändå. 14. Bred ut tomatsås över hela pizzan. Var noga med att breda ut såsen ordentligt i kanterna. Samma sak med fyllningen - ta inte mindre fyllning på kanterna för då kommer kanten bli bränd.
skaldjurspizza och pizza med zucchini
Lägg på den fyllning du önskar. Här är två exempel: 15. Skaldjurspizza med räkor, musslor, champinjoner och paprika. 16. Pizza med zucchini, champinjoner, röd lök och körsbärstomater.

GI GI Tips:

Använd dinkelmjöl.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Färdig pizza går bra att frysa.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Josefine    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Varsågod! Roligt att höra! :) Tack för kreativa tips!
   kommentar  Skrivet av  Josefine  
Tack för ett superbra grundrecept! Pizzorna häromkvällen blev kanon och degen var lättjobbad.

Jag använder ditt recept så fort det är lite bråttom, och varierar det efter humör och vad som finns hemma. Idag blev det lite grötrester i och jag bakar ut små bollar istället som ska användas som tillbehör till fiskgryta.
 svar  Svar till  Stefan F    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ta den olja du vill t.ex. olivolja.
   kommentar  Skrivet av  Stefan F  
Vilken olja?
 svar  Svar till  Silvia    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Kul att du tycker om min receptsida! Jag får nog be att få återkomma om tomatsåsen! ;)
   kommentar  Skrivet av  Silvia  
Älskar dina recept, vänder mig alltid till din hemsida!

Undrar vad du använder för recept för att göra en god tomatsås till pizzan? :)
 svar  Svar till  nadia    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för ditt receptförslag, jag skriver upp det! Kul att du gillar mina recept!
   kommentar  Skrivet av  nadia  
Hej Susanne
Jag gillar dina recept kan du baka åt oss pumpa paj
Tack för bra recept
Med vänliga hälsningar
Nadia
 svar  Svar till  Lena    kommentar  Skrivet av  Susanne  
En dag borde gå bra. Tänk på att plasta in degen bara så den inte torkar. Skriv gärna om du provar hur det blev! :)
 svar  Svar till  Annika    kommentar  Skrivet av  Hasse  
Låter ju som ett helt annat recept, eller?!?!?

Skriv och läs alla 157 kommentarer